Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:15, 17 kwi 2017

Do góry
Mnie Rozplenica Magesti zmarzła zapomniałam zabrać na noc do domu.
Z ogródka na wsi 18:26, 17 kwi 2017

Do góry
"Niby skalniaczek" - nie ja go zakładałem - ze skalniakiem to on nie za wiele ma wspólnego

iiii niespodzianka, myślałem że floks mi w tym roku nie zakwitnie- bardzo marny był po przesadzeniu, ale nie ma pąki ( trochę wyłysiał od środka ale mam nadzieję że przez sezon się zregeneruje)

Zrobiłem nawet z niego sadzonki - były cztery marne gałązki a na wiosnę pięknie się zagęściły i będą kwitły

Rozplenica też już zaczyna pokazywać zielone listki - mam tylko nadzieję że gdyby miały przyjść ewentualne przymrozki to nic jej nie będzie

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:57, 17 kwi 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Uwielbiam bratki- cieszę się, że i u Ciebie zagościły. Dobrze wyglądają trzcinniki i kocimiętka na podokiennej.
Delikatnie sugeruję konieczność wykopania wydmuchrzycy z rabaty z tujami. Za kilka miesięcy będziesz miała z tym problem i jej nieregularne rozłażenie w tym miejscu będzie Cię denerwować. Ona dobrze wygląda na rabatach naturalistycznych, swobodnych. Tam pasowałyby jakieś regularne kępki.
Smacznego jajca!

Jem te jajca i jem i już mi boczkiem wychodzą Dosłownie...

Kocimięta rozrosła się obłędnie! Tylko koty mają ją w nosie
Trzcinniki rosną fajnie, za to rozplenica japońska jakaś biedna na tej skarpie... Mam nadzieję, że te zapowiadane przymrozki jej nie wykończą. Póki co, jeszcze do nas nie dotarły...

Ta mozga rzeczywiście dość nieregularna. Zastanwiam się, czy nie zamknąć jej w jakiś ramach.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 23:25, 16 kwi 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

Po pierwsze - cudnie!
Ale idac droga eliminacji - ID rozlazły
Sesleria jesienna za niska
Stipa położy się na kostki i będą chorować
Rozplenica to gigant
Zostaje Variegata- w odpowiedniej odległości
Hehe, żeby wszystko było takie proste...
Czy to znaczy, że carexy variegaty są wyższe od seslerii jesiennej?
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 23:16, 16 kwi 2017

Do góry
jazzy napisał(a)
Mój aktualny front

Wciąż brakuje traw pod wiśniami, bo nie wiem na co się zdecydować...
carex ID, carex m. variegata, sesleria jesienna, stipa, rozplenica... nie wiem...

Po pierwsze - cudnie!
Ale idac droga eliminacji - ID rozlazły
Sesleria jesienna za niska
Stipa położy się na kostki i będą chorować
Rozplenica to gigant
Zostaje Variegata- w odpowiedniej odległości
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:54, 16 kwi 2017

Do góry
Mój aktualny front

Wciąż brakuje traw pod wiśniami, bo nie wiem na co się zdecydować...
carex ID, carex m. variegata, sesleria jesienna, stipa, rozplenica... nie wiem...
Mirkowy ogród (początki) 22:30, 16 kwi 2017

Do góry
Rozplenica Black z nasion zeszłorocznych przetrwała zimę (w zeszlym roku nie ruszyła i siałam jeszcze raz)
Lato 2016r.

Teraz po przycięciu zielone jest

Jeżówka i hosty ruszyły

Kocimiętka siana w 2016r w tym da pokaz kwiecia (chyba)
Ogród wśród pól i wiatrów 21:46, 12 kwi 2017

Do góry
Ciemierniki królują A ja się zastanawiam, dlaczego nie pomyślałam, żeby podsadzić nimi cały szpaler hortensji, tylko jakieś "wypierdkowe" żurawki wsadzam, które po zimie wyglądają jakby nie wyglądały!!

A poza tym - annabell ruszyły z kopyta rozplenica zaczyna się zielenić

Ice dance cała w tych swoich śmiesznych pędzelkowych kwiatkach i kocimiętka już z pierwszymi nieśmiałymi kwiatuszkami

Właśnie a'propos - czy te pędzelki u ID trzeba obciąć??
Ogród Mirelli 15:08, 12 kwi 2017

Do góry
To u Ciebie rozplenica Hameln zimuje dobrze? ładnie to się prezentuje z zielenią tulipanów.
U mnie raczej wszystkie rozplenice nie przetrwały, a wysiane siewki Hameln i Moudry zżarły ziemiórki
To miejsce trzeba kochać 08:39, 12 kwi 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ale równiutko i czyściutko. Dobrze ze ja trawnika nie mam bo kopać bym się bała ze nabrudzą i jak traktor by wjeżdżał
Myśle nad tymi trawami i sama nie wiem. Do jezowek najlepsze jednak rozplenice i możesz rozmiar dobierać dowolnie bo są bardzo różne. No ale wiosna łyso bo i bylin nie będzie i traw No chyba ze cebule posadzisz. Molinie chyba zbyt swobodne i naturalne by zgrały się z kolumnowymi drzewami buksami i żurawiami

Rozplenica nie może być. 5 metrów dalej mam cały 10 metrowy pas z rozplenicą. To będzie za dużo. Może jednak ta sesleria. Może molinia - tylko nie wiem jaka. Molinia mi się wydaje taka za delikatna.
Na jesieni wsadzę cebule, żeby wiosną łyso nie było. Oj coraz większy dylemat.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:28, 11 kwi 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Rozplenica Purple majesty jest później do kupienia, teraz wiem co to za pięknotka więc skuszę się

No jest ale strasznie droga
Ja się nie skusze
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 15:46, 11 kwi 2017

Do góry
babka napisał(a)
Serio może być ??
Rozplenica jest zaraz przy donicy, tam gdzie widać podporę pod różę.
W takim układzie chyba za dużo by tam się działo. ???

Czy dołożyć tę czwartą ?

Odpisałam
Ola, to tatarak czy hakonechloa?
Mam dla Ciebie też niespodziankę zdjęciową
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 11:37, 11 kwi 2017

Do góry
Rozplenica Purple majesty jest później do kupienia, teraz wiem co to za pięknotka więc skuszę się
Blaski i cienie nowego życia 12:51, 10 kwi 2017

Do góry
07_Rene napisał(a)

Super wygląda taki klamrowy układ rabat

U mnie jedna rozplenica też już ruszyła.

Wysiewy ja wystawiam na ganek czy południowy balkon, akurat tam nie mam wiatrów, (oczywiście po kilkudniowym zahartowaniu), a jak zapowiadają przymrozki to zarzucam włókninę. Nigdy mi jeszcze nic nie zmarzło.

Dzięki. Wykorzystam ten sposób. Viva wczoraj też mi tak doradziła. Muszę tylko poprzenosic do większych doniczek. Ale przede mną jeszcze pikowanie niektórych.
Droga do spełnienia 12:18, 10 kwi 2017

Do góry
No widzisz, a mi znowu rozplenica nie wzeszła, a kilka razy już próbowałam, a ze stipą zawsze mi się udaje.
A może da się podzielić tą rozplenicę? Szybciej, bezpiecznej, a jak zadbasz to w ciągu sezonu Ci się "utuczy" Chyba że wiele sztuk potrzebujesz to wtedy lepszy siew
Blaski i cienie nowego życia 12:14, 10 kwi 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Bogdziu, nie mogę się już lata doczekać na tej rabacie. A kolorowej wiosny na niej brakuje to jest cel żeby ją dopracować wiosennie na przyszły rok

Widoczek ogólny niestety nie obejmuje całej szerokości z tego powodu żeby nie fotografować domu sąsiadów. To dlatego często fotografuję każdą część osobno.

Super wygląda taki klamrowy układ rabat

U mnie jedna rozplenica też już ruszyła.

Wysiewy ja wystawiam na ganek czy południowy balkon, akurat tam nie mam wiatrów, (oczywiście po kilkudniowym zahartowaniu), a jak zapowiadają przymrozki to zarzucam włókninę. Nigdy mi jeszcze nic nie zmarzło.

Droga do spełnienia 10:23, 10 kwi 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Hej dziewczynki hi hi
Śś mają coś w sobie niewątpliwie
Asia jeszcze nie pokazywałam gdzie sadzona
Makusiu super że dałaś się namówić
Mój klon jeszcze nie zmartwychwstał

Psy złamały mi jedna gałązkę heptacodium
5 hortek nie daje oznak życia
Rozplenica moudry chyba zgniła szkoda mi już baaardzo
Inne rozplenica puszczają miskant też obiedka nie
Powojnik i Montana Rubens i Mayleen mają pączki

Kamila jak potrzebujesz więcej rozplenic to wysiej ją.
Zbierz jesienią, zimą puszki z nasionkami i wiosną wysiej. Ja w ten sposób mam gotowych do wysadzenia 16 szt i to właśnie chyba Moudry lub big boy już nie pamiętam
Życie w wiejskim ogrodzie 14:28, 09 kwi 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Przemo, posiałam pegasusa, twoimi nasionami podzieliła się ze mną jedna dobra duszyczka . Posiałam też dmuszka.Muszę na żywo zobaczyć te trawy u siebie , bo u ciebie jestem nimi zachwycona.

Witaj Ewo.
Ogromnie mnie cieszy że dzielicie się nasionami Pegasusa. Dwa lata temu ta rozplenica była u mnie zjawiskowa, w ubiegłym sezonie taka sobie dużo zależy od warunków pogodowych i ziemi. Mam nadzieję że się nie rozczarujesz.
Droga do spełnienia 09:26, 09 kwi 2017

Do góry
Hej dziewczynki hi hi
Śś mają coś w sobie niewątpliwie
Asia jeszcze nie pokazywałam gdzie sadzona
Makusiu super że dałaś się namówić
Mój klon jeszcze nie zmartwychwstał

Psy złamały mi jedna gałązkę heptacodium
5 hortek nie daje oznak życia
Rozplenica moudry chyba zgniła szkoda mi już baaardzo
Inne rozplenica puszczają miskant też obiedka nie
Powojnik i Montana Rubens i Mayleen mają pączki
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 20:22, 08 kwi 2017

Do góry
Wyplewilam caly pas po bukszpanach i wsadzilam tam podzieloną z 2 kęp rozplenicę- podsadze sztywnym śmialkiem (jak znajdę) Przy trzmielinach ta sama rozplenica +trzcinnik gold fountain...bedzie jeszcze ID

Wsadzialm jeszcze trzcinnik GF na rabacie frontowej...
Na O. nauczylam sie dzielenia...z 6 doniczek....20 sadzonek...Zdrowaśki codziennie odmawiac będę aby sie przyjeły:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies