Sebek ja znam Twój ogród od 2012, niemal pamiętam rewolucję kaźdej rabaty. Ale żby zobaczyć tak prosto w oczy te zmianyw. Ciągu trzech lat, toż to SZOK!
Podlewałaś ją? Bo mimo, ze lawenda lubi suche miejsce, to zanim się ukorzeni potrzebuje trochę wody, zwykle kupiona w sklepie ma w doniczce podłoże , ktore jest jak trociny i nie trzyma wody.
Odmiana viva rosnie u mnie w południowym słońcu, beź jakiegokolwiek cienia i ma takie długie pedy. Wszędzie gdzie ją ogladałam, to widziałam tak długie łodygi.
Aga rozplaszczać duże, długie, ciachac wszystko co wyrasta poza obręb, docelowo jednak nie mają być same badyle ale droben galązki mają utworzyć rusztowanie.. Nie wiem czy jasno się wyraziłam, chodzi jednak o to aby podstawowe grube gałezie rozplaszcać, a reszte skracać zgodnie z oczekiwaną szerokością drzewka. Buki są łatwiejesze do formowania niż graby, bo graby wypuszczają mnowstwo drobnych gałazek. Mój buk formowany od roku jest płaski.
Moj ML w drugim sezonie mial 1,5 m a gracek Wieloszki niemal taki sam byl w 3 sezonie. Więc chyba nie ma reguly, wszystko zależy od warunków glebowycn...
Anitko ogrod zachwyca i ciągle ubolwam, że tak rzadko pokazujesz jego zdjęcia.
Ja już się kilka razy pytałam, Ty odpowiadałaś.... Ale skleroza.... czy Ty anabelki czymś podpierasz aby się nie pokladały?