Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Katkak 07:42, 17 maj 2019

Ta matura teraz moim zdaniem porąbana jest.

Buczek świetny
AgnieszkaW 08:34, 17 maj 2019

Iwonko, ja bym tę kompozycję przede wszystkim 'uspokoiła:

Zamiast tego wielkiego berberysu posadziłabym derenia, np. "Iwory Halo'. Zamiast żurawek berberys "Concorde" - fioletowy, nawiązujący pięknie do koloru buka. Te punkciki fioletowe to czosnki, a w nich np. jakieś funkie? Z przodu to szare to trzmielina o srebrzystych listkach - zawsze zdobi. Do tego trzy rozplenice 'Hammeln" i już...
Nie wiem, czy tam za trawami zmieszczą się jakieś biało kwitnące hortensje bukietowe? Jeśli tak, to dwie po lewej stronie derenia i jedna po prawej - za czosnkami. Nie może być 'za ciężko'.
Wyrzuciłabym te różne tujki z przodu i limonkowo-żółty kolor. Tylko bordo/fiolet, biel, srebro i zieleń...

Ale to takie moje przemyślenia na szybko...

AngelikaX 09:33, 17 maj 2019

Iwonka napisał(a)
RABATA DO REMONTU Tak teraz jest:

Hej Iwonko Przegladam Twój plan i jestem w szoku ile Ty masz tu rodków, w dodatku mega pięknych, ale niestety wogóle ich nie widać, a szkoda...
I tak mnie naszła myśl, aby z nich zrobić główną atrakcję rabaty
Czytam, że nie jesteś jakoś specjalnie przywiązana do roślin, ja osobiście wywaliłabym na pewno berberysa - jest ogromny,za bardzo skupia uwagę i przysłania co nie trzeba, pozbyłabym się też cyprysa, sosenki, kosodrzewiny i tych 3 czy 4 kulek po prawej stronie kosodrzewiny...
I teraz a propo rodków, co byś powiedziała aby dać je na środkową część rabaty (wokół buka) a w ich miejsce hortki (ładnie będa się odznaczać na tle szmaragdów i nie przysłonią znów rodków) Lekkości dodałabym przeplatając hortki miskantami...
I teraz część żwirkowa - jesli wyżej byłaby duża plama rodków jako głowny punkt to na żwirkowej dałabym dosłownie mały zielony akcencik w postaci 3 kulek bukszpanowych i całą tą cześć obsadziła gęsto niskimi trawkami - hakonki czy turzyce

Pytanie tylko jakie mnie nurtuje, czy rodki tak okazałe nadają się na przenosiny, tego nie wiem... trza by się zapytać mądrzejszych głów

sylwia_slomc... 09:40, 17 maj 2019

Iwonka napisał(a)

Ja wiem, że kochasz moje roślinki - buziole wielkie za to
Ale mała kosmetyka będzie bo mnie nosi
Nikt nie zauważył braku kosodrzewiny Wycięłam w sierpniu. No lepiej bez niej bo odsłoniła rodki z tyłu.
Widzisz jakie piękne miałam żurawki... a w tym roku prawie usychają. Przeniosę resztę niedobitek tam gdzie jest pergola nieobsadzona za domem. Będą wszystkie w jednym miejscu.

Żurawki co trzeci sezon trzeba odmładzać inaczej się je traci, odmłodzone znowu robią łał
Dlatego mam ledwie kilka sztuk w podwórku.
eVka 10:03, 17 maj 2019

Ale Ci dziewczyny fajne pomysły zapodały, tylko korzystać. Ja jestem za pasem hortensji jako średnie piętro.
wiklasia 10:16, 17 maj 2019

AgnieszkaW napisał(a)

No, no Fajne!!!
I do kostki to bordo i biały bardziej pasują niż żółty,
a biały IH ładnie rozświetli tyły,
Dwie moje łapki w górę na tę propozycję
Iwonka 18:35, 17 maj 2019

Katkat, AgnieszkaW, AngelikaX, Wiklasia, Effka: DZIĘKUJĘ WAM
Tyle koncepcji, tyle pomysłów... wzruszyłam się, że poświęciłyście mi swój cenny czas! Każdej z Was odpiszę z osobna, dziś niestety króciutko tylko buziole zostawiam i muszę pędzić... Będę myśleć o wszystkich sugestiach, niesamowicie otworzyły mi głowę
Katkak - matura z polskiego zaliczona
Rodka zostawiam w podziękowaniach Oszalał w tym roku z ilością kwiecia
Katkak 20:41, 17 maj 2019

Pewnie, że matura zdana, nie mogło być inaczej
Iwonka 07:35, 18 maj 2019

https://www.ogrodowisko.pl/watek/9814-wojslawice-maj-2019-rododendrony

To już jutro Ktoś jeszcze chętny? Podobno arboretum Wojsławice robi wrażenie... Ja będę, jedziemy z Kasiek i Aganią Już się nie mogę doczekać
Magleska 07:41, 18 maj 2019

Matura zdana super
Rodek cudoooooo
Szkoda ,ze jutro nie mogę jechać buuuuuu