Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 18:24, 18 maj 2016

Zana napisał(a)
A moja hakone Aureola w tym roku się zbuntowała. Miała być już trzeci rok i liczyłam na ładne kępki wreszcie. Widać było, że wypuszcza żywe pędy i nagle klops, uschły. Pod koniec marca podsypałam jej azofoskę, ale naprawdę odrobinkę. Czy to może być przyczyna?

Może być, ale też choroba grzybowa. Al;bo za głębokie posadzenie lub za mokro. Zalewania to ona nie lubi.

Zana czy ty jesteś Zanna? I znamy się od Atki ?

Instagram Ogrodowiska
Zana 20:28, 18 maj 2016

Gardenarium napisał(a)

Może być, ale też choroba grzybowa. Albo za głębokie posadzenie lub za mokro. Zalewania to ona nie lubi.

Zana czy ty jesteś Zanna? I znamy się od Atki ?

Nie,ja nie jestem Zanna i my się w realu nie znamy, ale mam nadzieję, że poznam Cię osobiście 11-go czerwca.
A z hakone to chyba trochę zagadka.
boguslaw_r_ 11:00, 20 maj 2016

CISZA.
Piorunek 08:59, 21 maj 2016

Danusiu. U Cb rośnie hakonechloa aureola czy inna? Co sądzisz o odmianie all gold?
Hortensja 03:46, 22 maj 2016

Przepraszam ze łażę po bukszpanowym po 3 w nocy ale to właśnie bukszpany nie dają mi spać. Kupiłam ładne sadzonki bukszpanu na żywopłot ale pomyślałam że ciekawiej byłoby wyprowadzić je na kule. Czy jest szansa zrobić to samemu? Na pewno jest to czasochlonne ale bardziej o obawiam się czy starczy mi umiejętności. Czy na forum jest gdzies instruktaż jak to zrobić?? Przeczesuje Internet - jedni polecają szablony, inni cięcie‘na oko'. Może ma ktoś sprawdzony patent dla początkujących?
Gardenarium 07:52, 22 maj 2016

boguslaw_r_ napisał(a)
CISZA.

Nom, ledwo żyję po wczorajszym, dłuuugim dniu i pracy fizycznej do 21 w nocy Zakończonej sukcesem podlewania trawnika na ulicy. Dzisiaj nic mnie już nie boli

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:53, 22 maj 2016

Piorunek napisał(a)
Danusiu. U Cb rośnie hakonechloa aureola czy inna? Co sądzisz o odmianie all gold?

U mnie 'All Gold' dużo mniejsza jest i wolniej rośnie niż Aureola.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:02, 22 maj 2016

Hortensja napisał(a)
Przepraszam ze łażę po bukszpanowym po 3 w nocy ale to właśnie bukszpany nie dają mi spać. Kupiłam ładne sadzonki bukszpanu na żywopłot ale pomyślałam że ciekawiej byłoby wyprowadzić je na kule. Czy jest szansa zrobić to samemu? Na pewno jest to czasochlonne ale bardziej obawiam się czy starczy mi umiejętności. Czy na forum jest gdzies instruktaż jak to zrobić?? Przeczesuje Internet - jedni polecają szablony, inni cięcie‘na oko'. Może ma ktoś sprawdzony patent dla początkujących?

Cięcie na oko jest najlepsze, jeśli tego nie nauczysz się od razu, żadne szablony nie pomogą.

To może pomóc

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/403-bukszpany-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/403-bukszpany-w-ogrodzie

Oraz te artykuły.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:04, 22 maj 2016

Tulipany prawie przekwitły, donice ocynkowane brzydko już wyglądały, dlatego wszystko wyjechało na bazę i musiałam się przekonać, czy najgłębiej posadzone cebule wyszły i zakwitły. Otóż tak, wszystko wyszło i zakwitło, czyli ten warstwowy sposób jest prawidłowy.

Instagram Ogrodowiska
Flower1 08:20, 22 maj 2016

Gardenarium napisał(a)
Niekoniecznie nowe ja już nowych nie szukam, ale trzeba nieco odwlec je w czasie, ja stale mam te same marzenia)

Fotka na dzisiejszy poranek dla Was

Ale pieknie, oszaleć można