Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

April 11:00, 23 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Ostatni Mohikanin?..

Też mam takiego wiąza u siebie. Nijak mi nie pasował, do tego posadzony w lesie, na wzniesieniu. Nie mogłam się pozbyć bo M nadał mu imię po zmarłym tacie. Podsadziłam rodgersjami, rutewką Elin, chcę dodać jeszcze paprocie.
Trzeba polubić co się ma, a może się okaże gwiazdą tej rabaty?
Brzozowadzie... 11:05, 23 maj 2019

April napisał(a)

Też mam takiego wiąza u siebie. Nijak mi nie pasował, do tego posadzony w lesie, na wzniesieniu. Nie mogłam się pozbyć bo M nadał mu imię po zmarłym tacie. Podsadziłam rodgersjami, rutewką Elin, chcę dodać jeszcze paprocie.
Trzeba polubić co się ma, a może się okaże gwiazdą tej rabaty?

Masz rację, Aprilku, myślę, że włączony w rabatę może wiele zyskać. Stojący tak samotnie jest trudny w odbiorze - masa liści na szczupłej nóżce
Tą rutewkę muszę zaraz obejrzeć, nie znam
Zana 11:20, 23 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
A jeszcze nasunęła mi się taka myśl. Tam gdzie stoi kijek ma być posadzony klon. I teraz stoję sobie i patrzę, że ten mój przyszły klon zasłoni może klona mojej sąsiadki, ale Jej domu już nie zasłoni, musiałby stać na miejscu prawej kaliny...
Za dwa lata na poziomie mojego wzroku z okna kuchennego nie będzie już gałęzi sosny, one bardzo szybko rosną i ogałacają się z gałęzi..
I teraz uświadomiłam sobie, że nie osiągnę tego co chciałam, czyli przysłonięcia domu miłych sąsiadów z naprzeciwka...
Fotka poglądowa, tak jak stoję w kuchni i patrzę:

A nie można planowanego klona posadzić na prawo od widocznego czerwonego kolna sąsiadów? Ten będzie ładnym zapożyczonym akcentem kolorystycznym, a Twój przysłoni dom sąsiadów. Sosna się kiedyś ogołoci i klon będzie widoczny.
Brzozowadzie... 11:25, 23 maj 2019

Zana napisał(a)

A nie można planowanego klona posadzić na prawo od widocznego czerwonego kolna sąsiadów? Ten będzie ładnym zapożyczonym akcentem kolorystycznym, a Twój przysłoni dom sąsiadów. Sosna się kiedyś ogołoci i klon będzie widoczny.

Pewnie można, tylko ja jestem nieelastyczna Ja mam tam porozstawiane co do centymetra ciski i kaliny, żeby i z boku i z frontu ładnie, i jak ja mam teraz zburzyć ten misterny plan?!haha
A jak klona przestawię, to kalinę prawą muszę ruszyć i plan się rozsypuje... Ale zaraz spróbuję
makadamia 11:25, 23 maj 2019

A co do za klon, bo nie pamiętam. Palmowy czy uczciwe drzewo na pniu?

Jak drzewo, to spokojnie można go posadzić całkiem w rogu, ze dwa metry za kaliną.

Razem z klonem sąsiadki za parę lat skutecznie zasłonią jej dom
A kalina będzie sobie spokojnie rosła pod klonem
Brzozowadzie... 11:26, 23 maj 2019

O, chyba, że na prawo od prawej kaliny dałabym jeszcze jakieś drzewo, a tego klona bym zostawiła...
Brzozowadzie... 11:32, 23 maj 2019

Nie wytrzymałam, konsultację telefoniczną zrobiłam z moim ulubionym Autorem Projektu - tak więc decyzja zapadła - sadzę dwa piękne drzewa Drugie na prawo od prawej kaliny. Tam jest jeszcze kawał rabaty i aż się prosi o jakieś ładne drzewko
makadamia 11:32, 23 maj 2019

Podoba mi się ten kierunek myślenia
Brzozowadzie... 11:33, 23 maj 2019

makadamia napisał(a)
A co do za klon, bo nie pamiętam. Palmowy czy uczciwe drzewo na pniu?

Jak drzewo, to spokojnie można go posadzić całkiem w rogu, ze dwa metry za kaliną.

Razem z klonem sąsiadki za parę lat skutecznie zasłonią jej dom
A kalina będzie sobie spokojnie rosła pod klonem

Asiu - porządne uczciwe drzewo Muszę tylko go nabyć A raczej dwa
Brzozowadzie... 11:36, 23 maj 2019

makadamia napisał(a)
Podoba mi się ten kierunek myślenia

Twoja propozycja jednego drzewa na prawo też jest dobra, tylko tak myślę, że jednak trochę od ulicy mogłabym się osłonić. A sadząc jedno, będę miała widok na przestrzał do ogródka Sąsiadki
Choć ulica to dużo powiedziane. Za nami trzech sąsiadów i koniec drogi i las