Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Słońce i wiatr 23:52, 16 lip 2017

Do góry
W wątku cisza, więc czas pochwalić się efektami pracy Jestem ciekaw co czy wam się spodoba, a może macie jakieś propozycje na modyfikacje?

Przedogródek jest już kompletnie obsadzony. Znalazło się miejsce na berberysy, tawuły i żurawki i 3 rododendrony. Całość prezentuje się tak:

Po długich namysłach i kombinacjach zdecydowaliśmy się też na rośliny do naszych wyniesionych rabat za domem. Efekt jest taki:

W dolnej donicy mamy w planach dosadzić jeszcze dwie dość duże bukszpanowe kule, a miedzy donicami a płotem sąsiadów powstanie żywopłot z cisów.

Na dodatek, powiększyliśmy trochę taras o drewnianą część i dzięki temu powstał lawendowy zakątek:

Działamy dalej!
Podmiejski ogród Cataliny 20:45, 16 lip 2017

Do góry
Moje pierwsze trawy:
Red Baron (sadzonka podzielona na 4 szt) i tawuły japońskie Goldflame

i Miskant Chiński w towarzystwie różowych jeżówek

Ogród pod lasem 08:54, 14 lip 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
ale poskąpiłaś tych zdjęć!!
śliczne takietamy

Haha no tak chybcikiem pstryknęłam, obiecuję poprawę!

malgol napisał(a)
Poczytałam o tym Twoim zawilcu...ładny.Jak mocno Ci się rozrośnie to może się podzielisz?U mnie takich "dziwnych" roślin nie miewają w szkółkach

Jasne, że się podzielę, ale wiesz, odbiór osobisty!

inka74 napisał(a)
Iza - jak będziesz miała chwilę z tymi tawułkami to będę wdzięczna, temat nie jest pilny. Przy okazji ta tawuła u Ani już rok temu wpadła mi w oko ale pomysłu nie miałam na tawuły u mnie.

A jak już jestem u ciebie - wnioskuję o zwiększenie ilości zdjęć. Masz bardzo klimatyczny ogród i rękę do zdjęć. I cudne róże dojrzałam ))

No to tak: wysokość części zielonej jakieś 30 cm, wysokość od ziemi do szczytu najwyższego kwiatostanu ok. 60 cm, a patrząc z góry kępa od lewej do prawej zajmuje 60 cm. Bardzo wymiarowa roślina Zgrabna, zwarta, kwiaty trzymają pion.

inka74 napisał(a)
Masz dobrą bazę - projekt. Ciekawa trochę jestem na ile wiernie trzymasz się projektu...

Nie trzymam się już

malgol napisał(a)
Dla mnie ta tawulka to też odkrycie roku nie mogę się doczekać żeby się rozrosla żeby móc podzielić I gdzieś po ogrodzie poroznosic czad ten fiolet

Taaa, ja też ją uwielbiam W zeszłym roku przy sadzeniu od jednej oddzieliła się malutka baby-tawułka, właśnie mi kwitnie jednym kwiatkiem Rozczulająca jest

jolanka napisał(a)
Ale fajne te zdjęcia
Iza, nie dalam rady Trudno, co bedzie, to będzie Jutro rano odwożę mamę, wracam w niedzielę, więc jesli przetrzyma do poniedzialku Tylko sie nią nie stresuj, przywiązana do niej nie jestem

Jola, nie ma problemu, zreanimowałam ją, czeka w wiaderku na Ciebie
Ogród pod lasem 21:57, 13 lip 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Iza - jak będziesz miała chwilę z tymi tawułkami to będę wdzięczna, temat nie jest pilny. Przy okazji ta tawuła u Ani już rok temu wpadła mi w oko ale pomysłu nie miałam na tawuły u mnie.

A jak już jestem u ciebie - wnioskuję o zwiększenie ilości zdjęć. Masz bardzo klimatyczny ogród i rękę do zdjęć. I cudne róże dojrzałam ))

Jasne, jutro pomierzę, ale tak jak Anula pisała, ona powinna być akurat tym czego szukasz. Nie jest to jakiś potwór olbrzymi. Fajna, zgrabna, kolor obłędny. Bardzo, bardzo fajna jest.
A fotki wrzucam, staram się regularnie, choć wiesz...u mnie wszystko w procesie, a nie tak wygłaskane jak u niektórych
Ogród pod lasem 21:26, 13 lip 2017

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:41, 13 lip 2017

Do góry
ona123 napisał(a)

Podobają mi się magnolie, lawenda, tawuły golden, trzmieliny, wszelkie iglaki, róże, berberysy, funkie, krzewuszki i trawy ozdobne, a jeżeli chodzi o drzewa to nie mam zupełnie pomysłu jakie mogłyby tutaj pasować. I tak sobie myślę na podstawie wniosków wyciągniętych z przeglądania zdjęć wielu pięknych ogrodów, że dobrze byłoby, aby choć troszkę zasłonić się od przechodniów.

Wszelkie rady, sugestie przyjmuje bez wahania i z góry serdecznie dziękuję za chęć pomocy
Pozdrawiam serdecznie.
Ona123

Tłem są drzewa zielone w lecie, sptrawdź zatem jakie kolory mają ich liście jesienią i spraw aby drzewa po twojej stronie przebarwiały się na inny kolor.

Latem widzę tutaj drzewa o bordowych liściach (jedno). Proponuję śliwę wiśniową. Także drzewo o biało obrzeżonych liściach np. klon Drummondii.

Magnolia się podoba więc trzeba też posadzić.
Typografia ogrodu 14:26, 12 lip 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)
Asiu mam prosbe bo nie mogę odszukać czy masz moze pod ręka ten szpaler anabelek jak wygląda nim anabelki ruszą i sa same tawuły ?
tu z maja na przyklad
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=2980
Typografia ogrodu 12:04, 12 lip 2017

Do góry
Asiu mam prosbe bo nie mogę odszukać czy masz moze pod ręka ten szpaler anabelek jak wygląda nim anabelki ruszą i sa same tawuły ?
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 10:51, 12 lip 2017

Do góry
gierczusia napisał(a)
Ja w sprawie towarzystwa u Ursy widziałam cudne zestawienie tej tawuły co się przebarwia na czerwono z tą brązową trawką..nazwy teraz nie pomnę , ale wiesz o co mi chodzi
Jak te Twoje cud kulki zobaczyłam to od razu mi to wpadlo do głowy
Buziole gorące

Taaaaa, wiem o którą trawkę chodzi Kulki są dwie różne, no w zasadzie trzy, bo ta trzecia na zapleczu. Czerwona, żółta i zielona. Zostały po poprzedniczce. Będę je przesadzać.... ale kiedy? Bladego pojęcia nie mam
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 10:24, 12 lip 2017

Do góry
Ja w sprawie towarzystwa u Ursy widziałam cudne zestawienie tej tawuły co się przebarwia na czerwono z tą brązową trawką..nazwy teraz nie pomnę , ale wiesz o co mi chodzi
Jak te Twoje cud kulki zobaczyłam to od razu mi to wpadlo do głowy
Buziole gorące
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 10:24, 12 lip 2017

Do góry
Kokesz napisał(a)

Jak zobaczyłam te kulki u Ciebie, to nie wytrzymałam i wykulkowałam swoje tawuły i bukszpany
Zaraz lepiej wyglądają, jak od fryzjera

Też zaraz swoje pod nożyce wezmę

Buziolki Asiu
Nadrobiłam, widziałam spotkanie i cały wypad...Super
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:48, 11 lip 2017

Do góry

Witam wszystkich

od dłuższego czasu przeglądam i podczytuje wszystkie cenne rady, które zamieszczane są na tym forum, jednakże nie potrafię poradzić sobie z pomysłem na roślinność w swoim ogródku działkowym.
Pozwoliłam sobie zamieścić zdjęcia terenu zwracając się z ogromną prośbą o wskazówki jakie rośliny, drzewa zasadzić.
Zdjęcie zrobione zostało od strony altany, a tujki zasadzone są po całości działki (37m).
Wiem, że póki co wygląda to tragicznie, ale zaczynaliśmy w tym roku od zera, trawnik w trakcie wzrostu, wiele błędów za nami, ale trzeba pomyśleć już coś o co upiększeniu naszego małego skrawka relaksu
Podobają mi się magnolie, lawenda, tawuły golden, trzmieliny, wszelkie iglaki, róże, berberysy, funkie, krzewuszki i trawy ozdobne, a jeżeli chodzi o drzewa to nie mam zupełnie pomysłu jakie mogłyby tutaj pasować. I tak sobie myślę na podstawie wniosków wyciągniętych z przeglądania zdjęć wielu pięknych ogrodów, że dobrze byłoby, aby choć troszkę zasłonić się od przechodniów.

Wszelkie rady, sugestie przyjmuje bez wahania i z góry serdecznie dziękuję za chęć pomocy
Pozdrawiam serdecznie.
Ona123
Podmiejski ogródek 10:41, 11 lip 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Jeszcze inna perspektywa:

Myślicie że warto malować te belki na szaro? Skoro i tak huśtawki i drabinka są "drewnianego" koloru?

Na ziemi jeszcze porządek trzeba zrobić.

No i oczywiście zakrawa na ironię losu, że ledwie podsadziłam te tawuły, któe mi tak ładnie kwitną, od razu je sobie hamakiem zasłoniłam

Asieńko ale się u Ciebie podziało

Na prawdę super. Marzy mi się taki hamak do leżenia na razie wystarczyć mi muszą krzesła wiszące (jak już uda mi się do nich dopchać )

Z malowaniem nie pomogę. My też mamy drewniane konstrukcje i jakoś tak naturalnie (bez zastanowienia) eM malował je bejcą. Ale szczerze powiem, że łapię się na tym, że myślę o jakimś fajnym kolorze...
Podmiejski ogródek 07:51, 11 lip 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Myślicie że warto malować te belki na szaro? Skoro i tak huśtawki i drabinka są "drewnianego" koloru?

No i oczywiście zakrawa na ironię losu, że ledwie podsadziłam te tawuły, któe mi tak ładnie kwitną, od razu je sobie hamakiem zasłoniłam

Ale czad!!! Baardzo mi się podoba!

Ja bym belki malowała. Na szaro albo białą bejcą.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 18:41, 10 lip 2017

Do góry
Kokesz napisał(a)

Jak zobaczyłam te kulki u Ciebie, to nie wytrzymałam i wykulkowałam swoje tawuły i bukszpany

Lecę obloooookać
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 18:31, 10 lip 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:47, 10 lip 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Konfitury zrobione. Tawuły przycięte. Ogród podlany.
Straty własne to opuchnięta kostka. Podczas przykucania nie zauważyłam siedzącego na ścięgle Achillesa trzmiela. Przyduszony użądlił. Zatraciłam smukłość w tej części ciała. Okładam się...kompresami.

A ja myślałam, że one nie żądlą. Bo kiedyś w ziemi miały gniazdo i jak pieliłam to je musiałam ręcznie przenieść.

Konfitury z czego - przeoczyłam jakiś owoc?

I pierisy w jesiennej odsłonie!

Podmiejski ogródek 08:53, 10 lip 2017

Do góry

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:48, 10 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Kulki z tawuł... Na mieisąc będą, potem znów cięcie

Ale masz pięknie spulchnioną ziemię - aż chce się w niej ręce zanurzyć

No to prawda, tawuły wyglądały już jakby strzelił w nie piorun kwiaty już przekwitły to je ciachnęłam. Teraz jest miodzio, na jakiś czas
Nad spulchnianiem ziemi spędziłam pół dnia, szkoda tylko że znów szybko zrobi się popiół i później skorupa. Ale fakt jest taki, że po 2 dniach deszczu ziemia jest dość głęboko zlana
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:35, 08 lip 2017

Do góry
Witam ponowie!
Może poradzicie mi coś tym razem?
Mam wzdłuż wjazdu 22m długości, rabatę szer. 1,20cm, posadzony jest bluszcz, aby zasłonił ścianę (będę robić konstrukcję dla niego). Stanowisko słoneczne do godz. 15.
Mam dwa pomysły, wolę pomysł nr 2:
1. Tawuła Japońska Goldmound, na przemian z Szałwią Omszoną w kolorze granatowym. Szałwia ma rosnąć w drugim rzędzie.
Pytanie podstawowe jaką wybrać szałwię, aby była wyższa od Tawuły i się nie przewracała tylko robiła zwarte kępy?
2. Opcja zimozielona: Trzmielina Fortune'a 'Sunspot' lub Emerald 'n' Gold i strzyc w kule. Co można dosadzić z tyłu za Trzmieliną, aby był kontrast tak jak Tawuła-Szałwia?
Rabata jest do wypielenia, Budleja do przesadzenia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies