Dzisiaj zastała nas noc, pomimo pomocy Staśka po zakończeniu pracy, nie udało nam się dokończyć, ale za to urosła na podjeździe góra śmieci, czyli zmarzniętych bukszpanów. Żeby się nie smucić, zobaczyłam prześliczne tulipany - to te jasnoróżowe z ciemnymi łodygami.
Opinia moja jest taka, że tutaj nic nie ma wysokiego, są rośliny mało istotne dla tej rabaty. Brakuje najwyższych roślin, np. małych trzech drzewek na pniu. Jednego drzewa o ładnym pokroju Cokolwiek, co by dało wysokość tej rabacie. A wypełnienie to druga sprawa.
Sobota, a sagany jeszcze w polu, wieczorem Nie mam pomysłu na ustawienie
Nic jeszcze nie robię, bo dopiero ściągnęłam do domu. Kwitnie 30 % tulipanów na razie.
A...i jeszcze zdjęcia całej akcji będą w artykule, który czeka od jesieni na efekt końcowy. Chyba jedną fotkę tylko pokażę bo nici z mojej roboty czyli z artykułu.
Nie musi być wcale przykryta, ja nigdy nie przykrywam.
Jeśli już jest, to do momentu pokazania się "igiełek" czyli wschodów. Lepiej aby była zahartowana a nie ocieplona pod ocieplaczem. Dlatego ja bym radziła odkryć. To nie sałata, czy szparagi żeby ją przykrywać.
Danusiu dziękuję za uwagi, zerknij proszę na wątek : https://www.ogrodowisko.pl/watek/3171-ogrod-tosi?page=18
bardzo mi sie podoba połączenie cisów i trzmieliny i ten model bardzo by mi odpowiadał? czy da radę to u mnie czy są jakieś wady takiego układu w moich donicach, moze ewentualnie jeszcze połączenie lawendy z czymś
W donicach małe rośliny iglaste, karłowe, a zasłona to w rabacie za donicą, wykrój rabatę pod oknem i przy tarasie W te wąskie doniczki nie pchaj się z żywopłotem
Trawy niestety to za krótkotrwała dekoracja, same trawy odpadają, bo będzie pusto, co innego iglaki np. Thuja Golden Tuffet podsadzona zimozielonymi carexami i w nich np. czosnki lub tulipany.