Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 16:30, 19 maj 2017

Do góry
Osłona na kompostowNIK się zrobiła ale nie wiem czemu nie zrobiłam zdjęć :/
Mały ogród Kasi 11:19, 18 maj 2017

Do góry
Parę ujęć sprzed 2 dni. W kółko to samo, ale trudno

Najpierw nowości:
Nasza wspaniała gmina przyznała mi darmowy kompostownik, w ramach zasług na polu ogrodnictwa Eee nie, to ściema z tymi zasługami, każdy dostanie, jak złoży wniosek
Jest szpetny, ale jest. Nie tak, jak ten piękny, dizajnerski, drewniany obiecywany od lat 3 przez eMa
Z boku zasadziłam cisy, może trochę zasłonią ten zikkurat. Jest mały, już go w połowie zapełniłam! Ale zawsze to coś, i tak się cieszę z niego. Jeśli macie jakieś pomysły na ucywilizowanie kompostownika, chętnie wysłucham

tu narazie jest ściernisko ale będzie ogrodowisko :) 09:30, 18 maj 2017

Do góry
Propozycja podziału funkcjonalnego nr 1:

Na tarasie kanapy do wypoczynku.
Niedaleko (żeby nie trzeba było ganiać z talerzami) - miejsce jadalniane, czyli grill, stół do jedzenie - jakaś altana pewnie będzie niezbędna
miejsce na ognisko można można wkomponować tu, albo przenieść gdzieś dalej i zrobić bardziej "dzikie".
Wędzarnia podobnie - jeśli chcecie grill murowany, to można go połączyć z wędzarnią, jeśli nie, to wędzarnię możńa przenieść w okolice sadu/warzywnika (dym).
Miejsce na zabawy dla dzieci zrobić bliżej frontu - niezbędne będą nasadzenia zasłaniające bałagan

Warzywnik dałam od południa a sad od północy, żeby drzewa nie zasłaniały słońca.

Problemy i tematy do rozważenia:

- warzywnik jest daleko od kuchni i od planowanego domku gospodarczego. Z estetycznego punktu widzenia fajnie, z praktycznego nie.
przy warzywniku powinna być
- szopa na narzędzia, bo będą często potrzebne, ewentualnie z inspektem/szklarenką na robienie rozsad
- kompostownik
- doprowadzenie wody do podlewania - albo rury od domu albo studnia; nawadnianie planujecie pewnie na takim areale?
- na etapie budowy domu trzeba będzie pamiętać o wyprowadzeniu elektryki na ogród - zwłaszcza przy altanie przyda się oświetlenie i jakieś gniazdko do podłączenia radia.
Ogród niby nowoczesny ale... 14:43, 16 maj 2017

Do góry
Malgosik napisał(a)
dla mnie zakładanie trawnika to wyższa szkoła jazdy
ładnie zasłoniłaś kompostownik
i te tulipany w kolorze ciemnego wina bardzo mi się podobają
moja rozplenica też dopiero się zazieleniła, a co tu mówić o długich pędach
teraz już robi się ciepło, to może szybciej będą rosły

Rozplenica w ciągu ostatniego tygodnia wzięła się ostro do roboty. Wygląda co raz lepiej
Kompostownik dziękuje za pochwały w ten weekend szykuje się z drugiej strony lekka zmiana.
Ogród niby nowoczesny ale... 12:36, 16 maj 2017

Do góry
dla mnie zakładanie trawnika to wyższa szkoła jazdy
ładnie zasłoniłaś kompostownik
i te tulipany w kolorze ciemnego wina bardzo mi się podobają
moja rozplenica też dopiero się zazieleniła, a co tu mówić o długich pędach
teraz już robi się ciepło, to może szybciej będą rosły
Ogród w mieście-ogrodzie 09:43, 16 maj 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)
Pieknie...

Dzięki! Byłem u Ciebie, powojniki górskie przeurocze! Muszą być i u mnie!

Sebek napisał(a)
Masz Ty rozmach, pergola z ruinami robi wrażenie!

A kompostownik? Nawet Monty Don takiego nie ma

Dzięki A Monty wygląda na takiego co to ma każdy możliwy rodzaj kompostownika

AsiaK_Z napisał(a)
Witaj Sąsiedzie przeszłam przez cały wątek z rozdziawioną paszczą Ogród przecudnej urody. Teren ogromny to i poszaleć można Pergole murowane.... mniam Będę zaglądać

Dzięki Asia, zapraszam!
Ogród w mieście-ogrodzie 23:23, 15 maj 2017

Do góry
Masz Ty rozmach, pergola z ruinami robi wrażenie!

A kompostownik? Nawet Monty Don takiego nie ma
Zielony zielonym pogania :) 21:24, 11 maj 2017

Do góry
Witajcie po przerwie

Do tej pory nic wielkiego się w moim "ogrodzie" nie działo.
Wiosna tak jak u Was strasznie się w tym roku ociągała, ale jak się pojawiła to przyniosła takie oto cudo - moje pierwsze tulipany

poza tym w między czasie dołączył do nas własnoręcznie robiony kompostownik, w którym już leży skoszona trawa (co jakiś czas dokładam nową mam nadzieję, że uda mi się z tego zrobić kompost.) Okazało się, że w mojej okolicy jest problem z dostępem do obornika. Owszem, można kupić ale trzeba mieć własny transport a z tym już jest problem, bo jak na wieś przystało tych co mają potrzebny sprzęt jest jak na lekarstwo.

Czekałam też trochę na pana Koparkowego ale w końcu się udało. Jeżeli pogoda pozwoli koparka do wyrównania skarp przyjedzie w sobotę.
Dzisiaj powbijaliśmy słupki żeby Pan wiedział o co nam chodzi.
No i klops. Chciałam Wam pokazać jak zaznaczyliśmy skarpy po nowemu ale wgrywa mi zdjęcia do góry nogami. Spróbuję wgrać bezpośrednio z telefonu...
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 18:27, 09 maj 2017

Do góry
Ja po wertykulacji trawnika wrzuciłam wszystko na kompost. Wydaje mi się, że zrobiłam dobrze ale 100% pewności nie mam. Może ktoś inny się wypowie w tej kwestii.

Gdzieś czytałam, że dobrym przyśpieszaczem kompostu są drożdże piekarskie. Zrobiłam więc taki zaczyn z drożdży, cukru i ciepłej wody i wlałam do kompostownika. Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale po kilku dniach kiedy otwarłam kompostownik to śmierdziało jak z gorzelni (uprzednio wrzuciłam tam sporo obierek z jabłek).
Ogród Ani :) 21:17, 08 maj 2017

Do góry
beata_m napisał(a)

oo własnie! dokładnie sobie to samo pomyślałam, gdzie Ty kochana będziesz te tujki sadziła??

Dziewczynki, mi się wydaje, o ile dobrze widzę, to tujki posadzone już. Zasłaniaj kompostownik
Daleki od ideału..... 20:45, 08 maj 2017

Do góry
Odważyłam się w końcu pokazać miejsce dalekie od ideału..... Pierwsze kroki żeby to zmienić poczynione.........

To miejsce gospodarcze, w oddali kompostownik, w wiadrze robi się gnojówka z pokrzywy. Świeżo posadzone tuje i przeniesiony został zielnik. Jak tuje podrosną powinno być lepiej.
Ogród w skali mikro cz.II 15:55, 08 maj 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Czekaj... wszedł u Ciebie jeszcze różanacznik, ma wejść róża z towarzystwem i do tego koryto? W sumie... na wypasie, miejsca ostatnio miałaś dość

Sebuuuuuš trafiłeś..... jaaaaa..... rododendron nowy, bo stary został załatwiony przez opuchlaki w komplecie z tegorocznym mrozem, róża włazi bo wywaliłam kompostownik..... i jeszcze ...koryto będzie na tarasie , bo tam miejsca dość nawet trawnik się powiększył , bo bajoro zakopane wszak nie bez kozery zwą mnie Miszczem Upychania teraz powinien zostać dołączony przydomek " rozmnażacza powierzchni "
To jak pasuje" powierzchniowo"???
Droga do spełnienia 22:02, 06 maj 2017

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Ja też nie mogę liczyć na pomoc eM-a w ogrodzie. Mój tylko kosi bo ja nie potrafię obsługiwać kosiarki. Uczyć się na razie nie mam zamiaru . A jeszcze nosi mi ziemię i korę blisko rabat które obsadzam . No i kompostownik mi zrobił .

No to powiem Ci, że nie jest źle! Mojego po rekonstrukcji kolana oszczędzam, więc na trawniku się kończy, ewentualnie ziemi załaduje do taczek.
Droga do spełnienia 21:59, 06 maj 2017

Do góry
Ja też nie mogę liczyć na pomoc eM-a w ogrodzie. Mój tylko kosi bo ja nie potrafię obsługiwać kosiarki. Uczyć się na razie nie mam zamiaru . A jeszcze nosi mi ziemię i korę blisko rabat które obsadzam . No i kompostownik mi zrobił .
Ogród w skali mikro cz.II 14:02, 05 maj 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Trzymam kciuki za nową inwestycję
kasja 83 napisała
Elu Ty może i budowy drobnej jesteś-ale jak prawdziwe tornado w ogrodzieLubię rozpierduchy
Basia LT napisała
Widzę że zapowiadają się u ciebie konkretne zmiany Fajnie będzie.

Dziewczynki pozwólcie ,że tak grupowo dawno już się szykowałam...jak ze mnie tornado , to takie z opòźnionym zapłonem zresztą ..to naprawdę było niezbędne..ukryć kompostownik w mikro przestrzeni jest trudno, a i człek by wolał te parę metrasów na roślinne chciejstwa przeznaczyć
Dzięki ,że trzymacie to dodaje mi skryyydeł lepiej niż redbul
No i nieustająco mam nadzieję ,że jednaik fajnie będzie jak se w tej mojej głowisi umyśliłam
Ogród w mieście-ogrodzie 21:47, 04 maj 2017

Do góry
ogrodula napisał(a)
Ale super ruiny,a kompostownik wymiatateż bym taki chciała.

dzięki w Twoich okolicach jest dużo poniemieckiej cegły
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:28, 04 maj 2017

Do góry
No to teraz to co robiłam od wtorku w przerwie między deszczem
Tak było

wczoraj po wyplewieniu i nawiezieniu ziemi (humus+kompostownik)

dzisiaj w południe pierwsze przymiarki

i na koniec dnia finito

Ogród w mieście-ogrodzie 19:44, 04 maj 2017

Do góry
Ale super ruiny,a kompostownik wymiatateż bym taki chciała.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:23, 04 maj 2017

Do góry
i szersze kadry dla Tych co je lubią....dla każdego coś dobrego

kompostownik zostanie otulony matą wiklinową

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:13, 04 maj 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Oczywiście ja tez podziwiałam Wasze zdjęcia z wycieczki Pięknie tam, co tu dużo mówić. I tak sobie pomyślałam, że skoro oni po przekwitnięciu wszystko na kompost wywalają...to może warto się dowiedzieć gdzie ten ich kompostownik???

Kasiu
Raczej wszystkiego nie wyrzucają ... byłam świadkiem zmiany dekoracji w hali wystawowej i wykopywali tulipany z całkiem zielonymi liśćmi ... na rabatach chyba jest inaczej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies