Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Robaczek 10:03, 20 cze 2014

Skoro Ascot się podoba, to może jeszcze amant z Wichrowych Wzgórz..., nieco potargany po deszczach - Heathcliff :

Madżen, sorry że się szarogęsię Mogę usunąć zdjęcia, daj znać jakby co.
ana_art 10:11, 20 cze 2014

Robaczku jak Ty się pięknie szarogęsisz
Juzia 10:24, 20 cze 2014

Wszyscy kuszą tymi różami...nie wiem jak długo się jeszcze będę opierać, ale chyba nie bardzo długo
Luki 10:31, 20 cze 2014

Jak ja uwielbiam Twoją gęstwine na rabatach... nie będę się ciągle powtarzał, że jest cudnie Zestawienia kolorystyczne do inspiracji są perfekcyjne.
Co to się porobiło... ja zapisuje odmiany róż...
Madzenka 11:24, 20 cze 2014

magnolia napisał(a)
ślicznie u Ciebie....
Jeżówki- z pełnych mam Pink Duble Delight- M się w niej zakochał poprzednią jesienia jak kwaitła nisko,wygladała jak szarotka. Nie rośnie już tak, rośnie szybko i krzepko, potrafi sie połozyc po deszczu. ale to szalony typek- z jedenj mamy juz 6 a każda ma po kilkadziesiąt pąków.

Ja najbardziej lubię pojedyńcze odmiany o dużych kwiatach- lądowiska dla motyli- np Solar Flare, Orange Pasion, wydaje się że i Fatal Atraction jest z tych- ciemny pęd, mocny, krzepki i wielki talerz kwiatu. Fatal A dopiero rusza u mnie. Vintage Vine- czekam na nią, mam ale zeżarły ja ślimaki , może odbije,
Green Jewel- z dobrym tłem piękna. Rosnie ładnie i ma najdłużej kwiatnące kwaity na świecie - jeden z zeszłym sezonie kwitł u mnie 1.5 miesiąca.
Ale często można ją kupić oszukaną- będzie nie zielona tylko kremowo żółta
Wybierając odmianę oceń czy lubisz jak płatki opadaja w dół- jest sporo takich odmian. Ja niezbyt to lubię, smutne są wg mnie- np Firebird
Odmiana Cheyenne Spirit- często zachwyca, ma nietypowe kolory. Ale b szybko traci barwy, wg mnie jest kiepska

Seslerie- czego szukasz o nich dziewczynko?
To trawy nie do zdarcia. ale za gęsto sadzone nie pokażą swojej urody, pokroju. Heuflera wg mnie co 45 cm minimum, co 50 polecam
Jesienna- chyba nawet więcej- z tej taki jeż jest
skalna- ta jest mała, co 35- 40 cm
Mam zdjęcie swojej heuflery ( niezbyt trafne, ale zawsze)- tu posadzona b.rzadko, żeby były przerwy- tak wg mnie najładniej jej

Jeżówki sobie pogooglam i zamiezrzam zwiększyć ich ilość na rabatach. Lubie i plaskie takerze i meduzy kupiłam i taką i taka Green Jewle mialam w ubiegłym roku, wyżarły je ślimaki i nie odbiły.... A na dodatek biały mi w tym roku nie konweniuje, może kiedyś dziękuję za porady !
Sesleria zatem posadzona u mnie za gęsto, będę przesadzać Magnolio gdybyś założyła wątek bym sobie je u ciebie pooglądała. Myśle jeszcze czy lawendy nie posadzić z sesleria, bo drażnią mnie łyse pędy lawendy wiosną a sesleria wcześnie rusza. Co o tym myślisz.? Taka kompozycja tylko z szałwią robi furorę na pinterest .
Madzenka 11:27, 20 cze 2014

Robaczek napisał(a)
Madżen,
Ascot to świetny wybór, bardzo zdrowa i obficie kwitnąca róża, a kwiaty ma ogromne jak peonie!
Goethe z kolei należy do najmocniej pachnących róz Tantau'a, niestety jest podatny na plamistość, więc nie zaszkodzi go potraktować bioseptem w sezonie.
A propos czerwonego Leonarda - kwiat różni się od klasycznego nie tylko kolorem, ale też budową. Jest bardziej upakowany, rozetkowy, a kolor wpada w ciemną malinę.
A zastanawiałaś się nad Piano? Ma bardzo trwały kwiat, choć kolor bardziej karminowy niż purpurowy.

Ascot

Huuuura piękna jest Ascot
Robaczku ja juz nie mam miejsća, nie kuś, bo przedpłocie będzie rózane a miało być lawendowo - kostrzewowe
Madzenka 11:30, 20 cze 2014

Robaczek napisał(a)
Skoro Ascot się podoba, to może jeszcze amant z Wichrowych Wzgórz..., nieco potargany po deszczach - Heathcliff :

Madżen, sorry że się szarogęsię Mogę usunąć zdjęcia, daj znać jakby co.

Szarogęś się do woli!!! I polecaj nam swoje piekne róże. Robaczku dlaczego nie masz swojego wątku u nas na forum? My tak Cię uwielbiamy. Przeczytałam twą relacje z CHFsh i byłam zachwycona, gdybyś miala swoj wątek nie mogłabyś się od nas opędzić
ana_art 11:38, 20 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Szarogęś się do woli!!! I polecaj nam swoje piekne róże. Robaczku dlaczego nie masz swojego wątku u nas na forum? My tak Cię uwielbiamy. Przeczytałam twą relacje z CHFsh i byłam zachwycona, gdybyś miala swoj wątek nie mogłabyś się od nas opędzić
pewnie z braku czasu, bo nie ma co ukrywać ale prowadzić dwa wątki na różnych forach to jednak czasochłonne.... A co do Magnoli to ja pamiętam ze wątek obiecała ... I ja ciągle czekam
Madzenka 11:43, 20 cze 2014

Ciesze sie, źe Robaczek się szarogęsi i że dyskutujemy o odmianch róź. Popełniłam błąd, ze w ubiegłym roku dokupiłam 3 baldoróżowe , ale szybko naprawiam ten bład i w tym roku juz posadziłam 3 burgundowe a kolejne w przyszlym tygodniu mi dostarcza. Jak się postaram to jeszcze znajdę miejsce dla róż i jeżówek. Planuje równieź na niebieska rabatę z szałwią i przetacznikami dokupić ostrózki, bo 5 szt, ktore tam posadziłam to zdecydowanie za mało
Milka 11:44, 20 cze 2014

Marzenko, cięłaś laurowiśnie?