Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Paradise czyli mój kawałek raju 21:59, 05 kwi 2019

Do góry
paradas napisał(a)

Jeszcze ciemiernika sobie kupiłem. Strasznie mi się podobały one w waszych wątkach

Czy ciemiernik będzie się jakoś rozrastał czy zostanie taki?

Dobry początek na przygodę z ciemiernikami, jest teraz tyle odmian.
Z doświadczeń u siebie widzę, że trzeba regularnie pielić siewki, są zdolne opanować duże powierzchnie. Potem usuwa się je z trudem. Ale to potem, za jakiś czas
Rododendronowy ogród II. 21:57, 05 kwi 2019

Do góry
Za chwilę zakwitnie Laura , ma olbrzymie pąki , trzy razy większe od innych magnolii.

W ogródku emerytki 21:55, 05 kwi 2019

Do góry
U mnie kropiło przez 15 minut, nawet nie nalało do małej beczki
to jest różeniec górski

pigwowiec obsypany pączkami kwiatów, mam nadzieję na dużo owoców

wilczomlecz Bonfire nieźle podgonił

ułudka i brateczki
Rododendronowy ogród II. 21:54, 05 kwi 2019

Do góry
wiunia napisał(a)
Co za widok! Krokusowe pole cudowne!

Krokusy przekwitły , teraz ciemierniki , sangwinaria i prymule.

W ogródku emerytki 21:47, 05 kwi 2019

Do góry
Bogusiu, roślinki dostają gnojówki z różnego zielska i chyba to jest dla nich dobre
A w poprzednie lata używałam nawóz kurzy.
Jak ja wydłubię " ptasie wysiewy " z pomiędzy hiacyntów

brunnera, tu też działały ptaki

a to floks szydlasty o dwukolorowych listkach
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:42, 05 kwi 2019

Do góry
Żywopłot bukowo-grabowy rozpoczął zrzut zeszłorocznych liści. Część rozdrobniłam kosiarką, następne wciągnie odkurzacz. Powinno pójść sprawnie.
Lada dzień zakwitną świdośliwy. Śliwy wiśniowe już kwitną.Pierwiosnkom wydłuża się nóżka.

Trzcinniki Overdam (wciąż sypię ziarno do karmników, bo każdego dnia pojawia się banda głodomorów- tych łupinek słonecznika chyba się nigdy nie pozbędę)

serduszka; bazie na brzozach zrobiły się miękkie i pojawiają się listki

Żagwin łapie niewiele słońca, ale mimo to kwitnie i się rozrasta.

Wilczomlecze mirtowate dla Wiklasi- bo lubi.

Rododendronowy ogród II. 21:41, 05 kwi 2019

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Bogdziu buziaki zostawiam

Dzięki Basiu, widziałam Twoją magnolię , piękna.Moja jak pisałam jest malutka mimo osiągniętej pełnoletności.

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:40, 05 kwi 2019

Do góry
Na tyłach domu uraczyłam się zupełnie nieskoordynowanymi nasadzeniami pnączy i trzmielin z myślą, aby zakryły czym prędzej ten płot
Mam tu milini i wiciokrzewy japońskie, jakaś przywarka też się chyba uchowała

No i oczywiście mini wrzosowisko, a co? kto powiedział, że nie można mieć wszystkiego?

I matko jedyna, jak ja się cieszę, że nie zaczęłam mojej przygody z ogrodem od planowania frontu byłoby mydło i powidło jak się patrzy
Cóż, tyły i boki narazie muszą zostać, pnącza trzymam w ryzach, reszta przycięta i ogarnięta - nie ma tragedii poza ogólnym misz maszem.
Przede mną poważne wyzwanie. Front, który:
- kształt ma nietypowy
- lokalizacja południowa, patelnia jak się patrzy
- musi się zgrać z gigantyczną pergolą wzdłuż całego domu, która jest we wściekłym kolorze brawo ja - sama go wybrałam, hahaha

W kolejnym poście pokażę ten mój zacny front i błagam - będę wdzięczna za wskazówki jak to ugryzć
Pozdrawiam
Jola
W ogródku emerytki 21:36, 05 kwi 2019

Do góry
pokazały się lilie

młode jeżówki przetrzymały zimę

bergenia

żółta goryczka ma sporo pączków
Ogrodowe szaleństwo ... 21:33, 05 kwi 2019

Do góry
19 marca dosiewałam pomidorki krzaczaste, paprykę i pietruszkę. Co do papryki to wzeszła tylko ODA, MIRA jest uparta...

Bawarka 21:31, 05 kwi 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Cześć Kasiu-czereśnia taka piegowata. A magnolia ma tyle kwiecia, już wyobrażam sobie ten widok na żywo. Kupiłam przewodnik.
Jak Rubens, żyje? Czy masz jeszcze Rosannę i czy ją kiedyś cięłaś?
Jutro rzucam się w wir pracy, znowu muszę nadrobić cały tydzień.Buziaki.

Goniu, to na zdjeciu, to kwitnaca grusza, a kwitnace czeresnie to po drodze widzialam
Widzialam rowniez i to drzewo...Koniecznie musze poznac jego nazwe...Koniecznieten rozowy wielkolud...

Ogrodowe szaleństwo ... 21:30, 05 kwi 2019

Do góry
Udało mi sie zrobic zdjęcia bakopie

Kupiłam też nawóz, ktory podobno mozna użyć tylko taz w sezonie...
W ogródku emerytki 21:30, 05 kwi 2019

Do góry
Bogusiu, to oczywiste, że są sprawy ważniejsze, szkółki poczekają
Dla nas to też będzie niespodzianka, bo czekamy na zdjęcia nowego domku.
Moje narcyzy i tulipany już za chwilę, już za momencik

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:28, 05 kwi 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Śliczne zestawienie kolorów.

Ta trzmielina co roku wiosną mnie zaskakuje. Z dnia na dzień z czegoś blado zielonoróżowego zmienia się w intensywnie jaskrawą zieleń. Bardzo ożywia ten cienisty zakątek.

Miskanty i rozplenice ruszyły.

Między żywopłotowymi bukami i grabami kwitną zawilce gajowe.

Sasanka nie przepada za moją gliniastą glebą. Siewek nie daje, a jest zdaje się z natury krótkowieczna.

Z daleka widać kwitnącą runiankę. Ta na rondzie z uwagi na patelnię jest jaśniejsza niż ta rosnąca w cieniu.

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:28, 05 kwi 2019

Do góry
A więc do rzeczy.
Na początku wiedziałam tylko jedno, thuje niech sadzą sąsiedzi - u mnie nie będzie ot i całe założenie. Jakoś nie mogę się do nich przekonać.
A dalej nic odkrywczego - mozolna praca, praca i jeszcze raz praca - jak mieliśmy już trochę zielonego trawnika to była radość.
Z tej radości i pracy powstał chaos na obrzeżach w postaci licznych rabatowych wariacji.
Jak na zdjęciach poniżej
Rabata cienista z trzema wiśniami osobliwymi "Umbraculifera"

Bylinki i kącik z ognikami i wiśnią piłkowaną "Kanzan"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:27, 05 kwi 2019

Do góry
Miałam dzis taka przygodę w ogrodzie. Siałam w inspekcie ptaki śpiewały i nagle martwa cisza, wszystkie ucichły, myślę sobie pewnie krogulec przyleciał i zaczęłam wypatrywać. No i zgłupiałam widzę coś po niebie leci, ale co to jest, złapałam aparat i dopiero na zbliżeniu na maxa rozszyfrowałam zjawisko( swoją droga niezwykle niebezpieczne bo na wysokości samolotów latajacych nad nami)
Takie coś wypatrzyłam

A swoją drogą to co zobaczyłam uswiadomiło mi, że już jest kwiecień i właśnie mija 5 lat od momentu gdy zaczął się rodzić nasz ogród, początkiem kwietnia siałam trawę na calutkim polu

Taki prezent od losu dostałam na niebie( nie mam pojęcia komu uciekło, ale przyleciało do nas
Ogród Małej Mi 2017 21:26, 05 kwi 2019

Do góry
agata19762 napisał(a)
Ania szkoda takiego wyrzucić tyle ciachania było
Przyjechałabym po niego

Końca nie widać z robotą...porządkowaniem ma się rozumieć
z roku na rok więcej.
Ania czy u Ciebie tulipany normalne w tym roku bo moje jakby przerzedzone
O narcyzach nie wspomnę

Agata, nie ma opcji aby go wykopać, był po prostu za wielki..

Rośliny rosną to i roboty przybywa .. ale ja jak na razie 3 dni przepracowałam w ogrodzie.. dziś wieczorkiem poszła szarpać się z liliami w oczku ... oczko w tym roku ma wyjątkowo brzydką wode.. po prostu masakra jakaś ..

Tulipany z założenia traktuję jak jednoroczne, a narcyzy zżera mi mucha.. stare odmiany tulipanów rosły i się mnożyły, a teraz to jakieś takie niedorobione są . nawet botaniczne w tym roku jakieś takie do niczego
W ogródku emerytki 21:21, 05 kwi 2019

Do góry
pięciornik krwisty Red

takie są już kiełki funkii

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:20, 05 kwi 2019

Do góry
Dzisiaj odbyło się pierwsze koszenie trawnika. Jutro ma padać, co mi nieco pokrzyżowało plany. Najwyższa pora rozpocząć prewencyjne opryski roztworem tymolowym i propionianem wapnia. Jeśli nie uda się jutro, to zacznę w niedzielę.
Powolutku przygotowuję się do wysiewu w warzywniku kolejnych warzyw: buraków ćwikłowych, drugiego rzutu rzodkiewki i marchwii, może zaryzykuję z wysiewem fasolki szparagowej. Zwykle wysiewałam ją w okolicach połowy kwietnia, ale prognozy pogody zachęcają do zrobienia tego wcześniej.

Ogród nie wymaga już mojej ingerencji. Cieszy oczy i koi uszy.

Rozmnożone samopas tulipany EE na przedpłociu.

Jesienią dosadziłam je na rabacie przy tarasie.

Po 5 latach oczekiwań zakwitła magnolia z marketowego patyczka. To chyba magnolia stellata. Długo szukałam dla niej właściwego miejsca. Ostatecznie wylądowała w okolicy borówek. Dobrze, że się nie obraziła.

Moja działka na Dębowym Lesie 21:20, 05 kwi 2019

Do góry
Jeszcze rano pojechaliśmy i kupiliśmy 2 jabłonie, czereśnię, brzoskwinię , świdośliwę.

I Hortensję

Wszystko już posadzone.
Ba w warzywniku posiałam : koperek,pietruszkę, sałatę, cebulkę dymkę, siedmiolatkę, rzodkiewkę , buraki czerwone.
Zrobiłam ziołownik , przesadziłam hyzop, rutę, czosnek,. Posiałam szczaw i trybulkę i jarmuż.
Lili nie zdążyłam posadzić. Jutro ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies