Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:20, 05 maj 2019

Do góry
yolka napisał(a)
Pamiątka z Kamiennego. Zasięg był

Dzięki
Zasięg był...na szczęście
Ależ te tulipany cudnie z takiej perspektywy wyglądają.
Ogród z rzeźbą 22:07, 05 maj 2019

Do góry
A takie sobie przyszły same nie wiadomo skąd i usadowiły się pod brzozą:

A Jordan cudnie świeci tą swoją świeżą zielenią

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:07, 05 maj 2019

Do góry

tak pisałam 3 maja - znaczy takie plany miałam

rynek - kupić selery zlukać begonie
oplewić przed domem bo sucho przy kostce nie napaprolę
zająć się donicami - oskubać bratki i posadzić hosty do donic
pikować kolejny raz pomidory i je wynieść do hartowania albo schować jeszcze
zasilić pokrzywą co tam trzeba i kompost
w jednej skrzyni kompostowej szykować grządkę na cukinie / jeszcze nie wzeszły/
obiad zjeść
posadzić do końca dalie co oznacza oplewić miejsca jeszcze nowe
dowlec się do wanny

sprawdzam

punkt pierwszy i ostatni się zgadza

kupiłam selery i posadziłam i przepadłam w warzywnych grządkach bo mnie zafascynowało plewienie i podlewanie - tak! w skrzyniach powierzchownie było dość mało wilgotno polałam pokrzywą

plewiłam i siałam /pietruszka kolejny raz, aksamitki na skraju grządek, nagietki dalia Osirium kępa nowo kupiona kiepska/ grzałam się w słońcu,
biegałam co chwilkę po coś i zeszło kilka godzin

ogród majowy cudowny,
lubię tą dziubanine ogrodową tylko czasem irytuje mnie,że za szybko to wszystko przemija....

jutro pikuję co się da - mam co robić

dzisiaj było zimno więc z okna zachwycałam się zielenią
zrobiłam kilka zdjęć o 19.30 - nie wyszło mi to światło ani zieleń - muszę szukać aparatu

pozdrawiam

Kwiaty we włosach 22:07, 05 maj 2019

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 22:06, 05 maj 2019

Do góry
Mój nowy klonik

Teraz myślę gdzie go posadzić,bo tam gdzie planowałam okazuje się że nie może być
Wśród brzóz i dębów 22:06, 05 maj 2019

Do góry
Aniu, psiaki są rzeczywiście super, a imion szukaliśmy dwóch do kompletu. Jakoś tak Bolek i Lolek przykleiło się do nich i zostało. Poprzednio miałam dwie suczki, Alfę i Betę.

Iwonko, pewnie, że przygarnę iryski od Ciebie, jeśli tylko masz nadwyżki i nadarzy się okazja.

Ewuś, żabka ma brzuszek z kamienia.

Clematis Stolwjik Gold rozwinął kwiatuszki.

Coś mi tu zakwitło. Żebym jeszcze pamiętała co tu posadziłam.
Ogród z rzeźbą 22:05, 05 maj 2019

Do góry
Pokażę jeszcze zaczątek porządkowania terenu po drugiej stronie, pod płotem. Powstał zaczątek rabaty przede wszystkim z roślin, które miałam. Tym samym już prawie oczyściłam teren przed serbami i tam zacznie się przygotowywanie gleby pod nasadzenia (dużo roboty nie będzie bo tam akurat jest nawet całkiem dobre podłoże - jedyne takie miejsce w moim ogrodzie).

Tak więc powstała taka rabatka bylinowa, na razie mało widać bo wszystko małe. Ale przynajmniej jakoś uporządkowane. Iwonka/Inka nazwała ją słoneczną.
Zdjęcia nie najlepsze, robione wieczorową porą (bez udziału bruneta)

Tu w szerszym planie, pod płotem zostawione miejsce na żywopłot, z przodu posadzone na razie "w kupie" rozchodniki (trzeba było je zabrać bo byłyby zmiażdżone przy wykopywaniu rozplenicy) i roślinki od April, nazwy nie pamiętam.
A poza tym rosną tam trzcinniki Overdam, floksy, szałwie, liatry, dwa przegorzany, rudbekie, perowskie, trytomy.

Za świerczkiem widać niefortunnie posadowioną skrzynkę od nawadniania, która uniemożliwia pociągnięcie żywopłotu po całości. Dlatego właśnie przed skrzynką wylądował świeczek Iseli Fastigiata, którego kiedyś kupiłam w jakimś impulsywnym porywie sama nie wiem czego. I pewien pomysł podsunęła mi Iwonka (dzieki Ci) i zapewne zostanie zrealizowany.

Zobaczymy latem co wyjdzie z tego przedsięwzięcia

Ogród Basi 22:04, 05 maj 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Na drugim zdjęciu kalina ale jaka? Ewo (Nallar) pomóż odgadnąć.

Moim zdaniem nasze Kaliny mają wspólną matkę.
Pozdrawiam Basiu.
Kwiaty we włosach 22:02, 05 maj 2019

Do góry

Ogród mały, ale pojemny;) 22:02, 05 maj 2019

Do góry
Witam Cię Przemku jak i wszystkich forumowiczów. Robię małą rewolucję w ogrodzie i nie będę ukrywał, że wzoruję się na Twoim. Jest kapitalny. Robię małą rabatę o wymiarach 2 x 12 m. Mam pytanie odnośnie ciemnych żurawek przed domem, jaką noszą nazwę? Może któryś z forumowiczów wie co to za odmiana?

Drugie pytanie dotyczy nawożenia. Czytałem, że nawozisz gnojowicą, którą sam sporządzasz. Chciałbym nawozić ale nie mam skąd pozyskać obornika przekompostowanego, dlatego chciałbym zastąpić go granulowanym. Problem tkwi w proporcjach jakie zastosować. Ile granulatu na ile wody i jak to rozrabiać? ile czasu musi to stać?
Kwiaty we włosach 21:58, 05 maj 2019

Do góry

Ogród z koniczynką 21:58, 05 maj 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Moja majówka...
złotlin kwitnie jak szalony

Po obu stronach czerwonej ławeczki posadziłam po 2 Nigry...

Rumianko,posadziłaś po dwie Nigry po obu stronach ławeczki ,czyli cztery w sumie ?Też jestem za wersją bez tej wąziutkiej ścieżki ceglanej
Ja też się skusiłam na nowego klonika
Tu narazie jest ściernisko... 21:57, 05 maj 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Żurawki są małe i ledwo je widać. Jak się rozrosną to będzie więcej pomarańczowego.

Bardzo, bardzo ładne te kompozycje Basiu. Zresztą jak i te poprzednie z tulipanami.
Lubię go :) 21:57, 05 maj 2019

Do góry
[img
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:56, 05 maj 2019

Do góry
Winny być musi dałam Ci szałwię szkarłatną, orlaję chyba i nie pamiętam tego Karwińskiego, może. Z nim jest tak, że w pierwszym roku szału nie ma i nie będzie, dopiero po zimowaniu/w pomieszczeniu/ zaszaleje, ale przeżyć musi, moje żyją kolejny sezon więc i Twoje będą, siać się też będą w doniczkę, z wiosną wyrosną. Cóż klimat mamy jaki mamy n a l e ż y więc postarać się
Nie wiem czy skorupki, trzeba by poczytac co potrzebuje do zycia, zaraz zerknę.
Ogród z koniczynką 21:55, 05 maj 2019

Do góry
Ogólnie jest zimno, a moje rośliny wciąż malutkie...Hortensje mają 0,5 cm pąki liściowe...kiedy to ruszy? Rosną w nóżkach okienka i na zdjęciu nawet ich zarys nie jest widoczny.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:54, 05 maj 2019

Do góry
Najbardziej inspirujące były jednak dla mnie rabaty. Po przyjeździe do siebie stwierdziłam, że w zasadzie mam jeszcze mnóóóstwo wolnego miejsca na kolejne kwiatki

Lubię go :) 21:53, 05 maj 2019

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:51, 05 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pieknie Danusiu. Tak bardzo bym chicala to wszystko na zywo zobaczyc.
Czy to na bialo kwitnace drzewko to prunus the bride, ktory juz ostatnio pokazywalas?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies