Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród Ani :) 19:15, 09 maj 2018

Do góry
Asiu (asiak) dziekuję

Mój zamysł tego miejsca jest taki, tylko nie wiem czy mi się placyk podoba

Od lewej:
- jakaś żarówiasta jeżówka, może do wysokości ławki?
- Hortka Anabelle
- Miskant Adagio
- Przed kulkami z cisa jakieś traffki
Skarbonkowy ogródek 16:12, 09 maj 2018

Do góry
Miskant przesadzony na magnoliowa. Eksperymentalnie podsypałam go kora żeby zobaczyć jak ona, ta kora, wygląda. Myślę ze będzie dobrze, kora drobniutka 8-16 mm, wygląda bardzo porządnie. Niestety cena już mniej fajna. Trzeba będzie na raty kupować

Miskant - Miscanthus 14:36, 09 maj 2018

Do góry
A mnie nie ruszył miskant Cabaret, pięknie rósł dwa lata, a w tym roku klapa ... W sumie to nie mam pojęcia czemu, nie był na wygwizdowie, nie maiał za mokro, bo u mnie sucho... Inne miskanty powoli ruszyły, a ten ni huhu... Zastawiam się co w jego miejsce posadzić, bo ładnie rozjaśniał rabatę... Variegatusy mam w innym miejscu, jakie są jeszcze miskanty z jasnymi pasemkami?
Skarbonkowy ogródek 21:13, 06 maj 2018

Do góry
JoannaDe napisał(a)

Tia, mało zrobiłaś? Ty już na etapie kory a ja w szczerym polu

Od żywopłotu do kulek jest 1,60. Za mało miejsca? MM z tego co czytałam to 1,2 trzeba liczyć. Nie wiem jaki miskant by tam się zmieścił.

Jak posadzisz na mijankę to się zmieszczą .
Skarbonkowy ogródek 21:07, 06 maj 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
O kurka, przez Ciebie to mam wyrzuty sumienia, że tak mało zrobiłam!!!
Aleś pogoniła .
Te buksy w grupie fajnie wyglądają. O odległościach się nie wypowiem bo się nie znam. U siebie pomiędzy buksami mam carexa ice dance.

Ile tam masz miejsca pomiędzy buksami a żywopłotem? Zmieszczą Ci się tam te miskanty oprócz hortek?

Tia, mało zrobiłaś? Ty już na etapie kory a ja w szczerym polu

Od żywopłotu do kulek jest 1,60. Za mało miejsca? MM z tego co czytałam to 1,2 trzeba liczyć. Nie wiem jaki miskant by tam się zmieścił.
Małymi kroczkami do celu... 15:51, 06 maj 2018

Do góry
Kilka niedzielnych zdjęć, pogoda nadal piękna, chociaż ciut chłodniej się zrobiło, może w końcu spadnie deszcz

Sesleria jesienna, Carex montana, miskant zebrinus

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:56, 05 maj 2018

Do góry
Fama napisał(a)
W kompozycjach Danusi widziałam w takim zestawiebiu Gracillimus albo Variegata albo Silberspinne. Sibirica jest bardzo wysoka, chyba, że bedziesz ją nisko wiosną ciachać przy ziemi, to wtedy mogą być za.

dziekuję chciałabym nisko je ciąć wiosna wiec jak najbardziej miskant nie zginie Silberspinne mam, ale w innej kompozycji więc może podziele kępy i rozsadze pozdrawiam serdecznie i miłej soboty
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:39, 04 maj 2018

Do góry
Witam proszę o poradę jaki miskant mogę posadzic za dereniem sibrica a przed tujami szmaragd gold? a co by posadzic przed dereniem? z góry dziękuje za porady i pozdrawiam serdecznie
Na huśtawce miło płynie czas... 14:50, 03 maj 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Symetrycznie
do tych co tu już są.
Bo niby taka formalna trochę rabatka powstaje...

No niby tak na początku myślałam, ale jakoś mi ta trzecia kulka nie daje się wkomponować. Myślałam o czymś takim:

Te kolorowe kropki to róże, choć kolorów jeszcze w sumie nie wybrałam, ale pewnie będę wierna tej notacji Z tyłu miskant ML, żeby korespondował z ML, które wsadzę na rabacie obok.
Prosze o poradę 22:47, 01 maj 2018

Do góry
Nasadzenia na froncie warto dostosować do architektury. Podkreślić ją lub...urozmaicić.
Daj jakieś zdjęcia. Podaj wymiary. Napisz co lubisz. Co ci się podoba....wiesz, trudno jest coś komuś proponować bez wiedzy na temat danej osoby.
Trudno jest kogoś "ubrać" tak zupełnie w ciemno.

Jednak z tego co juz napisałaś to odpada Glauca i miskant,
Prosze o poradę 22:18, 01 maj 2018

Do góry
Jaka wystawa nasłonecznienia?

I na bieżąco pierwsza moja myśl (bez obrazy, ale już chyba wiesz, że walę prosto w oczy...z dobroci) - niebieski, żółty, czerwony (a raczej będzie to róż znając żurawki)m do tego "pstrokate hosty) i żwirek.... Wszystkie "dobroci" świata na jednym froncie...Przemyśl, czy nie ograniczyć czegoś
Dodatkowo - żurawki, hosty to półcień.
Miskant, świerk to absolutne słońce
Mój pierwszy ogród - Paulina 17:25, 01 maj 2018

Do góry
Czy ciąć teraz sadzonki buksa to zalezy od fazy przyrostów. Pokaż, a coś będzie można powiedzieć.

Miskant się przyjmie, jesli dasz dobroci+korę w dołek i będziesz pilnować podlewania.
Ogród z wilkiem zamkn. 23:04, 28 kwi 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Madziu, a może pomiędzy berberysy i cyprysiki jakieś zwiewne trawy? Może ostnica Pony Tails lub jakieś inne wyższe? Jak to co masz zakwitnie tzn. róże i hortensje i obiele a berberys i wisnia też kwitnie, to będzie może wystarczająco kwiatowo? Pozdrawiam.

Basiu .....tam pomiędzy cyprysikami jest miskant ML -narazie słabo go widać

dam tam białe jeżówki ....dziękuję za głos
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:42, 28 kwi 2018

Do góry
iwonkap napisał(a)
Polinko jaka długość ma Twoja rabata ID/RB/Miskant ?

Iwonko,przepraszam ale nie zauważyłam pytania. Jutro zmierze bo nie pamiętam.
Na huśtawce miło płynie czas... 13:25, 28 kwi 2018

Do góry
A ja tworzę nową rabatę, którą nazwałam Wiśniowa, bo w jej centrum właśnie posadziłam Amanogawę. Myślałam i myślałam, czym wypełnić tę rabatę i niestety jestem beznadziejnie nieoryginalna Będą róże między innymi, bo już dokupiłam lilaka Palibin, a jak przekwitną tulipany, to zamierzam wkopać kulki bukszpanowe. A na tył pójdzie miskant. Dobry pomysł?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:20, 28 kwi 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Co to za trawy ?
Gracki pisałaś , ale to chyba nie te , co ?

To miskant silberspinne, gdzieś wczesniej napisalam ze gracki. Zapomnialam ze gracki to mam ale przed domem hehe, pomyłka.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 20:43, 26 kwi 2018

Do góry
Mogę się wypowiedzieć?
Poniewż rosną u mnie Twoje trawy (rośnie nawet miskant maleńki, który pozostał w garnku bigosowym w moim domu), to się wypowiem . Wiem, że Ty wiesz, że moje zdanie na tematy projektowania to takie tam dywagacje, najczęściej bez sensu. Ale co tam. Ja jestem za drzewem! Wysmukłym i takim, które przełamie choć trochę bryłę domu. Nie znam sie jakie , bo są mądrzejsi by podpowiedzieć. Same kulki, małe smutaski nawet na pieńku nie zapewnią wtopienia domu w ogród. A fajnie by było, co?
Ogród zapracowanej mamuśki 20:38, 26 kwi 2018

Do góry
Dzisiaj przyszła paczka z trawkami
Hakonechloa macra Aureola

Miskant Graziella

No i konwalnik - koszmar - przesuszony, dzielony przed wysyłką i włożony do doniczek, ale dostałam jeden więcej. Czyżby rekempensata za tego co z doniczki wyskoczył
Nowocześnie z różAnką :D 19:16, 26 kwi 2018

Do góry
iwka napisał(a)
jak ten trzcinnik kwitnie, podobny do KF ?

Iwona podobnie ale nie jest sztywny tylko taki bardzie fontannowy jak miskant
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:21, 26 kwi 2018

Do góry
akak napisał(a)
Bardzo proszę o podpowiedz jakie rosliny posadzić aby częściowo zasłonić płot.
Obecnie na mojej rabatce rosną:
MG - miskant gracillimus x 4
L - liliowce (wszystkie żółte) x 6
J - jeżówka echinacea Green Jewel x 4
stożek cisa (nie wiem co z nim) i tuje do usunięcia (2 psedokulki i Aureospicata).
Rabata ma szerokość 1,30m.

Moje propozycje:
1 wersja - najprostsza:
posadzic 3 tuje szmaragdy , przed nimi liliowce i jeżówki bez zmian
(ale musze usunąć moje miskanty...)
2 wersja :
zostawić miskanty, przed nimi tuje niskie Aurea Nana (nie wiem ile sztuk), przed
tuje bez zmian liliowce i jeżówki ... i może dwa drzewka szczepione na pniu ok.
1,80m (korona albo kulista albo odwrócony stożek)

wg mnie ciekawsza wersja 2, ale nie umiem jej zaaranzować , ani wybrac drzewek (wolę o liściach zielonych latem, mam już dęba Green Dwarf).

Bardzo proszę o pomoc
.

Najlepiej byłoby zrobić to porządnie
1/ żywopłot z tuj nie z jednej lecz co 70cm cały pas
2/ przed żywopłotem miscanty będa ok
3/ przed miscanty pas liliowców
4/ pomiędzy trawami a miscantami rozrzucić ze trzy kulki zimozielone
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies