Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

eVka 14:24, 27 cze 2018

Widzę debaty pomidorowe, mniam!
kerii 15:24, 27 cze 2018

mrokasia napisał(a)
Z porannego szybkiego obchodu ogrodu - miskant Yaku Jima wypuścił kłosek!!!
8

Jak długo masz tego miskanta? ja kupiłam w tym roku to normalnie masakra mam wrażenie,że w ogóle nie rośnie a od miesiąca w ziemi siedzi.
mrokasia 15:28, 27 cze 2018

sylwik69 napisał(a)

Pomidory lubią obornik i dolomit,oprócz wilków trzeba obrywać liście od dołu ale to nie dotyczy koktajlowych

Sadziłam w donicach z kompostem, sypnęłam też granulowanego obornika.
Liści dolnych kilka też oberwałam .
mrokasia 15:30, 27 cze 2018

effka napisał(a)
Widzę debaty pomidorowe, mniam!

Ja nowicjusz i cieszę się jak dziecko, że mi się zawiązało 6 sztuk . Mam nadzieję, że będzie więcej i ładnie dojrzeją .
mrokasia 15:37, 27 cze 2018

kerii napisał(a)

Jak długo masz tego miskanta? ja kupiłam w tym roku to normalnie masakra mam wrażenie,że w ogóle nie rośnie a od miesiąca w ziemi siedzi.

Nic się nie martw, ruszy w przyszłym roku.

Ja sadziłam w zeszłym roku, przyszła maleńka sadzonka, zaledwie kilka listków, miał może z 10 cm aż zastanawiałam się czy warto takiego kurdupla sadzić. Stał jak zaklęty przez resztę roku. W tym ładnie wystartował i w stosunku do zeszłego roku kępa jest z 3 razy większa objętościowo, a listki na oko mają 20-30 cm. W każdym razie z okna w kuchni go widzę bez problemu, w zeszłym roku nie widziałam a okulary noszę te same . A nic z nim nie robiłam, może czasem trochę podlałam jak resztę roślin podlewałam, bo wcale w niego nie wierzyłam.
kerii 15:41, 27 cze 2018

No to mnie pocieszyłaś ) też mi taka sierota przyszła
mrokasia 15:44, 27 cze 2018

Zajrzyj wieczorem, postaram się wrzucić fotki porównawcze jak znajdę .
Tess 15:58, 27 cze 2018

Miskanty potrzebują czasu, by się dobrze ukorzenić (dlatego ich nie dzielimy i nie przesadzamy jesienią). A jak się korzeni, to nie rośnie w masę. Bujnie w przyszłym roku.
eVka 13:11, 28 cze 2018

Tess napisał(a)
Miskanty potrzebują czasu, by się dobrze ukorzenić (dlatego ich nie dzielimy i nie przesadzamy jesienią). A jak się korzeni, to nie rośnie w masę. Bujnie w przyszłym roku.

Dokładnie tak jest jak pisze Tess, potwierdzam, chociaż Adagio i Yaku Jima wyjątkowo opronie u mnie rosną w porównaniu innych miskantów jak ML, gracki, variegatusy.
DorKa 14:46, 28 cze 2018

mrokasia napisał(a)
Zajrzyj wieczorem, postaram się wrzucić fotki porównawcze jak znajdę .

wrzucaj uwielbiam takie fotki porównanwcze. Jak u Wioli dziś jeżówki

ja tak mam z ML . Drugi rok u mnie i kilka ździebełek tylko