Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "molinia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:17, 16 wrz 2013

Do góry
Proszę o podpowiedzi jak posadzić na tej rabacie piwonie.

Mam 5 szt. Coral Sunset

http://www.graefswinning.be/shop/product_info.php?products_id=19

Dokupiłam u Podstolca 5 szt. Early Glow

http://www.graefswinning.be/shop/product_info.php?products_id=79

Będą zatem 2 kolory - koralowy i jasno żółty przechodzący w kremowy. Ciężko ten drugi kolor opisać. Nie wiem czy dobór kolorów dobry, ale te misię podobały wśród tych do wyboru. Nie wiem jak je tu posadzić (bo niedługo przyjadą te Early Glow). Czy mieszac kolory, czy w jednej części posadzić tylko koralowe a w innej tylko kremowe?
Przypomnę układ:
1. całkiem po zewnętrznej stronie, te kulki to choina kanadyjska
2. pas zielony i H to miskanty i hortensje limelight
3. pas szary to docelowo plamy jeżówek (nie ma ich na planie), najchętniej pomarańczowych lub innych żarówek i trawy np. molinia, rozplenica, obiedka; zaznaczone w tym pasie są 3 zółte robinie frisia i niebieskie plamy kosaćca syb.

Piwonie pójdą do rzędu szarego, tylko jak - pojedynczo czy np. tu dwie tam jedna? No i te kolory, jak to rozłożyć. Chyba nie będą się z niczym gryzły podczas kwitnienia? Czy się mylę?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:08, 07 wrz 2013

Do góry
kachat napisał(a)
Mnie się bardzo kompozycja podoba i bym chyba nic nie zmieniała A te trawy w bukszanach to co to..?

Ta wysoka to jakaś molinia a niskie to tataraki cynamonowe
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:44, 01 wrz 2013

Do góry
yolka napisał(a)
Śliczna rabata - magiczny zakątek, mam pytanie, jak się nazywają trawy przy kulkach?

Jolu te niskie to tatarak cynamonowy, te wysokie z kłoskami (do przesadzenia) to molinia prawdopodobnie caerulea
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:35, 20 sie 2013

Do góry
Molinia od Magnolii chciała mnie przerosnąć, ale się nie dałam. Stanęła równo ze mną.

Szwedka najłądniejsza w taki stadium rozkwitu. Tylko jakaś mucha przyleciała podziwiać

Tak pracuję. Najpierw plewię, a później zamiatam do czysta

Miniaturowy ogródek 23:19, 07 sie 2013

Do góry
Gabrysiu, stipy jako jedyne (oczywiście oprócz rozplenicy rubrum) nie przezimowały. Kupiłam parę nowych i wsadziłam między jeżówki.
Pod lustro poszła molinia variegata, ale musi urosnąć.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 16:05, 25 lip 2013

Do góry
molinia careulea Variegata- może nie na sam piach, ale na suchej glinie u mojej mamy ma się świetnie.
Tylko budzi się w maju, więc w czerwcu będą czuprynki jej, jednak nie jakies wielkie.
Wczesny jest trzcinnik- np Avalanche, ale spory

Z nie variegata, ale do ok 100cm obiedka szerokolistna
Jeszcze owies wieczniezielony, no i może sesleria heuflerian, tylko rzadko sadzona- co ok 50 cm

I piękna stipa capilata- kłosy ma dość wysokie, ale b. ażurowe, w czerwcu jeszcze same kępy
i briza media- ale tą znam z opisów, więc nie wiem czy ma czegoś 'za uszami' jak np butela co kwitnie wcześnie, ładnie a od sierpnia można ją znienawidzić- brrr

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:14, 18 lip 2013

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Jak tu się pracowicie zrobiło. Rózyczki sliczne, Aga. Bodziszki też. Takie niepozorne a takie piękne. Pozdrawiam!
Molinia bardzo ładna jest. Jakoś nigdy wcześniej jej nie widziałam.

Się odpoczęło, się zabrało do roboty ze zdwojoną siłą.
Pozdrówka. Ja też wielu rzeczy jeszcze nie widziałam.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:25, 17 lip 2013

Do góry
Jak tu się pracowicie zrobiło. Rózyczki sliczne, Aga. Bodziszki też. Takie niepozorne a takie piękne. Pozdrawiam!
Molinia bardzo ładna jest. Jakoś nigdy wcześniej jej nie widziałam.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:58, 16 lip 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Piękne róże, zwłaszcza dwie pierwsze - Maria Theresa i Baronesse, bo ja lubię takie bardzo pełne. Pachną?

Widziałam że pytałaś o bób u Karoliny - ugotowany młody bób, z łupinkami, wymieszać ze świeżym masłem i dużą ilością posiekanego, zielonego kopru. Proste i pyszne.

Gabrysiu, te róże nie pachną, mocno się trzeba wysilić, żeby w ogóle cokolwiek poczuć. Bób wypróbuję na Twój sposób, dziękuję.

magnolia napisał(a)
ładne te bodziszki. Mam nadzieję że w następnym sezonie pokażą co potrafią.
Molinie szybko nadrobią dzielenie, daj im sezon, będa 2 razy większe.

Ewalm to molinia arundinacea, ta wielka

Na razie nie jestem nimi zachwycona, ale liczę na lepszą zabudowę z liści, wtedy będzie ładniejsze tło dla tych kwiatków, na razie za dużo ziemi prześwituje. Ale to ich pierwszy sezon, dużo przeszły tej wiosny, więc czekam na następny sezon.
Molinie i tak ładnie podskoczyły. Na razie sterczą śmiesznie jak szczypior, ale Twoje zdjęcia pobudziły moją wyobraźnię. Chyba będzie bardzo ładnie jak to wszystko się weźmie w garść i rozrośnie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:38, 16 lip 2013

Do góry
ładne te bodziszki. Mam nadzieję że w następnym sezonie pokażą co potrafią.
Molinie szybko nadrobią dzielenie, daj im sezon, będa 2 razy większe.

Ewalm to molinia arundinacea, ta wielka
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:33, 16 lip 2013

Do góry
Kwiatek Laury

Kwiatek Double Jewel

Magnolio, jeden z Twoich zawilców będzie kwitł. Reszta nie ma pączków, ale rosną, przyjęły się.

Molinia od Magnolii - na razie jak pęczek szczypiorku, he he, ale ważne że się przyjęły wszystkie. Zrobiłam 8 z 2. Miszczu jestem W tle liście kosaćca żółtego. Na ziemi papiery i ściółkowanie skoszoną trawą.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:53, 15 lip 2013

Do góry
ewalm napisał(a)
A jakiś wypełniacz między tym wszystkim przewidujesz? Cos niskiego, kępiastego? Jakieś bodziszki albo coś?

Chyba nie. Mają być miskanty, hortensje, kosaćce syberyjskie, robinia frisia x 3 szt. jako najwyższe piętro, molinia, piwonie, jaśminowce belle etoile, myślałam jeszcze o ostróżkach w kilku punktach pomiędzy trawami. Ostatnio jeszcze zastanawiałam się nad jeżówkami w obiedce, bo bardzo mi się to połączenie podoba, ale nie umiem tego rozplanować. Najłatwiej byłoby posadzić w rzędach tak jak idą choiny, ale czy to nie będzie sztuczne?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:56, 01 lip 2013

Do góry
I jeszcze takie ogólne widoczki - molinia już kwitnie

Lawenda chyba już niedługo do ścięcia - będzie wianek
Ogród w Holandii 22:14, 25 maj 2013

Do góry
Ewa, a zobacz na tym zdjęciu: http://www.plantes-shopping.fr/articles/molinia-caerulea-moorhexe.html może rozpoznasz co to za zadarniacz. Bo taki by mi pasował. I ten rodzaj molinii też.
A nie wykopała byś tego kopytnika? Żartuję, ale tak po prawdzie to szukam tu u siebie jakiejś okazji na niego, bo bardzo bym go chciała dac w takie jedno miejsce zacienione, a u mnie roślinka w pojemniczku P9 prawie 4e kosztuje! A on podobno wolno rośnie i trzeba by kilkanaście jak nic kupić! No to już za to można poważne drzewo kupić! Zdziercy!
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 23:37, 24 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Gierczusiu, to kłosówka miękka - holcus mollis, a molinia to inaczej trzęślica - ot takie łamigłówki językowe Nazwa nieważna, ważne że Ci się podoba I mi też się podoba

Aga ... Dzięki ...
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 19:33, 24 maj 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Ja się chyba od tej molinii nie uwolnię i chyba ją sobie sprawię ... No ten kolor jest niesamowity

Wprawdzie Bociuś odradzała, ale to może kwestia cięcia

Gierczusiu, to kłosówka miękka - holcus mollis, a molinia to inaczej trzęślica - ot takie łamigłówki językowe Nazwa nieważna, ważne że Ci się podoba I mi też się podoba
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:34, 23 maj 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)

Marzenko mam 2 pytania:

1. Dlaczego ta molinia jest tak schowana u Ciebie? Przecież ona jest przecudna
2. Jak to strzyżona? Mam ją, ale zupełnie nie wiem co dalej ani jak się nią opiekować...

I oczywiście soczyste całusy dla Ciebie

Schowana bo nie mam na nią koncepcję i się straszliwie rozrasta.
Strzygę na płasko (jak trawnik) nożycami do bukszpana z tchibo.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:33, 23 maj 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

to słynna molinia - kłosówka nie do okiełznania.... strzyżona już raz w tym sezonie i znów urosła...

Marzenko mam 2 pytania:

1. Dlaczego ta molinia jest tak schowana u Ciebie? Przecież ona jest przecudna
2. Jak to strzyżona? Mam ją, ale zupełnie nie wiem co dalej ani jak się nią opiekować...

I oczywiście soczyste całusy dla Ciebie
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 20:36, 23 maj 2013

Do góry
stychaz napisał(a)
Pięknie

Marzenko, co to za biała trawka za leżakiem?

to słynna molinia - kłosówka nie do okiełznania.... strzyżona już raz w tym sezonie i znów urosła...
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:25, 10 maj 2013

Do góry
Wpadam
Ty sobie bardzo dobrze radzisz sama. Przecież ułożyłaś to bardzo ładnie. A Podstolcowi nie przepuszczę na przedwiośniu, też zamówię jarzmiankę u niego. Jakiś czas temu posiałam jarzmiankę, ale narazie nic nie ma jeszcze. Brak mi cierpliwości do nasionek.
Na ostatnim zdjęciu mam jednak wątpliwość czy molinia nie zasłoni jarzmianki- ułóż je może tak żeby jarzmianka była przed nią, albo między- to kwestia zamiany 1 szt , tej środkowej z molinią.
Sesleria Ci kwitnie?- u mnie też. U Ciebie być może nie będzie trzeba , bo młoda, ale ja za kilka tyg swoją zetnę- wtedy zajmie się rozrastaniem się i byciem 'krzepką', zamiast bujaniem w górę.
Zawilce zakwitają?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies