Susza straszna, co widać po tym czymś trawnikopodobnym... (ale na niego przyjdzie czas...)
Trzy trawy sadzone w ubiegłym roku nie wytrzymały zimy (dwie rozplenice i jeden miskant...poza nimi jest jeszcze jeden kilkuletni miskant, który tworzył fajną kępę na rabacie powyżej i nie wiem co z nim - albo zmarzł, albo jeszcze nie spieszy mu się z wypuszczaniem liści, ale czy to nie za długo trwa?)
zawilce ...wiosenne ...jesienne...bez znaczenia rozsna rozłogami ..nie ma szans żeby rosły w rządku czy kepie ...potrzebuja większy plac ....bo jak przejdą tam gdzie nie chcesz to zaanektuja sobie ten teren ...bo trudno je wyplewić
kolejna sprawa do cisów zawilce mozesz dosadzic ...to nie problem ...do kazdych krzewów bo zrobia dywan i tyle
przy jeżówkach czy innych delikatnych bylinach nie sadz zawilców.....bo beda tylko zawilce reszta padnie
u mnie z jesiennych Honorine Jobert i Andrea Atkinson tez padły ...zostały mi rózowe NN te maja szalony rozrost ....mam tez Whirlwind i Prince Hanrich - te sa małe drobne niskie i wolno sie rozłażą
mam tez zawilce wiosenne gajowe ...posadziłam pod aronią ...zeby nie plewic ...bede im wyznaczacz jakis obszar wiekszy i obok tylko krzewy moze jakies wielkie trawy typu rozplenica miskant bo sie mocno rozłażą drobne delikatne byliny zostana przez zawilce pożarte i zaduszone
Aga, no w końcu zdjęcia - wiesz że to najbardziej przemawia
Jeśli chcesz trawy to czemu nie z pięknymi kłosami - u mnie rośnie idealnie pierwowzór Memory i miskant Ballerina - w 3 lata jest gigantyczy, albo szarobródek...
ML zleje się z elewacją tak jak już napisała Gosia, a Gracek nie kwitnie niestety...
Ja też nie lubię KF - szybko się robi sianowaty
Ja bym sadziła szarobródka - jest śliczny, widziałaś u mnie
wywalam trawy pampasowe, nie spisują się, dam na ich miejsce miskant Variegatus
całe szczęście trzcinnik pośredni prawie, jak pampasowa i na dodatek super się rozsiewa, miałam dzielić wielkie kępy, a okazało się, że pełno siewek, pogrupowałam i mam nowe sadzonki, nawet je widać
bardzo polecam tę trawkę
Miskant przesadzony na magnoliowa. Eksperymentalnie podsypałam go kora żeby zobaczyć jak ona, ta kora, wygląda. Myślę ze będzie dobrze, kora drobniutka 8-16 mm, wygląda bardzo porządnie. Niestety cena już mniej fajna. Trzeba będzie na raty kupować
A mnie nie ruszył miskant Cabaret, pięknie rósł dwa lata, a w tym roku klapa ... W sumie to nie mam pojęcia czemu, nie był na wygwizdowie, nie maiał za mokro, bo u mnie sucho... Inne miskanty powoli ruszyły, a ten ni huhu... Zastawiam się co w jego miejsce posadzić, bo ładnie rozjaśniał rabatę... Variegatusy mam w innym miejscu, jakie są jeszcze miskanty z jasnymi pasemkami?
dziekuję chciałabym nisko je ciąć wiosna wiec jak najbardziej miskant nie zginie Silberspinne mam, ale w innej kompozycji więc może podziele kępy i rozsadze pozdrawiam serdecznie i miłej soboty
Witam proszę o poradę jaki miskant mogę posadzic za dereniem sibrica a przed tujami szmaragd gold? a co by posadzic przed dereniem? z góry dziękuje za porady i pozdrawiam serdecznie
No niby tak na początku myślałam, ale jakoś mi ta trzecia kulka nie daje się wkomponować. Myślałam o czymś takim:
Te kolorowe kropki to róże, choć kolorów jeszcze w sumie nie wybrałam, ale pewnie będę wierna tej notacji Z tyłu miskant ML, żeby korespondował z ML, które wsadzę na rabacie obok.
Nasadzenia na froncie warto dostosować do architektury. Podkreślić ją lub...urozmaicić.
Daj jakieś zdjęcia. Podaj wymiary. Napisz co lubisz. Co ci się podoba....wiesz, trudno jest coś komuś proponować bez wiedzy na temat danej osoby.
Trudno jest kogoś "ubrać" tak zupełnie w ciemno.
Jednak z tego co juz napisałaś to odpada Glauca i miskant,
I na bieżąco pierwsza moja myśl (bez obrazy, ale już chyba wiesz, że walę prosto w oczy...z dobroci) - niebieski, żółty, czerwony (a raczej będzie to róż znając żurawki)m do tego "pstrokate hosty) i żwirek.... Wszystkie "dobroci" świata na jednym froncie...Przemyśl, czy nie ograniczyć czegoś
Dodatkowo - żurawki, hosty to półcień.
Miskant, świerk to absolutne słońce
A ja tworzę nową rabatę, którą nazwałam Wiśniowa, bo w jej centrum właśnie posadziłam Amanogawę. Myślałam i myślałam, czym wypełnić tę rabatę i niestety jestem beznadziejnie nieoryginalna Będą róże między innymi, bo już dokupiłam lilaka Palibin, a jak przekwitną tulipany, to zamierzam wkopać kulki bukszpanowe. A na tył pójdzie miskant. Dobry pomysł?