Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogród Basi 22:04, 05 maj 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Na drugim zdjęciu kalina ale jaka? Ewo (Nallar) pomóż odgadnąć.

Moim zdaniem nasze Kaliny mają wspólną matkę.
Pozdrawiam Basiu.
Ogród bez roweru 17:53, 05 maj 2019

Do góry
Kalina i orlik rozwijają kwiaty

Borówka

Nawet berberysowi udało się zakwitnąć, choć to u mnie trudna sztuka, bo zawsze berberysy ścinam.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:44, 05 maj 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Haniu, pięknie u Ciebie, tak elegancko. Kalina mnie zachwyciła (kupiłam właśnie krzaczek kaliny 'Brukwooda' i drugi 'koreańskiej' - pachną obłędnie.

Cieszę się, że udało się zidentyfikować klonika.
Chodziła za mną kalina koreańska, ale nim na nią trafiłam, skończyło się miejsce na nowe nasadzenia. Może kiedyś...

Tymczasem oglądać będę pompony kaliny koralowej Rozeum.

Kalina angielska wciąż w pełnej krasie. Kwitnie klon ściętolistny.

Klon ussuryjski- niezwykłej urody są te młode listki.

Strzępiastokory dostał wiatru w żagle. Zmieni w przyszłości centrum ogrodu.

Jabłoń Adirondack obsypana kwiatami. Spore są.

Ogród KasiWB - część II 15:03, 05 maj 2019

Do góry
wielosił

kalina angielska

miodunka
Ptasi gaj 12:22, 05 maj 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Sucho

Ela, u ciebie jednak musi być nieco cieplej niż u mnie, może dlatego, że u mnie wieje. W każdym razie rhododendrony moje jeszcze śpią jak susły. Tylko glicynie otwierają pączki i kalina powiększa kule kwiatowe.

Kasiu na suszę nie będę się licytować u mnie wydmuchow.
Wczoraj sądziłam dalie więc wiem jaka mam suszę, skala szpadel ledwo wchodził trzeba było ciosać.

U mnie z rodkow tylko królowa Elżbieta tak wczesna i kwiaty nie za bardzo wykształcone. Reszta powoli się zbiera. Już wiem, że 2 azalie żółte które kupiłam w tym roku nie będą kwitły obmarzly. Niala zbiera się do rozkwitu.

Starsze powolutku nabierają pąków. Jestem zawieszona magnolia żółta każdy rok inaczej zakwita. Raz ma liście i kwiaty raz same kwiaty. Teraz ma liście i kwiaty więc nie specjalnie widać kwiaty.

Dzisiaj zrobię jeszcze porządki po przycince m im azalia w bałaganie rośnie

Ogród do odnowy 07:24, 05 maj 2019

Do góry
Nikita napisał(a)
O nowe oczko jest...super! Co tam będziesz sadziła wokół?
Tojeść u mnie wyeksmitowałam od razu gdy się zorientowałam jak potrafi się "rozbujać"...zarosła mi całą rabatę łącznie ze ścieżką.

Tak tojeść panoszy się u mnie od kilkudziesięciu lat ale na trawie nie miała tak łatwo

Nad oczko mam chciejstwa - hakonechloe (jak u Małej Mi - tak wiem nie te proporcje ale co tam)
jakieś hosty
kaczeniec
irysy
sit zaraz znowu mi się wysieje

a na razie rośnie w pobliżu kalina, róże miniaturowe, perowskia jakaś niska odmiana i lawendy

kiedyś tak tu było

i tak

Ptasi gaj 23:52, 04 maj 2019

Do góry
Sucho

Ela, u ciebie jednak musi być nieco cieplej niż u mnie, może dlatego, że u mnie wieje. W każdym razie rhododendrony moje jeszcze śpią jak susły. Tylko glicynie otwierają pączki i kalina powiększa kule kwiatowe.
Przerwa na kawę... 15:04, 04 maj 2019

Do góry
Venus jeszcze nie zwala z nóg. Czekam cierpliwie.

A tu kwiaty magnolii Sunsation. Kupiła ją Anula i powiem szczerze, że mi się też zamarzyła. Szukałam żółtej małej i nie było nic poniżej 5 metrów a ta niby wąska i docelowo 5 metrów... kolr kremowo żółty z muśnięciem różu.

Docelowo myślałam o owalnej. Oczywiste trochę środek by trzeba było oczyścić z roślin ale może to nie jest taki głupi pomysł. Byłby taki efekt wow bo jak na razie kalina Kilimandjaro 4 liter nie urywa. A tu miałaby dobrze. Zacisznie. Słonecznie. Niezbyt mokro bo na podwyższeniu... tu na zdjęciu przymiarka innej magnolii. W odróżnieniu od jabłonki widać ją na tle tujek.

Co o tym myślicie?
Mój ogrodowy pamiętnik 14:48, 04 maj 2019

Do góry
Dzisiaj całkiem ładna pogoda a taka majówka miała być brzydka.
Kalina Molly jeszcze w doniczce.

Pamiętajcie o ogrodach 11:00, 04 maj 2019

Do góry
kalina powoli zaczyna

katalpe dostałem od sąsiada

borówek będzie dużo w tym roku

Dwa ogrody 22:18, 03 maj 2019

Do góry
róże wymykają się mojej kontroli, będą wyższe od podpór
angielki

White Cover

buki ostro ruszyły

zakwitnie kalina

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:29, 03 maj 2019

Do góry
kalina eskimo cudna i pięknie delikatnie pachnie

obiela śliczna

...uDany ogród 18:34, 03 maj 2019

Do góry
TAR napisał(a)
ja poluje na te pink sensation i nigdzie jej nie ma. ale dokupie sobie eskimo, bo sliczne sa i te od Dany popcorn, Rotundifolium i te tomentosum

Gosiu mam na tyle derenia wyciagnietego na nóżce i watanabe tez jest na nożce ze starbursty sie tam wpasuja idealnie. poza tym jak deren i kalina skoncza kwitnac to zaczna hortki, do towarzystwa maja sosne koreanska, bedzie slonce z azurowym cieniem, powinno im pasowac

Tez tak długo szukałam i jak spotkałam jeszcze dość dużą to jej nie wypuściłam z rąk

Eskimo jest zjawiskowa!
U mnie większość krzaczków , może sobie sprawię coś na pniu?

Tak wyprowadziłam Roseum tylko jej kijka muszę podstawić, bo stary się złamał

widać ją pośrodku

...uDany ogród 18:28, 03 maj 2019

Do góry
ja poluje na te pink sensation i nigdzie jej nie ma. ale dokupie sobie eskimo, bo sliczne sa i te od Dany popcorn, Rotundifolium i te tomentosum

Gosiu mam na tyle derenia wyciagnietego na nóżce i watanabe tez jest na nożce ze starbursty sie tam wpasuja idealnie. poza tym jak deren i kalina skoncza kwitnac to zaczna hortki, do towarzystwa maja sosne koreanska, bedzie slonce z azurowym cieniem, powinno im pasowac
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:00, 03 maj 2019

Do góry
Haniu, pięknie u Ciebie, tak elegancko. Kalina mnie zachwyciła (kupiłam właśnie krzaczek kaliny 'Brukwooda' i drugi 'koreańskiej' - pachną obłędnie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:59, 03 maj 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
Hania ja odnoszę wrażenie że u Ciebie ziemia non stop wzruszona. Wygląda to świetnie
A ta kalina długo kwitnie?

Niewiele mam wyściółkowanych rabat, więc grudki są widoczne. Takie rabaty łatwiej mi pielęgnować.
W zależności od aury kalina kwitnie od 2 do 3 tygodni. Upały i susza mają wpływ na długość kwitnienia.
...uDany ogród 15:49, 03 maj 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

co to za kalina z takim nietypowym kolorem pąka. Jak się rozwinie też taki będzie?

Przepiękna każda odsłona ogrodu.

Co za warzywniak! Na zdjęciu skrzynie wydają się wielkie?

Gosiu to kalina japońska Pink Sensation, jak się rozwinie będzie różowa
Bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba, dziękuję!
Warzywnik w trakcie produkcji Jest duży , ale tak wymierzyłam skrzynie, że z każdej strony sięgam do środka, będę mogła normalnie je obsługiwać

Kalina Pink Sensation dzisiaj, w tle kalina koralowa Roseum

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:57, 03 maj 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wykorzystałam dogodną aurę i dwa majowe dni poświęciłam ogrodowi. Po ostatnich opadach deszczu tempo wzrostu roślin ozdobnych i chwastów nabrało przyspieszenia. To już ostatnia runda pielenia. Potem do wnętrza rabat nie będzie już dostępu. Rekordzistką samosiewu została firletka omszona.
Skosiłam trawę, ścięłam większość szafirków. Czas cebulowych powoli się kończy. Kolorystyka ogrodu nieco się uspokoiła.
Sąsiadka mnie dzisiaj pytała, co u mnie tak pachnie. Zapach był wyczuwalny na kilkanaście metrów. Sprawczynią była kalina angielska.

Hania ja odnoszę wrażenie że u Ciebie ziemia non stop wzruszona. Wygląda to świetnie
A ta kalina długo kwitnie?
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:44, 03 maj 2019

Do góry

tamaryszki, kalina, cedry libańskie

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:31, 03 maj 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)
Masz tych pięknych magnolii multum. Co jedna to ładniejsza

Trzymam kciuki za pogodę i czekam na wieści kiedy Cię na małym ekranie będę mogła obejrzeć

Jak byli nagrywać, mówiłam ile mam magnolii, wszyscy stwierdzili, że giną. Całe szczęście, jakieś kwitły, paulownia kwitła, powojniki, tamaryszki, kalina. Dam zna ć i dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies