Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

ana_art 11:49, 20 cze 2014

W życiu nie podejrzewaliśmy ze będę rozmawiać o odmianach róż
GabiK 11:57, 20 cze 2014

Marzenko, Vintage Wine też mam, dam znać jak zakwitnie, czy dalej piękna. Pink Double Delight i Secret Passion też i Green Jewel.
Pąki już mocno napęczniałe, pojedyncze kwiaty kwitną, będzie co pokazywać.
Tyle, że z moim tempem, to może być w grudniu. Na razie przeleciałam przez zimę i początek wiosny.
Margarete 12:17, 20 cze 2014

Mam róże ascot od ubiegłej jesieni, dziewczyny namówiły mnie do jej zakupu w trakcie Świeta Różanego w Kutnie, sama też zapałałm do niej miłościa wielka jak ja zobaczyłam w wazonie na wystawie róz tam, w kutnie własnie. Jest mocna, o jędrnych pedach, dośc wysoka w porównaniu np. z chippendales - tez wtedy kupioną. Kwitnie slicznie ale u mnie pierwsze kwiaty juz przekwitły a kolejne zostały "zakrzyczane" przez inne rosliny bo ja troche nieciekawie posadziłam, dopiero wczoraj wyciłeam chaszcze dookoła niej i czekam teraz az pod wpływem większej ilości słonca zakwitna kolejne pąki. A pachnie slicznie...
Kup ascot - bedziesz zadowolona.
Robaczek 12:20, 20 cze 2014

Madżen, ale za bladawce nie ma się co kajać, bo są bossssskie
Taka np. Billet Doux..może być nawet z jeżówką

Masz jeszcze mnóstwo miejsca na róże! Zwłaszcza jak wywalisz te wszystkie żurawki, przysmaki opuchlaków..

Budleje na tyłach rabaty też można przemyśleć, czy nie warto byłoby je zastąpić różami na obeliskach. Cudnie by wyglądały na tle tego zywoplotu...a budleje niestety duuuuuuże są i po 2-3 latach trzeba je wymieniać na nowe, bo robią się z nich krzaczory nie do okiełznania (czy to się pisze razem?!) a kwiatuszki coraz mniejsze..jeśli jednak je lubisz (ja uwielbiam, wiec całkowicie rozumiem) możesz posadzić odmiany miniaturowe, np. Blue Chip, które mają równie piękne kwiaty, wabiące motyle, a przy tym kompaktowy krzaczek i wysokość do pól metra.

martaibartek 12:23, 20 cze 2014

Marzenko czy mogłabym spytać o cięcie bukszpanów. Kupiłam kulki które wymagają cięcia, czy zrobić to teraz, a następnie posadzić, czy posadzić odczekać i dopiero ciąć?
Sebek 12:54, 20 cze 2014

Myślałem, że cięcie od kartonu wygląda całkiem inaczej... Ale to chyba wyższa matematyka jest, bo nic z tego nie wiem A żywopłocik bukszpanowy przed hortensjami masz po prostu idealny!!!
gruba_dynia 13:41, 20 cze 2014

A ja mam prośbę o przetłumaczenie, co to znaczy podlać potasem? Co dokładnie mam zakupić w sklepie? Chcę podlewać graby, bo nowe liście są brązowiejące jakby
noemi 13:51, 20 cze 2014

Marzenko , a masz może zdjęcie Gospel ? … już się nie mogę jej doczekać
Madzenka 14:01, 20 cze 2014

noemi napisał(a)
Marzenko , a masz może zdjęcie Gospel ? … już się nie mogę jej doczekać

Gispel jeszcze u mnie nie kwitła, bo ją zarósl powojnik i budleja oraz piwonię. Piwonie lrzesadziłam, budleję podwiązalam a powojnik, no coz dalej rośnie i obłędnie kwitnie....
Madzenka 14:04, 20 cze 2014

gruba_dynia napisał(a)
A ja mam prośbę o przetłumaczenie, co to znaczy podlać potasem? Co dokładnie mam zakupić w sklepie? Chcę podlewać graby, bo nowe liście są brązowiejące jakby

Jesli graby brązowieją to raczej nie od niedoboru potasu ale :
- nadmiar wody, wtedy liście zamierają od brzegów i brązowienia calości.
- brazowienie od środka - spzeciele

Dlatego pokaż u siebie w wątku jak wygladają graby. Zapodalabym im florovit do korzeni, pod warunkiem, że nie mają zbyt mokro. Na szpeciele natomiast polecam ORTUS.

Potas tzn siarczan postast rozpuszczlany całkowicie w wodzie (absolutnie nie granulowany ) polecany jest bukszpanów, ktore zwykle brązowieja w czasie jesieni i zimy. Podelwamy roztworem 20g na 1 l wody
http://www.farma-malecki.pl/index.php?p508,siarczan-potasu-kalisol-25kg-nawozy-dwuskladnikowe