Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

iwonaal 21:44, 30 cze 2014

Irenko, czy na rabacie masz tatarak trawiasty ogon?
Madzenka 22:13, 30 cze 2014

Irenko ta trawa o którą się pytasz to wg mnie molinia variegata, mogę się jednak mylić....
Zachwyca mnie hakone!!! Chyba kupie u Marty. Ale w końcu musze zakończyć przedpłocie... Dotra w tym tygodniu berberysy to zrobię wreszcie porządek !
agata19762 23:26, 30 cze 2014

Irenko Twój ogród ciągle zachwyca
ja dzisiaj wzdycham do czerwonej hortensji...
nigdy wcześniej takiej nie widziałam ...

normalnie będę szukać nieustannie takiego cudeńka

buziaki
Milka 11:18, 01 lip 2014

gierczusia napisał(a)
Zmobilizowałaś mnie do uważnego zagospodarowania patyków z cięcia hortek w przyszłym roku ... Toż to cud ,że z takiego patykola wyszła taka śliczna roślinka

Pozdrowionka Irenko

Jeśli tak, to fajnie...siebie również i już wiem, że lepiej wtykać króciutkie patyki, lepiej się przyjmują; te sadzonki, co już są dam na rabatę pod wiązem, znowu tam zmieniam, bo się nie sprawdziły nasadzenia, czyli zabieram cisy--łamie je nieustannie Dżaga, zabieram hosty...bo ślimaki tam zjadają, dam tylko bluszcz, jasnotę limki i na pniu rosną śliwy i kolkwicja od Bogdzi
a wiosną na nowo robię patyczki, bo do lasku mi potrzeba, chyba, ze nie wytrzymam i kupię od razu choć 20..

a jaka wielka Vanilia Fraise z 4 cm patyczka, ciekawe, czy będzie kwiat?

pozdrawiam
Milka 11:27, 01 lip 2014

MarekW napisał(a)
a jak ten krwawnik się zowie, bo dziś nawet się zastanawiałem nad kupnem na targu, ale ostatecznie zrezygnowałem.

Mogłeś kupić, jak Weronika poda nazwę, wkleję u ciebie
zachwycam się tymi białymi kwiatami host
Milka 11:35, 01 lip 2014

Bogdzia napisał(a)
Ale Ty pędzisz, trudno za Tobą zdążyc. Pięknie wszystko kwitnie a ja już tylko obrazki oglądam bo na wiecej czasu brak. Pozdrówka.

U mnie tak naprawdę, najwięcej obrazków
powojniki po przesadzeniu w końcu ruszyły, chyba po deszczu będzie lepiej, ale jak nie zapomnę, dam nawóz

Pszczelarnia 11:47, 01 lip 2014

I ja obrazkami oczy cieszę.
Milka 11:54, 01 lip 2014

AgnieszkaW napisał(a)

Irenko, ta rabata zachwyca, jest ślicznie skomponowana. Widzę, że idziesz w czerwień - widziałaś zajawkę ogrodu bez trawnika u Danusi - szefowej? Będzie jesienią w Mai, są tam piękne czerwone róże zestawione z trawami i hostami. Irenko, pokaż mi z bliska liście twojej werbeny, bo okazało się, że u mnie rosną dwie odmiany (jedna od Joli - Joku, a druga z siewek od Joasi). Różnią się listkami - jedne mają liście ciemnozielone, wąskie, a drugie szersze, bardziej jasne, czyżby były różne odmiany?

Agnieszko dziękuję
w sumie obecnie, to pod murem mam robótkę, na rabacie pod wiązem muszę zmienić i parę innych drobiazgów, ale się nie wyrabiam, bo ścina mnie spanie i po robocie...
zajawki widziałam, czekam na cały pokaz
róż czerwonych sporo, tawułki Arendsa, parę innych, generalnie lubię czerwień z zielenią, biel i fiolet, tego najwięcej u mnie, ale cóż wart ogród bez kolorów
co do werbeny; świeże sadzonki mają szersze liście i jasnozielone, ta starsza, co przezimowała ma wąskie i ciemnozielone
ale jest jeszcze werbena oszczepowata, o niej w ,,Twój ogrodnik" napisała Miłka Stępień; są trzy kolory biała, różowa i niebieska, więc może masz taką też?
zrobiłam fotki dla porównania
werbena siana 17 marca tego roku

tu widać, jak nierówno idą siewki, część już prawie kwitnie inne ledwo 10 cm, 20.....za to za nimi wszystkie patyki limki w liściach i z kwiatami, na takiej patelni!!!

a tutaj ta, co drugi rok, z niej zbierałam nasiona, przemroziłam w zamrażarce i w marcu sypnęłam...teraz już wiem, że maj lub początek czerwca lepiej to robić
Milka 12:08, 01 lip 2014

Pszczelarnia napisał(a)
I ja obrazkami oczy cieszę.

Ewa, nie robisz rewolty po tylu widokach u Ani i Vivy?
dostałam od Dzidki mekonopis, myślałam, że mak i proszę..kwitnie, nasiona zakosiła Dżaga, więc siewki będą chyba wszędzie
nietypowy kolor, ale pasuje do tej bardzo ciemnej lawendy...sadzonki z moich krzaków robiłam, młodziutkie są

róża Camelot, tegoroczny nabytek, ładna, ciekawa jestem, jak dalej z nią będzie....intensywnie pachnie

i hallo Magnolia!
liriope od ciebie puszcza kwiatostan, ale numer
Milka 12:24, 01 lip 2014

Kindzia napisał(a)
Ale masz lilie wysokie!!! U mnie tylko jedna wybujała ponad przeciętną i nie wiem nawet jaka to, bo kupiona jako "Różowa", jeszcze nie kwitnie, ma ze 2 metry...
Dalie od Ciebie zaczynają Już kwiatuszki mam

Ciągle zachwyca mnie ta Twoja lawenda, jaka gruba i stojąca, i w granat wpadająca!!! Aż mi się rymnęło...Znasz nazwę może?

Ta moja jedna też z tych wielkich, nazwy gdzieś wcięło u mnie to normalka
powoli i inne ruszają, teraz podlane, idzie słoneczna pogoda, to może się nacieszę...
u mnie na razie miniaturki różowe...z dalii, ale po deszczu wylazły inne, ze ja tam sadziłam, cóż...od 17 marca minęło, mogłam zapomnieć

rymnęło się
dalie i kolejne lilie