Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:15, 26 maj 2019

Do góry
Sima napisał(a)

Ja swój sądziłam według wytycznych szefowej - zmierz długość planowanego żywopłotu, pojedź do szkółki, wybierz egzemplarze i postaw je w lini na potrzebną długość tak gęsto jak potrzebujesz, potem je kup. Mi wyszło średnio co 30/40 cm - sadziłam bryła do bryły, bo w tym miejscu efekt był potrzebny od zaraz.
Załączam zdjęcie żywopłotu który sadziliśmy rok temu (daj znać - jak co, to usunę zdjęcie)

Haniu, ja mam do posadzenia malutką opaskę z cisów, które chcę nisko ciąć tak na 1-1,2 m wysokości, tak żeby zarosły cały kwadracik w którym będzie rósł klon Globosum.
O tutaj

Cisy już mam, takie maluszki.
Zdjęcie zostaw, ładne
Cztery łapki - zwierzęta domowe 11:54, 26 maj 2019

Do góry
Testowanie pudełka przez Dudusia
Pozytywnie zaliczone, więc Pysia się zmieści

Pańcia idzie na zakupy, pomogę jej nieść torbę- Gucio

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:54, 26 maj 2019

Do góry
I nowa rabata - zagospodarowałam miejsce pod świerkiem. Trudne to miejsce - cień rzucają wielkie świerki - mój podkrzesany i drugi obok za płotem u sąsiada. Do tego obok cień daje mój wielki jesion. W miejscu pod świerkiem jest mnóstwo korzeni wśród których trudno w ogóle cokolwiek sadzic.
Rabata jest nuedokończona. Jeszcze brakuje zadarnienia którym będą bluszcze. Puszczę je płasko na ziemi pod hostami. Dzięki pomysłowi pokazywznemu w którejś z ostatnich odcinków Mai w ogrodzie Pnącze mają też zakryć płot sąsiadów i nieciekawy widok za nim ale to jeszcze wymaga czasu.
Do tego muszę uzupełnić trawnik przy nowej rabacie. Teraz jeszcze te łyse placki szpecą to miejsce, ale wszystko po kolei.
Hosty posadziłam dzięki rozsadzaniu tych które już miałam swoje oraz życzliwości ogrodowiskowych koleżanek - dzięki wielkie Magda i Monika

A wyszło to tak :

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 11:46, 26 maj 2019

Do góry
Na biegu wyrwałam liście po cebulowych i pare chwastów i korzystam z chwili samotności , wącham i odpoczywam tylko

Miłego dnia
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:40, 26 maj 2019

Do góry
Ptasi gaj 11:38, 26 maj 2019

Do góry
Gdzie tam odpoczynek. Idę się relaksować zaraz.

Kasiu może masz tylko nie zauważasz mają zupełnie czarny odwłok (tyłek).

U nas Żarnowcu rosną na polu jest tego dużo, ale pewnie się zaaklimatyzowały. Te w sklepach to uszlachetnione i dlatego wrażliwe.

Dla wszystkich mam zdrowia i uśmiechu na twarzy

Ten żółte róże to od mojej córki (niepełnosprawnej) Mai z eM rano kupowali sama wybrała

Pozdrawiam pogoda słońce niebo przeplatane jest cieplo
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:36, 26 maj 2019

Do góry

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:33, 26 maj 2019

Do góry
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:31, 26 maj 2019

Do góry

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:29, 26 maj 2019

Do góry
Świeżutka porcja zdjęć. Lilak kwitnie i pachnie, czosnki, rododendrony i azalie, bodziszki i żurawki pokazują kwiaty, wszystko tonie w zieleni....ehhh nie ma to jak maj i czerwiec w ogrodzie

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:11, 26 maj 2019

Do góry
Wycięłam. Wybrałam też sporo suchego. Worek plus pojemnik. Wszystko namakało podczas długotrwałego deszczu.

W sumie nie był ta jakiś okaz, nad którym będę strasznie płakać, ale dziura się pojawiła. Może uda mi się jakoś gałęzie świerka powiązać i dziura z czasem będzie mniej widoczna. Dobrze, że świerk gniazdkowy, który pod nim jest posadzony jest elastyczny i ocalał. I to potwierdza, że nie ma ogrodu skończonego.

Kwiaty we włosach 11:10, 26 maj 2019

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:07, 26 maj 2019

Do góry
Potem wycięłam dwa jałowce, bo jeden już wisiał nad hortensjami i groził połamniem. Nie jestem w stanie ich już podnieć i do czegokolwiek przymocować. Za wysokie.

I jeszcze trzeci musiałam wyciąć, taki pod ogrodzeniem, bo jak rano wychodziłam zobaczyłam, że położyła się połowa w nocy. Rozłamał się też pień na dole
Może udałoby się go podnieść, jakimiś klamrami złapać, ale nie wiem czy jakaś choroba grzybowa by się nie pojawiła.

Kwiaty we włosach 11:00, 26 maj 2019

Do góry

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:55, 26 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)

Jednak co 50 cm posadzę, choć ten żywopłocik malutki więc wejdą dwa na jeden bok i trzy na drugi.

Ja swój sądziłam według wytycznych szefowej - zmierz długość planowanego żywopłotu, pojedź do szkółki, wybierz egzemplarze i postaw je w lini na potrzebną długość tak gęsto jak potrzebujesz, potem je kup. Mi wyszło średnio co 30/40 cm - sadziłam bryła do bryły, bo w tym miejscu efekt był potrzebny od zaraz.
Załączam zdjęcie żywopłotu który sadziliśmy rok temu (daj znać - jak co, to usunę zdjęcie)
Kwiaty we włosach 10:51, 26 maj 2019

Do góry
zatrzęsienie kwiatów u krzewuszek, raj dla owadów

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:50, 26 maj 2019

Do góry
Wczoraj po pracy powiązałam pomidory. Jeszcze muszą dzielić miejsce z daliami w doniczkach. Tu są przynajmniej bezpieczne, bo na zewnątrz ślimaczory w natarciu. Winogrono wypuściło liście.

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 10:48, 26 maj 2019

Do góry

Dużo pracy za tobą. Ta rabata będzie fajnie wyglądać jak dojdzie do siebie. Funkie aż świecą.
Choroby klonów, klon - Acer 10:43, 26 maj 2019

Do góry
Witam wszytskich. Pryzchodze ze swoim klonem strzępiastokorym. W zeszlym sezonie zdrowe drzewo, zadnego zasychania brzegow liści, okaz zdrowia i nagle polowa sie nie budzi na wiosne. Przeszperalam forum i trafilam na werticilioze. Czy ktps mi moze to potwierdzic?

Obvielam suche galezie i na przekroju wygladaja tak

Blaski i cienie nowego życia 10:40, 26 maj 2019

Do góry
Anusia napisał(a)

Ula kawał dobrej pracy wykonałaś. No i ta satysfakcja, że wszystko z własnej hodowli. Pamiętam ten kawałek. Zmienił się bardzo. Brawo Ty.

Cieszę się że bardzo że udało się jakoś ogarnąć ten straszący kąt. Czeka mnie tu dużo pracy jeszcze dalszej ale na ten czas jest nieźle. Jak zarośnie runianka to pierwiosnki pójdą w inne miejsce a bratkami też nie będzie trzeba wypełniać pustych miejsc. Najładniejsze widoki dopiero będą gdy zakwitną Dollary, tawułki i liliowce za brzózką a za szpalerem bukszpanowym róże roślinki się dobrze ukorzeniły i zagęściły trochę więc powinno być super zapraszam więc już za miesiąc na ten sam kawałek dla porównania

Cieszę się nawet z tych opadów dużych bo udało mi się powyciągać wczoraj osty i odchwaścić pod murem. To był prawdziwy sajgon którego bym nawet nie pokazała.
I sadzonki bukszpanowe zeszłoroczne też łatwo się wyciągało i powsyał nowy malutki szpalerek. Fotki poglądowe

2 dni temu było tak

Wczoraj po wstępnym plewieniu stwierdziłam że dam na tyłach szpalerek bukszpanowy, bukszpany lubią wiosną dużo wody.

W całości oczywiście patrz przez pryzmat nieustających zmian zanim koncepcja się nie ustabilizuje są narazie stipy, 2 miskanty i sesslerie. Latem będą kwitły żółte kosmosy i białe cleome( o ile mi wzejdą z nasion. A docelowo miała być lawenda. Głośno myślę że ten szpalerek bukszpanowy mógłby być na całym obrzeżu. Bo narazie z przodu rośnie żółta trzmielina. A te brązowe trawki pójdą gdzie indziej.

Czyli wniosek z tego jest taki że w tym roku robię ogrom sadzonek lawendy z 50szt. I jak zwykle sadzonki z bukszpanów. Poza tym dzielę bodziszka i tyle.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies