Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:31, 15 cze 2014

Do góry
Magdalena25 napisał(a)
Zajrzałam i jestem zachwycona. Ogród cudowny, chyba się nie ma ochoty z niego wychodzić. Mam nadzieję, że kiedyś mój będzie choć w części taki piękny. Pozdrawiam i zapraszam do mnie z dobrymi radami, bo ja dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodem.

Byłam wkleiłam dekalog szefowej.
Ja moją przygodę z ogrodem na 62 m2 zaczynałam 12 lat temu.
Najpier trawnik na calości.... Potem wydzieranie tarwnikowi fragmentów i sadzenie bez ładu i skladu... Potem rabatki faliste, potem łagodzenie fal i dwa łuki, przesadzanie z tego gdzie popadnie na rabaty... A potem bukszpanowe obwódki i kule bukszpanowe...i tak 7 lat szaleństw na tych 62 m2 potem porojekt nowego ogrodu aby wyznaczyć ksztalt rabat i szkielet ogrodu i nadal zmieniam, wciąż, i to jest najfajniejsze
Początkujący ogród Magdy 23:27, 15 cze 2014

Do góry
O matulu jakie zakupy i ty to wszystko chesz upchać pod wykuszem upychaj, potem bedziesz wykopywać. Ile razy wkopywałam i wykopuję, do tej pory...
Wklejam ci dekalog ogrodnika made in Danusia - Szefowa

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:59, 15 cze 2014

Do góry
Enya73 napisał(a)
Mówisz, że graby można już ciąć? Ja mam tylko 2, prowadzone jako łuk-brama do tylnej części ogrodu. Zastanawiamy się z M czy nie wyciepać tych smaragdów golden wonder, co rosną jako żywopłot przy wjeździe i na ich miejsce posadzić szpaler grabowy. Jak często tniesz graby w sezonie?

Anitko najlepszy okres na cięcie grabow to koniec czerwca. U mnie jednak juz mają bardzo długie przyroty, tej wiosny wystartowaly wcześniej niż zwykle. Teraz będzie u mnie drugie cięcie, potem tnę w zależności od przyrostów i czasu na koniec lipca lub do połowy sierpnia. Pierwsze cięcie zawsze w pod koniec lutego, na początku marca, przed ruszeniem wegetacji.
Ja uwielbiam graby i łatwo się je strzyże, przed płotem już pociachalam. Właże na plot, nawet nie potrzebuję drabiny i ciacham. To taka forma fitnessu
Pamietam Twój łuk i od razu wraca wspomnienie przy Rijkmuseum w Amsterdamie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:53, 15 cze 2014

Do góry
Zeta napisał(a)

Dzięki Madżen ja właśnie myślałam o takim pudrowym różu .....ok cosik wybiorę dzięki za pina ....
A jeśli chodzi o graby to znaczy że mogę je korą zasypać ufffffff?????

Dczytalaś, Robaczek poleca Queen of Sweden. Chyba przesadzę jednego Jamesa i posadzę Queen
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:52, 15 cze 2014

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
Cudne zdjęcia !

co do amanogaw , to sama nie wiem czy się w nie pchać

To piękne wiśnie o wąskim pokroju. Dobrze wyglądają w szpalerze 3 szt. Jednka kwitną krótko i jak widać na moim przykładzie bywają kapryśne, gdyby nie podmokły teren u mnie na pewno by były w moim ogrodzie. Jesli amsz miejsce sadż, w pierwszym roku okryjesz , w kolejnych wytrzyma mrozy
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:50, 15 cze 2014

Do góry
zaczarowanaa napisał(a)
Marzenka jestem zachwycona i uradowana ze jest na co patrzec , dogodziłaś tymi fotkami))

ciełas budleje wiosna? bo ja swoje przyciełam krotko , tak wyczytalam zeby zrobic gdzies , nie pamietam juz gdziei mam zaledwie 15cm przyrosty a Twoje to faktycznie potwory...

Cielam ją, jak zwykle ostro, w ubiegłym roku miala 1,5 m, teraz zapowiada sie na 2,5 m.... W starym ogrodzie tez miałam budleję szt 1 , mimo radykalnego cięcia przyrastała do 3 m rocznie....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:47, 15 cze 2014

Do góry
Majena napisał(a)
Pięknie!!!!!!!!!Madżen proszę powiedz mi co ci się pnie po płocie ??

Wstrętny winobluszcz pięcioklapowy... Nie wiem co mnei podkusiło... Muszę wymienić na trójklapowy...

A przed nim rośnie pęcherznica diabolo, formowana na żywopłot, właśnie czeka na cięcie, w głebi żywoplot z laurowiśni
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:46, 15 cze 2014

Do góry
Robaczek napisał(a)
Madżen,
Ona mi wygląda na Marię Theresia (Tantau). Okrywowa nie będzie, ale niska rabatowa.

Jeśli zdecydujesz się na Queen of Sweden to koniecznie podsadź ją czymś niższym - ma wyprostowany pokrój, kwitnie tylko "na wysokościach"..jak na jej Wysokość Królową przystało…
W ogrodzie Positively Stoke-on-Trent na ChFS była posadzona między purpurami, świetny efekt.
Sharifa Asma ma bardzo nietrwały kwiat…i bałaganiarski pokrój. Szybko się osypuje, zwiesza główki, ale pachnie obłędnie…

Już ją ktoś identyfikowała na. Marię Theresie, ale zdjęcia w necie są ciut inne.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:45, 15 cze 2014

Do góry
Robaczek napisał(a)
Madżen,
Ona mi wygląda na Marię Theresia (Tantau). Okrywowa nie będzie, ale niska rabatowa.

Jeśli zdecydujesz się na Queen of Sweden to koniecznie podsadź ją czymś niższym - ma wyprostowany pokrój, kwitnie tylko "na wysokościach"..jak na jej Wysokość Królową przystało…
W ogrodzie Positively Stoke-on-Trent na ChFS była posadzona między purpurami, świetny efekt.
Sharifa Asma ma bardzo nietrwały kwiat…i bałaganiarski pokrój. Szybko się osypuje, zwiesza główki, ale pachnie obłędnie…

Robaczku jak cudnie, że jesteś. Quuen to moje marzenie. A czy możesz polecic jakąś piękną róże purpurową na wysokosci, bowiem parter rter mam w baldoróżowych okrywowych ?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:44, 15 cze 2014

Do góry
Dziękuję za pochwaly, potrzebowalam takiego spokojnego weekendu i buszowania w ogrodziem bez planu, bez pośpiechu
Bo planowanie, robienie wszytskiego na czas, podróże, tempo, stres i inne problemy dobijają mnie ostatnio.... Dlatego bez pośpiechu, powoli, bez planu wczoraj działalam, dzisiaj fotografowałam. A jutro jeśli bedę miała ochotę obetnę zywopłot grabowy, nie będę miała ochoty poczeka...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:33, 15 cze 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)

alez mi szkoda tych bambusów...moje też tak wyglądały jak tylko słońce przypiekło...

Madzia dadzą radę, już nie raz zdychały. Florovit, podlewanie, powoli się reanimują, do jesieni będą ladne....
Ogród do kwadratu 22:26, 15 cze 2014

Do góry
Aga chyba pytałaś się o to
http://www.pinterest.com/pin/421579215090626969/

http://www.pinterest.com/pin/421579215090508430/
Ten sposób wymaga przycinania wszystkich gałazek rosnących niezgodnie z linkami, ale to bardzo pracochłonne

A ja myślalam, źe będziesz tak prowadzić, myślałam o cięciu w wąziutki szpaler
http://www.pinterest.com/pin/421579215090602681/
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:22, 15 cze 2014

Do góry
To ja chyba moje incrediball wyciepie, bo się pokładają zanim jeszcze zakwitną.... A miały być sztywne....
Ogród niby nowoczesny ale... 22:17, 15 cze 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)

Ale ja już nie mam kasy Kasa zakopana w ogrodzie

Czyżbyś wybierała się na wakacje nad nasze morze, że chcesz się turlać po moim trawniczku??

A tak poważnie...to pamiętam ten dzień, ten moment jak weszłam na Twój wątek i ujrzałam Twoje kwadraty...i z taką zazdrością patrzyłam...i marzyłam aby chociaż namiastkę podobnego ogrodu mieć u siebie

Nie wybieram się niestety , jesli już to Międzyzdroje na weekend sierpniowy..
Marzenia się spełniaja, wstarczy marzyć intensywnie podobno trzeba sobie wizualizować marzenia. Ja sobie wizualizuję dom na skarpie, mega nowoczesny, przeszkolony i ogród na wielu poziomach, tarasowy na emeryturze... Bo aby taką dzialkę kupic to się muszę daleko poza Wrocław przenieść....

Ukłony dla M pilnuj go bo ci wykradnę, potrzebuje pergolę, olejowanie tarasu, palikowanie buków.....
Norweski ogródek... 22:13, 15 cze 2014

Do góry
Ciekawe jakie wrażenie wywołuje Twój ogród? Chyba to duże zaskoczenie dla miejscowych?
ogrodoweimpresjejolki 22:11, 15 cze 2014

Do góry
Jolu wszystkieg naj, naj, naj z okazji imienin
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:10, 15 cze 2014

Do góry
Wypożycz trochę przestrzeni, chociaż kawaleczek na tydzień..
Moja "przyziemna" :) pasja 22:08, 15 cze 2014

Do góry
Się Asica zacieła
Carex silver ostatnio w sklepie oglądałam, fajny jest, ale ja juz mam tyyyyyle carexów, że szukam teraz innych traw. Dlaczego chcesz przenieść varellki? Gdzie one są?
Minimalizm z odrobiną romantyczności 21:54, 15 cze 2014

Do góry
Oskub go jeśli dasz rade z tych suchych liści i obserwuj dalej. Dzisiaj obcinałam wymarżnięte przyrosty jednej kulki, tak samo wyglądały
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:50, 15 cze 2014

Do góry
Agania na brzegu przedogrodka widzę że masz carex ice dance. Już ci nic nie porzeba , carex się rozrośnie na 30 cm i zrobi piękną obwódkę.
Pomyśl jednak o variegatusie, przydalby się na rozjaśnienie tej rabaty, rotsilber wtopi się w zieleń bukszpanów.
Pomyśl równieź o biało-obrzeżonych hostach pomiędzy bukszpany.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies