Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "molinia"

Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:35, 10 kwi 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Bociunia...Ty jesteś Kochana Dziewczynka

Mnie się hakone podobają, żeby nie było, ale między kulaskami mi się nie zmieszczą, spore dupska mają, nie wcisnę

A co byś powiedziała na molinię caerulea Dauerstrahl???

Kasia, szczerze nie jestem fanka molinii caerulea, chociaz mam, kwiatostany nie sa specjalnie urokliwe. Zdecydowanie bardziej podoba mi sie molinia arundinacea (wlasnie taka mialam co ja mi wyciepali, ale nie wiem jaka to byla odmiana), ale to dlatego, ze ja wole trawy kepowe anizeli strzeliste

Tu masz moje caerulea, jako mlode roslinki - 2011

A tu zdjecie z grudnia 2013, lewy rog w koleczku

Moja codzienność - ogród Oli 09:46, 10 kwi 2014

Do góry
Aga, Dominika - dziękuję będą z nich ekraniki po 2, 3 i 4 sztuki działka idzie po sporym łuku stąd taki układ

Gosia - moja molinia ma już badylki na 10cm, Twoja też na pewno lada dzień wyjdzie bo to bezproblemowa trawa, szybko startuje i nie łysieje od środka a ML no cóż... zastanawia mnie tylko dlaczego nie okryte wyłażą a te z kopczyków nie i to po tak lekkiej zimie... jak mi będą tak wypadać to nigdy nie doczekam się ładnego szpaleru
Moja codzienność - ogród Oli 09:32, 10 kwi 2014

Do góry
Ola moja molinia wygląda podobnie ale daj sowim trawom czas bo jak zajrząłam w korę to są kły widoczne mimo że mi wypadły takie same suche badylki jak tobie
Fajowy Szpaler serbowy
Ogród z łezką 09:05, 06 kwi 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Kasiu, tak szybciorem. Smialka mialam i rozstalismy sie, nie polubilam tej trawki niestety, wiec osobiscie srednio polecam. Proso mam, ale nie rozgowate, wiec sie nie wypowiadam.
Miedzy buksiki polecam Ci hakone, w takiej opcji na wiosne masz np. krokusiki a potem hakone zamaskuje listki cebulowych. Hakone jest i zielona i zolta i w paski, sporo jest roznych odmian, masz w czym wybierac. Ladnie zimuje, stosunkowo szybko odbija po zimie. To jedna opcja.
Druga, moja ukochana stipa, ale to rokroczny wydatek bo nie zimuje (u mnie pierwszy raz od lat udala jej sie ta sztuka po tegorocznej wybitnie lagodnej zimie).
Trzecia to turzyca nowozelandzka Frosted curls, ja ja uwielbiam Fajna, nieklopotliwa, zimozielona (prawie), nie ma koniecznosci scinania na wiosne...
Moga byc tez inne carexy zimozielone, jest ich cala masa.
Kiedys mialam przepiekna trawke, to byla chyba jakas molinia, tworzyla piekne ciemnozielone kepy, ladnie kwitla taka mgielka, ale niestety przy renowacji rabaty trawiastej niechcacy "sie" wykopala i zniknela Do tej pory nie moge odzalowac, ale to moja wina, nie pilnowalam dostatecznie uwaznie
I jeszcze jakies rozplenice miniaturowe mi chodza po glowie, ale nie do konca jestem pewna czy to da fajny efekt....

Pozdrawiam

Bociuś dziękuję, ale rad
Wszystko pooglądałam, wygooglałam, ale jakoś nic mi nie pasuje...chciałam coś zwiewnego, niewysokiego między kulki, ta stipa by idealna była, ale przywarę istotną dla mnie ma...
Za kulkami są hortensje z miskantem, nie chcę ich zasłonić, tylko luki między kulkami wypełnić. Coś zwiewnego by mi pasowało. Hakone wielka kępa rośnie...jakoś mi nie pasuje. Jeszcze będę szukać, molinię obadam. Wielkie czosnki fioletowe na pewno posadzę, może żurawki lime marmalade przed...ale co jeszcze...nic mi na razie nie leży...muszę poczekać, może mi się poukłada...
Ogród z łezką 10:27, 05 kwi 2014

Do góry
Kasiu, tak szybciorem. Smialka mialam i rozstalismy sie, nie polubilam tej trawki niestety, wiec osobiscie srednio polecam. Proso mam, ale nie rozgowate, wiec sie nie wypowiadam.
Miedzy buksiki polecam Ci hakone, w takiej opcji na wiosne masz np. krokusiki a potem hakone zamaskuje listki cebulowych. Hakone jest i zielona i zolta i w paski, sporo jest roznych odmian, masz w czym wybierac. Ladnie zimuje, stosunkowo szybko odbija po zimie. To jedna opcja.
Druga, moja ukochana stipa, ale to rokroczny wydatek bo nie zimuje (u mnie pierwszy raz od lat udala jej sie ta sztuka po tegorocznej wybitnie lagodnej zimie).
Trzecia to turzyca nowozelandzka Frosted curls, ja ja uwielbiam Fajna, nieklopotliwa, zimozielona (prawie), nie ma koniecznosci scinania na wiosne...
Moga byc tez inne carexy zimozielone, jest ich cala masa.
Kiedys mialam przepiekna trawke, to byla chyba jakas molinia, tworzyla piekne ciemnozielone kepy, ladnie kwitla taka mgielka, ale niestety przy renowacji rabaty trawiastej niechcacy "sie" wykopala i zniknela Do tej pory nie moge odzalowac, ale to moja wina, nie pilnowalam dostatecznie uwaznie
I jeszcze jakies rozplenice miniaturowe mi chodza po glowie, ale nie do konca jestem pewna czy to da fajny efekt....

Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:35, 01 kwi 2014

Do góry
Mela byłam i napisałam

Ewa004 - wg mnie masz taką samą jak ja, napisałam. Dlaczego nie jesteś Ewa007 ?

Kindzia gdybyś od lat próbowała doprowadzić ogród teściowej do porządku z wszechobecnych kłaczy irysów to byś wiedziała.... Odmladzane są piekne w ogrodzie botanicznym... Zaniedbane nie kwitna i mnożą klącza...

Makkasia - wystraszyłaś mnie.... Zatem muszę walczyć bo mi zeżrą ogród.... Będę walczyć wiloetapowo i jakem. Madżenka nie odpuszczę Po opadach deszczy ema5 z wrotyczem, potem nicienie (zamówiłam w promocji) a jak to nie pomoże to w środku lata lancą doglebową dursbanem. Robale dorosłe będę lepić, zabijać mechanicznie. ..... Sypać gorczycę, lać wywarem z wrotyczy.
Moja molinia śpi, spokojnie jeszcze momencik

Joasiu - specjalnie dla Ciebie obfocę w weekend tarasik. Nie mam kiedy i jak zamówić wyczekanej pergoli... Gdybym miala sasiadów za płotem byłby ekran cisowy.... Taki mam od strony drogi przeplatany gabionami. Ta rabata wciaż do zmiany, ciagle nie mogę uchwycić efektu, który by mnie zadowlił. m twierdzi, że tylko żwirek by pomógł i myślę, ze ma rację.... Tylko jak liscie grabu wyciagać ze żwirka?.
Ogród ogrodniczki 13:33, 19 mar 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Basiu (zdjęcie w sadzie jeszcze nie zrobione), temat nasadzeń pod brzozy u mnie na czasie. A na teren mokry: turzycę elata 'Aurea' - bardzo ją lubię. I molinie.

Molinia o.k. Turzyca też.
Ja stwierdziłam że fajna będzie modrzewnica.
Ogród ogrodniczki 13:26, 19 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Co pod brzozami, no pod moimi to nic nie chce rosnąć, ale w pobliżu super i naturalnie będą wyglądać trawy, wrzosy, derenie na pewno i jałowce, ale one to raczej lubią sucho, turzyce lubią mokro jeszcze molinia spoko na mokrym rośnie

Cyprysnik błotny...hmm, gdzie takiego kupić?

Basiu (zdjęcie w sadzie jeszcze nie zrobione), temat nasadzeń pod brzozy u mnie na czasie. A na teren mokry: turzycę elata 'Aurea' - bardzo ją lubię. I molinie.
Ogród ogrodniczki 08:58, 17 mar 2014

Do góry
Agatko,właśnie!
Molinia czyli po polsku trzęślica. Ona da radę razem z turzycą.
Ogród ogrodniczki 15:37, 16 mar 2014

Do góry
Co pod brzozami, no pod moimi to nic nie chce rosnąć, ale w pobliżu super i naturalnie będą wyglądać trawy, wrzosy, derenie na pewno i jałowce, ale one to raczej lubią sucho, turzyce lubią mokro jeszcze molinia spoko na mokrym rośnie

Cyprysnik błotny...hmm, gdzie takiego kupić?
Minimalizm z odrobiną romantyczności 12:49, 12 mar 2014

Do góry
Trawy...jakie tylko chcesz...
Z miskantów te co mi się podobają:
Morning Light
Variegatus lub Cabaret
Zebrinus bądź Strictus
Gracillimus
Rotsilber

Jak chcesz giganta to trawa pampasowa, ale na zimę trzeba okrywać.

Rozplenice.

Molinia - nie wiem jak z zimowaniem.... Danusi trzeba by spytać, bo ją miała.

Carexy wszystkie są piękne.

Hakonechloa.

Stipa też wymarza.

Więcej nie przetestudiowałam, ale ze zdjęć to jeszcze trzcinniki mi się pobobają.

Ogrodowe zacisze 13:46, 06 mar 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)

A to lista moich zakupowych (trawiastych) szaleństw:

Acorus calamus Variegatus
Calamagrostis acutiflora Avalanche
Carex aurea (Turzyca złota) - 3 szt
Carex dolichostachya 'Gold Fountains' - 3 szt
Carex flacca Blue zinger - 3 szt
Carex ornithopoda ‘Variegata’ - 3 szt
Carex muskingumensis Ice Fountains
Carex muskingumensis( Turzyca palmowa) - 3 szt
Carex morrowii 'Silver Sceptre' - 3 szt
Carex morrowii Irish Green - 3 szt
Carex secta Tenuiculmis
Eragrostis spectabilis (Miłka okazała)
Luzula pilosa Igel - 5 szt
Milium effusum ‘Aureum’ - 3 szt
Miscanthus sinensis Kleine Zebrine
Miscanthus sinensis 'Grosse Fontaine’
Miscanthus sinensis "Morning Light" - 3 szt
Molinia caerulea 'Variegata'
Stipa brachytricha

Dostawę zamówiłam na 15 tydzień, więc trochę jeszcze poczekam, ale wcześniej nie ma sensu, bo i tak ich nie wsadzę.

Ale fajne zakupy zrobiłaś ilość imponująca,będzie pięknie
Gdzie zamawiałaś trawki?
Ogrodowe zacisze 13:08, 06 mar 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)

Carex secta Tenuiculmis
Stipa brachytricha

Dostawę zamówiłam na 15 tydzień, więc trochę jeszcze poczekam, ale wcześniej nie ma sensu, bo i tak ich nie wsadzę.

Witaj Marysiu !
Jejku ale zazdroszcze tych zakupów...
Daj namiary gdzie zamawiałas i czy jestes zadowolona jak dotra, ja tez planuje wiekszy zakup traw i zastanawiam sie gdzie kupowac.
Mam pytanie czy twojemu Basterowi nie przeszkadza kot wygrzewający sie w ogrodzie ? moja Luna goni koty wszystkie i w sobote popedziła jednego z naszego wiązu przed domem, siedział na górze i niepotrzebnie zszedł bo wtedy ona go dopadła a kot w samopbronie rozharatał Lunie całą kufe i nos pazurami do krwi ...i uciekł....moze ja to oduczy ale watpię.....
Ogrodowe zacisze 12:40, 04 mar 2014

Do góry

Carex secta Tenuiculmis
Stipa brachytricha

Cięcie traw i turzyc 14:47, 22 lut 2014

Do góry
Jest różnica w cięciu traw i turzyc. Bo turzyce to nie trawy.

Trawy (np. miskanty, Hakonechloa czy Molinia) trzeba ścinać na wiosnę bo są suche i z tej kępy potem wyrastają nowe źdźbła.

Spośród turzyc większość jest zimozielonych i niektóre znakomicie wyglądają na wiosnę, więc tylko przycinamy końcówki albo wyrywamy całe liście które zmroził mróz.

Ta brązowa trawa to normalny objaw i nic jej nie dolega. Ona się tak przebarwia jesienią.
Pszczelarnia 13:05, 20 lut 2014

Do góry
EDIT:
Łąka TAK:
dziewanny, żmijowiec, maki, chabry, złocienie, rumiany, driakwie, krwawniki, firletki, len , wiesiołek, drżączka, miłka, molinia, śmiałek, ślazowniki i kąkole oraz łubin.

Łąka NIE:
nawłoć, sadziec, krwiściąg.
Pszczelarnia 12:41, 20 lut 2014

Do góry
NAWŁOCI jakiejkolwiek mówimy NIE. Widok nieużytków zdominowanych przez nawłoć jest przygnębiający.

Żmijowiec już się sam zadomowił.
Len i krwiściąg - nie wiem jak len dałby sobie tam radę (mam go tylko zielniku) ale krwiściąg potrzebuje wody.

Łąka TAK:
dziewanny, żmijowiec, maki, chabry, złocienie, rumiany, driakwie, krwawniki, firletki, len (jak da radę z wodą?), wiesiołek, drżączka, miłka, molinia, śmiałek.

Łąka NIE:
nawłoć, sadziec, krwiściąg.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:20, 06 lut 2014

Do góry
Szkielet, który musi zostać, to trzy brzózki, 3 świerki conica, dwa cyprysiki lekko żółtawe (drugi od ub. wiosny tam rośnie, więc nie ma go na zdj.). Ogólnie jest tam dużo cienia już, przez brzózki, więc tyły nadają się pod rh, hortensje, anemony, hosty, jarzmianki, bukszpany. Takie rośliny tam widzę myśląc o całej rabacie po lewej stronie. Prawa jest na razie lepiej doświetlona (dopóki wiśnia nie zacieni) i tam mamy zaplanowane od przodu róże, coś trzeba wymyślić za różami i tyły to stipa brachytrichia. Od strony suchej rzeki też miały być trawy, ale teraz się zastanawiam czy nie za dużo jednach tych traw będzie? Pogodzą się jakoś? W notatkach od Magnolii mam wypisane trawy przy suchej rzece: molinia Variegata (chyba już nie pasuje), sesleria h., carex secta Tenuiculis (b. ładna, ale co z kolorem?), kostrzewa Aprilgreen (za niska), Imperata Red Baron (kolor będzie przeszkadzał).
Ogród do kwadratu 09:57, 04 lut 2014

Do góry
Aga, ja znalazłam w swoim ogrodowym notatniku takie gat. traw do róż (ale nie pamiętam kto doradzał i gdzie, po prostu pooglądaj co to za jedne): Carex morrowii Silver Sceptre, Briza media Russels, Carex comans Frosted Curls (tą już znamy), Molinia caerulea, Haconechloa macra Fubuki i Mediopicta, Deschampsia Northern Lights. Jak jakieś bzdury piszę, to wybaczcie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:15, 06 gru 2013

Do góry
Chociaż mnie tu nie ma. to duch mój się tu pojawia... To prawie jakbym tu była
Molinia z czosnkami mnie też zachwyca ..
I chociaż prawie nie gotuję, to słoiczków też mam sporo.... 200..a może więcej, dużo więcej... .. i ja tylko na wieczku dla porządku piszę mazakiem rok produkcji
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies