Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 10:06, 17 maj 2019

Do góry
dalie mi się nie pokazuja sadzone 1-go maja a ta jedyna z doniczki ma być wyznacznikiem prędkości wzrostu. mam też inne w donicach

Tulipany liliokształtne i strzępiaste są u mnie ostatnie i te w świetlistym cieniu

nie wiem co mi tak bujnie rośnie

nie wiem czy to koniczyna ozdobna - wysiawałam w ub roku ale mi nie wyszło może coś się przechowało? jak plewiłam zostawiłam ładnie rosnące koniczyny
Miejski ogród w wersji mini 10:05, 17 maj 2019

Do góry
Cześć,

Posiadam mały miejski ogródek w bloku, w zeszłym roku posadziłem thuje, w doniczkach narazie widnieje bukszpan (póki co jeden)

Planuję posadzić małe drzewko (które wyrośnie max do 3-4m) najlepiej kolorowe, żeby ogród nabrał trochę uroku.

Chciałbym Was podpytać o ciekawe propozycje.

Ogrodowy spektakl trwa ... 10:00, 17 maj 2019

Do góry
moje nowe zauroczenie to derenie - trzeba było w maju jechać w ogrody żeby się zakochać w oczarach /w maju/ dereniach i potwierdzić urok enkiantu, kielichowca....i chyba czegos jeszcze

mój dereń wsadzony pod sosny rośnie i szuka światła - będę musiała pomóc

rabata przy tarasie - floksowa hmm tu wypadł mi ten bluszcz - obmyślam zmianę

jak zrobić żeby było dużo detali a nie było ich widać

byłam w ogrodzie gdzie detali było moc i nie wiem co tam rosło i na odwrót gdzie rośliny były pierwsze a detali nie brakowało

czy to ćma? - mam 4 bukszpany - ja nie bukszpanowa ale by mi żal było - jak mi ćma załatwi to ratowac nie będę - lubię tawuły już o cisach nie wspomnę choć przecież jakaś ćma cisowa może też się pojawić - ekologia....
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:57, 17 maj 2019

Do góry
Na górce rośnie góra ziemi z wykopu... mam nadzieję mi to potem rozplantują tak żeby to miało ręce i nogi. Pracują od rana dzisiaj, mam nadzieję nadgonią trochę.

Ogrodowy spektakl trwa ... 09:52, 17 maj 2019

Do góry
wczoraj wieczorem odbyłam spacer z wiaderkiem po ogrodzie i zbierałam ślimaki - malutkie są ale są - nie pamiętam kiedy ostatni raz takie spacery robiłam - że z wiaderkiem

bujność - mam taką radość w ogrodzie i taki luz że mnie nic nie wadzi żadna lista prac ani chwasty - żeby mi w maju coś radość odbierało o nie !
żeby mi nie przeszło

warzywnik dostarcza listków sałatek - jem i jem - moc smaku

nie mam pojęcia co to posadziłam
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:46, 17 maj 2019

Do góry
trochę deszczu duzo jak na moje donice - dostały domek - tu tzw reszta świata w doniczkach albo cos będzie albo nie

lubię takie wąskie przejścia - mam tu hortensje ogrodowe - wątpię czy zakwitną
mam 3 to można było sobie dopilnować - teraz już wiem że w kwietniu się okrywa

za to nowa kupiona jakaś mała do donic biała noszona w te i we wte do garażu ma się super
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:42, 17 maj 2019

Do góry
Gruszeczka mnie do kompa zagoniła.

Wybaczcie - jestem od pogody uzależniona - pogoda barowa więc się chwieję - wczoraj usiadłam w fotelu i już miałam iść do kompa ale się okazało że już nocy prawie by mi brakło ....
Dziś gości mam - tradycyjnie po wyprawie podzielę się ogólnie wrażeniami bo goście mało ogrodowi - ale makaron ze szparagami przygotuję - zrobię pesto z czosnku niedźwiedziego i coś tam i fajnie.

Proszę więc o wyrozumiałość wiecie że jak wpadnę nie pożałuję - bo wiem że jest grupa osób mi bliska która lubi popatrzeć i poczytać - dla Was tu jestem .
Mam Wam tyle do opowiedzenia że nie wiem jak pogodzić maj z kompem - tego się nie da
zielono ulotnie te czubeczki iglaków, ptaki śpiewają przestało padać - lecę do ogrodu i łapię się za co tylko - zacznę od obrywania co przekwitło, potem jeszcze może doleję gnojówkę z pokrzyw - wchłonie się luks, a potem posiaję jeszcze co mam , rzodkiewkę, fasolę, wysadzę ogorki i posieję. Pomidory wyniosę niech się już hartują ale nie wiem kiedy je posadzę bo znów deszcze.

Kupiłam azalie Anneke - czekała aż pokaże kolor kwiatów i dam ją tu przy wjeździe - podbije moje żółcie i wymieni kiścienia

bratki w donicach do ogarnięcia - ale maja raj w tym roku a ja z nimi

Wzgórze chaosu 09:33, 17 maj 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
RABATA DO REMONTU Tak teraz jest:

Hej Iwonko Przegladam Twój plan i jestem w szoku ile Ty masz tu rodków, w dodatku mega pięknych, ale niestety wogóle ich nie widać, a szkoda...
I tak mnie naszła myśl, aby z nich zrobić główną atrakcję rabaty
Czytam, że nie jesteś jakoś specjalnie przywiązana do roślin, ja osobiście wywaliłabym na pewno berberysa - jest ogromny,za bardzo skupia uwagę i przysłania co nie trzeba, pozbyłabym się też cyprysa, sosenki, kosodrzewiny i tych 3 czy 4 kulek po prawej stronie kosodrzewiny...
I teraz a propo rodków, co byś powiedziała aby dać je na środkową część rabaty (wokół buka) a w ich miejsce hortki (ładnie będa się odznaczać na tle szmaragdów i nie przysłonią znów rodków) Lekkości dodałabym przeplatając hortki miskantami...
I teraz część żwirkowa - jesli wyżej byłaby duża plama rodków jako głowny punkt to na żwirkowej dałabym dosłownie mały zielony akcencik w postaci 3 kulek bukszpanowych i całą tą cześć obsadziła gęsto niskimi trawkami - hakonki czy turzyce

Pytanie tylko jakie mnie nurtuje, czy rodki tak okazałe nadają się na przenosiny, tego nie wiem... trza by się zapytać mądrzejszych głów

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:20, 17 maj 2019

Do góry

Czy ktoś zna nazwę tego rodka .Nie mogę go nigdzie znależć u Googla .?????
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:04, 17 maj 2019

Do góry
damcio24 napisał(a)
Oglądam problemy z Waszymi trawnikami tzn zdjęcia i wiedzę że w większości to zaglodzone i niedolane rośliny. Podstawa to dobry równo rozsiany nawóz ( dobry siewnik rotacyjny) i woda, woda i jeszcze raz woda. Chcecie mieć dywan to bez wody i nawozu będą tylko problemy. Będzie gęsty trawnik to i problem z chwastami się sam rozwiązuje. Ilość nawozu to sprawa indywidualna na paczce pisze miej więcej- ja daje więcej bo mam mega gęsty i szybko rosnący trawnik, ale podstawa to woda. U mnie to jest 1,3 kubika na 100 m2 co kilka dni a w upały to nawet 1,5 kubika codziennie. Oczywiście jeśli mówimy o normalnym podłożu a nie o jakimś betonie .

na jaka wysokość tniesz
Droga do spełnienia 08:54, 17 maj 2019

Do góry
reszta jakoś
naprzeciw tych wszystkich symetrycznych uporządkowanych ogrodów mój to jakiś totalny chaos
Droga do spełnienia 08:50, 17 maj 2019

Do góry
mayleen czaruje a łubiny w tym roku to jakieś kolosy
Droga do spełnienia 08:43, 17 maj 2019

Do góry
zostawiam kilka fotek
chwasty od nowa odrosły po tych deszczach najbardziej wkurza mnie perz nie idzie się tego pozbyć
martwią little bunny jedna wygląda jak na fotce dwie pozostałe poszły w niebyt
Ogród Mirelli 08:36, 17 maj 2019

Do góry
Anusia napisał(a)
Mirella no właśnie nie widzę smagliczki. Na której stronie ją masz?

Aniu - smagliczka

Wzgórze chaosu 08:34, 17 maj 2019

Do góry
Iwonko, ja bym tę kompozycję przede wszystkim 'uspokoiła:

Zamiast tego wielkiego berberysu posadziłabym derenia, np. "Iwory Halo'. Zamiast żurawek berberys "Concorde" - fioletowy, nawiązujący pięknie do koloru buka. Te punkciki fioletowe to czosnki, a w nich np. jakieś funkie? Z przodu to szare to trzmielina o srebrzystych listkach - zawsze zdobi. Do tego trzy rozplenice 'Hammeln" i już...
Nie wiem, czy tam za trawami zmieszczą się jakieś biało kwitnące hortensje bukietowe? Jeśli tak, to dwie po lewej stronie derenia i jedna po prawej - za czosnkami. Nie może być 'za ciężko'.
Wyrzuciłabym te różne tujki z przodu i limonkowo-żółty kolor. Tylko bordo/fiolet, biel, srebro i zieleń...

Ale to takie moje przemyślenia na szybko...

Hortensjowo 08:30, 17 maj 2019

Do góry
Helen napisał(a)

A patrząc na to zdjęcie, to ten skos jest tak nieduży, że tej dziury z tyłu w ogóle nie będzie widać.
Podwórkowa rehabilitacja 08:26, 17 maj 2019

Do góry
Anda napisał(a)
A, to rozumiem

Ewa pomagałaś mi w tamtym roku z bruzdownicą.
Pisałam, że ucinam każdy pęd zaatakowany od dwóch lat.
W tym roku zaryzykowałam i obcięłam róże przy samej ziemi koło 7 marca.
Wzruszałam też ziemię wokół róż.
Chyba to ryzyko się opłaciło.
Tu na zdjęciu Olivia i Queen Elizabeth ale inne róże też budują ładne krzaczki.
Najbardziej jestem zadowolona z róży Geoff Hamilton, bo najbardziej cierpiała z powodu bruzdownicy.
Póki co nie zauważyłam ani jednego zwisającego, zamierającego pędu.
Mokradło... i mój ogród 08:25, 17 maj 2019

Do góry
MalgosiaW napisał(a)

A już miałam nadzieję, że Concerto będzie rabatówką. Trochę mam za mało miejsca dla niej, zobaczymy. Teraz nam pół skarpy w rozsypce, a kolejne pół wygląda tak:

Jest zasypane kamieniami
Co do New D. Super. Muszę M poprosić o drucik.

A ja myślałam że masz taki skalniak .
Mokradło... i mój ogród 08:22, 17 maj 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Concerto to róża parkowa, bedzie miala ok 1m

Sciana z New D. to będzie szał

A już miałam nadzieję, że Concerto będzie rabatówką. Trochę mam za mało miejsca dla niej, zobaczymy. Teraz nam pół skarpy w rozsypce, a kolejne pół wygląda tak:

Jest zasypane kamieniami
Co do New D. Super. Muszę M poprosić o drucik.
Mój ogrodowy pamiętnik 08:19, 17 maj 2019

Do góry
dana1s napisał(a)
Żałuję, że nie kupiłam tej Molly. Piękna jest, wybrałam pink beauty jest jednak mniej spektakularna...

To ja też pożałowałam że nie wypatrzyłam tej Pink Sensation ale tego tam jest tyle, że nie sposób wszystko obejrzeć. A Molly była prawie przy samym wejściu to wlazłam na nią .
Pink Beauty u mnie na razie jakoś słabo kwitnie. Może się rozkręci .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies