Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 15:58, 24 wrz 2019

HannaR napisał(a)
Kasiu, wrzuciłam u siebie zdjęcia miskantów, które wyprowadzają się z mojej rabaty podokiennej na wiosnę. Nie wiem co to za jedne, ale dla mojej rabatki są dużo za duże. Chcesz to bierz .

Dzięki Haniu, looknę sobie .
mrokasia 16:00, 24 wrz 2019

tulucy napisał(a)
A na miejscu zobaczysz coś innego i plan weźmie w łeb

Jeśli chodzi o drzewa to nie sądzę. Zainteresował mnie jeszcze klon jawor Worley - muszę o nim poczytać.
Więcej nic nie chcę kupować bo nawet nie wiem gdzie i co by pasowało a tu koniec sezonu, nie chcę by mi się rośliny zmarnowały...
inka74 16:10, 24 wrz 2019

Jola u Schmitów z drzewami załatwiała jakoś tak, że dowozili do szkółki tu obok z normalnym transportem i potem odbierała od nich czy jej zawozili, taniej transport wychodził bo tak to drogo będzie. 2 klony w samochód wsadzisz eMa ale już nie 2 klony + 3 brzozy. A te to nie lepiej taniej lokalnie? One wszędzie są dostępne. Przekalkuj sama.

Ogólnie nie nadążam za tobą ))))
tulucy 16:13, 24 wrz 2019

A czy takie same dwa, czy inne... - a rabaty będą takie same, czy inne? Chcesz mieć dużo powtórzeń?
mrokasia 16:24, 24 wrz 2019

inka74 napisał(a)
Jola u Schmitów z drzewami załatwiała jakoś tak, że dowozili do szkółki tu obok z normalnym transportem i potem odbierała od nich czy jej zawozili, taniej transport wychodził bo tak to drogo będzie. 2 klony w samochód wsadzisz eMa ale już nie 2 klony + 3 brzozy. A te to nie lepiej taniej lokalnie? One wszędzie są dostępne. Przekalkuj sama.

Ogólnie nie nadążam za tobą ))))

Wiem jak Jola to załatwiała i planuję zrobić to w ten sam sposób . Tym bardziej, że drzewa chcę kupić spore więc do samochodu nie weszłyby za chiny ludowe .

A z tymi lokalnymi zakupami to wcale nie jest tak różowo. Po pierwsze u mnie mało takich miejsc, do każdego i tak muszę jechać te 20-30km w jedną stronę i nie wiem co zastanę. Po drugie byłam wczoraj w Broniszach - Doorenbosów nie było, a z innych drzew to co najwyżej mogłam sobie kupić Crimson Kinga i to drogiego. U Szymanowskiego Doorenbosy były tylko 3 i to bardzo takie sobie... I znowu z tych drzew co mnie interesują to tylko Crimson King był... no i glediczja, ta akurat była ładna .
mrokasia 16:30, 24 wrz 2019

tulucy napisał(a)
A czy takie same dwa, czy inne... - a rabaty będą takie same, czy inne? Chcesz mieć dużo powtórzeń?

Toś mnie zastrzeliła .
Rabaty nie będą identyczne ale muszą grać ze sobą. I tak sobie pomyślałam - dam po jednym takim samym dużym drzewie, takie same stożki cisowe a reszta trochę różna a trochę taka sama. Np. gdzieś klonik palmowy, gdzieś dereń kousa, gdzieś kalina japońska, a dołem powtarzające się od czasu do czasu byliny i trawy. Bo te dwie środkowe rabaty to tak jakby jedna, tylko przedzielona trawiastą alejką.
inka74 16:33, 24 wrz 2019

W razie potrzeby mogę coś tu u mnie kupić - ja mam min. 4 miejscówki z drzewami i się umówimy na kawę jakoś i kiedyś. Do mnie wchodzi spora sztuka, tak do 2,40 spokojnie. Bardzo duże nie zmieszczę.
Toszka 17:15, 24 wrz 2019

Kasiu, w Woli Mrokowskiej masz dwóch Kordusów.
Makusia 17:18, 24 wrz 2019

Mrokasia - Wola Mrokowska... Przypadek? Nie sądzę
Kasya 17:42, 24 wrz 2019

Makusia napisał(a)
Mrokasia - Wola Mrokowska... Przypadek? Nie sądzę