byłem dzisiaj w kilku miejscach. Zrobiłem sporo zdjęć jednak nie potrafię robić takich pięknych ujęć a i jakość zdjęć nie jest zadowalająca. pokaże jedynie po kilka z każdego ogrodu.
Najpierw chyba najbardziej znany ogród Kapiasa w Goczałkowicach.
Lucy, taki znawca kwiecia jak Ty, nie może się mylić. Zupełnie nie pojmuje jak Wy rozróżniacie odmiany szałwii. Ja to jak typowy sprzedawca rozróżniam tylko szałwię białą, różową i niebieską.
Porownanie eden rose i jego bialej wersji, zwanej takze Palais Royal
Nie jest biala, jest b kremowa, jak sie dalej beda zmieniac sie zobaczy Obie kwitna pierwszy raz, sadzone zeszlej wiosny.
Asia popracowaliśmy dziś cały dzień rąk i niczego nie czuję
ale jestem zadowolona
Em ściągnął część płotu ,a ja robiłam tetris ogrodowy i bawiłam się w kopciuszka
bez płotu teraz w końcu jest przestrzeń
a ja tu... przesadzałam drzewka -na razie tylko w dołki dawałam dobroci -czeka mnie jeszcze przekopanie wokół całości nowej rabaty -teraz zasypałam skoszoną trawą ,ale zamierzam powoli przekopać całość -ze względu ,że jest misz-masz drzewny( tam mogą rosnąć do woli ,bo to od ulicy ) ,to dół będzie jednakowy -nie wiem co dać -albo ice dance ,albo hortki,albo nie wiem co ….
w tle widać zapłocie -przesadziłam tam wszystkie berberysy chocolatte -wiśniowej już nie ma ,bo wisnie i berberysy przesadzone
a tu dojdzie kolejny kwadracik trawnika -wybierałam kamyczki ,które na moje szczęście były na szmacie -bo w zeszłym sezonie tam skrzynie stały
w tle daleko po prawej widać przesadzone wiśnie
narobiliśmy się jak osły
Eyes for you. Zakwitla pierwszym i jedynym kwiatem. Jest tymczasowo w donicy, wiec nie moze za bardzo pokazac sie w tym roku z najlepszej strony. Kwiat piekny, duzy, zwiewny, przypomina troche piwonie, troche mak orientalny.
Mutabilis. Kwiaty jak motyle. B wczesnie kwitnie, podobnoz wielkanoc to jej ulubiona pora, i kwitnie non stop, bywa ze do BN. Nie moge sie doczekac az dorosnie, na razie jest jeszcze b malutka. Zaczela kwitnac na poczatku maja, teraz ma przerwe, wypuszcza nowe galazki.Pierwsze kwiaty sa rozowo pomaranczowe (podobnoz zolte tez) i przechodza do pieknej magenty.
Na pewno bedzie ulubiona roza. Na rowni z raphsody in blue, Summer Song i eyes for you
rododendrony jakoś sobie radzą i ładnie kwitną, właściwie to już przekwitają. Różę Elfe mam młodziutką. Chętnie będę podziwiała Twoją. w tym roku i u mnie róże maja dożo paków kwiatowych.
O matko! Znowu masz rację! Co ja bym bez Ciebie zrobiła. Mam tam też posadzone takie coś, co się zwie Red Arrows i faktycznie jest przetacznikowcem.
Dziękuję za przypomnienie. Na bylinach znam się szczątkowo.