Cieszę się, że udało się zidentyfikować klonika.
Chodziła za mną kalina koreańska, ale nim na nią trafiłam, skończyło się miejsce na nowe nasadzenia. Może kiedyś...
Tymczasem oglądać będę pompony kaliny koralowej Rozeum.
Kalina angielska wciąż w pełnej krasie. Kwitnie klon ściętolistny.
Klon ussuryjski- niezwykłej urody są te młode listki.
Strzępiastokory dostał wiatru w żagle. Zmieni w przyszłości centrum ogrodu.
Kasiu na suszę nie będę się licytować u mnie wydmuchow.
Wczoraj sądziłam dalie więc wiem jaka mam suszę, skala szpadel ledwo wchodził trzeba było ciosać.
U mnie z rodkow tylko królowa Elżbieta tak wczesna i kwiaty nie za bardzo wykształcone. Reszta powoli się zbiera. Już wiem, że 2 azalie żółte które kupiłam w tym roku nie będą kwitły obmarzly. Niala zbiera się do rozkwitu.
Starsze powolutku nabierają pąków. Jestem zawieszona magnolia żółta każdy rok inaczej zakwita. Raz ma liście i kwiaty raz same kwiaty. Teraz ma liście i kwiaty więc nie specjalnie widać kwiaty.
Dzisiaj zrobię jeszcze porządki po przycince m im azalia w bałaganie rośnie
Tak tojeść panoszy się u mnie od kilkudziesięciu lat ale na trawie nie miała tak łatwo
Nad oczko mam chciejstwa - hakonechloe (jak u Małej Mi - tak wiem nie te proporcje ale co tam)
jakieś hosty
kaczeniec
irysy
sit zaraz znowu mi się wysieje
a na razie rośnie w pobliżu kalina, róże miniaturowe, perowskia jakaś niska odmiana i lawendy
Ela, u ciebie jednak musi być nieco cieplej niż u mnie, może dlatego, że u mnie wieje. W każdym razie rhododendrony moje jeszcze śpią jak susły. Tylko glicynie otwierają pączki i kalina powiększa kule kwiatowe.
A tu kwiaty magnolii Sunsation. Kupiła ją Anula i powiem szczerze, że mi się też zamarzyła. Szukałam żółtej małej i nie było nic poniżej 5 metrów a ta niby wąska i docelowo 5 metrów... kolr kremowo żółty z muśnięciem różu.
Docelowo myślałam o owalnej. Oczywiste trochę środek by trzeba było oczyścić z roślin ale może to nie jest taki głupi pomysł. Byłby taki efekt wow bo jak na razie kalina Kilimandjaro 4 liter nie urywa. A tu miałaby dobrze. Zacisznie. Słonecznie. Niezbyt mokro bo na podwyższeniu... tu na zdjęciu przymiarka innej magnolii. W odróżnieniu od jabłonki widać ją na tle tujek.
ja poluje na te pink sensation i nigdzie jej nie ma. ale dokupie sobie eskimo, bo sliczne sa i te od Dany popcorn, Rotundifolium i te tomentosum
Gosiu mam na tyle derenia wyciagnietego na nóżce i watanabe tez jest na nożce ze starbursty sie tam wpasuja idealnie. poza tym jak deren i kalina skoncza kwitnac to zaczna hortki, do towarzystwa maja sosne koreanska, bedzie slonce z azurowym cieniem, powinno im pasowac
Niewiele mam wyściółkowanych rabat, więc grudki są widoczne. Takie rabaty łatwiej mi pielęgnować.
W zależności od aury kalina kwitnie od 2 do 3 tygodni. Upały i susza mają wpływ na długość kwitnienia.
Gosiu to kalina japońska Pink Sensation, jak się rozwinie będzie różowa
Bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba, dziękuję!
Warzywnik w trakcie produkcji Jest duży , ale tak wymierzyłam skrzynie, że z każdej strony sięgam do środka, będę mogła normalnie je obsługiwać
Kalina Pink Sensation dzisiaj, w tle kalina koralowa Roseum
Jak byli nagrywać, mówiłam ile mam magnolii, wszyscy stwierdzili, że giną. Całe szczęście, jakieś kwitły, paulownia kwitła, powojniki, tamaryszki, kalina. Dam zna ć i dziękuję