Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:35, 04 maj 2016

Do góry
wrobelki witam u mnie
Co do murka na środku (rozumiem, że chodzi o te pomiędzy tarasami), to są dwie opcje. Pierwsza to wylane razem z tymi bocznymi murkami i murem oporowym przy drodze, a druga to wkopane słupki betonowe z modułowych ogrodzeń betonowych i połączone pojedynczymi modułami z tych ogrodzeń. Jeden moduł akurat ma 50cm wysokości, czyli tyle ile ma mieć murek. Decyzja będzie podejmowana w oparciu o opinię teścia budowlańca

A skarpa powoli zarasta. Jest jej spory kawałek bo chyba ze 4 metry miejscami. Obsadzona jałowcami różnymi, suchodrzewem i gdzieniegdzie trzmieliną i barwinkiem. Z całej skarpy zaskoczył mnie najbardziej suchodrzew, który rośnie na tej nieszczęsnej skarpie pięknie. Tutaj zdjęcie przed przycinaniem i plewieniem.
Ogród z łezką II 20:16, 04 maj 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Podoba mi się ta twoja skarpa
Ogród z łezką II 17:43, 04 maj 2016

Do góry
Teraz chyba się uda, jeszcze forum nie bardzo obciążone, to cierpliwości na wklejanie zdjęć starczy.
Najpierw moja zielenina ( William Morris się zrehabilitował, to ta moja upragniona róża, która mnie w zeszłym roku zawiodła - zapowiada się całkiem, całkiem...), potem wylizana skarpa, na końcu praca eMusia.

Tonący w bieli 13:02, 03 maj 2016

Do góry
Płyty granitowe przed domem

Choinka (rok 2014)

Skarpa przed domem (rok 2015)

Ząbki przy płytach wyprostowane i posadzone cebule

Gracki a pomiędzy nimi narcyzy

Tu narazie jest ściernisko... 07:45, 30 kwi 2016

Do góry
Obejrzałam, twoje cudne tulipany cudo......skarpa fajnie obsadzona, będzie pięknie.
Tworzysz ogród, a to naprawdę miły okres, pamiętam jak sama to robiłam , przez całą zimę wczytywałem się w forum ogrodowiska w głowie był plan, a na wiosnę gdy pojechałam do szkółki to trudno było się oprzeć wielu rośliną i posadziłam w ogrodzie. Brak konsekwencji spowodował, że kilka razy zmieniałam koncepcje....tak to już jest .....ogród tworzymy latami i to jest najpiękniejsze ......sam akt tworzenia....trzyma kciuki i będę zaglądać.
Ogród z pergolą 19:29, 29 kwi 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Idealne miejsce na wiśnie. Ja też tak mam posadzoną razem z magnolią. Jutro chcę dokupić drugą wiśnią do towarzystwa.

o to jak masz jeszcze magnolie do tego to juz wogóle szał!
dumam tylko czy wsadzić tam gdzie żwirek czy tam gdzie skarpa z różami, na dole przy samej palisadzie?
Mały ogród w małej gminie 13:44, 29 kwi 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Gazony betonowe są beee ...
Ja mam i muszę je pokochać, bo inaczej by mi się skarpa obsypała..
Ale jak masz możliwość nie idź w gazony - ani to ładne ani praktyczne
Trzeba potem zasłaniać

No właśnie wiem, ale to jest taka część ogrodu mało używana i mało reprezentacyjna, a potrzebuję tam coś postawić wysokie na 20cm, żeby ukryć zsyp. A w gazonach będą hosty i żurawki (przykładowo), to one też trochę zasłonią... Czy błądzę? Co innego tam mogę zrobić?
Mały ogród w małej gminie 13:16, 29 kwi 2016

Do góry
Gazony betonowe są beee ...
Ja mam i muszę je pokochać, bo inaczej by mi się skarpa obsypała..
Ale jak masz możliwość nie idź w gazony - ani to ładne ani praktyczne
Trzeba potem zasłaniać
NewLife w ogrodzie 10:11, 29 kwi 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)

Widziałam... Piękny kawał trawy. Oczami wyobraźni widzę taką u siebie. A powiedz mi, ile metrów w najszerszym miejscu ma ten kawał rabaty z lewej strony ze skarpą? Na zdjęciu wygląda na spory...

A miałam iść stąd precz do roboty a siedzę i gapię się w wasze ogrody
skarpa od rogu po skosie w kierunku trawy ma jakieś 10-12 metrów, rabata tam gdzie teraz sadziłam sliwy wisniowe, czyli bliżej jej końca ma około 6 metrów (licząc od ogrodzenia do trawnika, czyli rabata kora + żwir, żwir ma tak około 1,5 m)
Moje ukochane miejsce na ziemi 08:36, 29 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nie myślałaś by przesadzić te dwa jałowce.. one urosną ogromne.. to takie z których mam bonzaja dla ubogich.. one tu są za wielkie.. a skarpa już super zarosła

Ania byłam teraz zerknąć w to miejsce.
Pomiędzy nimi jest ponad metr odstępu.
Na razie nie mam koncepcji. Najwyżej będę formować...albo przesadzę w inne miejsce.
Dzięki za rady !!!

Moje ukochane miejsce na ziemi 23:25, 28 kwi 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Zmykam sadzić nowe roślinki

Skarpa gęstnieje.

Nie myślałaś by przesadzić te dwa jałowce.. one urosną ogromne.. to takie z których mam bonzaja dla ubogich.. one tu są za wielkie.. a skarpa już super zarosła
Co i jak? Nowicjuszka 10:47, 28 kwi 2016

Do góry
Dobra Toszka kawę mam, więc mogę na "trzeźwo" myśleć
To jest południowa strona ogrodu, skarpa w której posadzone są tuje ma w najwyższym miejscu ok 1 m wysokości, rabata ma ( to co jest nad skarpą) 2,5m szerokości. W granicy bięgnie linia wysokiego napięcia i telekomunikacji dlatego nie chcę wysokich drzew, a żywopłot będzie utrzymany na h=2m

I teraz może w punktach będzie łatwiej
1. wiąż i hosty zostają jak jest
2. hortensje vaniliowe ( 2m wysokości i 1,5m szer.) zostawiamy 3 szt, a przed nimi różanecznik schneekrone (wolno rosnący do 1m wysokości i 1,3 szer.) też 3 sztuki.
3. Magnolia Genie (3-4 m wysokości), a za nią 4 miskanty variegatus, a przed hortensja bobo
(0,8 wysokości i 1m szer.) 3, czy 4 sztuki?
4. miskanty variegatus 2 szt. brzoza young, lawenda, kulki bukszpanu?
5. miskanty variegatus 7 szt. zawijas z bukszpanu, a w nim jabłoń royalty, czosnki
6. róże the fairy 4 szt. przed nimi lawenda, i dalszy zawijas z bukszpanu
7. hortensje limonkowe (1,5m wysokości i 1,2 m szer.), tylko z czym ????
8. morning light 2-3 szt. bukszpany kule, turzyca bronze form, szałwia omszona

zwróć uwagę też na 2 wersję krótszego boku
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:26, 27 kwi 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)

Skarpa gęstnieje.

Ta rabatka fajnie wygląda z daleka
kolorowa przez tawułki

To miejsce bardzo mi się podoba. Tawułki jako kuleczki wyglądają świetnie. I to jest może alternatywa dla bukszpanów, do których nie mogę się jakoś przekonać. A na tę Twoją hostę to się chyba zawezmę i znajdę jej nazwę, bo bardzo mi się podoba a hosty uwielbiam i na pewno jeszcze przybędzie ich w moim ogrodzie.
Moje ukochane miejsce na ziemi 09:00, 27 kwi 2016

Do góry

Skarpa gęstnieje.

Ta rabatka fajnie wygląda z daleka
kolorowa przez tawułki

Ogród z łezką II 08:20, 27 kwi 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Klon to by mi oczy wybił, przechodziłem kilka razy i ani razu go nie zauważyłem
Dziękuję jeszcze raz za buksiki, prawie posadzone i dzięki takim sadzonkom zmieniła mi się koncepcja, będzie więcej cięcia

Świetnie wygląda skarpa w tej eleganckiej ramce.

Bo za wysoko jest, Ty się skupiłeś na przyziemnych sprawach

Niech Ci rosną na zdrowie

Porządniej wygląda, nie?
Ogród z łezką II 23:40, 26 kwi 2016

Do góry
Klon to by mi oczy wybił, przechodziłem kilka razy i ani razu go nie zauważyłem
Dziękuję jeszcze raz za buksiki, prawie posadzone i dzięki takim sadzonkom zmieniła mi się koncepcja, będzie więcej cięcia

Świetnie wygląda skarpa w tej eleganckiej ramce.
Zielonym do góry... :) 11:28, 26 kwi 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
Wiesz ja od dawna miałam taras w głowie (dom sama sobie projektowałam), jasne ze marzyłam o drewnie - ale jak znajomi zapłacili 16tyś za renowacje tarasu z teaku po 10latach odpuściłam. Nie stać mnie. Wolę kupić rośliny
U mnie wszystko rozciągnięte w czasie z prozaicznych względów - kasa kasa kasa. Ale co sie odwlecze...

Widzę, że mamy podobne dylematy
Też planowaliśmy taras drewniany, też od południa... Ale jak po znajomości krzyknęli nam za niego 20 tys to zwariowaliśmy!! Tak więc zmierzamy w stronę kostki brukowej na tarasie.
Tylko skarpa zostanie do umocnienia i zagospodarowania...
Mój ogród pod górkę... 07:40, 26 kwi 2016

Do góry
makkasia napisał(a)

Czyli ona też wypuszcza nie tak od razu wszystkie tylko najpierw pierwsze bez liści a później równocześnie z listkami, tak? Ojej to może moja też wypuści ? nadzieja umiera ostatnia hi, hi
Cudownie jak zwykle, jak Ty to robisz, że w tych kamieniach wszystko jest takie dorodne i jeszcze skarpa, rozumiem winorośl gdybyś uprawiała ale u Ciebie wszystko jest piękne

Tak jest Kasiu, tłoczy kolejne pąki kwiatowe, a może raczej tłoczyła, bo nie wiem jak po dzisiejszym przymrozku

Co do skarp, to może nachylenie terenu i równomierna ekspozycja na światło mają jakiś wpływ, a na pewno nagrzewanie się kamieni i żwiru.

Dziękuję Ci kochana za tyle miłych słów
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 16:12, 25 kwi 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Ale fajnie trafiłam, na kolejną porcję zdjęć Bonsai... a może go zostawić w samotności? A zamiast kory dać kamień, żeby kontrastował? Skarpa jak malowana
Pozdrawiam Pracusia

Edit... Teraz doczytałam, że Chagall o kamieniu już wspomniała

Niech poczeka troszkę to zobaczymy.
Mam i kamień drobny ten co w kwadratach, zostało trochę, albo duże kamienie, zobaczymy co czas pokaże
dzięki
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 16:11, 25 kwi 2016

Do góry
Ludwika napisał(a)
Wow, bonzai świetny, okazały A z czego jest wyprowadzony?

Skarpa też prezentuje się wyśmienicie. Tak mnie tylko naszło - nie myślałeś, żeby poszerzyć te schody? (te w skarpie) Bo sama skarpa jest dłuuuuga, więc szersze schody dałyby lepsze proporcje. Ale to tylko moje zdanie Generalnie i tak bardzo mi się podoba

Schody faktycznie jak się uda to mogę poszerzyć, chciałem tam tylko małe wąskie przejście, ale to jest pomysł, szczególnie, że schody tarasowe szerokie i zejście na kolejną półkę również szerokie zaplanowałem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies