u mnie ziemia się nadaje do przesadzania, bo posadziłam dzisiaj te tawuły i nie była zamarznięta. Temperatury w nocy przez następne dni to -1 stopień, więc chyba powinno być ok. Ale w środę ma być jeden dzień z temperaturą nocną -5 stopień... chyba powinno być dobrze. Jutro mam czas do południa spróbuję je poprzesadzać tak żeby już rosły we właściwym miejscu.
Oliwko, również wyrwałam się w tę cieplutką sobotę z cięciem. Pod sekator poszły wszystkie borówki, powojniki, hakuro, tawuły... Oskubałam też hakone ze staruszków.
Pożyjemy, zobaczymy.
dzisiaj zajechałam do ogrodniczego i zadowolona wróciłam do domu z 20szt tawuły w bagażniku-zastanawiając się czy mi wystarczy na ten kawałek.... jakże się uśmiałam jak zrobiłam połowę tego kawałka i tawuł zabrakło...
ale jestem zadowolona pierwsza praca w ogrodzie w tym sezonie wykonana. Temepratura +3stopnie - dla chcącego nic trudnego
Kruszynka ale słodka łobuziara, kochamy ją bardzo Z sobą też masz problem kardiologiczny?? Czy o psie mówisz co ma wade serca. Naszą Kropke to nawet w ogrodzie nie puszczamy już, tylko na smyczy bo już dwa razy była bardzo zatruta, że ledwo ją uratowali i co chwile coś leży a to kości z pół kurczaka a to chleb Biedna była bardzo bo tyle zastrzyków. A potem ile leków jeszcze. Niedaleko mamy plac zabaw dla psiaków to tam ją wypuszczamy, tam chociaż są ludzie co kochają zwierzaki
Co do pergoli to chce ją dać w tą dziure pomiedzy tuje i róże pnące a Angele obok żeby beczke zakryła i drugą z drugiej strony a potem jak to uporzadkuje i bedzie już pergola i posadzone róże to pomysle jak to dalej zrobić i co posadzić ale o tawułkach też mysle.
już studiuję wiem o co chodzi i widzę, że faktycznie powinnam robić więcej "łagodnych trójkątów" a mniej fal... i łagodnie jedno ma przechodzić w drugie i nie proste linie ale tam w ogrodzie piękne są te róże różowe które tak "spływają po murku i ta szławia ( chyba? ) taki akcent kolorystyczny aż bije po oczach. Mam co robić , chyba biorę następną kartkę i ołówek
P.s jaka to róża? może też uda mi się gdzieś ją dać bo nie mam nic kwitnącego na skarpie oprócz tawuły na biało.... no i rozchodników na różowo...
Danusiu, ja pamiętam te poprzednią sunie i smutek po niej, tez kruszyna była. ta młodziutka, słodka bardzoi też malutka
Świetny pomysł masz, na to nowe miejsce. Te róże się sprawdzą, a co dołem, może tawuły w żywopłot, albo ostrokrzewy, bo one zimozielone.
Właśnie wróciłam od kardiologa, uff...w końcu dopiero za pół roku znowu znowu tylko pakiet leków
Tak Sylwio u mnie pachnie cały sezon, szczególnie wieczorem. Wtedy większość roślin ma bardziej intensywny zapach. Pachną nie tylko róże, ale też lilaki, tawuły,lilie, jaśminy,azalie, goździki, hiacynty, piwonie, łubiny,żonkile, gipsówki no i obowiązkowo maciejka. Jak widzisz ja stawiam na pachnące rośliny.
Dzisiaj wykorzystałam czas na sadzenie zakupionych bylin do doniczek. Wyrasta z folii takie miernyty i zdecydowałam się je posadzić - Orliki, kamy, tawuły arendsa,i świecznice.
Jeszcze przez internet zamówię trawy i coś do cienia. Róże już zamówione.
W żeś,y. Roku 23 marca sądziłam róże w tym roku nie wiadomo.
Witaj siostra
Jeszcze nic nie czyniłam w ogrodzie. Tylko obchód zrobiłam....cebulki słabiutko wschodzą, byliny i krzewy do przycięcia. Ale znowu mrozik zapowiadają i śnieg. A ja jeszcze mam kaszel i nos zapchany
Magnolię tę od Ciebie chyba posadzę tam gdzie był perukowiec, róże pójdą na różne rabaty. Myślę o przystankowej. Żurawki dam Gosi.
Rabata z karmnikiem(tam gdzie żurawki) też trochę do przebudowy. Myślałam, żeby kupić tawuły i posadzić zamiast żurawek. Tam i tak ptaki rządząCzekam na ciepełko i ruszam do roboty
teraz tu muszę wygrabić, poczekam i zrobię po mrozach, to cebulowe ciut ochronione będą
no i zaraz cięcie tawuły Gold Carpet
i wielka radość
zbierałam nasiona ranników i tu siałam i to chyba one wschodzą
a obok hiacynty
Po co trzmieliny za miskantami? Nie będzie ich widać przez większą część roku. Albo trzmieliny albo miskanty.
Hakone jako obwódki? One są dość wysokie. Zdecyduj, czy hakone, czy turzyce i daj po całości rabaty jako zadarniacz. Żurawki jako obwódka mogłyby być. I to wszystko. Tawuły i Ilex już sobie daruj
A hortensje to może przy tym cisie z boku. Taki ładny trójkącik (tylko nie wiem, ile tam masz miejsca tak naprawdę).
Ogrod jest przepiekny! Ja dopiero zaczynam zakladanie mojego malego ogrodu, chcialabym zapytac co to jest na tym zdjeciu, to jak choinka nisko obcieta miedzy tawulami?