Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:13, 20 cze 2014

Do góry
martaibartek napisał(a)
Marzenko czy mogłabym spytać o cięcie bukszpanów. Kupiłam kulki które wymagają cięcia, czy zrobić to teraz, a następnie posadzić, czy posadzić odczekać i dopiero ciąć?

Rozumiem, źe kupiłaś w doniczkach? Więc mozesz je spokojnie przyciąć, najlepiej teraz gdy jest pochmurno ale w bezdeszczowy dzien. Ja mojego wielkiego kulasa teraz przycięłam, jak widzisz rosnie w donicy i za kilka dni wkopię do ziemi.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:09, 20 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Myślałem, że cięcie od kartonu wygląda całkiem inaczej... Ale to chyba wyższa matematyka jest, bo nic z tego nie wiem A żywopłocik bukszpanowy przed hortensjami masz po prostu idealny!!!

Sebek szablon z kartonu do tej pory robiłam do mniejszych...ale ten potwór w donicy przerósł moje możliwości. Szybciej i łatwiej samymi nozycamk, jedno jest pewne że w miarę równo go przycięłam. Chyba gdy wrócę do domu, wkopię go do ogrodu
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:04, 20 cze 2014

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
A ja mam prośbę o przetłumaczenie, co to znaczy podlać potasem? Co dokładnie mam zakupić w sklepie? Chcę podlewać graby, bo nowe liście są brązowiejące jakby

Jesli graby brązowieją to raczej nie od niedoboru potasu ale :
- nadmiar wody, wtedy liście zamierają od brzegów i brązowienia calości.
- brazowienie od środka - spzeciele

Dlatego pokaż u siebie w wątku jak wygladają graby. Zapodalabym im florovit do korzeni, pod warunkiem, że nie mają zbyt mokro. Na szpeciele natomiast polecam ORTUS.

Potas tzn siarczan postast rozpuszczlany całkowicie w wodzie (absolutnie nie granulowany ) polecany jest bukszpanów, ktore zwykle brązowieja w czasie jesieni i zimy. Podelwamy roztworem 20g na 1 l wody
http://www.farma-malecki.pl/index.php?p508,siarczan-potasu-kalisol-25kg-nawozy-dwuskladnikowe
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:01, 20 cze 2014

Do góry
noemi napisał(a)
Marzenko , a masz może zdjęcie Gospel ? … już się nie mogę jej doczekać

Gispel jeszcze u mnie nie kwitła, bo ją zarósl powojnik i budleja oraz piwonię. Piwonie lrzesadziłam, budleję podwiązalam a powojnik, no coz dalej rośnie i obłędnie kwitnie....
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:58, 20 cze 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Czyżby przewidywano takie tańce jak w załączniku?

Mnie tez intryguje dlaczego Ania zamieściła ten filmik na youtube
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 13:56, 20 cze 2014

Do góry
Gabi ja z czystym sumieniem polecam James Galeway, dzisiaj zdjęcia u mnie, przyjedz zobaczysz pokrój. Aktualnie ma u mnie 1,2 m i jest sztywna. I daj znać czy mam ci domówić burgundową Astrid.
Pozdrawiam w drodze do SZ.
Ogród do kwadratu 12:23, 20 cze 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Sposób zgapiony od Madżen (dzięki )... moje różyce ścięte przed deszczem...

Jakie cudeńka, piekne kolory to teraz poproszę o nazwy
Rododendronowy ogród II. 12:19, 20 cze 2014

Do góry
Macham
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:18, 20 cze 2014

Do góry
Dziewczyny szlaejecie, że fotek nie ma?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:14, 20 cze 2014

Do góry
Przepłocie zachwyca, po prostu powala na kolana. Te róże ktore mam w ogrodzie Ty masz na przedplociu i jeszcze ta zachwycająca szalwia!!!
Ja myślę , ze ruchliwa się Wasza droga zrobi, bo każdy to przedplocie będzie chcial obejrzeć

Ja chyba wolę inwentaryzacji mojego proektu nie robić.... Bo chyba mnie nawet do egzaminu komisyjnego by nie dopuścili... Zgdoność wyłącznie w kawdratach bukszpanowo- lawendowych.... Wróc... Miało nie być wiśni tylko róże.......i lawenda na zewnątrz a bukszpanw srodku a jest odwrotnie.....myślę czy jeszcze mam coś zgodnie z projektem....układ rabat i trawnik....
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:04, 20 cze 2014

Do góry
Graby pociachane?
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 12:02, 20 cze 2014

Do góry
Gabi cisy na zdjęciach wyglądają dobrze, skąd wnioskujesz że padły?
Na trawnik "szybki efekt dywanowy" Agrecol, szalwia jeszcze raz zakwitnie, chwasty wyrwiesz i będzie cudnie. Tearz sadz jeźówki i róże i może ostrózki. Liliwoce też nie przeżyły?
Ja mam zawsze kryzys ogrodowy po dwutygodniowym urlopie...

Sardynia boska, Generał zachwyca, ja już się nie mogę doczekać Rzymu
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:53, 20 cze 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Małgoś, twoja lawenda oszałamiająca...czym tyś ją karmiła...
A wycieczki do Wiednia zazdraszam...piękne miasto, piękne ogrody...
Miłego weekendu z rodzinkom życzę i wnusię od cioci Nikity ucałuj.

Warto pocjechać, potwierdzam, stosunkowo niedaleko, zwłaszcza dla Ciebie Nikita
Postawić trawkę nad i... 11:51, 20 cze 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...wczoraj odpoczywałam od ogrodu pierwszy raz od niepamietnych czasów...M niestety nie usiedział i posadził!!! świerka kaukaskiego...dzisiaj dokupię kilka grabów i jutro będzie sadzenie wieczorem wizyta u Anity

M zaraził się ogrodem
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:43, 20 cze 2014

Do góry
Ciesze sie, źe Robaczek się szarogęsi i że dyskutujemy o odmianch róź. Popełniłam błąd, ze w ubiegłym roku dokupiłam 3 baldoróżowe , ale szybko naprawiam ten bład i w tym roku juz posadziłam 3 burgundowe a kolejne w przyszlym tygodniu mi dostarcza. Jak się postaram to jeszcze znajdę miejsce dla róż i jeżówek. Planuje równieź na niebieska rabatę z szałwią i przetacznikami dokupić ostrózki, bo 5 szt, ktore tam posadziłam to zdecydowanie za mało
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:30, 20 cze 2014

Do góry
Robaczek napisał(a)
Skoro Ascot się podoba, to może jeszcze amant z Wichrowych Wzgórz..., nieco potargany po deszczach - Heathcliff :

Madżen, sorry że się szarogęsię Mogę usunąć zdjęcia, daj znać jakby co.

Szarogęś się do woli!!! I polecaj nam swoje piekne róże. Robaczku dlaczego nie masz swojego wątku u nas na forum? My tak Cię uwielbiamy. Przeczytałam twą relacje z CHFsh i byłam zachwycona, gdybyś miala swoj wątek nie mogłabyś się od nas opędzić
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:27, 20 cze 2014

Do góry
Robaczek napisał(a)
Madżen,
Ascot to świetny wybór, bardzo zdrowa i obficie kwitnąca róża, a kwiaty ma ogromne jak peonie!
Goethe z kolei należy do najmocniej pachnących róz Tantau'a, niestety jest podatny na plamistość, więc nie zaszkodzi go potraktować bioseptem w sezonie.
A propos czerwonego Leonarda - kwiat różni się od klasycznego nie tylko kolorem, ale też budową. Jest bardziej upakowany, rozetkowy, a kolor wpada w ciemną malinę.
A zastanawiałaś się nad Piano? Ma bardzo trwały kwiat, choć kolor bardziej karminowy niż purpurowy.

Ascot

Huuuura piękna jest Ascot
Robaczku ja juz nie mam miejsća, nie kuś, bo przedpłocie będzie rózane a miało być lawendowo - kostrzewowe
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:24, 20 cze 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
ślicznie u Ciebie....
Jeżówki- z pełnych mam Pink Duble Delight- M się w niej zakochał poprzednią jesienia jak kwaitła nisko,wygladała jak szarotka. Nie rośnie już tak, rośnie szybko i krzepko, potrafi sie połozyc po deszczu. ale to szalony typek- z jedenj mamy juz 6 a każda ma po kilkadziesiąt pąków.

Ja najbardziej lubię pojedyńcze odmiany o dużych kwiatach- lądowiska dla motyli- np Solar Flare, Orange Pasion, wydaje się że i Fatal Atraction jest z tych- ciemny pęd, mocny, krzepki i wielki talerz kwiatu. Fatal A dopiero rusza u mnie. Vintage Vine- czekam na nią, mam ale zeżarły ja ślimaki , może odbije,
Green Jewel- z dobrym tłem piękna. Rosnie ładnie i ma najdłużej kwiatnące kwaity na świecie - jeden z zeszłym sezonie kwitł u mnie 1.5 miesiąca.
Ale często można ją kupić oszukaną- będzie nie zielona tylko kremowo żółta
Wybierając odmianę oceń czy lubisz jak płatki opadaja w dół- jest sporo takich odmian. Ja niezbyt to lubię, smutne są wg mnie- np Firebird
Odmiana Cheyenne Spirit- często zachwyca, ma nietypowe kolory. Ale b szybko traci barwy, wg mnie jest kiepska

Seslerie- czego szukasz o nich dziewczynko?
To trawy nie do zdarcia. ale za gęsto sadzone nie pokażą swojej urody, pokroju. Heuflera wg mnie co 45 cm minimum, co 50 polecam
Jesienna- chyba nawet więcej- z tej taki jeż jest
skalna- ta jest mała, co 35- 40 cm
Mam zdjęcie swojej heuflery ( niezbyt trafne, ale zawsze)- tu posadzona b.rzadko, żeby były przerwy- tak wg mnie najładniej jej

Jeżówki sobie pogooglam i zamiezrzam zwiększyć ich ilość na rabatach. Lubie i plaskie takerze i meduzy kupiłam i taką i taka Green Jewle mialam w ubiegłym roku, wyżarły je ślimaki i nie odbiły.... A na dodatek biały mi w tym roku nie konweniuje, może kiedyś dziękuję za porady !
Sesleria zatem posadzona u mnie za gęsto, będę przesadzać Magnolio gdybyś założyła wątek bym sobie je u ciebie pooglądała. Myśle jeszcze czy lawendy nie posadzić z sesleria, bo drażnią mnie łyse pędy lawendy wiosną a sesleria wcześnie rusza. Co o tym myślisz.? Taka kompozycja tylko z szałwią robi furorę na pinterest .
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:05, 20 cze 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...jakoś nie potrafię kulkowac z szablonem...zawsze wychodzi gorzej niz bez szablonu choc nie idealnie ... Tobie wychodzi kulkowanie super... jutro ciacham żywopłocik

Nigdy w życiu nie będę kulkować z szablonem... godzinę wycinałam kólko w kartonie.... okazało się, ze bukszpan jest tak krzywy, ze nijak się ma do wczesniej zaplanowanego koła..... jakoś dałam radę, wreszcie go naprostowałam ale wolę metalowe szablony... tylko w takim rozmiarze muszę kupić... a mam chyba dwa bukszpany 60 cm i jednego 80 cm...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:03, 20 cze 2014

Do góry
I będę Was zamęczać James Galeway

I jeszcze raz Alnwick rose w lawendzie. Na zdjeciu widać potwory budleje, które pożerają mi buki...

Szalejąca aspirin rose... jesienią jeden krzaczek do przesadzenia....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies