Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:22, 20 mar 2019

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:19, 20 mar 2019

Do góry
Hej, Hej!

Przedwiośnie pomyka w kierunku wiosny - przebiśniegi u mnie przekwitły i jakoś mi się wydaje że albo się nie nacieszyłam albo mam ich za mało - mus rozsadzić.

Mój eksperyment z przebiśniegami sadzonymi jesienią z cebul potwierdza, że cebulek przebiśniegów nie należy kupować i już.
Posadziłam je świadomie, opisałam, wybrałam bardzo ładne cebulki i tak: podwójne - nie ma nic, a odmiana woronowii z 30 cebulek wyrosło 9.
Jestem wyleczona z polowania na ciekawe cebulowe odmiany. Mus rozsadzić co mam i tyle.

Krokusy wystartowały bardzo wcześnie i bardzo różnie się sprawują. Te co miały prawdopodobnie więcej wody jakoś takoś a inne chyba kiepsko - ubolewam a za to oskarżam suszę ub roku.
Moja krokusowa łączka jest byle jaka w tym roku - w ub roku krokusy ukradła zima i śnieg bo o tej porze leżał - to takie ryzyko trudno

Z kolei inna łączka krokusowa dosadzona jesienią kwitnie dość obficie

Iryski jeszcze są bo późno wystartowały te co sadziłam jesienią - z pewnością będę je sadziła ale na miejscach słonecznych!

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:17, 20 mar 2019

Do góry
tu też hakonki, ale fruwa to
widać, jak daleko wyłażą, tam gdzie trawnika brak

i już prawie po ciemku, finisz
buksy wyciete, teraz reanimacja po ćmie bukszpanowej, biedne bardzo, ale uratowane

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:13, 20 mar 2019

Do góry
tu 8 hortensji i 5 róż Chopin, zeszło mi, potem kulki na żywopłocie, buksy cięłam już na koniec
łysawo, ale jak trawka odrośnie będzie już fajnie

przed cięciem hakone

po cięciu, magnolie zabezpieczam, coby psy nie połamały, biegają jak szalone

Zielona przestrzeń 21:12, 20 mar 2019

Do góry
Tył ogrodu w miarę ogarnięty Jutro reszta. Oby tylko wiatry mnie nie nawiedziły

Aha, trawa się u mnie zaczyna zielenić Ta część na zdjęciu jeszcze nie wertykulowana.
Zielona przestrzeń 21:10, 20 mar 2019

Do góry
Proszę bardzo - dla niedowiarków

Zaczęłam ogarniać tuje i niestety nie skończyłam dzisiaj Nawet nie wiedziałam, że tego aż tyle

Jedna strona ogrodu. Tu dokładnie widać jak wygląda moja "ekonomiczna kostka brukowa" Cała zaśmiecona tujami Ją zostawiam sobie na koniec

I druga strona ogrodu...Jak okiem sięgnąć - suchary z tuj

Nawożenie, zasilanie trawnika 21:07, 20 mar 2019

Do góry
Witam serdecznie. Proszę o poradę. Mój trawnik ma dokładnie 1 rok to będzie drugi sezon nasiona barenburg universal, po zimie w słońcu wygląda fajnie a w brzydką pogodę średnio, ale nie o to mi chodzi. Zbadałem ph ziemii i jest pomiędzy 5 a 6. Pojawił się mech - który wcześniej zajmował taką powierzchnię że zrywałem trawnik (a raczej mech) i siałem na nowo trawę. Proszę o poradę bo jutro zamierzam zrobić werykulację i areację, a co do nawozu nie wiem czy powinienem i koedy jeśli już. Jaki wybrać?. Mam złe doświadczenia z nawozami i płynami na mech i dwuliścienne, zawsze paliłemm trawnik. Proszę o poradę koedy i jaki nawóz, i czy będzie to konieczne. W trawniku zrobiłem nawodnienie automatyczne rozprowadzające wodę równomiernie w sezonie.

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:06, 20 mar 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Słoneczne te fotki wycinka to niezły rozruch po zimie, ciekawe jak kręgosłup?

Było słonecznie, dziś też pięknie
Kręgosłup o dziwo ok, ale ręce bolą.
wkoło muru już wszystkie hortensje pocięte, ogrodowe wyczyszczone, byliny przycięte, ketmie skrócone, część lasku wygrabiłam, no i zebrinusy też wycięte
teraz oprysk rodków i pozostałych kwasolubów i nawóz, choć rododendrony w dobrej kondycji

a ja robiłam środkową część ogrodu i lewą, do lasku

taki sajgon był
cięłąm ogromne hakonki, miskanty Morning Light, podcięłam 2 cyprysiki nutkajskie, ciut ogoliłam buka, cięłam turzyce, plewiłam, usuwałam mech i slimaki, cięłam hortensje i bukszpany i cisy
, potem od groma grabienia

trawa wydeptana przez psy i ubiegłoroczna suszę, trzeba dosiać
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:05, 20 mar 2019

Do góry
Zobaczcie, znalazłam takiego pina z grabem w ładnym cisowym żywopłociku z trzcinnikami KF.

Może tak bym mojego graba obsadziła?
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:00, 20 mar 2019

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Irenko, po dokładnych oględzinach już wiem że wszystkie moje serby, które miały zasłonić mur, mają problem, na razie za radą Mazana spryskałam wszystkie i podlałam pod drzewka. Zobaczymy czy da się je uratować. Mają powyżej 3m wysokości, szkoda byłaby ogromna je utracić>
Kielichowiec zrobił się sporym krzakiem, ale skoro ma dawać rozłogi, to nie będę cięła. Faktycznie nie minąło 5 lat i jakoś nie pamiętam jaki był jak mi go dałaśale chyba był małym krzaczkiem, a teraz ...potwór
Buziaki

Naprawdę byłoby żal stracić, 3m , to już dorodne okazy, trzymam kciuki.
Zakwitnie na bank, kwiaty w kolorze burgundy, pięknie też wybarwia się na jesień. Cmok

miodunka od Abiko pęknie kwitnie, a druga jeszcze nie, ale ładnie idzie

kostrzew mam w sumie 38 sztuk, cięłam 28
tu z kolei tylko lawendy mi zostały i takie ogólne wygrabienie, uff..
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:55, 20 mar 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
OOO będzie telewizja - super To pooglądamy ogród w tv i jaka pamiątka będzie

Pewnie za dużo nie pokażą, bo ogród wielki, a czas antenowy krótki, ale niech tam

śliwowiśnie Pisardi już odpalają

fiołki przyniosły ptaki wszędzie sobie kwitną

berberys Admiration w kolorze

tu został mi do cięcia żywopłot z buksów i kulki buksowe
i jeden cis stożek jeszcze
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:51, 20 mar 2019

Do góry
MonikA napisał(a)

Też mam takie wrażenie i te wiatry coraz więcej bałaganu robią

Dasz radę, będzie wycackane i wychuchane, pięknie

Dobrze, że mam podcięte drzewa, dużo mniej śmiecenia
Aż tak się nie przejmuję, w końcu ogród to twór żywy i zmienny

foty kiepskie, bo starym uszkodzonym aparatem, nie chce mi się z tym wielkim latać
szafirki już i widać siewki łubina

piwonie drzewiaste już pączki pokazują, wyglądają jak kosmita w tym stadium

Miłkowo - sezon 2016-2022 20:43, 20 mar 2019

Do góry
Kociamama napisał(a)
Z podziwem czytam, ze idziesz z pracą jak burza. Doniczki i rowerek

Dziś naprawdę bardzo dużo zrobiłam, dumna jestem z siebie gimnastyka nie z tej ziemi była

a tu ukorzeniane różowe anabelki, dla mnie i psiapsióły, jeszcze w innych miejscach polokowane

zostały bloczki z kolumn na pergoli, to sobie je zaaranżowałam, jako donice

Miłkowo - sezon 2016-2022 20:37, 20 mar 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Idziesz jak burza, jaki porzadek,tez nie umie tego przerobic a o wiele mniej mam niż Ty. Wczoraj same hortensje przycinałam i zajęło mi 8 godz bo i patyczki segregowałam dla znajomych. Kiedy masz te nagrania? Oj też bym się stresowała. Piekne masz te donice z bratkami Pozdrawiam

Bo u nas nie da się tego obrobić, bo dojrzałe ogrody i bogactwo roślin.
Ja wszystkie hortensje już wycięłam, dziś robiłam te 8 sztuk w kole bukszpanowym, wielkie krzaki, zajęło mi to 4 godziny, bo od razu cięłam na mini kawałki i do wora pakowałam.
A tak w ogóle to dziś od 9 do 18.30 non stop robiłam, uparłam się zakątek koło rodków zrobić, teraz padnięta, ale szczęśliwa
Danusia, w tym roku ja sama cały ogród robię. Nagrania końcem kwietnia, na razie bezstresowo. Bratki jeszcze kupię, bo znalazłam 4 donice. Jeden kawałek, wycinek i tyle godzin tam robiłam, ale już coraz bliżej końca, chodzi mi o wycinki, jeszcze lawendy, róże i część jałowców i rabata z kulkami bukszpanowymi i rany...jeszcze giganty Moudry

a w donicach koło domu, ukorzeniam sobie głogowniki i ostrokrzew, póki nie ruszą hortki, dają mi kolor

a tu mi coś zżarło sosnę na pniu i znowu patyki hortensji, co się nie przyjmie, wywalę

Ogród z widokiem na jezioro 20:37, 20 mar 2019

Do góry
yolka napisał(a)
Jedna laurowiśnia ma ciemne liście, a pozostałe żółtawe, nie wiem czy to od gatunku zależy (nie wiem co mam), czy coś in nie pasuje. W realu są ciemniejsze w słońcu wydają się jeszcze bardziej żółte. W ub roku też tak miały

Piękny widok, laurowiśnie jak miss Polonia na wybiegu
Moja działka na Dębowym Lesie 20:36, 20 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kocham góry Pytanie Ci zadałam post wyżej, bo na Twojej trasie mieszkam

Ja też kocham góry.
Dxis6 i Kasprowy i Morskie Oko ze spacerkiem 15 km w dwie strony zaliczyliśmy. Nogi trochę bolą. Ale było super.

Morskie Oko w śniegu i pod lodem .
Wiosny tu nie wiadac

Przedogródek pod dębem 20:34, 20 mar 2019

Do góry
I jeszcze szachownice

A na koniec proszę o pomoc:
Cieszyłem się, że nie mam opuchlaków. Już się nie cieszę - są

Nie mam cierpliwości szukać na wątkach bo już opisywano jak zaradzić. Pomóżcie. Czym pryskać? Decisem?
Przedogródek pod dębem 20:29, 20 mar 2019

Do góry
i białe

kolejny

Niestety te ciemne nie kwitną. Marniutkie. Nie wiem czy przeżyją. Podsypałem wapnem
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:27, 20 mar 2019

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Piękne to zdjęcie, Aniu. I to z barwną panoramą okolicy również.
W pięknym miejscu mieszkasz.
Dziękuje Basiu i zgadzam się z tobą Jest cisza, spokój i przestrzeń

Przedogródek pod dębem 20:27, 20 mar 2019

Do góry
Moje ciemierniki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies