Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Paradise czyli mój kawałek raju

Paradise czyli mój kawałek raju

vita 21:59, 05 kwi 2019

paradas napisał(a)

Jeszcze ciemiernika sobie kupiłem. Strasznie mi się podobały one w waszych wątkach

Czy ciemiernik będzie się jakoś rozrastał czy zostanie taki?

Dobry początek na przygodę z ciemiernikami, jest teraz tyle odmian.
Z doświadczeń u siebie widzę, że trzeba regularnie pielić siewki, są zdolne opanować duże powierzchnie. Potem usuwa się je z trudem. Ale to potem, za jakiś czas
Renii 22:45, 05 kwi 2019

Przyszłam z rewizytą. Pięknego ciemiernika sobie kupiłeś, ja ich temacie nie podpowiem, bo dopiero zaczynam z nimi przygodę.
Wysiewy powalają na kolana, pięknie.
MariuszG 18:49, 06 kwi 2019

Cześć masz bardzo sympatycznie u siebie. Rób dużo zdjęć, zobaczysz jaka to jest frajda porównywać rok po roku jak zmienia się ogród bo pamięć jest zawodna. Czasem trudno uwierzyć, że w ciągu jednego sezonu ogród może aż tak się zmienić. A patrząc na Twój zapał i to ile już pracy wykonałeś od zimy to w październiku będziemy podziwiać całkiem inne miejsce .

Jeśli chodzi o rabatę, widzisz sam ile osób tyle propozycji. I róże i magnolie i budleje są super. Nieważne co wybierzesz będzie bardzo ładnie.

Pozdrawiam serdecznie
paradas 08:18, 08 kwi 2019

vita dzięki za informację, dopiero posadzony. Zobaczymy

Renii z tymi wysiewami to różnie. Cynii trochę zostało ale ostróżka, lwia paszcza i floks wyrzuciłem bo były na pół żywe. Za dużo było na tym parapecie i nie umiałem wszystkiego ogarnąć Ale to na czym mi najbardziej zależało to żyje, heliotrop i tunbergia Za to za dużo mam groszku pachnącego i nie wiem gdzie to posadzić.

MariuszG dzięki, no właśnie żałuję że więcej zdjęć nie robiłem przed kopaniem itp. Myślałem że nie ma co fotografować no ale teraz się za to zabrałem. Także pozdrawiam.
paradas 08:25, 08 kwi 2019

Trochę aktualizacji domowych,

Monstera dopiero co wypuściła nowy liść a tutaj następny się szykuje, nie sądziłem że aż tak szybko będzie rosła Muszę jej jakiś pal załatwić i trochę liście oczyścić.

Strelicja także wypuściła ogromnego liścia. Mam jeszcze 2 małe z nasionek, trzecia nie wiem czy to nie jest nicolai ale zobaczymy

Kot postanowił pomóc w plewieniu

I pytanie na koniec, czy funkie lepiej posadzić na miejsce kamyczków gdzie jest jakieś 30-40cm od muru? Czy lepiej za betonikiem? Martwię się o wilgoć na ścianie i jej bliskość do posadzenia. Ta ściana jest z kotłowni gdzie ciągle pali się piec i okno jest otwarte. Sam już nie wiem a przesuwanie bloczków chyba nie wchodzi w grę

paradas 13:50, 08 kwi 2019

Jeszcze zdjęcie planu rabaty tam gdzie jest żwir, pod domem.
Myślicie że takie rozwiązanie jest okej?
Chciałbym wszystkie wiosenne, cebulowe rośliny przenieść bo stoją w ogrodzie na samym końcu działki. Wtedy będą ładnie wyeksponowane, doświetlone i widać je będzie z okna.
W środku hortensja bo chyba będzie się rozkrzewiała dopiero po przekwitnięciu cebulowych no i oczywiście dlatego że uwielbiam hortensje
Co myślicie?
zszywka 22:40, 08 kwi 2019

paradas napisał(a)

I pytanie na koniec, czy funkie lepiej posadzić na miejsce kamyczków gdzie jest jakieś 30-40cm od muru? Czy lepiej za betonikiem? Martwię się o wilgoć na ścianie i jej bliskość do posadzenia. Ta ściana jest z kotłowni gdzie ciągle pali się piec i okno jest otwarte. Sam już nie wiem a przesuwanie bloczków chyba nie wchodzi w grę

Ja bym posadziła za krawężniki i przesunęła je, a jeżeli przesunięcie krawężników nie wchodzi w grę to po prostu ładnie bym wykończyła rabatę kora czy kancikiem

paradas 11:28, 09 kwi 2019

Chyba tak zrobię, Nie mogę krawężników przesuwać bo gdzieś tam idą kable. Ale mam funkie porozsadzane po całym ogrodzie i chce z nimi porządek zrobić i wsadzić w jakaś rabatę.
ElaS 11:30, 09 kwi 2019

Dzień dobry. Przyszłam poznać ogród. Dostrzegam podobieństwa
Sezon ogrodowy w pełni, działamy
Kindzia 11:59, 09 kwi 2019

Nauczona swoim doświadczeniem...gdybym zaczynała dzisiaj, zaczęła bym od sadzenia drzew, u mnie było na odwrót...ale jednak najpierw musisz mieć jakiś ogólny plan zagospodarowania działki. Gdzie co chcesz uwzględniając nasłonecznienie, glebę. I nie rób całego ogrodu na raz, nie da się. Chyba, że masz miliony i pułk ludzi do pomocy. Czyli najpierw plan, potem po kolei, po jednej rabacie aż Ci się to połączy w całość. Dobrze jest też powtarzać jakieś elementy w ogrodzie, wtedy jest bardziej spójny.

Wisteria musi mieć bardzo solidne podpory, to wielkie i ciężkie pnącze. Dziewczyny mają rację!

Pozdrawiam i powodzenia