Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "molinia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:26, 14 cze 2014

Do góry
Aha, jeszcze miałam dodać, że jednak nie wycięłam węziej niż na "projekciku", ale dalej pociągnęłam i stąd tak tam wąsko przy rzece. Chwilami myślę, żeby ze 2 róże stamtąd zabrać i podciągnąć seslerią, ale nie do końca wiem jak. Narysuję, to będziemy analizować.

Marta, molinia zaczyna kwitnąć o tej porze?
Roztoczańskie klimaty 15:29, 02 cze 2014

Do góry
Ijeszcze inne kompozycje szałwia i molinia w buksikach

Żurawki ...tylko te i kilka pomarańczowych mi zostało po inwazji krewetek:-
(
Szałwia i trzmielina

Kuleczki się topią
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:45, 27 maj 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
U mnie szałwie już zaczęły kwitnąć - chyba pierwszy raz coś mi kwitnie wcześniej niż Tobie Mam pytanie co to za białą trawkę masz między carexami Frosted Curls a Bronze Form, ta na rogu przy ramie z bukszpanu?

To niezniszczlna molinia- holcus molis oś tam... Wylazła... Wyrywana, strzyżona... Ciągle jest... Musze ją własnie znów ciachnąć i znależć miejsce w ciemnym kącie

Sebek ja zidentyfikowałam przyczynę póżniejszego kwitnięcia... Cięzka gleba... Ale szałwia potrzebuje dwóch dni aby pokazać krasę
Leśne Wzgórze 21:56, 25 maj 2014

Do góry
Zobaczcie ile światła jest czasami u mnie

firletka i naparstnica od Małej Mi

Molinia i pąki jaśminowca
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:12, 25 maj 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)

Patrząc na Twoje fotki to będę twierdzić że wszystkim roślinom muszą towarzyszyć trawy,
kształt podłużny liści super się komponuje
tylko żeby te trawy zimowały- jakie Ty masz doświadczenia bo widzę u Ciebie okazy

Ula, ja mam w większości misckanty, one zimują bez problemowo, reszta tylko przypomina trawy to są liliowce, one też zimują..............teraz zaczynam od tych zimozielonych, ogrodowiskowych, kupiłam kilka, posadzę część na przedogródku, a część na rozsadę, zobaczymy jak sie potoczą losy moich nowinek ogrodowych

kokoryczka i trawka molinia variegata

trawy, hosty i irysy to dla mnie niezłe trio.........jeszcze polecam krokosmię

Ula, trawy się świetnie komponują z każdą rośliną i przełamują sztuczność w ogrodzie, one wprowadzą ogród w ruch i naturalność
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:10, 21 maj 2014

Do góry
Molinia z werbeną...
Krzysztofy w poduchach zielonych poduchach...
Kulkowa nowa...
Pięknie.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:02, 21 maj 2014

Do góry
Molinia z werbeną
Nieuporządkowana działeczka. 11:30, 14 maj 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Posadź jak chcesz, żeby się rozłosły....vo tam powinnaś mieć postaram się wypunktować

hosta falista - cień, w słońcu też wytrzyma
trzykrotka - półcień cień
firletka chalcedońska myszowate liście zakwitnie ci na różowo - słońce
marcinek-słońce
wiczomlecz -słońce
liliowec -słońce
turzyca słońce, półcień
miskant - słońce
machonie, dwie malutkie, półcień
rozplenica trawka - słońce
molinia trawka żóta paskowana-słońce półcień
irysy żółte- woda teren wilgotny

tyle pamiętam

po rozpakowaniu dopiero widać ile tego wow przeżyłam szok znalazłam to co napisałaś i wiele więcej dodam fotki zbliżeniowe może pomożesz rozpoznać które to które dla mnie wszystko podobne do siebie na razie pada więc nie powsadzam na działeczce na razie zrobiłam przetrwalnik w domu i tak to wygląda.

Nie znalazłam wilczomlecza może ty wiesz który to no i nie wiem które to irysy do wody zupełnie zapomniałam i wszystko w ziemie wsadziłam nie wiem czy na razie mogą tak być? pozdrawiam
Nieuporządkowana działeczka. 21:01, 13 maj 2014

Do góry
Posadź jak chcesz, żeby się rozłosły....vo tam powinnaś mieć postaram się wypunktować

hosta falista - cień, w słońcu też wytrzyma
trzykrotka - półcień cień
firletka chalcedońska myszowate liście zakwitnie ci na różowo - słońce
marcinek-słońce
wiczomlecz -słońce
liliowec -słońce
turzyca słońce, półcień
miskant - słońce
machonie, dwie malutkie, półcień
rozplenica trawka - słońce
molinia trawka żóta paskowana-słońce półcień
irysy żółte- woda teren wilgotny

tyle pamiętam
Moja codzienność - ogród Oli 15:05, 07 maj 2014

Do góry
I kombinacja 4-2-4 i tu bliżej buka przydałoby się coś ala żółtego, nie wiem czemu molinia mi ciągle chodzi po głowie

Która wersja lepsza ? a może jeszcze inaczej ?
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:31, 06 maj 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Bociusiu,
u mnie to samo
Ale te trawy chyba odbiją, mróz liznął tylko końcówki. Jak myślisz?
Mariken powinien odbić.
Kwiatów rh nie ścinałam, sama nie wiem co robić.
ściskam

Joasiu, nie mam pojecia Zazwyczaj sie bronily, ale nigdy jeszcze nie bylo az tak zaawansowanej wegetacji tak wczesnie jak w tym roku, dlatego nie mam pojecia co bedzie... Trafilo cale mlode przyrosty, w niektorych tylko widac troszke zdrowych pedow, inne cale brazowe. Hakone zielone na trawiastej wszystkie przypalone, miskanty Gracillimusy, Strictusy, Malepartus brazowe, piorkowki mlodziutkie przyrosty wszystkie padly. Imperata brazowa. Trzymaja sie trzcinniki, molinia, proso, kostrzewy, seslerie, frosted curls tez wyglada OK. Nie wyobrazam sobie kolejnego odtwarzania tej rabaty...

Mariken ma troszke listkow nienaruszonych, ale nierozwiniete paki czarne.

Sciskam Asiulek
Ogród Eli 09:17, 29 kwi 2014

Do góry
Miniaturka śliczna lubię ten odcień fioletu a trawka to nie molinia variegata ?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:22, 25 kwi 2014

Do góry
stychaz napisał(a)
Wieeelkie dzięki
To powiedz mi proszę jeszcze, bo może źle widzę ale czy sesleria ma takie trochę "zimny" odcień niebieskkiego?

Widzę, że masz też molinię, czy ona na zywo jest w bardziej trawiastym kolorze niż sesleria?

Justyna, sesleria taki zimny odcień miała jesienią, wtedy pewnie też to była wina pogody, braku słońca.
Teraz jak na nią patrzę to jest soczyścia zielona.

Ale molinia w bardziej trawiastym kolorze, masz rację
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:41, 24 kwi 2014

Do góry
malkul napisał(a)
ja mam sesleria heufleriana (docelowa wysokość: zwarta kepa liści do 40cm ) ale mam ja od zeszłej póxnej jesieni więc nie mam zdjęć, a na razie wygląda kiepsko bo malusie kępy.

jeszcze popatrz na tę: sesleria caerulea- tę miałam w projekcie właśnie

a i molinia caerulea heidebraut

Dzięki, idę googlać
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:37, 24 kwi 2014

Do góry
ja mam sesleria heufleriana (docelowa wysokość: zwarta kepa liści do 40cm ) ale mam ja od zeszłej póxnej jesieni więc nie mam zdjęć, a na razie wygląda kiepsko bo malusie kępy.

jeszcze popatrz na tę: sesleria caerulea- tę miałam w projekcie właśnie

a i molinia caerulea heidebraut

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:14, 23 kwi 2014

Do góry
Purple Sensation - jeszcze główki nisko

Gladiatory je wyprzedzą

Stipa ładnie odbija po scieciu

Molinia

Haconechloa

I migdałek szalejący
Ogród z łezką 17:53, 15 kwi 2014

Do góry
bociek napisał(a)

Chiba podpadlam Jak bylam natarczywa to przepraszam

Kasia, szczerze nie jestem fanka molinii caerulea, chociaz mam, kwiatostany nie sa specjalnie urokliwe. Zdecydowanie bardziej podoba mi sie molinia arundinacea (wlasnie taka mialam co ja mi wyciepali, ale nie wiem jaka to byla odmiana), ale to dlatego, ze ja wole trawy kepowe anizeli strzeliste

Tu masz moje caerulea, jako mlode roslinki - 2011

A tu zdjecie z grudnia 2013, lewy rog w koleczku

One wcale nie sa takie niziutkie. Sama kepa dorasta do 0,6-0,9 m a z kwiatostanem 0,8-1,2 m

Bociunia...ja poważnie mówię, że Cię lubię bardzo...wcale nie podpadłaś!!! Twoja trawowa wiedza bezcenna dla mnie!!! I za nią Ci dziękuję, a raczej za to, że się tą wiedzą tak szczodrze dzielisz!

I teraz już całkowicie zgłupiałam...a proso rózgowate "Red Cloud" ? Tylko nie wiem, czy proso się rozłazi, bo jeżeli tak, to nie chcę ...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:42, 15 kwi 2014

Do góry
Buki Zlatia jeszcze śpią, molinia pod nimi też miniaturkowa wręcz
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:27, 15 kwi 2014

Do góry
Dereń kwiecisty biały:

przy nim jeszcze molinia i werbena
Ogród z łezką 20:41, 10 kwi 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

Bociuśka...ja Cię na prawdę lubię jak nie wiem co... Mnie się podoba i mi leży, ale tam nie ma na takie poduchy miejsca...hakonki dupska mają wielkie, mnie coś smukłego tam się tylko zmieści. Kulaski świeżoki przycięte, chcę je większe puścić, gdzie mi się tak hakonki zmieszczą...teraz jest może z 50-60 cm odległości między nimi...widziałaś molinię Dauerstrahl??? Może to???

Chiba podpadlam Jak bylam natarczywa to przepraszam

Kasia, szczerze nie jestem fanka molinii caerulea, chociaz mam, kwiatostany nie sa specjalnie urokliwe. Zdecydowanie bardziej podoba mi sie molinia arundinacea (wlasnie taka mialam co ja mi wyciepali, ale nie wiem jaka to byla odmiana), ale to dlatego, ze ja wole trawy kepowe anizeli strzeliste

Tu masz moje caerulea, jako mlode roslinki - 2011

A tu zdjecie z grudnia 2013, lewy rog w koleczku

One wcale nie sa takie niziutkie. Sama kepa dorasta do 0,6-0,9 m a z kwiatostanem 0,8-1,2 m

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies