Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro cz.II

Ogród w skali mikro cz.II

sylwia_slomc... 13:10, 08 maj 2017

Już się nie mogę doczekać efektujak tam lotos kiełkuje?
AsiaK_Z 13:18, 08 maj 2017

Ojaaaaaacieeeeee zdolniacha z Ciebie Elżuniu takom se doniczkę zmajstrowałaś

Kandajki dla Zuzy różowe z cicikiem idealne
Sebek 14:07, 08 maj 2017

Czekaj... wszedł u Ciebie jeszcze różanacznik, ma wejść róża z towarzystwem i do tego koryto? W sumie... na wypasie, miejsca ostatnio miałaś dość
gierczusia 15:55, 08 maj 2017

Sebek napisał(a)
Czekaj... wszedł u Ciebie jeszcze różanacznik, ma wejść róża z towarzystwem i do tego koryto? W sumie... na wypasie, miejsca ostatnio miałaś dość

Sebuuuuuš trafiłeś..... jaaaaa..... rododendron nowy, bo stary został załatwiony przez opuchlaki w komplecie z tegorocznym mrozem, róża włazi bo wywaliłam kompostownik..... i jeszcze ...koryto będzie na tarasie , bo tam miejsca dość nawet trawnik się powiększył , bo bajoro zakopane wszak nie bez kozery zwą mnie Miszczem Upychania teraz powinien zostać dołączony przydomek " rozmnażacza powierzchni "
To jak pasuje" powierzchniowo"???
gierczusia 15:58, 08 maj 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Już się nie mogę doczekać efektujak tam lotos kiełkuje?

Wiesz Sylwia jak to jet w tej piosence.." Chciałabym , chciała..." ale podobno na to trzeba poczekać dobrych kilka dni ,bo dopiero dzis rano akcja się zaczęła... jet jakiś specyfik na poprawę cierpliwości ???
gierczusia 16:01, 08 maj 2017

AsiaK_Z napisał(a)
Ojaaaaaacieeeeee zdolniacha z Ciebie Elżuniu takom se doniczkę zmajstrowałaś

Kandajki dla Zuzy różowe z cicikiem idealne

Cieszę się ,że doniczka przetwała zimę na dworze bez szwanku..to jest szansa..że nie będę co roku lepić nowego koryta

Kajdanki już zamówłam w necie na stronie jaszczuro-seks-sklep.pl za 587 zł
Anda 16:13, 08 maj 2017

gierczusia napisał(a)

Bardzoooo kiepsko a jeszcze niedawno dałabym se rękę obciąć ,że to zlezie kercherem bez problemu... Dobrze ,że się nie założyłam , przynajmniej ręce mam obie
A bluszcz dalej nie wypuścił nowych listków wyobraź sobie jak to wygląda

Ewka a gdybyś Ty tworzyła jedną jedyną rabatę z różą to z czym byś skomponowała ???? Szałwia ?? Przywrotnik ?? Stipa ??.....Bardzo jestem ciekawa Twego zdania

Zakłady o coś bywają ryzykowne

Co do rabaty z różą, to zależy jaka róża, jaki kolor i wielkość. Do ciemnych róż można dać jasną szałwię różową, do jasnych róż ciemną szałwię Caradonna. Przywrotnik i kocimiętka pasują do wszystkich róż. Zarówno do jasnych jak i do ciemnych róż pasuje Penstemon, Lobelia (może być jednoroczna). Pięciornik czerwony lub różowy też pasuje, pochodzi z tej samej rodziny co róże, więc ma te same wymagania glebowe. Ślaz ładnie się komponuje, również ślazownik i nawet ślazówki, tylko te są jednoroczne. Piękno róż podkreśla Gaura, Knautia, Scabiosa i kuklik (są też różowe) a wiosną orliki. Wysokie pasujące byliny to Agastache, Veronicastrum. Z traw pasują oczywiście stipy, chyba wszystkie odmiany. Wg mnie Pennisetum i Molinia też ładnie wyglądają w odpowiedniej odległości do dużych róż parkowych.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
m_gocha 21:12, 08 maj 2017

Ela! Bluszczu szkoda (może jednak jeszcze ożyje) - U mnie posadzony w ubiegłym roku też wyglądał jak całkowicie zmrożony - ściełam go przy ziemi i zobaczę co dalej. Super u Ciebie wyglądał ten zakątek koło ławeczki - lubię takie klimaty jaki tworzy taki pnący się bluszcz. Sprawia to wrażenie starego, dojrzałego orodu

Jestem pod wrażeniem hodowli lotosu - będę podglądać jak pozwolisz i trzymam kciuki . Może i ja się kiedyś skuszę zamiast lilii wodnych

Doniczka superowa! Kiedyś trochę czytałam n jakiś anglojęzycznych stronach o hypertufie. Ale jakoś sceptycznie podchodziłam do takiej mieszanki .
Pisząc kompost masz na myśli zwykłą ziemię ogrodową (np. kupowaną w workach) czy torf czy prawdziwy kompost (z kompostownika)? A cement to taki zwykły cement czy zaprawa cementowa czy coś jeszcze innego? Eluś napiszesz jaśniej? Plisssss
Nallar 21:30, 08 maj 2017

gierczusia napisał(a)
Kobitki noo dzięki
Ale zawczasu nie ma się co cieszyć ciężar wody i ziemi..no i długość koryta..sama nie wiem...łażė koło tego jak koło jeża
A przepis jest prosty..pojawia się to w necia pod nazwą hypertufa..
Jedna część cementu, jedna część kompostu i jedna część perlitu..do tego woda ( aż do uzyskania " ciaplety " ale dość twardej ,żeby ze ścian formy nie spłynęło) brzegi formy wysmarować tłuszczem i dawaaajjjjjj...tylko trochė cierpliwości..bo długo schnie
Ottt..cała tajemnica

No proszę, Brzmi i wygląda ciekawie, wiedziałam kiedy zajrzeć....
Testowałaś już drukowanie na serwetce?
gierczusia 22:08, 08 maj 2017

Anda napisał(a)

Zakłady o coś bywają ryzykowne

Co do rabaty z różą, to zależy jaka róża, jaki kolor i wielkość. Do ciemnych róż można dać jasną szałwię różową, do jasnych róż ciemną szałwię Caradonna. Przywrotnik i kocimiętka pasują do wszystkich róż. Zarówno do jasnych jak i do ciemnych róż pasuje Penstemon, Lobelia (może być jednoroczna). Pięciornik czerwony lub różowy też pasuje, pochodzi z tej samej rodziny co róże, więc ma te same wymagania glebowe. Ślaz ładnie się komponuje, również ślazownik i nawet ślazówki, tylko te są jednoroczne. Piękno róż podkreśla Gaura, Knautia, Scabiosa i kuklik (są też różowe) a wiosną orliki. Wysokie pasujące byliny to Agastache, Veronicastrum. Z traw pasują oczywiście stipy, chyba wszystkie odmiany. Wg mnie Pennisetum i Molinia też ładnie wyglądają w odpowiedniej odległości do dużych róż parkowych.

Koffam Ciem jedno niewinne pytanie o róże a tu mam kompleksową odpowiedź z podziałem na róże jasne i ciemne i 100 możliwych kombinacji
Mam leonarda czy to raczej jasna czy ciemna róża, hmmm... sama ni wiem ale cardonnę i przywrotnika miałam na oku te bardziej luksusowe i mniej znane dodatki muszę jeszcze przestudiować
Ale wielkie dzięki za pomoc Lepszego wsparcia nie mogłam sobie wyobrazić
Buuuziol wielki