Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 09:42, 17 maj 2019

Gruszeczka mnie do kompa zagoniła.

Wybaczcie - jestem od pogody uzależniona - pogoda barowa więc się chwieję - wczoraj usiadłam w fotelu i już miałam iść do kompa ale się okazało że już nocy prawie by mi brakło ....
Dziś gości mam - tradycyjnie po wyprawie podzielę się ogólnie wrażeniami bo goście mało ogrodowi - ale makaron ze szparagami przygotuję - zrobię pesto z czosnku niedźwiedziego i coś tam i fajnie.

Proszę więc o wyrozumiałość wiecie że jak wpadnę nie pożałuję - bo wiem że jest grupa osób mi bliska która lubi popatrzeć i poczytać - dla Was tu jestem .
Mam Wam tyle do opowiedzenia że nie wiem jak pogodzić maj z kompem - tego się nie da
zielono ulotnie te czubeczki iglaków, ptaki śpiewają przestało padać - lecę do ogrodu i łapię się za co tylko - zacznę od obrywania co przekwitło, potem jeszcze może doleję gnojówkę z pokrzyw - wchłonie się luks, a potem posiaję jeszcze co mam , rzodkiewkę, fasolę, wysadzę ogorki i posieję. Pomidory wyniosę niech się już hartują ale nie wiem kiedy je posadzę bo znów deszcze.

Kupiłam azalie Anneke - czekała aż pokaże kolor kwiatów i dam ją tu przy wjeździe - podbije moje żółcie i wymieni kiścienia

bratki w donicach do ogarnięcia - ale maja raj w tym roku a ja z nimi

mira 09:46, 17 maj 2019

trochę deszczu duzo jak na moje donice - dostały domek - tu tzw reszta świata w doniczkach albo cos będzie albo nie

lubię takie wąskie przejścia - mam tu hortensje ogrodowe - wątpię czy zakwitną
mam 3 to można było sobie dopilnować - teraz już wiem że w kwietniu się okrywa

za to nowa kupiona jakaś mała do donic biała noszona w te i we wte do garażu ma się super
mira 09:52, 17 maj 2019

wczoraj wieczorem odbyłam spacer z wiaderkiem po ogrodzie i zbierałam ślimaki - malutkie są ale są - nie pamiętam kiedy ostatni raz takie spacery robiłam - że z wiaderkiem

bujność - mam taką radość w ogrodzie i taki luz że mnie nic nie wadzi żadna lista prac ani chwasty - żeby mi w maju coś radość odbierało o nie !
żeby mi nie przeszło

warzywnik dostarcza listków sałatek - jem i jem - moc smaku

nie mam pojęcia co to posadziłam
mira 10:00, 17 maj 2019

moje nowe zauroczenie to derenie - trzeba było w maju jechać w ogrody żeby się zakochać w oczarach /w maju/ dereniach i potwierdzić urok enkiantu, kielichowca....i chyba czegos jeszcze

mój dereń wsadzony pod sosny rośnie i szuka światła - będę musiała pomóc

rabata przy tarasie - floksowa hmm tu wypadł mi ten bluszcz - obmyślam zmianę

jak zrobić żeby było dużo detali a nie było ich widać

byłam w ogrodzie gdzie detali było moc i nie wiem co tam rosło i na odwrót gdzie rośliny były pierwsze a detali nie brakowało

czy to ćma? - mam 4 bukszpany - ja nie bukszpanowa ale by mi żal było - jak mi ćma załatwi to ratowac nie będę - lubię tawuły już o cisach nie wspomnę choć przecież jakaś ćma cisowa może też się pojawić - ekologia....
mira 10:06, 17 maj 2019

dalie mi się nie pokazuja sadzone 1-go maja a ta jedyna z doniczki ma być wyznacznikiem prędkości wzrostu. mam też inne w donicach

Tulipany liliokształtne i strzępiaste są u mnie ostatnie i te w świetlistym cieniu

nie wiem co mi tak bujnie rośnie

nie wiem czy to koniczyna ozdobna - wysiawałam w ub roku ale mi nie wyszło może coś się przechowało? jak plewiłam zostawiłam ładnie rosnące koniczyny
Anda 10:10, 17 maj 2019

mira napisał(a)

czy to ćma? - mam 4 bukszpany - ja nie bukszpanowa ale by mi żal było - jak mi ćma załatwi to ratowac nie będę - lubię tawuły już o cisach nie wspomnę choć przecież jakaś ćma cisowa może też się pojawić - ekologia....

To prawdopodobnie Volutella buxi. Jest jeszcze inny grzyb - Cylindrocladium buxicola, ale obstawiam ten pierwszy.

Już się nie mogę doczekać Twojej relacji, ale jestem cierpliwa, bo wiem, że warto

Twój ogród zieloniutki i bujny Maj i deszcz to jest to, mimo wszystko
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mira 10:14, 17 maj 2019

zmykam - zostawiam mój aktualnie kwitnący kupiony w ub roku lilak
Znamya Lenina
obserwuję płatki - to jest to

zostawiam serduszkę i idę szukać gdzie mi się zgubiła głębia w aparcie - dałam obiektyw do czyszczenia - to chyba nie był dobry pomysł

pamiętam że mam wrócić ze zdjęciami nie z mojego ogrodu a z zagranicznych

pozdrawiam serdecznie i majowo

nie ten kolor!

w realu ciemniejszy dużo taka mocna śliwka - nie wiem jak kolor opisać ale chodzi tu o pojedynczy płatek i duże kiście
hej

mira 10:16, 17 maj 2019

Anda napisał(a)

To prawdopodobnie Volutella buxi. Jest jeszcze inny grzyb - Cylindrocladium buxicola, ale obstawiam ten pierwszy.

Już się nie mogę doczekać Twojej relacji, ale jestem cierpliwa, bo wiem, że warto

Twój ogród zieloniutki i bujny Maj i deszcz to jest to, mimo wszystko

Spojrzałam jeszcze - dzięki jak grzyb to zaraz lecę bo mam ema na grzyb to go poleję i przy okazji niech emy się wykażą - to efekt cięcia pewnie
pozdrawiam
sylwia_slomc... 10:21, 17 maj 2019

mira napisał(a)

bratki w donicach do ogarnięcia - ale maja raj w tym roku a ja z nimi

Mireczko przypomnij mi co to za drzewko Ci tu rośnie? Z koloru liścia i trochę kształtu klona jesionolistnego mi przypomina, ale pewnie jakis rarytas to , a nie pospolity gatunek
tulucy 10:25, 17 maj 2019

Ja to tak nieśmiało się podpytam, czy był zakończenie opowieści Ogrodowiskowej "historycznej" Twojej? bo albo jestem taka i mi umknęło albo - nie było a tak się dobrze czytało...