Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu na razie jest klepisko.... 11:41, 26 kwi 2019

Do góry
Obiecane robale z bliska. Zobacz czy to te.
Lubią wszystko: chwasty, poziomki, szałwie itd. Mają trzy pary nóg (tylko z przodu) i całe pokryte są krótkimi włoskami

Hirutkowy raj:)) 11:39, 26 kwi 2019

Do góry

Hirutkowy raj:)) 11:37, 26 kwi 2019

Do góry
To trochę pokazuję

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:31, 26 kwi 2019

Do góry
Jabłuszka

Truskawy

Mnóstwo malutkich borówek, będą plony w tym roku bo mam kilka krzaczków

Jeżyna

Dwa ogrody 11:30, 26 kwi 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Jeden kwiatek mam na żółtej magnolii, jeszcze w pąku
Lubisz niebieski kolor? Kamasje już zaczynają kwitnąć

Powojnik w duecie z różą

Lubie niebieski, a camassie my wyszly z ogrodu, byly i nie ma, buu. Dwa razy je wsadzalam, pierwsza wiosna ok, pozniej zero. Przynajmniej u Ciebie sobie popatrze
A powojnik to jaki? Pamietasz? Chcialabym wlasnie taki dzwonkowy, wiosenny, moze byc i alepejski B podoba mi sie kolor Twojego!
Groszkow wiosennych zupelnie nie znam, wieloletnie sa? Jak zimuja?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:28, 26 kwi 2019

Do góry
I jeszczę troche komórkowych pstryków

Choiny puszczają świeże przyrosty, takie słodkie malusie pączuszki

Darowane jesienią tawułki pięknię się przyjęły i teraz zachwycają kolorkami, ciekawe jakie będą miały kwiaty bo to nn.

Małe cebulki posadzone jesienią z B. dały takie coś, przypomnicie co to? bo wstyd, że nie wiem

Tyci pigwowiec po ciężkim początku odbił i ma mnóstwo pięknych kwiatuszków
Malutki pod lasem 11:15, 26 kwi 2019

Do góry
Martuś, wiedziałam, że się po tym moim wpisie uaktywnisz Na Wojska Polskiego przed centrum ogrodniczym Pana T. jest duża tablica "Kwiaty balkonowe i rabatowe". Wjeżdżasz tam w podwórko, a tam... Koleżanka była ostatnio i mówi, że sobie rózne trawki kupiła, ona mało obeznana, więc mówi, że żółte i czerwone, to sobie myślę, że może te żółte to hakone I trafiłam Do tego bardzo miła PAni tam sprzedaje i wie co sprzedaje
Malutki pod lasem 11:11, 26 kwi 2019

Do góry
Dobra, to chyba podzielę, wstawiłam zdjęcia tych moich sadzonek Prawda, że ładne Cieszyłam się jak dziecko, co sobie mową zabawkę kupiło. Będą rosły od północy, dom cieniuje, co prawda jest tam trochę słońca rano i po południu, ale nie ma takiego bezpośrednio południowego słońca.
Dziwne zjawisko na Tui brabant zamkn. 11:03, 26 kwi 2019

Do góry
Podpowiedzcie co to może być ? Wygląda jak sierść , wata itp ?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:59, 26 kwi 2019

Do góry
To teraz ja się pochwalę swoją walką z trawnikiem 180m2
W zeszłym roku nawiezione ziemi polnej, teren podniesiony o około 80-100cm od gruntu rodzimego. Wszystko ubite walcem drogowym aby ziemia nie siadała (przy poziomie podniesienia około 60cm) Następnie dowieziona ziemia i wyrównana koparką. Ziemia pod trawe była przesiewana recznie na oczkach 1cm i była bardzo ładnie sypka i napowietrzona. Ziemia równana była łatą na prowadnicach. Następnie zasiałem trawe TRAWNIK POLSKI GAZON na początku lipca ubiegłego roku. Wszystko przysypałem cienutką warstwa piachu i zwałowałem walcem. Niestety na początku lipca przyszły ulewy i sporą część trawy zmyło :/ Następnie dosiałem trawę i czekałem na efekty... Pod koniec sierpnia było zielono ale niestety z plackami bez trawy. Trawnik był regularnie koszony ale niestety wiele się już na lepsze nie zmieniło. W tym roku trawa niemalże wcale jeszcze nie urosła co mnie zmobilizowało do działania. Dałem ziemie do badań i okazało się że jest jałowa. Zalecili mi nawozy (ilość i dawki na foto widać) Niestety nie udało mi się dostać fosforanu amonu ponieważ jest tylko w workach 50kg. Po konsultacji w sklepie ogrodniczym kupiłem 5kg SALETRZAK PRO AGRO, 5kg YARA MILA COMPLEX, i 10 kg azofoski. Wg zaleceń ze sklepu dwa pierwsze poszły na pierwszy rzut dzisiaj rano i podlewanie a po 2 tygodniach kazali 5kg azofoski. Ponadto 2 tygodnie temu zastosowałem AERATOR W PŁYNIE TARGET.
Teraz kilka pytań:
1. Jak zrobić dosiewke na puste placki? Zrobiłem kawałek ok 5m2 metodą z ziemią ogrodową tzn wzruszyłem ziemię posiałem trawkę i wszystko przyspałem ziemią ogrodową do kwiatów. Resztę też tak zrobić czy macie jakieś lepsze sposoby?
2. Ziemia jak leżała na kupie to była ładna sypka obecnie niestety jest mocno zbita i cięzko nawet szpadel wbić choć woda niegdzie mi nie stoi i wchłania się ładnie. (dlatego zastosowałem aerator w płynie aby zrobiła się mniej zbita)
3. Czy nawozy które zastosowałem wystarczą czy jeszcze jakoś można pomóc tej trawie?

Sianie i równanie:

Sierpień/wrzesień 2018:

Badanie gleby:

Stan obecny:

Ukojenie 10:55, 26 kwi 2019

Do góry
Jeszcze nie ma godziny 11.00 a juz 27 stopni na termometrze.
Ja cieplolub jestem ale i dla mnie to za duzo.
Przesadzilam kilka sadzonek anabel /tymczasowo trafily w srodek oczkowej - moze tam zostana/ polozylam kawalek obrzeza i wyrwalam z taczke chwastow z rabaty lukowe i padam.

Dzis laweczka gdzie indziej i taki widok

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:50, 26 kwi 2019

Do góry
Kiku z rana Słońce tak piękne świeci, szkoda, że nie umiem robić zdjęć

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:41, 26 kwi 2019

Do góry

wczoraj były tylko takie pąki a dzisiaj rano listeczki

wiśnia Royal Burgundy i Amanogawa

System automatycznego nawadniania 10:11, 26 kwi 2019

Do góry
pawel7802 napisał(a)

Dzięki za odpowiedź. Dołączam plik z mapką sytuacyjną ogrodu. Działkę mam dużo większą ale chce zrobić nawadnianie tylko w części bliżej domu.
Chciałbym nawadniać ogród tylko ze zbiornika (10 m3). Jeśli okaże się, że w lato nie będzie zbyt wile deszczy chciałbym zamknąć linie do nawadniania trawnika i podlewać tylko rabaty. Opcjonalnie na trawniku planuje zamontować studzienkę do podłączenia węża. Linia kropkująca nie będzie zużywać wiele wody dlatego mam problem z doborem pumpy. Jeśli zamontuje pompę, która będzie obsługiwać wszystkie linie (nawadnianie trawka będzie pobierać najwięcej wody) to co zrobić z nadmiarem wody gdy będzie działać tylko linia kropkująca. No chyba, że dobrać pompę tylko np do linii kropkującej i nigdy nie włączać wszystkich linii na raz. Jakie macie doświadczenia?

Prościej jest podłączyć linię kroplującą do sieci - za dużo wody nie pójdzie w stosunku do trawnika.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 10:09, 26 kwi 2019

Do góry

Prośba o radę. Drzewa do zacienienia tarasu 10:08, 26 kwi 2019

Do góry
Dzień dobry
Stoję przed dylematem wybory drzew które w przyszłości zacienią mi taras. Taras skierowany jest na południowy-zachód. Ta większa część tarasu jest zachodnia.
W trakcie prac brukarskich przygotowaliśmy miejsca do nasadzeń.
Chciałbym Was prosić o poradę jakie drzewa sprawdzą się w funkcji zacieniania tarasu w miesiącach ciepłych.
Myślałem o catalpiach, klonach albo platan szczepionych na pniu które byłby posadzone przy samym tarasie.
Czy to jest dobry pomysł abo posadzić któreś z tych drzew w rzędzie składającym się z 3 sztuk?
W miejscu większej rabaty koło tarasu wyobrażam sobie jakieś większe drzewa tzn. bardziej rozłożyste ale nie rosnące zbyt wysoko. Catalpa nie szczepiona?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze. Dla mnie to początek prac w ogrodzie i nie ukrywam że jest mi ciężko podjąć jakąkolwiek decyzję w tym temacie
System automatycznego nawadniania 10:02, 26 kwi 2019

Do góry
PiterSas napisał(a)

Hej.
Paweł najpierw policz jakie będziesz miał zapotrzebowanie na wodę a dopiero później dobierasz pompę, a na podstawie jej parametrów będziesz znał i ciśnienie i wydatek wody.
Uważam że niepotrzebnie rozdzielasz linie kroplujące (One mają bardzo małe zapotrzebowanie na wodę.

Dzięki za odpowiedź. Dołączam plik z mapką sytuacyjną ogrodu. Działkę mam dużo większą ale chce zrobić nawadnianie tylko w części bliżej domu.
Chciałbym nawadniać ogród tylko ze zbiornika (10 m3). Jeśli okaże się, że w lato nie będzie zbyt wile deszczy chciałbym zamknąć linie do nawadniania trawnika i podlewać tylko rabaty. Opcjonalnie na trawniku planuje zamontować studzienkę do podłączenia węża. Linia kropkująca nie będzie zużywać wiele wody dlatego mam problem z doborem pumpy. Jeśli zamontuje pompę, która będzie obsługiwać wszystkie linie (nawadnianie trawka będzie pobierać najwięcej wody) to co zrobić z nadmiarem wody gdy będzie działać tylko linia kropkująca. No chyba, że dobrać pompę tylko np do linii kropkującej i nigdy nie włączać wszystkich linii na raz. Jakie macie doświadczenia?

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 09:50, 26 kwi 2019

Do góry
Kwitnie wiśnia
I jak go nie kochać?
Ogród w remoncie 09:49, 26 kwi 2019

Do góry
Powiem Wam, że czegoś takiego się nie spodziewałam. M mówił, że tam beton ale to całe bloki betonowe. Krajobraz na tę chwilę mam taki, że szerokim łukiem omijam to miejsce i uciekam w drugi koniec ogrodu. Usuwanie tego zajmie nam pewno z tydzień.

Wykopaliśmy też klona Flamingo, który był przy sośnie. Wielki już był. Przenieśliśmy go na rabatę płotową. Małe ma pewnie szanse przeżyć ale próbujemy

Przycięłam go trochę. Myślę co dać pod nim. Jest wsadzony jakby na połączeniu rabaty kwaśnej i tej płotowej. Chyba wsadzę tam kilka cisów na poduchy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies