Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podmiejski ogródek 10:13, 20 mar 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Moje też ledwo wychodzą i co roku mnóstwo siewek znajduję. Twoje pewnie też się wysiały

Tak patrząc na fotkę, to te jeżówki przed kłosowcem przytuliłabym do floksa. Miałby z dwóch stron jeżówki i wyglądałoby to dobrze. Na zdjęciach masz jakby dziurę pośrodku rabaty i jeżówka by ją wypełniła.

No właśnie rozmiarowo by to grało, tylko kolorystycznie nie mam pewności.
Ale Lucy mi sugeruje, że kłosowiec jeszcze bujnie w górę (co by się zgadzało z opisem), więc się chyba wstrzymam z zamianą przez ten rok.

Tak po prawdzie, to wypadałoby albo zlikwidować tą wielką jeżówkę i dać więcej floksa, albo zlikwidować floksa i dać więcej jeżówki.
Ale czyż można zrezygnować z takich piękności?

No więc czekam, co będzie pierwsze: czy floks dostanie takiego mączniaka, że nie zdzierżę i go wywalę, czy też jeżówka wypadnie i zapomni się wysiać
Migawki z ogródka 10:05, 20 mar 2019

Do góry
Musiałam wyjść do kuriera (zakup ogrodowy, ale dla mnie - kosiarka nowa) i przy okazji obchód zrobiłam.
I ptaszkom nasypałam, bo już nawet do środka karmnika próbowały wejść za jedzeniem tłuściochy malutkie

Kwitnie, no nie??

Poza tym wyszły arcydzięgle oba, większość jeżówek, poza Cherry Fluff - ta wyszła z ziemi z korzonkiem, nie lubimy się chyba, bo to już drugie podejście moje do niej.
Floksy to wiadomo, wyłażą karnie. Lilie zaczyna być widać. Dzwonki też.

Nie wiem jak ostatnio kupione zawilce, na razie zero życia... Ale one chyba jeszcze mają czas, zwłaszcza że w cieniu są.
Problemy z tujami 09:58, 20 mar 2019

Do góry
Witam,

Moje tuje po obecnej zimie wyglądają, jak w załączeniu.
Mają już kilka lat, wszystkie przyjęły się, gdy były malutkie.
Ostatnim latem były pięknie zielone.

Czy da się uratować te brązowe?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:57, 20 mar 2019

Do góry
Na tym zdjęciu widać jaki mam nierówny teren. Broniłam się przed nawożeniem obcej ziemi, bo ta, którą miałam była znakomitej jakości. Wymyśliłam sobie układ tarasowy rabat. Przy płocie najniżej, trawiasta ścieżka na środkowym poziomie i na najwyższym rabaty wokół tarasu. Trochę komplikacji jest przy krawędzi trawiastej ścieżki od strony najniższej rabaty. Trudno tam utrzymać równy poziom.

Naturalistyczny zakątek ogrodu obywający się bez ingerencji ogrodnika- widać jeszcze ślady nasadzeń z początków ogrodu. Ostały się resztki astrów, kostrzewy, rogownicy. Parę lat temu wrzuciłam tu kawałki tojeści rozesłanej i dąbrówki. Konkurencję wygra chyba ta pierwsza. Derenie wciąż walczą o życie. Najlepiej radzi sobie Flaviramea i zwykły dereń biały. Te odmianowe (Aurea, Elegantissima i Variegata) zdecydowanie gorzej rosną w tym miejscu.

I ciut wcześniej- ten fragment ogrodu wymaga tylko wiosennych podstrzyżyn. Potem radzi sobie sam.

Rusza sad. Bardzo lubię moment, kiedy w ogrodzie kwitną drzewa owocowe.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:45, 20 mar 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Astronomiczna wiosna 2019 rozpocznie się 20 marca o godzinie 22.58.
Rano zima pokazywała jeszcze swoje ostre pazurki.

Przegorzan ubrał futerko.

Pokiereszowany przez zimę pierwiosnek wydaje się być w dobrym nastroju.

Stipy zaczynają świecić w promieniach słońca.

Wiosenkę w Ciebie już fajne widać
Stwórz ze mną mój ogród 09:44, 20 mar 2019

Do góry
uwaga kolejne zdjęcie z cyklu "bez lupy ani rusz", oto moje graby (zapalikowane)

czyli wierzcie mi na słowo one tam są

Przycięłam bukszpany i chyba nie wyszło najgorzej

no właśnie nie pomyślałam żeby podłożyć coś na te strzępki ale też walczyłam z czasem zimnem i wiatrem.

Rozplenice przed lawendami przycięłam ale te koło bukszpanów są takie twarde, że nie wiem czym je ciachnąć. Plan na dziś jest wyciąć je i przyciąć lawendę.

Dokończyliśmy skrzynie.
Jest folia kubełkowa, siatka na krety natomiast jest pod ziemią pod całym warzywnikiem tak wymyślił mój tata a ja załamana wybierałam z nim na głębokość szpadla całą ziemię z warzywnika i układałam siatkę. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie ale tak będzie. Tata stwierdził, że jak kret będzie chciał wejść to i tak wejdzie a jakbym chciała przenieść skrzynie to tak się podniesie a z siatką na spodzie się nie podniesie. Jakiś w tym sens chyba jest. On chyba nie ufa mojej zmiennej naturze

może tego nie widać ale tam naprawdę na szpadel na głębokość wybraliśmy tej ziemi

Ustawiliśmy tak wstępnie skrzynie. Niech sobie teraz na dworze trochę są, może się jakoś same ułożą..

W końcu chyba będą w tą stronę, wiem,że małe odległości między nimi ale dostęp od przodu i od tyłu do nich swobodny jest a będą lepiej doświetlone i to jest powód przeważający nad takim ułożeniem.
Truskawki, rabarbar, rozmaryn, szczypiorek, pieruszka i lubczyk czekają tymczasowo w donicach.

Dziadziuś zaczął o drzewkach owocowych, kupił w biedrzy czereśnie i zasadził z wnukami

PS czy ja mogę te ścięte trawy na spód do skrzyń dać????
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 09:43, 20 mar 2019

Do góry
Ile lat ma Twoja LO? Wygląda młodo

Wycięłabym wszystkie cieniutkie gałązki. Nie mogę dokładnie narysować gdzie, bo słabo ją widać, ale tak mniej więcej narysowałam jak.

Chcesz ją prowadzić po siatce?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:33, 20 mar 2019

Do góry
Astronomiczna wiosna 2019 rozpocznie się 20 marca o godzinie 22.58.
Rano zima pokazywała jeszcze swoje ostre pazurki.

Przegorzan ubrał futerko.

Pokiereszowany przez zimę pierwiosnek wydaje się być w dobrym nastroju.

Stipy zaczynają świecić w promieniach słońca.

Ogród z wilkiem zamkn. 09:20, 20 mar 2019

Do góry
A no to tego już nie doczytałam

to jak tak to 4 jak dla mnie najlepsza
lub jeszcze do głowy mi wpadł pomysł z Twojej 8, ale to już chyba za bardzo przekombinowane

Podmiejski ogródek 09:10, 20 mar 2019

Do góry
Dopytuję się, bo przymierzam się, żeby zamienić miejscami jeżówkę i kłosowca.
Okazała się wyższa od niego i jakoś tak mam wrażenie, że ten kłosowiec lepiej będzie wyglądał z boku.
czerwiec

lipiec

sierpień (przymierzałam kalinę)
październik

tylko znowu tak patrzę na te zdjęcia i wydaje mi się, że ten żarówiasty floks intensywnie różowa jeżówka obok siebie to może być zbyt dużo. Ten wyblakły kłosowiec trochę je uspokajał.

Tak w ogóle, to ja uporządkuję tą rabatę. Obiecuję.
Całkiem możliwe, że w ramach porządkowania powinnam zrezygnować całkiem albo z floksa albo z jeżówki, ale jeszcze nie dojrzałam do tej decyzji
Za bardzo obie się starają

Ale stipa wyleci na pewno
Ogród z wilkiem zamkn. 09:06, 20 mar 2019

Do góry
Magda a może tak? Skoro nie ma być cmentarnie

albo tak

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:04, 20 mar 2019
Do góry
dzika_roza napisał(a)
Mam taka rabate. Ladnie wyglada jak juz wszystko hula, ale wiosna - slabo. Posadzilam jesienia tulipany, 25 sztuk. Dopiero wychodza. Mam wrazenie ze czegos zimozielonego brakuje. Lub duzej ilosci cebulowych - ale jakich?
Aktualnie sa- wierzba Hakuro, sosny Varella, szalwie i rozplenice Little bunny.
Lato:

Teraz:

Tulipany mogą zostać, będą wschodzić między trawkami, potem zostanie trawka ozdobna
Tak na szybko nasunęło mi się, można tam dać lawendę zamiast żurawek (bordo)
Ogrodowy song 09:02, 20 mar 2019

Do góry
frezja napisał(a)
Jeszcze miłorząb dla Kasi Twój pewnie już też ruszył.

Hej Ewciu, muszę sciągnąć flizelinę i sprawdzić
Uwielbiam koniec kwietnia kiedy te listeczki sie rozwijają i sa soczyście zielone
Będę podglądac twojego miłerzeba w sezonie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:19, 20 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
to zielone w lewym górnym rogu rabaty na fotce to trawsko co się wsiało z ugoru

Dobrze, że wskazałaś gdzie szukać, bo bym sama nie dojrzała
Szczękę to jeszcze zbieram Ogrom pracy przerobiłaś.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 08:12, 20 mar 2019

Do góry
kiepsko widoczna różyczka może podpowiecie jak ją ciąć?
to Louise Odier
W ogródku emerytki 08:08, 20 mar 2019

Do góry
Ptaszor DziubDziub też padł ofiarą wiatru, ale nie narzekał, że sobie trochę poleżał.

Ptaszor superaśny
Wiatrzysko musiało być spore skoro taki baniak przewróciło. Wiosna zapowiada się piękna

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 08:05, 20 mar 2019

Do góry
Tak Aniu, w zeszłym roku długo było mroźno
mam nadzieję, że to małe przymrozki zahartują nam roślinki i im nie zaszkodzą
wychodzą u mnie orkili, żonkile i krokusy
tych ostatnich miałam sporo i 3 kolory a zostało tylko kilka
Mój ogrodowy pamiętnik 08:03, 20 mar 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Róże dotarły a w zasadzie badylki w doniczkach .
Ale sposób zapakowania daleki od ideału. Pół ziemi z doniczki luzem w kartonie. No ale co zrobić jak wymyśliłam sobie róże, które tylko w tym sklepie znalazłam .

A gdzie kupowałas róże, że takie latające ja w zeszłym roku kupując to samo miałam Hodunow chyba na Rozaria czy Rosaria

Wszystko wysypane nic nie zabezpieczone w dodatku tragiczne sadzonki. lepiej jakby wysłali z odkrytym korzeniem.
Niektóre szkółki odstawiają takie dziadostwo trzeba informowac.
Ja to foty zrobiłam i im wysłałam na forum też pokazałam.
Ogrodowe kreacje 07:52, 20 mar 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
A tak prezentuje się nowy rodek :

Ale brzydal . Magnolcia zapowiada się podobnie
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 07:51, 20 mar 2019

Do góry
to dzisiaj mamy pierwszy dzień wiosny
u mnie sezon udało się rozpocząć w ubiegły weekend i powiem, że wiosna jest szybsza o miesiąc niż to było rok temu
widać listki tulipanów, wychodzą też czosnki i rozchodniki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies