Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 12:39, 18 mar 2019

Do góry
Magda Już czuję wiosnę, bo już coś widać.
Nie było aż tak źle i tak tęskno za wiosną jak w tamtym roku...
Chyba trochę zakupy, planowanie, no i uprawy parapetowe pomogły
Pozdrawiam, mam nadzieje, że już Ci dużo lepiej

Wiola tak, zgadzam sie z Tobą do pełni wiosennego zadowolenia jeszcze tylko słońce, ptaki no i bez tego wiatru

Basia ja też nie wiedziałam, myślałam , że to chmiel bo w tym miejscu mi się pojawił i wszystko oplótł. Dopiero jak doszłam po nitce do kłębka po dwóch dniach to się wydało, że to bez.

Dla Was w pierwsze krokusy rozkwicie.
Przedogródek pod dębem 12:37, 18 mar 2019

Do góry
Wacław jak fajnie, że mogliśmy znowu się spotkać i spędzić razem niezapomniane chwile...zostawiam Ci focie na pamiątkę
spotkania na targach w Jasionce

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 12:31, 18 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale bym z tej ramy łóżkowej zrobiła furtkę ....a właśnie jestem na temacie bo nad rowem potrzebuję

Super pomysł, musiałabym trochę pogółwkować aby znaleźć zastosowanie
Godzinami można buszować.

Ogród w mieście-ogrodzie 12:22, 18 mar 2019

Do góry
PrawieBory napisał(a)
Witaj Andrzeju.
Dzisiaj odkryłam Twój ogród i oniemiałam. Boooszszsze jak cudnie. Kocham sosny za zapach, za bezproblemowość a spadające igły wcale mi nie przeszkadzają i dlatego właśnie kupiliśmy dwa lata temu działkę pod lasem . Na naszej działce zastaliśmy kilka sporych już samosiejek sosnowych lecz kilka dużych sosen wycięli poprzedni właściciele korzystając z "lex Szyszko".
Aby oddać naturze co do niej należy i w ramach walki ze smogiem posadziliśmy 120 szt. sosny czarnej. Na razie pielęgnuję, podglądam i czekam aż natura odwdzięczy mi się i pokaże swoje piękno i w moim ogrodzie.
Twój ogród mnie oczarował. O takim zawsze marzyłam. Teraz już wiem, że i na moim piachu wszystko jest możliwe. Dziękuję, że dzielisz się swoją pasją, doświadczeniami i pięknem które tworzysz. Bedę zaglądać tu i wirtualnie spacerować po Twoim ogrodzie.
Pozdrawiam.

Cześć Kaśka, dzięki za odwiedziny i miły wpis. Sosna zwyczajna w piachu radzi sobie świetnie, pod wszelkie inne nasadzenia podłoże jednak wymieniam. Pozdrawiam

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 12:18, 18 mar 2019

Do góry
Pomimo zimna w dwa dni, na cztery ręce udało mi się zrobić wiosenne porządki.
Niestety druga para rąk w ogrodzie takim jak mój, może szkód narobić. Nie mam już przywarki japońskiej, trudno było jej nie zauważyć. W worach pograbionych liści już jej szukać nie będę.

Po całym areale nawóz rozsiany według instrukcji Moni: hydrokompleks Bella, rzutowo jak robił to kiedyś prawdziwy siewca. Najszybsze na świecie nawożenie! Czyli pierwsze zasilanie marcowe zrobione, deszcz rozpuścił już granulki, następne w maju. Granulowany (tym razem bydlęcy) nawóz zalany do rozcieńczania, dla największych u mnie żarłoków.

Cięcie liściastych mam też z głowy oraz bardzo pracochłonne usuwanie pniaków pozostałych po wycince jesiennej. Bardzo dużo iglastych poleciało, w tym też dwie tuje przy tarasie. Sporo zrobiło się miejsca.

Bez przekonania takie poidełko ustawiłam na osi.

Wpadła mi w oko bergenia rosnąca po prawej, nie mam pojęcia jaka, znacznik dawno wygrabiony! Ale ładna, trzeba ją rozmnożyć.

Poidełko z bliska. Muszę trochę kolumienkę przemalować nazbyt ordynarnie 'postarzona'.

Jak wam się podoba?

Ogród w mieście-ogrodzie 12:17, 18 mar 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Piękna kalina, też sobie kupiłam Może będzie zimowała i kwitła .

Będzie zimowała i będzie kwitła, i jeszcze będzie pachniała

A wczoraj na niej i na ciemiernikach uwijały się pszczoły!!!

Podwórkowa rehabilitacja 12:14, 18 mar 2019

Do góry
Iwona, Ania, Ania, Ewa, Sylwia nazbierało się z racji tego, że to prezenty z Londynu od mojej pierworodnej, która wakacje(2 razy) spędzała na pracy w pewnej szkółce. Mamy teraz pamiątkę
Wczoraj było pięknie, czas leniwie minął na planowaniu a dziś leje (czosnkom i innym cebulowym się to podoba).
Forsycja mi kwitnie w domu w bukietach ale ja czekam na lilaki.
Pozdrawiam

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 12:11, 18 mar 2019

Do góry
vita napisał(a)

Ale bym z tej ramy łóżkowej zrobiła furtkę ....a właśnie jestem na temacie bo nad rowem potrzebuję
Za drzwiami do ogrodu... 11:53, 18 mar 2019

Do góry
Dziewczynom bardzo dziękuję za kwitnące i nie...niespodzianki!Buziam
Za drzwiami do ogrodu... 11:40, 18 mar 2019

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 11:38, 18 mar 2019

Do góry

Kupiłam też taką seledynową kostrzewę do rozmnożenia:

I rojniczki
Sezon 2017 u Hanusi 11:38, 18 mar 2019

Do góry
U Hanusi ciągle wieje!
Lecz na wiosnę mam nadzieję!
No bo jak to tak,
by mnie
trzymać w domu całe dnie?
Wyczytałam pół regału,
coś na serio, coś z kawałów,
ale jednak świat realny
inny niżli wirtualny.
Jutro, w środę, w tym tygodniu
do ogrodu włożę spodnie,
i wyruszę pod mą gruszę!
Jeszcze w czapce,
Nie przystoi w taki wicher
z gołą głową biegać babce!
Może jeszcze nie wywiało
co mi w lutym zakwitało?

Za drzwiami do ogrodu... 11:34, 18 mar 2019

Do góry
Zdjęcia w pomieszczeniu ,przy sztucznym świetle...ale cóż ...wczoraj wróciłam późno, a dziś czasu brak...
Za drzwiami do ogrodu... 11:30, 18 mar 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Fajne zdjęcia z targów.
I spotkanie, fajnie wam
I nowe zakupy, to ciemiernik, i co jeszcze kupiłaś ??

Aniu było mega miło!Takie cieplutkie spotkanko ,jakbyśmy się wszyscy znali od lat Nawet szkoda było czasu na te zakupy.Ale ciemiernikom nie odpuściłam mimo że sadzonki niewielkie za tą cenę ,wg mnie.W Lublinie były większe i tańsze.Tu tylko te cuchnące były ogromniasteAle ja nastawiłam się na te kolorowe
Zrobiłam im w domu na szybko roboczą sesję dla was w mojej donicy(jeszcze z metkami)Ale one pójdą raczej od razu do gruntu.

Mój taras we Francji 11:21, 18 mar 2019

Do góry
Work in progress
Wielkie nic- pomysł na rabatę i piękny słoneczny taras 11:19, 18 mar 2019

Do góry
Reniu, nie wiem, czy Ci się spodoba moja propozycja

Przy planowaniu ogrodu ogólna zasada jest taka, żeby strefy funkcjonalne nie wchodziły sobie w paradę.
U Was na razie wygląda to tak, że ławeczka stoi w strefie komunikacyjnej do stodoły, a cały ten kąt przy wejściu do domu jakiś taki niezagospodarowany.
Podejrzewam, że wolicie wygrzewać się na słoneczku, niż marznąć w cieniu.

Pomyślcie jednak, nad przeniesieniem się w ten kąt, który by wtedy służył do ochłody w letnie upały

Zrobiłabym wtedy rabatę pod całą tą ścianą szczytową, tak, żeby zachodziła aż na taras. I w tym kąciku ustawiła ławeczkę.

Przy tej ławeczce donice z kwiatami, tak samo na tej ścianie, gdzie obecnie stoi ławka z palet.
Osobiście nie mam cierpliwości do donic, ale np.: Szefowa i Przemek robią przepiękne kompozycje donicowe. U Was to chyba jedyna opcja, żeby "uprzytulnić" ten taras.
Co do zasłonięcia stodoły, to jeśli zasłonić można obydwie pary drzwi, to tak, warto tam zrobić jakieś nasadzenia. Jeśli tylko te pierwsze wrota są nieużywane, a drugie i trzecie tak, to nie ma sensu moim zdaniem. Też ustawić tam parę donic i tyle.

Natomiast przyłożyć się do zagospodarowanie tego wielkiego miejsca naprzeciwko tarasu, z drugiej strony podjazdu, żebyście przez te szklane drzwi mieli oszałamiający widok.

Niezbyt zgrabny rysunek popełniłam:
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 11:10, 18 mar 2019

Do góry
Ostatnio sporo drzew i krzewów nabywam i to jeszcze nie koniec.

Leszczynowiec chiński, może mieć u mnie problem z zimowaniem, ale nie mogłam się powstrzymać.

Klon strzępiastokory, moje drugie podejście.

Lipa drobnolistna odmiany 'Winter Orange' efekt lektury roczników pism wypożyczonych mi przez Pszczelarnię Ewę i zapobiegliwości Kasi z jednego z centów ogrodniczych

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:52, 18 mar 2019

Do góry
Dziękuję za miłe wpisy, ubolewam nad tym, że rzadko się odzywam.

U mnie jeden cieplejszy dzień i nie wiadomo skąd tyle pszczół

Cyklamen coum kwitnie nieprzerwanie od grudnia.

Trochę przebiśniegów, naczytałam się o przebiśniegowych obwódkach, trochę się rozmarzyłam. Koniecznie, dopóki jeszcze widzę szczypiorki muszę je rozsadzić i zadbać o nie. Śnieżycę karpacką mam prawie w zaniku. Może wapnowanie potrzebne? Ale Śnieżyca wiosenna z kolei rośnie jak szalona.

Mój najstarszy z oczarów.

Na początku marca miałam akcję: kup oczara! Najlepiej dobrze widocznego w ogrodzie np. 'Arnold Promise'.
Łatwizna, w pierwszym sklepie nabyłam. Jest moim trzecim oczarem, pierwszym żółto kwitnącym.
Trzmielina - Euonymus 10:51, 18 mar 2019

Do góry
Witam serdecznie.
Czy ktoś ma pomysł, co mi tak zjada trzmieliny? Dwa lata temu się zaczęło, w zeszłym roku już pogrom, oglądałam liście od czasu do czasu, sprawców nie znalazłam Za chwilę będą nowe listki, chciałabym coś zrobić, żeby ustrzec je od skonsumowania ...

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 10:38, 18 mar 2019

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Dziś przyjechała wywrotka gratisowych zrębków liściastych

i w związku z tym moje banalne pytanie:
ile mocznika potrzebuję,aby zrębki szybciej się kompostowały ?
jak technicznie to zrobić ?

podzielić na mniejsze kopce i polewając przerzucać widłami?

Super...taką wywrotkę chętnie bym przygarnęła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies