Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 20:59, 22 maj 2019

agata19762 napisał(a)
Anulka powiem Ci szczerze jak na weekendowy ogród masz pięknie zadbane roślinki ...rabatki
Rodki pięknie Ci kwitną. Zieleń taka soczysta aż miło

Pozdrówka zostawiam

Agatko, staram się jak mogę i jak mi czas pozwala. Ta działka to już taki fijoł trochę. Mam nadzieję, że Dziadek gdzieś tam z góry przychylnym okiem patrzy na te moje rozróby.
Pozdrówka odwzajemniam
Zana 21:02, 22 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)

Ponad 6 lat, ale rosła w cieniu tyle, że suchym. Teraz, mając w oku widok z ogrodu botanicznego, przeniosłam się w pełne słońce ale tuż nad nowe oczko. Zawsze to ileś wilgoci w powietrzu więcej. Ona jak bańka wstańka, padła mi kilka razy ale zawsze wypuszczała nowe liście

No to tak jak u mnie wcześniej. A rodgersja nie może mieć sucho, u mnie na tym stanowisku nawet bardzo małe ilości słońca przypalały jej liście. Po przenosinach dostała sporo więcej słońca i na początku mocno ją przypaliło. Ale jak już "złapała" się nowej bogatszej ziemi, wypuściła nowe piękne liście i tych słońce nie ruszyło.
Ciekawa jestem jak sobie poradzi u Ciebie w słońcu nad wodą.
Zana 21:10, 22 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Czytałam to samo Czyżbyśmy prenumerowały to samo angielskie czasopismo? Zapamiętałam to zdanie o drabinie
I z tą ziemią racja, roślinki cudnie skomponowane, ale ta czarna ziemia w lesie!!! O, ileż to pracy! Czuję dokładnie Twoje zmęczenie Ale efekt będziesz miała na pewno.
Żal wielki, że Cię nie było

Ooo Ty z pewnością wiesz ile mnie to pracy kosztowało. Tak się zawzięłam, że teraz obawiam się czy nie przedobrzyłam.
Agatko, też bardzo mi szkoda tego spotkania i tego, że Cię nie poznałam osobiście. Ale nadrobimy.
Zana 21:15, 22 maj 2019

Aurelllia napisał(a)
Śliczne leśne klimaty Tylko stać i obserwować Kolor ziemi do pozazdroszczenia, ale roślinkom musi być w niej dobrze

Aurelia, dziękuję. Ale u Ciebie też fajne leśne klimaty. One mają w sobie to coś!
BKosimkArt 21:15, 22 maj 2019

Zana napisał(a)

Cmok

Poznajesz?

No jasne u Ciebie też jest taki wysoki??
Zana 21:18, 22 maj 2019

effka napisał(a)
Przepięknie, no normalnie mucha nie siada. Kontast zieleni roślin z czarną żyzną glebą jak u Monty Dona! Ale mi się podoba!

Mówisz?. No dzięki Ewcia. Zapewne będzie jeszcze w tym sezonie sporo fotek z tej rabaty, bo to takie "nowe dziecko", mimo że zaczęta dawno temu. Nieskromnie powiem, że mnie też się podoba.
Wiolka5_7 21:25, 22 maj 2019

Zana napisał(a)

Tak duże drzewa bezapelacyjnie tworzą niepowtarzalny klimat w ogrodzie. No nie wyobrażam sobie ich nie mieć. Nawet chętnie bym jeszcze podosadzała, no ale ogród jednak ciut za mały.
Wiola Twoje buki jak podrosną to też dadzą inny odbiór całości. A o ile dobrze pamiętam to glediczję miałaś sadzić.

To prawda,że jak te moje buki i graby urosną większe,to też będzie inaczej
Glediczja ciągle w planach,może w czerwcu uda mi się kupić
Zana 21:43, 22 maj 2019

Poppy napisał(a)

Nadrabiam, a jest co, bo jak zwykle rozkladaja mnie i kompozycje, i zdjecia!
Brakowalo mi Twojego spojrzenia na ogrod Kwartecika, nie dziwie sie, ze zaprasza Cie na kolacyjke Jeszcze Ande powinnyscie zaprosic do kompletu, o!

Wlasciwie to wlazlam dopytac o amelanchier/swidosliwe. Lamarcki masz, tak?
Bo u mnie chyba tez na niej stanie U mnie chyba nie zaryzykuje z amelanchier lamarcki, zastanawiam sie nad ballerina (ale stracila AGM), Amelanchier x grandiflora 'Robin Hill' (ale chyba rosnie zbyt szybko i wybujale), byc moze Amelanchier ovalis 'Edelweiss' bylby lepszy. Tak patrzylam na Twoja piekna ruderowa, wyobrazilam sobie za 10 lat te Twoje swidosliwy, to docelowe ew 8 metrow i u Ciebie sie to wpisze pieknie, u mnie fawela za blisko, a musze, tzn chce sie zaslonic, bo nowe okno sasiedzkiej rozbudowy ogarnia mi ogrod po calosci. Ty sie najwyzej pozbedziesz jednej nigry Doczytalam tez, ze te duze, wielopniowe mozna redukowac/odmladzac przez wyciecie pojedynczych konarow, one pozniej i tak odrastaja nowe.

Podkreslilam w Twoim tekscie wyzej to prawie 5 metrow. Myslalam, ze masz tam z max 3-3.5 Chcialam sie pokarmic nadzieja, ze moja cienista sie uda lepiej, ale chyba poleglam, bo ja mam tylko 7 szerokosci calego ogrodka Do tego cien budynku, a nie swietlisty, jak u Ciebie,buu.
Tiarelle sa piekne u Ciebie, ja mam tylko zwykla, biala, ale mam zamiar poszerzyc asortyment z czasem Kupilam jeszcze tellime grandiflore, mysle ze u Ciebie tez by pasowala! na liscie mam jeszcze tolmiee.
Ciekawa jestem Twojej Ligularii, troche egoistycznie, ha ha, bo tez mam od zeszlego roku taka mniejsza, i druga, przewalskiego. Mam zamiar jakos je skomponowac ze swiecznica Kigeszome odrzucilam, bo za duza. Choruje jeszcze na gillenie, moze Tobie tez podpasuje, Ewa/Anda tez ma. Uwazam, ze za malo doceniana bylina, i polecam kazdemu.

A ziemie masz taka, ze oko bieleje, nawet w workach takiej nie ma

Jezusie, Poppy ależ Ty masz pisane!.
Do Kwartecika z pewnością wybiorę się w osobnym terminie. Najpierw to pogoda musi się u nas trochę ustabilizować, ostatnio mamy więcej deszczu niż słońca.

Świdośliwy lamarckie mam tam trzy sztuki i mam nadzieję, że nie zachce im się jednak ciągnąć w górę powyżej pięciu metrów. No przykro mi, że Ci koncepcję rozmiarową rabaty zaburzyłam. Ale przecież małe też może być piękne, nie poddawaj się tak łatwo. Moja hostowa też jest w cieniu budynku, hosty dostają tam słońce tylko z samego rana a potem głęboki cień. Świetnie dają sobie radę. Oprócz host są tam świecznice, brunnery, paprocie, kokoryczka, miodunka, tiarelle. Naprawdę na małej powierzchni można stworzyć przeuroczą kompozycję z roślin cieniolubnych, to nie rozmiar rabaty stanowi o sukcesie.
Na ruderowej mam właśnie języczki Przewalskiego, z pewnością będą fotki. W większości to tegoroczne zakupy. Z poprzednich ostały mi się tylko dwie, w tym jedną podzieliłam teraz na wiosnę. Nie wiem gdzie się reszta podziała, gdzieś zaginęły w tych bojach wykopkowych.
Nie znałam tej rośliny tellima, dzięki za podpowiedź, już sobie ją w necie obejrzałam, bardzo fajna jest. Zapisana w kajecie. A gillenię mam na liście od dawna, na pewno znajdzie u mnie swoje miejsce. Kiedyś na samym końcu działki powstanie duża rabata półcienista i tam ją na pewno ulokuję.
Tolmiea wydaje się być świetna jako zadarniacz na większych powierzchniach, jakoś jej nie widzę jako pojedynczej sztuki czy nawet małej grupy kilku sztuk.

Ziemia, jak już wyżej pisałam, od lokalnego producenta. W workach kupuję.
Zana 21:46, 22 maj 2019

tulucy napisał(a)
A propos cienia - znalazłam dziś ciekawą bylinę znoszącą całkowity cień - nazywa się toto cudo "czerpatka kanadyjska" - byłam nabyłam oczywiście celem wypróbowania.

O kolejna nowość. Nigdy o niej nie słyszałam. Czytam, że fajna do zadarniania w cienistych zakątkach.
Zana 21:48, 22 maj 2019

Helen napisał(a)

Anulka, koniecznie pokaż relację
Po kolejnym weekendzie z Twojego ogrodu również

Oczywiście, jak dojadę do ogrodu Kwartecika, to relacja będzie obowiązkowo. Terminu jeszcze nie ma, pogoda na razie do bani.
A ode mnie to już oczywista oczywistość, że zawsze po działkowym weekendzie jest jakaś realcja.