Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 14:09, 20 cze 2014

Sebek napisał(a)
Myślałem, że cięcie od kartonu wygląda całkiem inaczej... Ale to chyba wyższa matematyka jest, bo nic z tego nie wiem A żywopłocik bukszpanowy przed hortensjami masz po prostu idealny!!!

Sebek szablon z kartonu do tej pory robiłam do mniejszych...ale ten potwór w donicy przerósł moje możliwości. Szybciej i łatwiej samymi nozycamk, jedno jest pewne że w miarę równo go przycięłam. Chyba gdy wrócę do domu, wkopię go do ogrodu
Madzenka 14:13, 20 cze 2014

martaibartek napisał(a)
Marzenko czy mogłabym spytać o cięcie bukszpanów. Kupiłam kulki które wymagają cięcia, czy zrobić to teraz, a następnie posadzić, czy posadzić odczekać i dopiero ciąć?

Rozumiem, źe kupiłaś w doniczkach? Więc mozesz je spokojnie przyciąć, najlepiej teraz gdy jest pochmurno ale w bezdeszczowy dzien. Ja mojego wielkiego kulasa teraz przycięłam, jak widzisz rosnie w donicy i za kilka dni wkopię do ziemi.
ewakatowice 14:15, 20 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)
I będę Was zamęczać James Galeway

bossko
cięcie kulasów na "karton", świetny pomysł

Madzenka 14:18, 20 cze 2014

Robaczek napisał(a)
Madżen, ale za bladawce nie ma się co kajać, bo są bossssskie
Taka np. Billet Doux..może być nawet z jeżówką

Masz jeszcze mnóstwo miejsca na róże! Zwłaszcza jak wywalisz te wszystkie żurawki, przysmaki opuchlaków..

Budleje na tyłach rabaty też można przemyśleć, czy nie warto byłoby je zastąpić różami na obeliskach. Cudnie by wyglądały na tle tego zywoplotu...a budleje niestety duuuuuuże są i po 2-3 latach trzeba je wymieniać na nowe, bo robią się z nich krzaczory nie do okiełznania (czy to się pisze razem?!) a kwiatuszki coraz mniejsze..jeśli jednak je lubisz (ja uwielbiam, wiec całkowicie rozumiem) możesz posadzić odmiany miniaturowe, np. Blue Chip, które mają równie piękne kwiaty, wabiące motyle, a przy tym kompaktowy krzaczek i wysokość do pól metra.

Robazcku żurawek nie wywalę, bo dodają inna fakturę ogrodowi. Nie mogę dopuścić do zdominowania ogrodu przez róźe, bo to teź mi się nie podoba. Musi być równowahpga z rózami, trawami, bukszpanmi, zurawkami. Ale rośliny co pewien czas wypadają, wymarzają, chorują więc bedę sie pojawiać kolejne róże

Budleje znikną z mojego ogrodu jesienią lub wiosna bo ta rabata ma być zodminowana przez wąskie szpalery z 8 purpurowych buków, ktore będa strzyżone na płasko. Jesli sie pojawią ponownie budleje to miniarurowe. W tym miejscu mam już 3 obeliski z rózami i powojnikami.,powojniki chorują więc być może będą same roże.
Piekna kolejna róża
Donia72 15:24, 20 cze 2014

Margarete napisał(a)
Mam róże ascot od ubiegłej jesieni, dziewczyny namówiły mnie do jej zakupu w trakcie Świeta Różanego w Kutnie, sama też zapałałm do niej miłościa wielka jak ja zobaczyłam w wazonie na wystawie róz tam, w kutnie własnie. Jest mocna, o jędrnych pedach, dośc wysoka w porównaniu np. z chippendales - tez wtedy kupioną. Kwitnie slicznie ale u mnie pierwsze kwiaty juz przekwitły a kolejne zostały "zakrzyczane" przez inne rosliny bo ja troche nieciekawie posadziłam, dopiero wczoraj wyciłeam chaszcze dookoła niej i czekam teraz az pod wpływem większej ilości słonca zakwitna kolejne pąki. A pachnie slicznie...
Kup ascot - bedziesz zadowolona.

Jejku, kiedy było to święto róż w Kutnie? To ode mnie tylko 70km Jak zwykle mam spóźniony zapłon
gusiarz 15:27, 20 cze 2014

Ascot! Ascot! Ascot! Cuuuudna bez dwóch zdań!!!
Lecę o niej poczytać.... bożesz przecież mnie eM z domu wykopie tą samą łopatą co krzaczki wsadzam
gusiarz 15:36, 20 cze 2014

Magnolio... a jakie trawy polecasz do jeżówek. Mam w kilku miejscach kępy i nie wiem co dobrać... chcę im zasłonić nóżki, bo dolne liście przysychają i żeby wraz z kwiatostanem jeżówek kołysały się kłosy trawek... Czy nie wymagam za dużo

Trochę jak tu
Madzenka 15:59, 20 cze 2014

gusiarz napisał(a)
Magnolio... a jakie trawy polecasz do jeżówek. Mam w kilku miejscach kępy i nie wiem co dobrać... chcę im zasłonić nóżki, bo dolne liście przysychają i żeby wraz z kwiatostanem jeżówek kołysały się kłosy trawek... Czy nie wymagam za dużo

Trochę jak tu

Agnieszko polecam jeżówki z rozplenicą medium, mam takie połączenie i już mi się podiba. Ana też ma z rozplenicą. Poczekajmy co Magnolia doradzi

Ps schowaj łopatę po posadzeniu krzaczka
Margarete 16:10, 20 cze 2014

Donia72 napisał(a)

Jejku, kiedy było to święto róż w Kutnie? To ode mnie tylko 70km Jak zwykle mam spóźniony zapłon

Było i jest chyba co roku w Kutnie na początku września,
tu masz doniu relacje z naszej ubiegłorocznej wizyty tam własnie, a przy okazji z odwiedzin u Pani Przyrody bo to z nią razem i dzieki niej byłysmy na tym święcie :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3774-swieto-rozane-ogrod-przy-lesie-i-inne-wspomnienia-ze-spotkania-07-09-2013
Margarete 16:11, 20 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Agnieszko polecam jeżówki z rozplenicą medium, mam takie połączenie i już mi się podiba. Ana też ma z rozplenicą. Poczekajmy co Magnolia doradzi

Ps schowaj łopatę po posadzeniu krzaczka

Dobre, dobre...