Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:23, 03 lip 2018

Do góry
effka napisał(a)

Floksy extra są a jak pachną, żałuję, że tylko trzy sadzonki wzięłam, podjadę po więcej.

Mirella dzięki za wszystkie rady zamawiam czerwona Piano u Hyżego w doniczkach. Jednak nie będę ryzykować z gołym korzeniem, mam zero doświadczenia z różami i doniczki pewniejsze.

Edit:
I zamówienie poszło, wzięłam 6 sztuk Piano, bo nie chcę gęsto sadzić tylko co metr, żeby pomiędzy coś wcisnąc jakieś trawki, może stipę dla zwiewności

Dobra decyzja Wow to będzie piękny różany szpaler. Takiej ilości Piano jeszcze nie widziałam, ale oczyma wyobraźni widzę, że będzie super
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:37, 03 lip 2018

Do góry
effka napisał(a)

Dzięki, fajne zakupy t mam nadzieję, że jutro przyjdą z albamaru nie omieszkam sie pochwalić, ewentualnie będę szukać domu, jak mąż zobaczy tyle roślin, nie mówiąc już o różach, które dzisiaj zamówiłam...

Za mna floksy łaziły od jakiegos czasu a jak zobaczyłam takie piekne malinowe no to musiałam je kupić.

P.S. nawet chyba sie załapałam do filmu, który kręcili obok targu, jak zobaczycie babę z wielkimi siatami i wystającymi z nich kfiatkami TO JA!!!!

Ewka, Ty normalnie jesteś wariatka
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:02, 03 lip 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Fajne zakupy, a ten floks to za mną chodzi

Dzięki, fajne zakupy t mam nadzieję, że jutro przyjdą z albamaru nie omieszkam sie pochwalić, ewentualnie będę szukać domu, jak mąż zobaczy tyle roślin, nie mówiąc już o różach, które dzisiaj zamówiłam...

Za mna floksy łaziły od jakiegos czasu a jak zobaczyłam takie piekne malinowe no to musiałam je kupić.

P.S. nawet chyba sie załapałam do filmu, który kręcili obok targu, jak zobaczycie babę z wielkimi siatami i wystającymi z nich kfiatkami TO JA!!!!
Słoneczny Ogród 14:18, 03 lip 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Dzięki
Ten rozchodnik później zrobi się różowy.
Wszystko jest drogie, małe sadzonki a 8-12zł kosztują.
Ja akurat dostałam go dawno temu i już sie rozrósł. W tym roku dzieliłam na 6szt. Wypatrzyłam , żę to jest odmiana Bright Eye.
Możesz, myslę, że możesz.

To prawda, ale czasami przeginaja z marżą, kupiłam wczoraj piękne floksy za 8 zł za spore sadzonki, dwa raz taniej niż w LM.
Rzochodniki są super, uwielbiam je, w rok mozna z krzaczka zrobic kilka sadzonek
Słoneczny Ogród 12:58, 03 lip 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
wow .....ale Ci wszystko męznieje w oczach ślicznie masz .......hortensjowa robi wrażenie i prześliczne floksy -uwielbiam ich zapach

Dzięki
Wszystko rośnie, to prawda.
Floksy też uwielbiam , mam jeden kolor, ale cały rząd, chyba ze 6 kępek.
Ale to sadzonki z tego roku, dzielone na wiosnę.

Moja glebo terapia 11:07, 03 lip 2018

Do góry
Oj masz kolorków masz Floksy śliczne, jeżówki i jakie fajne jaskrawo-żółte lilie a borówek ile - mniam mniam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:30, 03 lip 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Floksy mam chyba w tym sam kolorze
Zakupy zawsze cieszą

Floksy extra są a jak pachną, żałuję, że tylko trzy sadzonki wzięłam, podjadę po więcej.

Mirella dzięki za wszystkie rady zamawiam czerwona Piano u Hyżego w doniczkach. Jednak nie będę ryzykować z gołym korzeniem, mam zero doświadczenia z różami i doniczki pewniejsze.

Edit:
I zamówienie poszło, wzięłam 6 sztuk Piano, bo nie chcę gęsto sadzić tylko co metr, żeby pomiędzy coś wcisnąc jakieś trawki, może stipę dla zwiewności
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 08:37, 03 lip 2018

Do góry
Floksy mam chyba w tym sam kolorze
Zakupy zawsze cieszą
Moja działka na Dębowym Lesie 07:32, 03 lip 2018

Do góry
Malgosik napisał(a)
Muszę u Ciebie zgapiać co to teraz kwitnie, żeby się dokwiecać.
Na razie udało mi się posadzić z letnich kwiatów liliowce, jeżówki, lawendę, hortensje, werbenę patagońską. Czyli w zasadzie niedużo. Kilka siewek szałwii jeszcze mam.
Mam ochotę na jakieś swiecznice lub coś innego strzelistego.
Miałam łubin, ale jest niełatwy w uprawie, trzeba go odnawiać. Pod ambrowcem w zasadzie nie rośnie.

Małgosiu, to zgapiaj...U mnie teraz dużooo roślin kwitnie, bo jeszcze niektóre powojniki kwitną, lilie, liliowce, róże w mniejszości ale są.
Jeżówki i dalie zaczynają.Hortensje tez.
I cała sztauera innych
lawendę, hortensje, werbenę patagońską i szałwię mam. Świecznicy nie.Ale podoba mi się bardzo.Łubiny nie mam.Raz go wysiewałam ale nic nie wyszło.Raz siewki miałam i też przepadły.

Floksy też zaczęły.Nie wszystkie.ale ten juz jakiś czas kwitnie

Słoneczny Ogród 22:59, 02 lip 2018

Do góry
wow .....ale Ci wszystko męznieje w oczach ślicznie masz .......hortensjowa robi wrażenie i prześliczne floksy -uwielbiam ich zapach
Wymarzony sielankowy ogród..... 22:38, 02 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Piękne floksy,jezowki, hortensje;

I liluowce. Czy dobrze widzę tam tylko jedną odmianę masz ?

Anuś akurat w tyk okręgu przy buczku mam jedną odmianę wsadzoną mam nadzieję, że już w przyszłym roku będą te liliowce bardziej maśniejsze, ale już mi się to podoba buziaki
Słoneczny Ogród 22:22, 02 lip 2018

Do góry
effka napisał(a)
Hirtkowa i rozchodnikowa mega! Uwielbiam ten kolor rozchodnika ☺ Dzisiaj miałam nawet kupić identyczne floksy jak Twoje ale że były steasznue drogie w LM odpuściłam.
Myślisz że na szerokości 6 m mogę dać dwa wiązy wredei?

Dzięki
Ten rozchodnik później zrobi się różowy.
Wszystko jest drogie, małe sadzonki a 8-12zł kosztują.
Ja akurat dostałam go dawno temu i już sie rozrósł. W tym roku dzieliłam na 6szt. Wypatrzyłam , żę to jest odmiana Bright Eye.
Możesz, myslę, że możesz.
Ogródek Iwony II 22:07, 02 lip 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Iwonka pokaż swoje trzcinniki krótkowłose.

No widzisz Aniu, rano chciałam ci odpisać i niemoc mnie ogarnęła. Nawet poszłam zrobić fotkę. Weszłam na rabatę od tyłu, by pokazać ci, że wcale to nie jest wielka kępa. Wydaje mi się, ze rok temu masywniejsze były.
Czekam na dalszy ich rozwój. Sadzone daleko od siebie, bo pomiędzy przed nimi mam floksy.
Dzisiaj - 2 lipca

2 tygodnietemu ...

Poszukam ci fotek zeszłorocznych
19 lipca 2017

I wszystko jasne: ten z prawej wykopałam i wysłałam Edytce, środkowy podzieliłam i posadziłam w tej samej konfiguracji. Więc ten z lewej był najsłabszy z nich, ale był nieruszany. Stąd w tym roku sa mniej okazalsze.
16 sierpnia - zaczynają kwitnąć

4 września

Odległość między nimi 1 metr. Ale może być ciaśniej, jak nic więcej nie sadziłaś pomiędzy.
Jak twój zakwitnie, daj znać ... W każdym ogrodzie jest inaczej. I w każdym roku inaczej ...
Ogródek Iwony II 21:32, 02 lip 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka pięknie lawenda się prezentuje
Floksy u mnie w pełnym rozkwicie, a liatra jeszcze trochę zanim zakwitnie

Mirelka, czyli w każdym ogrodzie inaczej
Lawenda po zimie była taka kiepska, ze myślałam, ze nie da rady. Dwie wyeksmitowałam z tej rabaty. Długo się zbierały.
Kwitnie już miesiąc

Tutaj w innym miejscu druga odmiana

a tu jest trzecia odmiana lawendy, ma brzydkie kwiaty, za to po przycięciu ładny tworzy krzaczek.

Ogródek Iwony II 21:05, 02 lip 2018

Do góry
Iwonka pięknie lawenda się prezentuje
Floksy u mnie w pełnym rozkwicie, a liatra jeszcze trochę zanim zakwitnie
W ogródku Iwony 20:59, 02 lip 2018

Do góry
Pora na aktualne fotki.
Ożanka - Ewcia, dzięki

Floksy

Ogródek Iwony II 20:43, 02 lip 2018

Do góry
Malgosik napisał(a)

to u mnie jeżówki już dawno w pełni kwitnienia
mam sporo dwuletnich samosiejek, różowych, podobają mi się
jesienią posadzę je w jakimś porządku

Gosia, ja się sama dziwię. U sąsiadów lilie kwitną, u mnie jeszcze w pąkach. Jeżówki zaczynają. I mam ich mniej, niż rok temu - tych purpurowych, chyba przy wiosennym pieleniu coś musiałam wykopać .
Te różowe się wysiewają. Mam roczne siewki, rozsypywałam nasionka specjlnie. Ale w innym miejscu. Nie przy tarasie. Tutaj upiornie jakieś płożące zielsko się zadomowiło i na dodatek podagrycznik, którego tzreba porządnie wykopywać. pewnie wtedy wykopałam jeżówki niechcący...
Białe jeżówki dziś:

Floksy i liatra też dopiero startują u mnie

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:15, 02 lip 2018

Do góry
O takie przypadkowe zakupy w drodze do domu (normalni ludzie kupują chleb, mleko i coś na obiad, ogrodomaniacy floksy, naparstnice i przetaczniki, no dobra kupiłam jeszcze pietruszkę w doniczkach )
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:53, 02 lip 2018

Do góry
Kosmos - onętek

Floksy

Blaski i cienie nowego życia 14:04, 02 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Urszulo
Dzieki za odwiedziny. Duzo grzebiesz w ziemi, ale efekty beda.
Widze, ze masz duzo sadzonek trzmieliny. Ucinasz wsadzasz do ziemi i sie przyjmuja?
Piszesz, ze masz sadzonki lawendy to znaczy w zeszlym roku powsadzalas patyki i sie ukorzenily czy przez odklady.
W tym roku moja przyszla synowa wyrzycila mi lawendy wiosna bo suche w ostatniej chwili je uratowalam ale tylko 2 krzaki i pieknie sie rozrosly. 8 krzakow spalila, skonczyla technikum ogrodnicze.
Zeby nie zapomniec nazwy pisze roza Alberich by sie nadala w ten kat przy rozchodnikach nawet kosztem jednego usuniecia. Jak gliniasty i mokry to posadzi o 20 cm wyzej i bedzie dobrze rosla. Z rozchodnikami tez trzeba bylo wyzej posadzic.
Tez mam taka glebe i oprócz hortensji wszystko mam na podwyzszeniu.
Jak roza wyglada zobacz u Muszelki.
Podobna jeszcze jest taka biala roza nie pamietam teraz nazwy.

Kocimietka sie rozsiewa i zagluszy wszystko. Floksy rosna szybko musze swoje poprzycinac.

Jeszcze odnosnie rozy Alberich kupie jesienia i posadze jako solitera w kilku miejscach niech bedzie rozowo.

Zagladam do ciebie dosyc czesto.
Pozdrawiam

Praktycznie wszystkie sadzonki trzmieliny się przyjmują, obrywam listki zpstawiam tylko 2 na przyciętym czubku. Takie obwódki mi się marzą jak u moich sąsiadów

Z lawendy robiłam sadzonki chyba w marcu, mój sąsiad proponuje nawet w lutym jak jest bezśnieżnie i pogoda optymalna. Z młodych odrostów lawendy robi się sadzonki teraz tylko czubek trzeba uciąć. Technikum ogrodnicze, mówisz pracy i doświadczenia jej potrzeba, ale życiowego.

U mnie kocimiętka znajdzie docelowe miejsce za rok. Teraz rośnie ja też rabaty mam podwyższone. Akurat w tym miejscu się nie da zbyt dużo ze względu na naturalny spad do sąsiada i ogrodzenia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies