Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:45, 18 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Wrzucę troszkę pisma obrazkowego, bo muszę zaraz zmykać. Ogród umęczony deszczem. Ze skrajności w skrajność z ta pogodą

Męczy nas ten deszcz, najpierw nie było go wcale, teraz w nadmiarze... Ale mokre kadry ze słoneczkiem przebijającym przez chmury dla mnie najpiękniejsze. Czytam, że chciejstwa krzewowe w tym roku Szalej, szalej Szkielet masz idealny więc jak jeszcze drobiazgów przybędzie to tylko podziwiać U mnie jak sobie myślę to każda rabatka do lekkiego remontu... samo życie, nosi mnie chyba
Przerwa na kawę... 07:38, 18 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Kasiu. Ukopana sadzonka. W sumie mam nawet 3 sadzonki zrobione. Może ktoś jeszcze będzie reflektował. I mam do oddania sadzonkę przetacznika Christa.
Musiałam wczoraj trochę przód ogarnąć i go ograniczyć bo by róże zagłuszył. Tak samo pod nóż poszła kocimiętka. Niby kompaktowa jest ale przez 3-4 lata niedzielona urosła na kobyłę. Teraz jest trochę znośniej- czytaj luźniej na rabacie. Jedną różę 7 letnią wywaliłam i nie wiem, jaką tam dołączyć. Postanowiłam poczekać, aż będą wszystkie kwitnąć i wtedy decyzję podejmę czy Maxim czy Eisvogel lub Chippendale czy może Desdemona. Rozrzut spory ale mam je w donicach i mogą poczekać. Na razie zadołowany jest Chippek

Christę to ja mogę przygarnąc
Przerwa na kawę... 07:36, 18 maj 2019

Do góry
Rabata pod marikenem też została oczyszczona z tulipanów. Wyciągnięte cebulki 2 sezonowe Princess Irene mega drobne. Że też one kwitły to się dziwię.

Teraz jest na rabacie nagle dosyć pusto. Liliowce Stella de oro mógłby sypnąć kwiatami bo w ubiegłych latach słabo mu to szło. Ale ciągle przesadzany był. Mocno po rabacie wędruje stebrnolisty anafalis. Musiałam go z lekka skompaktować bo był już w odległości 20 cm od kępy. Wybaczam mu to chodzenie bo bardzo fajnie rozjaśnia ten zakątek.

A jeszcze niedawno ta rabata wyglądała tak.

Ta mała rabata ma 120 cm szerokości i w najszerszym miejscu do 1 metra głębokości licząc do skrzyni. Upchnięte tam było 60 cebulek tulipanów (na zdjęciu naliczyłam ok. 50 kwitnących). W sumie 50 sztuk tam wystarczy cebulek, aby efekt był OK.
Przerwa na kawę... 07:04, 18 maj 2019

Do góry
Kasiu. Ukopana sadzonka. W sumie mam nawet 3 sadzonki zrobione. Może ktoś jeszcze będzie reflektował. I mam do oddania sadzonkę przetacznika Christa.
Musiałam wczoraj trochę przód ogarnąć i go ograniczyć bo by róże zagłuszył. Tak samo pod nóż poszła kocimiętka. Niby kompaktowa jest ale przez 3-4 lata niedzielona urosła na kobyłę. Teraz jest trochę znośniej- czytaj luźniej na rabacie. Jedną różę 7 letnią wywaliłam i nie wiem, jaką tam dołączyć. Postanowiłam poczekać, aż będą wszystkie kwitnąć i wtedy decyzję podejmę czy Maxim czy Eisvogel lub Chippendale czy może Desdemona. Rozrzut spory ale mam je w donicach i mogą poczekać. Na razie zadołowany jest Chippek

Ogrodowy spektakl trwa ... 02:18, 18 maj 2019

Do góry
mira napisał(a)
wczoraj wieczorem odbyłam spacer z wiaderkiem po ogrodzie i zbierałam ślimaki - malutkie są ale są - nie pamiętam kiedy ostatni raz takie spacery robiłam - że z wiaderkiem

bujność - mam taką radość w ogrodzie i taki luz że mnie nic nie wadzi żadna lista prac ani chwasty - żeby mi w maju coś radość odbierało o nie !
żeby mi nie przeszło

warzywnik dostarcza listków sałatek - jem i jem - moc smaku

nie mam pojęcia co to posadziłam

Warzywnik cudowny.
Ogród Małej Mi 2017 00:42, 18 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Przepiękna i soczysta zieleń do tego, nic tylko siąść patrzeć i wdychać zapachy Moja dzis ulewa potargała gradem trochę, ale za to napije się do woli bo w wodzie stoi....

U mnie wszystko w wodzie już od dawna stoi, a u mnie nie ma terenów zalewowych jak u Ciebie..do wody mam daleko i mieszkam na górce.. ale woda stoi.. do auta nie ma jak wsiać bo zalane wszytko. Na trawniku woda chlubie pod nogami.. ale jeszcze tydzień i ma być lepiej..

Niestety na siedzenie czasu brak.. a na wdychanie tym bardziej. I dylemat posiedzieć godzinę na forum czy w ogrodzie.. a najlepiej pójść spać, co zamierzam już zrobić..rano ledwo wsadkę do pracy, a niestety zaraz budzik będzie dzwonił.. Nie mam kiedy nawet fot wrzucić do siebie na forum, o rewizytach mogę zapomnieć tak jak i o posiedzeniu w ogrodzie

Ogród Małej Mi 2017 00:36, 18 maj 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Piękne wisterie i oczywiscie chłopaki. Pozdrówka.

Pozdrówka.. pora zasiąść u Ciebie... na spektaklu rodkowym.... moje w tym roku będą bardzo słabe .. ze wskazaniem na beznadziejne ..

Ogród Małej Mi 2017 00:34, 18 maj 2019

Do góry
Piotr_ napisał(a)
U b zawsze kwitnąco Aniu macham

Odmachuje... może i kwitnąco tylko nie ma kiedy tego pooglądać
Ogród Małej Mi 2017 00:33, 18 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Masz tyle pieknych roslin w oczku nie powinno byc glonow. Jutro napisze co powinnas miec zawsze pod reka naturalny srodek i po glonach.
Tez mam rosliny i mimo wszystko musze sie posilkowac srodkiem.
Przyszla paczka od firmy Trzmiel (chyba dobrze napisalam) bo to eM zamawial, ozalit, wegiel, lampy UV i wiele pierdul pozamawial jeszcze spakowane.

U nas teraz tez leje kaluze jak jeziora. U nas bylo bardzo sucho wiec jeszcze ziemia chlonie, gorzej jak bedzie lało z tydzien to mozna obrzydzenia dostac do wody.

Slonca zycze

Owszem rośliny w oczku są, ale jest za zimno by ruszyła wegetacja, natomiast ryb mam o 3/4 za dużo.. a te już wegetują od dawna.. ale nie jest źle dziś pierwszy dzień chodziłam bez kurtki puchowej i bez czapki.. idzie wiosna.. ma lać jeszcze przez tydzień ale będzie cieplej..

Glonom temperatura nie przeszkadza, żyją i maja się dobrze.. już mi drugą pompę zatkały i popsuły.. zakleją gloniska wszystko i pompa przestaje działać.. Kupiłam niedawno nową i tez ją popsuły.. wiec wkurzyłam się i kupiłam preparat na glony nitkowate.. wyjdzie taniej niż co miesiąc nowa pompa.

Ale ruszyły pałki i irysy w oczku, powinno być już lepiej.. no i jest cieplej.. ani razu dziś kurtki nie nałożyłam

Ogród Małej Mi 2017 00:08, 18 maj 2019

Do góry
weronika77 napisał(a)
Zajrzałam, jak się ma wisteria, u mnie w tym roku też obficie kwitnie. Kaczuszki urocze. cieplutko pozdrawiamy.

Witaj, miło Cię widzieć, dawno cię nie było albo ja dawno u Ciebie nie byłam.. a to pora poduszek floksowych u Ciebie
Twoja wisteria prowadzona książkowo, a moja to taki swobodny drapak

Ogród Małej Mi 2017 00:02, 18 maj 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Wisterii mieć nie mogę, to u Ciebie oko nęcę, piękna jest!

Szczególnie w tym roku kwiatów ma moc.. brak zimy swoje zrobił

Jeszcze chyba nie raz wrzucę ją na forum

Ogród Małej Mi 2017 23:46, 17 maj 2019

Do góry
Gosiu, teraz po deszczach wszystko soczyste.. i ruszyło do góry jak głupie .. nawet chwasty nie nadążają za resztą

Zielony zakątek z Antonówką 23:41, 17 maj 2019

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:32, 17 maj 2019

Do góry
I takie tamy

Na pierwszym planie klon ussuryjski, biała plama do dereń Elegantissima, tło to śliwy wiśniowe Woodi.

Oś widokowa zamykać będzie brzoza Doorenbos. W tym roku wreszcie zaczęła przyzwoicie przyrastać.

A wieczorem zagrzmiało i popadało.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:25, 17 maj 2019

Do góry
Piwonie być może spotkają się z czosnkami.

W górę wystrzelił czyściec wełnisty.

Miłkowo - sezon 2016-2022 23:09, 17 maj 2019

Do góry

dobranoc
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:08, 17 maj 2019

Do góry
Nieformowany żywopłot (bez czarny Aurea, tawlina jarzębolistna, kalina Watanabe, za nią derenie jadalne, ciemna plama to berberys Rose Glow)

Makadamia twierdzi, że perukowca ciemnolistnego należy sadzić tak, aby słońce podświetlało go od tyłu. To prawda. Z przodu młodziutka kalina Mariesii.

Kwitnienie rozpoczęły derenie- na zdjęciu dereń biały Aurea.

W dobrej formie jest klon pensylwański.

Szkoda, że tak niewiele jest słonecznych chwil. Kwiatuszki irgi błyszczącej zawsze smakowały pszczołom i trzmielom.

Naprzeciw tarasu będzie cieszył oczy widok kwitnących krzewuszek Purpurea Nana. Polecam ze względu na wielomiesięczną atrakcyjność w odróżnieniu od zielonolistnych krzewuszek, które ładne są tylko ok. 2 tygodni.

Ogrodowo zakręcona. 23:01, 17 maj 2019

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Tak wygląda planowana całość. Zielone, to wytyczony przyszły trawnik i trawnikowa ścieżka z przodu. Szare mniejsze kółko, to placyk pod stół, krzesła ogrodowe i przejście do niego.

A teraz, do sedna tematu:

Prostokąty 1 i 2 wokół placyku możemy dowolnie przeciągnąć na północ, żeby była jakaś sensowna rabata. Wstępnie Asia-Makadamia zaproponowała 3 drzewa (nie wiem jeszcze jakie.

Za garażem jest kompostownik, który pewnie będzie powiększony (zdjęcie później).

Chcę jeszcze warzywnik, maliny i borówki (za garażem?). Warzywnik chyba raczej nie w skrzyniach (bo mi się wizje zmieniły).

Poza tym drzewa owocowe: 2 jabłonie, śliwę i czereśnię. Jakieś przejście płynne między sadem, a resztą (lub inne oddzielenie od reszty?)

Prostokąt B: 3 jarząby mączne Magnifika (ewentualnie graby, ale obok grabów ciężko chyba będzie coś dołem posadzić, bo mają nisko gałęzie, a tam mało miejsca)

Od południa do wysokości mniej więcej początku kółka na zachodnim płocie bluszcz lub trzmielina z białym obrzeżem (nie wiem co lepsze, wsadzony bluszcz się nie przyjął?. Dalej od placyku mogłyby przy płocie być np tuje, żeby trochę ograniczyć rozsiewanie chwastów z sąsiedniego pola.

Dobra, to ogólny plan. A tę rabatę co teraz robiłaś obok domu, co do której jeszcze masz wątpliwości masz rozrysowaną? Planuj rabata po rabacie bo tak ogólnie to ja się gubię. Chciałaś tam jakiś krzaczek i takie tam. Nie ma lekko, rysuj
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:54, 17 maj 2019

Do góry
Kolejne koszenie za mną. Udało się wreszcie posadzić do gruntu pomidory. W warzywniku został mały kawałek rabaty, na której rosną jeszcze zeszłoroczne pory. Zadołuję je w jednym miejscu, a na rabacie wysieję fasolkę.
Dojrzewać zaczynają jagody kamczackie. Dzisiaj nastąpiło uroczyste otwarcie owocowego sezonu w ogrodzie. Rosnący obok klon ściętolistny ma piękne listki.

Obfite opady deszczu powodują, że rabaty wypełniają się błyskawicznie.

Gdyby mnie ktoś zapytał, co tam rośnie, to miałabym kłopot z odpowiedzią.

To z pewnością jest amsonia.

Miłkowo - sezon 2016-2022 22:53, 17 maj 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies