Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Chaos nie ogród 10:42, 21 mar 2019

Do góry
Pomocy

Czy taki kształt rabaty będzie się dobrze prezentował? Jak uporządkować rabatę z tujami? Przed nimi rosną 3 pęcherznice kalinolistne „Diablo” oraz 3 żółto-zielone „Luteus”, świdośliwa, tamaryszek, kalina. Rabatę chciałabym zakończyć kompozycją z iglaków, żeby zimą był ładny widok z okna.
Rabata bylinowa chciałabym wykorzystać to co jest

Już wiem, że pogrupować żurawki na obwódkę, a co z różami? Zostawić w grupie w jednej części czy posadzić w rożnych miejscach? A rozplenice i miskanta przenieść na rabatę z tujami czy zostawić tutaj? Kocimiętka na tej rabacie bardzo ładnie rośnie, posadzić ją w jednym miejscu czy powtórzyć na całości?
Te gwiazdy na zdjęciu to bukszpany rosną w głębi rabaty i latem ich nie widać, miały zdobić rabatę zimą, ale też je jakoś słabo widać. Rudbekie rosą wszędzie. No i oczywiście hortensje bukietowe sztuk trzy. Muszę zrobić coś z irysami, które są piękne przez kilka dni, a potem zostaje dziura na rabacie. Może posadzić je z tyłu rabaty w rzędzie?

Tulipany i żonkile kwitną na tej rabacie wiosną.
Tak to wygląda teraz, widok z okna
Ogród Małej Mi 2017 10:22, 21 mar 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Cena za wysoka, ale jako pamiątka z targów to kupiłam... szczególnie, że ostatnio skromnie z zakupami

Piękne, warte grzechu
Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 10:18, 21 mar 2019

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)
Krokusikowo szaleje. A to ich pierwszy sezon

Piękne krokusikowo
Ogrodowy song 09:25, 21 mar 2019

Do góry
MonikA napisał(a)

Zakupy pierwsza klasa, a co to już kwitnie na biało?
Zawsze zapominam, jak się to nazywa. Kwitnie baardzo wcześnie. U mnie na rabacie i w donicy od lat. Takie ma kwiatuszki

Ogrodowy spektakl trwa ... 09:22, 21 mar 2019

Do góry
mira napisał(a)

No ...

Dobrze że jesteś,
wczoraj przycinałam róże i obejmowałam myślami wszystkie różofile czy jak tam zwał

Skoro forsycja już ma kolor - niby spoko można czekać
za to róże jeszcze tak nie były o tej porze pobudzone

ma problem ciąć to pod tym rozgałęzieniem czy nie ma takiej potrzeby

to to chyba trzeba wyciąć nisko co?

Niby mało cięcia róż, a się głowiłam
najpierw zgodnie z zasadami przemrożone, ciękie, krzyżujące się, wycinałam stare drewno i trochę skracałam
niektóre wielkokwiatowe nie wiem czy nie za wysoko zostawiłam a znów historyczne może ciut za nisko - zawsze cięcie róż mnie irytuje

teraz kopczyki rozwalić pozostało i podlać mocno no i nawożenie ale z tym się tak nie spieszę bardziej chyba z podlaniem

Wytnij wszystko, co ma zmiany na korze aż do zdrowej tkanki. To widać w przekroju. Młode gałązki powinny być zielone, stare bardziej szare. Lepiej wyciąć za dużo niż za mało
Wielkokwiatowe możesz spokojnie dociąć na wysokość trzech oczek
Kopczyków jeszcze nie rozwalaj. Jeśli przyjdą jeszcze jakieś przymrozki, a róże po cięciu ruszą i zmrozi młode przyrosty, to te pod kopczykiem będą jako rezerwa.
Ogród kwiatowy 09:14, 21 mar 2019

Do góry
Nasiona które wysyłałam. Werbena pełna fioletowa
Zielona przestrzeń 09:11, 21 mar 2019

Do góry
koliber napisał(a)
Proszę bardzo - dla niedowiarków

Oj nieładnie rozsypywać na potrzeby zdjęcia
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:09, 21 mar 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Edytko, już wszędzie ją widać. Rozpycha się w każdym kącie.

W warzywniku też, choć tam jeszcze nie działałam.
Jesienne wysiewy szpinaku i czosnku wymagają odchwaszczenia.

HAniu to czosnek sadzony jesienią???? Ślinę muszę przełknąć, żeby nie napisać, co mi na język przyniesie
Powściągliwie powiem - "dorodne"

Kiedy zasiewy w planach?
Mój mały ogródeczek :) 08:58, 21 mar 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
ale szalejesz zakupowo

Powstrzymuje się w tym roku

Przepikowalam wczoraj 94 kolesiów
W Dolinie Muminków 08:49, 21 mar 2019

Do góry
Wczorajsze zakupki......
Jesteśmy właścicielami 10szt. bukszpanów i 10szt. tuji Tiny Tim

Dwa ogrody 08:18, 21 mar 2019

Do góry
i cukiereczki na pierwszy dzień wiosny
cieszynianka

ranniki

Miłego dnia
Moja mała kwiatowa wyspa 08:16, 21 mar 2019

Do góry
Cześć Adaline,

trochę dziwnie projektować rabaty nie wiedząc, gdzie potrzebujesz przejścia, ile byś chciała trawnika zostawić, i gdzie potrzebujesz się osłonić.
Ale strzelając w ciemno zaproponowałabym taki układ:

Sama mam rabatę szer. 2m od południa i powiem Ci, że to strasznie mało

Poproś sąsiada, żeby te tuje przycinał na wysokości ogrodzenia, nie puszczał ich na żywioł. Tuje dają cień całoroczny a rosną wysokie. Za parę lat na tej południowej rabacie nie utrzymasz ani jednej kwitnącej rośliny.
Drzewa liściaste pod tym względem są bardziej przyjazne, bo można sadzić kwiaty pochodzenia leśnego, które kwitną wiosną, przed rozwinięciem liści na drzewach.
Dwa ogrody 08:15, 21 mar 2019

Do góry
gosika67, anabuko1, tulucy, Mirka - wreszcie kalendarzową wiosnę też mamy

i pożegnanie z przebiśniegami, kończą kwitnienie

Ogród z rzeźbą 08:11, 21 mar 2019

Do góry
Ja bym nie dawala ani szmat ani siatki. Osobiscie mam 3 komorowy kompostownik pod zywoplotem z cyprysikow i zadnego problemu nie ma.A w tym miejscu stoi juz od 20 lat. W tamtym roku wymienilismy na drewniane- z wyjmowanymi deskami z przodu. Pomiedzy komorami siatka metalowa.W ten sposob dzdzownice moga sobie przechodzic z komory do komory. Wczesniej mialam plastikowe i porazka-jednego polamala wichura.Po drugie razil mnie widok plastiku. W plastikowych mi dzdzownice przemarzaly. A tutaj grzeja sie te dwie komory nawzajem i kompost juz miesiac temu moglam przerzucic.Wiec bardzo polecam.Szczegolnie jezeli chce sie miec dzdzownice. U mnie kompost jest gotowym juz po paru miesiacach, bez zadnych dodatkow. Ale wazny jest sklad kompostu- nie za duzo zadnego skladnika.
Dwa ogrody 08:07, 21 mar 2019

Do góry
Agnieszka W, Joku, Margarete, Anda, GorAna, Izo - wiosna powoli się rozkręca.
Na jej początek

Podmiejski ogródek 07:44, 21 mar 2019

Do góry
Łucja, Sylwia, Ania - pozwolicie że się nie wypowiem? Nie mam żadnych owocowych i zero doświadczeń i nic mądrego do napisania

W zamian ostatnie zdjęcie ciemiernika dla Was

Ogrodowy song 07:33, 21 mar 2019
Do góry
frezja napisał(a)

Zakupy pierwsza klasa, a co to już kwitnie na biało?
Hortensjowo 05:47, 21 mar 2019

Do góry
Cześć Anula,

dziękuję, że mnie odwiedziłaś, bardzo się cieszę z każdej wizyty i każdej uwagi.

Wstawiam zdjęcie wejścia tylnego do domu i garażu (zrobione kilka dni temu, więc rabata łysa
Na trawnik nie patrzymy, będzie równany.

Może faktycznie nie powinnam iść w kulki bukszpanowe, ale wyhodowałam 2 kulki z małych sadzonek (trzecią mogę dokupić) i stąd moje chciejstwo, żeby zasadzić coś własnoręcznego W sumie jedną kulkę widać przy stelażu do róż.

A może kupię 3 kulki cisowe i dosadzę 2 bukszpanowe, jak się bukszpanowe zmarnują, to trudno
Ptasi gaj 00:12, 21 mar 2019

Do góry
U mnie krokusów mało drugi rok pod rząd idę kupować i spóźniam nic już nie ma. W tym roku nasadzenia dużo wszędzie gdzie się da. Bardzo lubię krokusy rosnące w trawie ale nie da rady u mnie eM robi wertykulację wiosną.

Na szczęście mam blisko park a tam nasadzenia duże

Tutaj żonkile walczą z krokusami o swoje miejsce

Tutaj z tulipanami

Piękny widok na szarym tle kolorki

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:52, 20 mar 2019

Do góry
mira napisał(a)
Pozdrawiam wszystkich

i kaweczka na rano - Iza tamaryszek mnie zainspirowała

Piekne! Artystyczne! Pełne romantyzmu... Ale mi niestety serce krwawi... Rzadko zrywam kwiaty z ogrodu, bo zawsze mi ich żal
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies