Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:02, 22 maj 2016

Do góry
Hortensja napisał(a)
Przepraszam ze łażę po bukszpanowym po 3 w nocy ale to właśnie bukszpany nie dają mi spać. Kupiłam ładne sadzonki bukszpanu na żywopłot ale pomyślałam że ciekawiej byłoby wyprowadzić je na kule. Czy jest szansa zrobić to samemu? Na pewno jest to czasochlonne ale bardziej obawiam się czy starczy mi umiejętności. Czy na forum jest gdzies instruktaż jak to zrobić?? Przeczesuje Internet - jedni polecają szablony, inni cięcie‘na oko'. Może ma ktoś sprawdzony patent dla początkujących?

Cięcie na oko jest najlepsze, jeśli tego nie nauczysz się od razu, żadne szablony nie pomogą.

To może pomóc

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/403-bukszpany-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/403-bukszpany-w-ogrodzie

Oraz te artykuły.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:53, 22 maj 2016

Do góry
Piorunek napisał(a)
Danusiu. U Cb rośnie hakonechloa aureola czy inna? Co sądzisz o odmianie all gold?

U mnie 'All Gold' dużo mniejsza jest i wolniej rośnie niż Aureola.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:52, 22 maj 2016

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
CISZA.

Nom, ledwo żyję po wczorajszym, dłuuugim dniu i pracy fizycznej do 21 w nocy Zakończonej sukcesem podlewania trawnika na ulicy. Dzisiaj nic mnie już nie boli
Jak zmienić tytuł wątku? 07:50, 22 maj 2016

Do góry
Zmień także link w podpisie bo jest po staremu
Ogród z łąką 23:09, 21 maj 2016

Do góry
Nie można mieć dwóch wątków o ogrodzie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:21, 21 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrobiłaś jeden podstawowy błąd, nawóz - długo działający - niewłaściwy. Trzeba nawozić co 6 tygodni, jak ktoś lubi co 4 tygodnie ale normalnymi nawozami nie na 100 czy ileś tam dni.

Teraz to tylko dosyp wyłącznie w miejscach bladych, zagłodzonych. Lej wodę. Trawnik jest niewłaściwie nawieziony bo nierówno, Kup sobie groch czy coś, i naucz się sypać jakbyś sypała nawozem. Gdzieś na boku, za płotem.

Kup sobie dobry siewnik, nie siej jakbyś sypała kurom pokarm, bo tak ostatnio pokazywała jedna pani w tv - takim sypaniem można albo spalić trawnik albo zagłodzić w pewnych miejscach.

Jeśli coś chcesz robić - naucz się najpierw technicznie to wykonywać, albo kup odpowiedni sprzęt który znacznie ułatwi to zadanie niewprawionym rączkom

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki

Szanowna Pani,
bardzo dziękuję za cenne rady.
Dosypaliśmy nawóz w miejscach gdzie było blade. (zaraz na drugi dzień po poście) Podlewamy go codziennie wieczorem - w dniu, którym pada już nie.
a jest coraz gorzej widać już ziemię, zamiast trawy mam siano - becze odchodzi od ziemi.
PH - 6,0

Czy mam jakiś inny nawóz czy co użyć? i czy w ogóle w tym momencie mogę cokolwiek sypać - sucho, deszcz nie pada, słońce praży :-/ nie chciałabym go spalić (chociaż zaczyna być tak źle że chyba niedługo wcale nie będę miala trawnika).
Żywopłot strzyżony liściasty 07:14, 21 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Koło mnie rośnie bukszpan który ma taką wysokość, ma 30-40 lat. I tyle mu potrzeba.

50-latek

Moje pole 05:59, 21 maj 2016

Do góry
Ogród to piękna rzecz ale i wieczna praca. Popieram Justynę.
Natomiast ktoś kto nie lubi ogrodu i pracy w nim, nie powinien mieć 6000 m2, a malutką "chusteczkę do nosa", albo ogrodnika z pasją na pensji, który z braku włąsnego ogrodu, będzie dbał o cudzy..

Ogród ma swoje prawa i wymagania, a jeśli ktoś nie lubi pracy w ogrodzie i nie kocha roślin, to po co mu ogród? Pewnie z tego ogrodu pozostanie chwastowisko, a to już ogrodem nie będzie. Posadzenie kilku drzew i pozostawienie samemu sobie,. że "jakoś sobie poradzą" to się nie mieści także w moim wyobrażeniu o posiadaniu prawdziwego ogrodu. Co tu poradzić, jakie propozycje dać, skoro wiadomo, że nikt o to nie zadba?

Poza tym fizyczne ogarnięcie tego terenu dla laika jest niemożliwe..no chyba że zrewiduje swoje poglądy i pokocha ogród i pracę w nim No i zrozumie, czym naprawdę jest ogród i co daje człowiekowi. Ale w zamian też wymaga serca i troski i pochylenie się nad nim i jego potrzebami.

Domowa azalia. 05:50, 21 maj 2016

Do góry
Solka napisał(a)
Witam serdecznie!
I z góry przepraszam, za może się wydawać trywialne pytanie aczkolwiek dla mnie strasznie ciężkie Dostałam dziś kwiat, wiem na pewno iż jest to azalia. Niestety nie wiem czy można ją sadzić w ogrodzie czy jest to typowy kwiat doniczkowy? Wiem że są różne odmiany a ze mnie niestety laik w tym temacie. Z góry dziękuje bardzo za odpowiedź!
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:31, 20 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Próchnica kwaśna, ziemia kwiatowa - wymieszane plus do tego dwa szpadle ziemi z wierzchu dołka wykopanego. Wymieszać./

Dołek dwa razy większy niż średnica bryły korzeniowej (co najmniej).

Lekkie zagłębienie żeby woda się zatrzymywała. Podlać obficie.
Półcień, a jeśli słońce - to musi być dobrze podlewana.

Witam
Oj Danuś mam ogromny problem z zakupem próchnicy kwaśnej. Nigdzie jej nie mogę dostać. W wyszukiwarce pod hasłem próchnia kwaśna są tylko twoje zdjęcia A w sklepach zaś chcą wcisnąć torf mówiąc że to jest to samo . I w czym mam posadzić moje limki?
Pozdrawiam
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 15:05, 20 maj 2016

Do góry
Witam, tylko ćwiczę cytowanie
Gardenarium napisał(a)

Swoje wypowiedzi można edytować w ciągu 48 godz. (poprawić błędy itp, dodać zdjęcie...)

Chelsea Flower Show 2016 07:58, 20 maj 2016

Do góry
Będę we wtorek. Jeśli internet będzie działał bez zarzutu - wkleję coś wieczorem, a jeśli nie to po powrocie.Najpewniej jakiś folder na FB
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:28, 18 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Może być, ale też choroba grzybowa. Albo za głębokie posadzenie lub za mokro. Zalewania to ona nie lubi.

Zana czy ty jesteś Zanna? I znamy się od Atki ?

Nie,ja nie jestem Zanna i my się w realu nie znamy, ale mam nadzieję, że poznam Cię osobiście 11-go czerwca.
A z hakone to chyba trochę zagadka.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 19:48, 18 maj 2016

Do góry
Drugie to prawdopodobnie jabłoń ozdobna, natomiast aby rozpoznać drzewo nie tylko pokrój z daleka jest potrzebny ale przede wszystkim liście (wiosną i jesienią jeśli się przebarwiają), kwiaty, owocostany, czasem kora. Pokrój też. Sam pokrój to za mało.
Żywopłot strzyżony z cisa 19:41, 18 maj 2016

Do góry
Najpierw będzie rzadki i każdy egz. będzie inaczej rósł. Jeden wysoko, drugi szeroko. Ale potem może być ładny. Trzeba ładnie przyciąć po posadzeniu.,Tu nie o odmianę chodzi a o gatunek, to całkiem inny gatunek, cis pospolity a cis pośredni odmiana 'Hicksii'.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:34, 18 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byłam, podziwiałam.

Dziękuję Danusiu robię małymi krokami co mogę, teraz głównie mój M. bo ja na razie nie mogę. Dużo jeszcze do zrobienia, ale cieszy mnie to co mam, każdy kawałek ogródka
Pozdrawiam
Żywopłot strzyżony z cisa 18:29, 18 maj 2016

Do góry
To nie jest Taxus media 'Hicksii', ale Taxus baccata, zapewne siewki bo każda ma inny pokrój. Hicksii nie rośnie w formie odwróconej choinki. Wygląda zupełnie inaczej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:24, 18 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)
A moja hakone Aureola w tym roku się zbuntowała. Miała być już trzeci rok i liczyłam na ładne kępki wreszcie. Widać było, że wypuszcza żywe pędy i nagle klops, uschły. Pod koniec marca podsypałam jej azofoskę, ale naprawdę odrobinkę. Czy to może być przyczyna?

Może być, ale też choroba grzybowa. Al;bo za głębokie posadzenie lub za mokro. Zalewania to ona nie lubi.

Zana czy ty jesteś Zanna? I znamy się od Atki ?
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 18:20, 18 maj 2016

Do góry
Absolutnie nie, w ogrodzie należy stosować korę kompostowaną i żadnych nawozów już się nie rozsypuje. Jeśli masz okazję to znajdź najpierw miejsce na pryzmę ze świeżą korą, posypuj ją mocznikiem i kompostuj 3 lata. Wtedy dopiero można jej użyć do ogrodu. No i przede wszystkim musi ładnie wyglądać, a taka za dramochę to zapewne śmieci z lasu - nie polecam.
Chwasty w trawniku 18:18, 18 maj 2016

Do góry
ricco1 napisał(a)
no to dzisiaj w trybie ekspresowym poszukam jakiegos ale z tym ustawianiem ile ma sie sypać to moze najpierw pokombinuje ile schodzi towaru na metr kwadratowy zeby nie przedobrzyc

Ustaw na minimum, zrób próbę, najwyżej obejdziesz trawnik 3 razy. Proste.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies