Iwonko, ja bym tę kompozycję przede wszystkim 'uspokoiła:
Zamiast tego wielkiego berberysu posadziłabym derenia, np. "Iwory Halo'. Zamiast żurawek berberys "Concorde" - fioletowy, nawiązujący pięknie do koloru buka. Te punkciki fioletowe to czosnki, a w nich np. jakieś funkie? Z przodu to szare to trzmielina o srebrzystych listkach - zawsze zdobi. Do tego trzy rozplenice 'Hammeln" i już...
Nie wiem, czy tam za trawami zmieszczą się jakieś biało kwitnące hortensje bukietowe? Jeśli tak, to dwie po lewej stronie derenia i jedna po prawej - za czosnkami. Nie może być 'za ciężko'.
Wyrzuciłabym te różne tujki z przodu i limonkowo-żółty kolor. Tylko bordo/fiolet, biel, srebro i zieleń...
Hej Iwonko Przegladam Twój plan i jestem w szoku ile Ty masz tu rodków, w dodatku mega pięknych, ale niestety wogóle ich nie widać, a szkoda...
I tak mnie naszła myśl, aby z nich zrobić główną atrakcję rabaty
Czytam, że nie jesteś jakoś specjalnie przywiązana do roślin, ja osobiście wywaliłabym na pewno berberysa - jest ogromny,za bardzo skupia uwagę i przysłania co nie trzeba, pozbyłabym się też cyprysa, sosenki, kosodrzewiny i tych 3 czy 4 kulek po prawej stronie kosodrzewiny...
I teraz a propo rodków, co byś powiedziała aby dać je na środkową część rabaty (wokół buka) a w ich miejsce hortki (ładnie będa się odznaczać na tle szmaragdów i nie przysłonią znów rodków) Lekkości dodałabym przeplatając hortki miskantami...
I teraz część żwirkowa - jesli wyżej byłaby duża plama rodków jako głowny punkt to na żwirkowej dałabym dosłownie mały zielony akcencik w postaci 3 kulek bukszpanowych i całą tą cześć obsadziła gęsto niskimi trawkami - hakonki czy turzyce
Pytanie tylko jakie mnie nurtuje, czy rodki tak okazałe nadają się na przenosiny, tego nie wiem... trza by się zapytać mądrzejszych głów
Katkat, AgnieszkaW, AngelikaX, Wiklasia, Effka:DZIĘKUJĘ WAM
Tyle koncepcji, tyle pomysłów... wzruszyłam się, że poświęciłyście mi swój cenny czas! Każdej z Was odpiszę z osobna, dziś niestety króciutko tylko buziole zostawiam i muszę pędzić... Będę myśleć o wszystkich sugestiach, niesamowicie otworzyły mi głowę
Katkak - matura z polskiego zaliczona
Rodka zostawiam w podziękowaniach Oszalał w tym roku z ilością kwiecia