Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wersja mini mini

Wersja mini mini

ewakatowice 19:16, 14 cze 2014

Zdjęcia dają do myślenie. Chce się skopiować Twoje połączenia barw )

Róża zachwyca
stychaz 23:09, 14 cze 2014

Ewa, kopiuj do woli moje nasadzenia, to kopiowanie z pinta z wielu ogrodów z Ogrodowiska.

Róża dopiero zachwyci - już się nie mogę doczekać.
Brakuje mi jednak delikatnego różu/fioletu a niestety krwawniki, które miały zgrać się z różami i szałwią, jeszcze się zbierają w sobie. Muszę poczekać.
Jednak dzisiaj w akcie desperacji chciałam wziąć różową Fairy - ale jakimś cudem się powstrzymałam
gusiarz 18:50, 15 cze 2014

Justynko - poczytałam o górce... obecnie problem..., ale myślę, że rzeczywiście zniknie za dwa trzy lata . Dzieciaki zmieniają zabawy, wyrastają z jednych a angażują się w inne ... wtedy poszalejesz ogrodowo

stychaz 19:02, 15 cze 2014

Poszaleję i jeu wiem co tam będzie - trawki, tojeść purpurowa (jak się na nią rzucę w przyszłym sezonie ), bukszpany i bodziszki.
Dzisiaj podwiązałam kilka grabów (młodziaków). Przeciągnęłam magiczną czarną linkę z O. między grubym bambusem a ogrodzeniem i przywiązywałam do niej gałązki grabów. Będą prowadzone na płasko.
Jedyne co zauważyłam, że takie podwiązywanie należy robić w tym samym roku, w którym sadzi się sadzonki. Już widzę, że będę miała nie lada problem z podwiązaniem i powyginaniem zeszłorocznych sadzonek. No ale żeby podwiązać druga stronę ogródka, muszę wykopać wreszcie lilaka.
gusiarz 19:30, 15 cze 2014

Justyś... może coś wiesz na temat płaskich ścianek. Wiesz jak u mnie idą linki na bukach. Gałęzie rozłozyłam... a jak ciachać te małe gałązki, które z nich wyrastają. Czy te mniejsze gałązki wiązać jak podobnie jak główne? Nie wiem co zrobić...
stychaz 21:16, 15 cze 2014

W tej materii się ciągle dokształcam
Co do cięcia, to chyba zależy jaki efekt chcesz osiągnąć. Czy to ma być gęsty ekran bez widocznych głównych gałęzi, czy też wręcz przeciwnie, tak jak tutaj
http://www.tuinarchitectvantuyne.be/page.asp?langue=NL&DocID=68779

Mi osobiście podoba się wersja pośrednia
http://rockydale.files.wordpress.com/2009/05/img_87772.jpg (chyba grusza). Widoczne są i gałęzie główne a te małe boczne były też mocno przycinane (tez wybrane boczne) i tworzą takie chmurki.

Przyznaje, że od kilku dni przetrząsam net poszukiwaniu wskazówek ale trochę bida z nędzą. O ile kształty są, o ile o drzewach owocowych jest tego mnóstwo o tyle już o innych gatunkach znacznie mniej. Skorzystałam z artykułu Danusi i zdjęć na pincie.
Ze swoim żywopłotem mam delikatny problem - przycięłam przewodnik główny - jak to w żywopłocie no i teraz muszę się trochę pogimnastykować i z bocznej gałązki zrobić na nowo przewodnik.

stychaz 21:23, 15 cze 2014

Aga, właśnie mi się przypomniało - o ciachanie płaskich pomęczymy jeszcze Malkul, jak wróci. Z tego co pamiętam, Magnolia zaprojektowała jej płaską przegrodę warzywnika z grabów. Może wie więcej na ten temat niż my
Madzenka 21:25, 15 cze 2014

gusiarz napisał(a)
Justyś... może coś wiesz na temat płaskich ścianek. Wiesz jak u mnie idą linki na bukach. Gałęzie rozłozyłam... a jak ciachać te małe gałązki, które z nich wyrastają. Czy te mniejsze gałązki wiązać jak podobnie jak główne? Nie wiem co zrobić...

Aga rozplaszczać duże, długie, ciachac wszystko co wyrasta poza obręb, docelowo jednak nie mają być same badyle ale droben galązki mają utworzyć rusztowanie.. Nie wiem czy jasno się wyraziłam, chodzi jednak o to aby podstawowe grube gałezie rozplaszcać, a reszte skracać zgodnie z oczekiwaną szerokością drzewka. Buki są łatwiejesze do formowania niż graby, bo graby wypuszczają mnowstwo drobnych gałazek. Mój buk formowany od roku jest płaski.
gusiarz 21:42, 15 cze 2014

Dziewczyny dzięki... tak myślałam, że trzeba mocno ciąć te drobne. Na razie zostawiłam je na ok 20cm długości... jutro coś obfocę i będziemy dumać. Nie chcę jednak jednolitej zielonej ściany... mają być widoczne zielone linie, piętra... z prześwitem pomiędzy. Drzewka rozpostarłam płasko... tylko te gałązki mnie męczyły... chyba jednak mam je zbyt długie. Dziękuję Justynko i Marzenko.
gusiarz 21:51, 15 cze 2014

Justynko... no w necie o prowadzeniu ciężko coś znaleźć... in inglisz to może coś tam jest... szukam też o palmetach, bo tak po polsku się to nazywa... i głównie o jabłoniach..., ale one jednak inaczej rosną.