Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerwa na kawę... 22:20, 11 mar 2019

Do góry
Dziewczyny - warsztaty polecam. Bardzo miła odskocznia. 4 godziny minęły zbyt szybko. To było takie wprowadzenie do właściwych warsztatów, ktore są kilkudniowe. Wszystkie narzędzia zapewniają. Kasia - prowadząca jest przemiła. Najpierw było trochę teorii a potem robiłyśmy wybrany projekt - jeden z trzech do wyboru. Ja oczywiście skrzynkę na rośliny wybrałam. Krzywo wyszło ale jak na pierwszy raz z zaokrągleniami - to jestem z siebie dumna wcześniej skrzynki na ogród robiłam ale przycięcie zlecałam w składzie. Teraz sama wszystko cięłam ręcznie - nie maszynowo. Część warsztatu bo jeszcze wyrzynarka, wkrętarka, strug były w użyciu

A to finalny produkt do pomalowania. Niestety na wkręty łączony ze względów czasowych.

Oglądaliśmy różne drewna. Z ciekawostek - przepięknym miękkim drewnem do toczenia jest sumak octowiec. Piękna jest jabłoń. Nie warto palić w kominku.
Ogród tkany marzeniami 22:18, 11 mar 2019

Do góry
Trawnik jeszcze kończył się układać, a ja już kombinowałam jak połączyć zrobioną trochę na ura w poprzednim roku rabatę za domem z nowo-powstającą.

Pamiętajcie o ogrodach 22:16, 11 mar 2019

Do góry
greg66 napisał(a)

Fajny masz sprzęt do cięcia trawy. Muszę przymierzyć się do takiego zakupu, bo po ostatnim przycinaniu moich starych, rozrośniętych kęp nabawiłam się odcisków od nożyc i sekatora.
Pszczelarnia 22:15, 11 mar 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Niby szaro i ponuro a u Ciebie jest jednak na czym oko zawiesić.

Ależ masz nasion do wysiewu!!! podziwiam.

Jeszcze wieszam oko na dereniach.

A na górach dobre warunki narciarskie, dosypało

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:12, 11 mar 2019

Do góry
mira napisał(a)
A ja idę oglądać 1 odcinek GW - to dobrze mi robi zawsze.

Gdzie?

Ogrod z linka marzenie, taki verwunschen jak lubie
Ukojenie 22:10, 11 mar 2019

Do góry
Nie udalo sie wyprobowac.
Przeczytalam tylko instrukcje i w koncu wiem ile co wazy:

Raport wysiewowy:
- wzeszly zeniszki
- na lobelii pojawila sie plesn jutro bede szukac i sypac weglem.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:07, 11 mar 2019

Do góry
A ja idę oglądać 1 odcinek GW - to dobrze mi robi zawsze.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:02, 11 mar 2019

Do góry
Nie powinno mnie tu być bo mam fatalny humor.

No cóż klimat się zmienia i takie klimatyczne ekscesy będą /o daliach myślę/.

Dzisiaj przez kilka godzin była w nocy wichura/huragan/porwiste powiewy - lecialo jakoś górą bo dołem strat nie było.
Był też rano grad, było słońce i waliło śniegiem - wiosna idzie.

W nocy stałam w oknie i patrzyłam jak wygląda noc z huraganem - być na morzu...nie

I tak patrzyłam na moją śliwkę obrośniętą bluszczem jakbym przeczuwała.
To było miejsce gdzie ptaki miały gniazdo i wiele innych owadów moc hotelików.
No ale nie ma już.

Miałam nadzieję że zdrewniały bluszcz tak się tam zakleszczył że da radę.
To był dość istotny strukturalny element ogrodu osłona tarasu.

Wiem, że mam miejsce na nowe i dużo materiału do kompostownika /choć akurat nie najlepszy/.
Tyle tylko że jak wiadomo to coś rośnie kilka lat - na razie trzeba oporządzić a potem pogapić się i coś wymyślić.
ławka z daszkiem nie wiem czy się nie połamała.

Czegoś takiego jeszcze nie widziałam. I nigdy się tak nie bałam.
Trzeba być teraz przygotowanym na takie ekscesy niestety - wiosna przed nami.

Ogrodowe kreacje 22:02, 11 mar 2019

Do góry
Lubię takie podręczne szkółki łatwo dochować się ładnych okazów. Raz udało mi się sporo cisów namnożyć i teraz sobie mężnieją i czekają na swój czas. Podziwiam wiosenne zakupy szczególnie hortensje. I irysy też podziwiam. W zeszłym roku się zraziłem bo mi wygniły wszystkie, ale w tym roku chyba znów spróbuję. Trochę jestem zaniepokojony, bo widzę że z ziemi wychodzi mi niewielka część dwuletnich czosnków Purple Sensation. Pamiętam że Ty sadzilaś chyba Gladiatory. Wyszły już z ziemi?

Aurelllia napisał(a)

Pozdrawiam
Pszczelarnia 21:53, 11 mar 2019

Do góry
kwartet napisał(a)
Ławeczkowe zacisze miodzio(choruję na taką),u ciebie wiosna szybciej przyszła, przebieram nogami,a strumień to bym chętnie zrobiła kopiuj wklej.

Magnolio twoje hybrydy sie sieją?U mnie tylko nigra ,mam taką wypasioną sadzonkę hybrydy(zdjęcie wklejałam u Gruszki) bidula chyba bezpłodna jest.

Anda pisała, że niektóre ciemierniki (hybrydy) są sterylne.

Ja tę wiosnę z lubością nazywam przedwiośniem- tak je lubię. Taki moment przed eksplozją.

Ławeczki szukaj w TK. Na pewno się pojawi.

Wrzucę ogólne widoczki, bardzo pozimowe, nic jeszcze w ogrodzie nie robiłam.

Moja działka na Dębowym Lesie 21:51, 11 mar 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Staw imponującej wielkości

Taki jak dla nas akuratny.
marba napisał(a)
Fajny pomysł z tym stawem. Woda bardzo ożywia ogród. Będzie cudnie.

Basiu ten staw jest na nowym areale i to w końcu działki przy granicy z łakami.Ocziwiście kiedyś przy ogrodzeniu czymś jeszcze obsadzę.
Ten dotychczasowy na nim nic nie zyska, bo za daleko.
Zobacz na zdjęciu drugi dach to mój domek.Trochę jest do niego
Stary ogród zamkn. 21:34, 11 mar 2019

Do góry
Bardzo podobają mi się ozdoby z metalu, ale są koszmarne drogie. Więc przez zimę udało mi się pospawać kilka własnych dekoracji . Teraz pomału sobie rdzewieją.

Stary ogród zamkn. 21:30, 11 mar 2019

Do góry
Pod koniec zeszłego sezonu założyłem taką rabatę, z której chyba jestem zadowolony. Było na czym oko zawiesić zimą, a wygląda schludnie również wiosną. Bardzo ładnie zimę przetrwały wilczomlecze. Czekam, aż podrośnie żywopłot grabowy, który zrobi ładne tło dla cisów i traw

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:30, 11 mar 2019

Do góry
sprzątając rabaty w podwórku takie cuda znalazłam

i pani kosica?

Udało mi się jeszcze trawke posiac na boisku i w przejściu za żywopłotem grabowym....pewnie za wcześnie jeszcze, ale jak wszystko startuje to i trawa może zechce póki jest wilgotno....
brakło nasion na resztę, trzeba dokupić, te były zeszłoroczne, więc i tak wschody nie pewne
Stary ogród zamkn. 21:27, 11 mar 2019

Do góry
Mój pomocnik ładnie pasuje do bratków

Stary ogród zamkn. 21:25, 11 mar 2019

Do góry
Udało mi się zdobyć ranniki jeszcze muszę kupić przebiśniegi, ale z jesiennych cebulek jeszcze mi się nie udało nic wyhodować.

Hortensjowo 21:22, 11 mar 2019

Do góry
masz bardzo wprawne oko

nie mogę teraz dokładnie zmierzyć odległości, bo ciemno ale przesyłam szkic działki

u dołu kartki od lewej garaż, dalej dom;
przed domem, i trochę zachodzi o wejście do garażu, jest już zrobiony taraa (na zdjęciu widać go jakby był chodnikiem), szerokości około 3-4 m (jutro postaram się dokładnie zmierzyć);

działka ma kształt trapezu o podstawie 12 m, lewy bok ma 15, 4 m, na wprost 15 m, prawy bok 14, 4m (nie wiem czemu program krzyczy jak się pisze przecinek po cyfrze? )

kierunki świata wpisałam;

kompostownik to naprawdę nie wiem czy się uda uwzględnić, byłoby super, może przed garażem w miejscu którego tu nie widać (ile zajmuje taki kompostownik i czy bardzo źle pachnie? ); wiem, że masz już doświadczenie w tym temacie, widziałam kompostownik
Stary ogród zamkn. 21:22, 11 mar 2019

Do góry
Rozkwitły ciemierniki

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:22, 11 mar 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Miro, nie martw się, polepsz sobie humor i kupuj floksy

Bratki w donicach prześliczne. Bardzo lubię te duże. U nas są tylko na wiosnę. Moje donice zajęte jeszcze przez bratki/fiołki z jesieni. Kwitną cały czas i żal mi je wymieniać na nowe

Wybrałam floksy ale dodzwonić się nie mogę.
Niesamowite masz bratki ale w jesieni się młode wsadza to i teraz są.

Jak dobrze że jesteś.

Mam taką donicę z różami które wsadziłam w doniczkach. O dziwo przezimowały i na dodatek puszczają listki. Miałam zamiar je wysadzić z tych doniczek, kompostu dać i posadzić. Ale nie wiem czy ruszać ?

To są maleńkie jakieś różyczki takie miniatury kupowałam po 6 zł chyba jak pelargonie

ruszać czy nie ?
Stary ogród zamkn. 21:20, 11 mar 2019

Do góry
Sylwio, prymulki i narcyzy niedługo będą rosły w ziemi

Basiu, donice mi się bardzo podobały u Danusi, tylko ona ma oczywiście znacznie ładniejsze, bo prawdziwe antyki. Te mimo że nowe, to też bardzo mi się podobają a będą jeszcze ładniejsze, jak pokryją się miejscami rdzą.

A w ogrodzie udało się chwilę popracować przed ostatnim załamaniem pogody, i taki właśnie efekt tej pracy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies