Sebuuuuuš trafiłeś..... jaaaaa..... rododendron nowy, bo stary został załatwiony przez opuchlaki w komplecie z tegorocznym mrozem, róża włazi bo wywaliłam kompostownik..... i jeszcze ...koryto będzie na tarasie , bo tam miejsca dość nawet trawnik się powiększył , bo bajoro zakopane wszak nie bez kozery zwą mnie Miszczem Upychania teraz powinien zostać dołączony przydomek " rozmnażacza powierzchni "
To jak pasuje" powierzchniowo"???
Wiesz Sylwia jak to jet w tej piosence.." Chciałabym , chciała..." ale podobno na to trzeba poczekać dobrych kilka dni ,bo dopiero dzis rano akcja się zaczęła... jet jakiś specyfik na poprawę cierpliwości ???
Co do rabaty z różą, to zależy jaka róża, jaki kolor i wielkość. Do ciemnych róż można dać jasną szałwię różową, do jasnych róż ciemną szałwię Caradonna. Przywrotnik i kocimiętka pasują do wszystkich róż. Zarówno do jasnych jak i do ciemnych róż pasuje Penstemon, Lobelia (może być jednoroczna). Pięciornik czerwony lub różowy też pasuje, pochodzi z tej samej rodziny co róże, więc ma te same wymagania glebowe. Ślaz ładnie się komponuje, również ślazownik i nawet ślazówki, tylko te są jednoroczne. Piękno róż podkreśla Gaura, Knautia, Scabiosa i kuklik (są też różowe) a wiosną orliki. Wysokie pasujące byliny to Agastache, Veronicastrum. Z traw pasują oczywiście stipy, chyba wszystkie odmiany. Wg mnie Pennisetum i Molinia też ładnie wyglądają w odpowiedniej odległości do dużych róż parkowych.
Ela! Bluszczu szkoda (może jednak jeszcze ożyje) - U mnie posadzony w ubiegłym roku też wyglądał jak całkowicie zmrożony - ściełam go przy ziemi i zobaczę co dalej. Super u Ciebie wyglądał ten zakątek koło ławeczki - lubię takie klimaty jaki tworzy taki pnący się bluszcz. Sprawia to wrażenie starego, dojrzałego orodu
Jestem pod wrażeniem hodowli lotosu - będę podglądać jak pozwolisz i trzymam kciuki . Może i ja się kiedyś skuszę zamiast lilii wodnych
Doniczka superowa! Kiedyś trochę czytałam n jakiś anglojęzycznych stronach o hypertufie. Ale jakoś sceptycznie podchodziłam do takiej mieszanki .
Pisząc kompost masz na myśli zwykłą ziemię ogrodową (np. kupowaną w workach) czy torf czy prawdziwy kompost (z kompostownika)? A cement to taki zwykły cement czy zaprawa cementowa czy coś jeszcze innego? Eluś napiszesz jaśniej? Plisssss
Koffam Ciem jedno niewinne pytanie o róże a tu mam kompleksową odpowiedź z podziałem na róże jasne i ciemne i 100 możliwych kombinacji
Mam leonarda czy to raczej jasna czy ciemna róża, hmmm... sama ni wiem ale cardonnę i przywrotnika miałam na oku te bardziej luksusowe i mniej znane dodatki muszę jeszcze przestudiować
Ale wielkie dzięki za pomoc Lepszego wsparcia nie mogłam sobie wyobrazić
Buuuziol wielki