Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród leśny na polu 12:05, 23 maj 2019

Do góry

Witam wszystkich kochających rośliny!
Kupiliśmy w ubiegłym roku działkę, miała być leśna, ale nie udało się. Padło na pole przy lesie brzozowym Teraz chcielibyśmy zrobić z niej namiastkę leśnej i jeszcze żeby wszystko jak njszybciej urosło
Poproszę o podpowiedzi

W miejce widoczne na zdjęciu jutro chcę wsadzić 10 tuji przy fragmencie płotu jako tło, mają ok.150cm (cały płot ma ponad 90m, więc zakładam ten mój wymarzony ogród etapami )
Jutro też przywiozę wiąza Wredei i chyba jakąś krzyzowkę górskiego, bo ma kolor lisci taki jak Wredei - oba ok.180cm, mam tez małego grujecznika 0,40cm i małego klona palmowego 0,30cm, sa tez w planie klon zielony kulisty i czerwony, oraz cyprysik groszkowy.
Obecnie w tym miejscu rosną posadzone na szybkiego w ub.roku w jednym rzędzie świerki serbskie, a w drugim sosny czarne i wejmutki, ale małe 0,20 - 0,30cm-
znajdę dla nich inne miejsce, albo może udałoby sie je częściowo wkomponować.
Chcemy troche cienia stworzyc do odpoczynku naprzeciw altanki. Doszła też jeszcze brzydka klapa studni głębinowej z kranikiem obok (tu też szukam pomysłu na zamaskowanie)
Bardzo proszę o sugestie dotyczące posadzenia roślin, czy ogólnego zagospodarowania tego miejsca (mam też duzo kamieni, ktore wykopalismy z pola )
Będę ogromnie wdzięczna za pomoc
p
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:55, 23 maj 2019

Do góry
sierotka napisał(a)

Sylwuniu fajne masz te unikatowe roślinki cxy ambrowiec kwitnie ?
Jest nadzieja na wypogodzenia od jutra oby ufff tak się stało

Mój nigdy nie kwitł jeszcze, podejrzewam, ze jak wiekszość drzew jakies tam kwiaty miewa( musi sie jakos rozmnażać w naturze) ale czy w naszym klimacie to nie wiem.
Za to się pięknie przebarwia jesienią

Ogród do odnowy 11:47, 23 maj 2019

Do góry
To tak w temacie szyszkowo ślimakowym zabłąkane i szyszka i winniczek

Księżycowy... 11:41, 23 maj 2019

Do góry
Zaczęliśmy też obsadzanie nowej rabaty białej pod domem. Na razie 1/3 posadzona. Deszcz podlewa, a ja czekam na kolejne rośliny.

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 11:39, 23 maj 2019

Do góry
Ewa melduję, że dzisiejszy spacer z psem zakończył się nieoczekiwanym wypatrzeniem żywokostu na polu przynajmniej tak mi się wydaje, że to żywokost
nastawiłam gnojówkę

Księżycowy... 11:36, 23 maj 2019

Do góry
Mokry i zimny maj w naszym ogrodzie. W sadzie zostawiam cześć na łąkę kwietną, wykaszam tylko ścieżki.

Żywopłot grabowy rośnie w plecach rabat, jak szalony. Dosadzam nowe rośliny na rabatach, a sąsiedzi sadzą mi tulipanowca 30 cm od ogrodzenia . Życie

Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 11:33, 23 maj 2019

Do góry
Witam,
bardzo proszę o pomoc - świerk glauca globosa, ma z 10 lat przez które cieszył nasze oczy..
W ciągu 2 tygodni wszystkie stare igły zbrązowiały, zostały tylko tegoroczne przyrosty.
Nie mogę zdiagnozować czy to choroba grzybowa czy jakiś szkodnik - nie zauważyłam żadnych robaczków, jedynie nieliczne (dosłownie kilka) pajęczyny (takie tunele z pajęczyny), natomiast igły są w czarne kropeczki, miejscami aż taka maź czarna pokrywa igły. Charakterystyczny jest też wyciek z miejsc po wiosennym cięciu.
Proszę o pomoc w diagnozie oraz radę czym pryskać - czy jest szansa na ratunek - i czy inne krzewy/drzewka również - mam dużo żywotników, jałowców, sosny, inne świerki, kosodrzewina itp. + liściaste.
Z góry dziękuję
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:30, 23 maj 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Spodobała mi się inspiracja: kokorycz pod azalią

Też mi się to spodobało, ale nie mam żadnej azali u siebie
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:23, 23 maj 2019

Do góry
iwka napisał(a)

Wow graby w trawkach super! To sesleria prawda? A i te kule fajne!!!! Sama je robiłas czy kupne? A co rośnie wokół nich? 100 pytań do... Ale bardzo mi się te fotki podobają więc pytam
Tajemniczy Ogród 11:20, 23 maj 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
A jeszcze nasunęła mi się taka myśl. Tam gdzie stoi kijek ma być posadzony klon. I teraz stoję sobie i patrzę, że ten mój przyszły klon zasłoni może klona mojej sąsiadki, ale Jej domu już nie zasłoni, musiałby stać na miejscu prawej kaliny...
Za dwa lata na poziomie mojego wzroku z okna kuchennego nie będzie już gałęzi sosny, one bardzo szybko rosną i ogałacają się z gałęzi..
I teraz uświadomiłam sobie, że nie osiągnę tego co chciałam, czyli przysłonięcia domu miłych sąsiadów z naprzeciwka...
Fotka poglądowa, tak jak stoję w kuchni i patrzę:

A nie można planowanego klona posadzić na prawo od widocznego czerwonego kolna sąsiadów? Ten będzie ładnym zapożyczonym akcentem kolorystycznym, a Twój przysłoni dom sąsiadów. Sosna się kiedyś ogołoci i klon będzie widoczny.
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:12, 23 maj 2019

Do góry
Moja nowa miłość, kalina Kilimanjaro

Od nowa ... na przekór wszystkim 11:10, 23 maj 2019

Do góry

Ogród w cieniu brzozy 11:04, 23 maj 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Posadziłam wszystkie dobra. Jednego astra coś jadło ale może odbiją w gruncie nowe listki, przynajmniej taką mam nadzieję. Pogoda sprzyja roślinkom.
Ogarnęłaś warzywnik? Czekam na majowe fotki

Astry podjadają ślimaki.
Czy ja mam warzywnik? Raczej nie, tylko trochę miejsca na wybrane warzywka, złamałam sobie jedną dynię przy wsadzaniu, tą najsmaczniejszą.

...uDany ogród 10:59, 23 maj 2019

Do góry

Za chwilę odpowiem na Wasze wpisy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies