Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Arboretum Kennedy'iego Irlandia 18:35, 06 maj 2019

Do góry
Arboretum położone jest na malowniczym wzgórzu. Zostało założone w 1968 roku, jego powierzchnia to 252 ha. W parku znajduje się 4500 gatunków drzew i krzewów z całego świata. Najbardziej znany jest z kolekcji rododendronów, ponad 500 odmian.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:35, 06 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Będzie rosło w suchym cieniu. Ja mam co prawda inne (gatunek i odmianę zweiwaitenking czy jakoś tak) ale dają radę nawet pod tujami
Wadą jest faktycznie krótkie kwitnienie, dlatego chyba wypróbuję to kneiffi

Kneiffi ma fajne liście.

Leśne klimaty u mnie. Derenie słabe, ale za to w jakiej formie jest wilczomlecz sosenka!

Cienisty zakątek w narożniku.

Podpłotowe zakątki .

W lutym cięłam mocno choiny kanadyjskie. Wypuszczają teraz młode przyrosty. Ciekawe, czy się zagęszczą?

Pokażę nasz ogród 18:29, 06 maj 2019

Do góry
Jest i królewna
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:27, 06 maj 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Podoba mi się to parzydło. Będzie w suchym cieniu rosło?

Doczytałam w innym wątku, że tniesz Olę, kiedy? Po kwitnieniu czy wczesną wiosną?

Gosiu, oba parzydła rosną w cieniu, bez podlewania z moim udziałem.
Olę tnę w takim samym terminie jak drzewka w sadzie, czyli pod koniec stycznia. Można też robić jej cięcie letnie (czerwiec/lipiec). Stosuję ten pierwszy termin, bo latem trudno wejść na rabatę, na której rośnie bez uszczerbku dla innych roślin.
Jabłonki Adirondack nie tnę.

Amsonia się budzi.

Na tym zdjęciu widać ja za smagliczką.

Ogród z łezką II 18:26, 06 maj 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)
Niestety, 3 róże złapały mi jakąś chorobę wirusową. Liście są zniekształcone...do utylizacji. Przy okazji wymieniam jeszcze 3, słabowicie odbiły. To tak za jednym zamachem. Czyli nie mam już Chopinów, oba trafiło

To ta wirusówka

i nowe, większość Poulsena, ale Ghita Tantau`a też jest

a może masz za blisko szyjki korzeniowej nawodnienie i ugniła czy spróchniała.
Ja kiedyś miałam podobnie, tylko że ja w pobliżu róż chwasty randapem pryskał i myślałam że jak róże jeszcze nie mają listków to im nie zaszkodzi. A jednak po łodygach popryskało się i róże tak samo wyglądały. Część odżyła, część wywaliłam.
Może w pobliżu coś opryskiwałaś i poleciało?

Kasiu, śliczne rodki i azalki Podziwiam odwagę w cięciu, ja bym się bała
W moim małym ogródeczku - Dorota 18:09, 06 maj 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
bzowo u Ciebie.
Ja dzisiaj ściąłem kilka gałązek do domu. Pachnie wszędzie. Pod wpływem Twoich bzów i ja posadziłem kilka. Te jednak na razie nie kwitną. Jeszcze kilka kupię. Podoba mi się Krasawwica Maskwy.
Krasawwica Maskwy też by mi się marzyła, pewnie bym ją jeszcze gdzieś wcisnęła. Lilaki to taki kwiatowy symbol maja. Twoje bzy zakwitną tylko muszą się wzmocnić.

Gożdzikowa - wiejski ogród 18:05, 06 maj 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

Cudne masz te tylipany, u mnie takie podwójne zanikają.
Basiu co to tak pięknie kwitnie na fioletowo

fioletowe to męczennica zwana też srebrnikiem Judasza

U mnie też zanikają .ale ?

te zanikły a teraz po 2 latach się odnalazły ..szok!!!

Dużo wcześniej sadziłam tulipany głęboko tak około 20cm i po przekwitnięciu sadziłam jednoroczne ,dziabałam motyką pieliłam a one wyrastały wiosną

Chyba muszę wrócić do starej tradycji
W moim małym ogródeczku - Dorota 18:02, 06 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Aż u mnie czuję zapach tych lilaków Swoje też dzisiaj wąchałam
Byłam u Ciebie, widziałam cudnej urody lilaki. Jak zwykle u Ciebie wiele się dzieje, aż mi się zamarzyło chociaż jakieś malutkie oczko.

Przerwa na kawę... 17:37, 06 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

Tym zdjęciem przypomniałaś mi o Świątku, którego od dawna chcę kupić do swojego ogrodu.
A relacja z łódzkiego botanika świetna. Obejrzałam z przyjemnością.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:33, 06 maj 2019

Do góry

potem do samego wieczora było już rozsadzanie i sadzenie roślin

Chwilę mnie u Ciebie nie było. A Wam ta chwila wystarcza na stworzenie pięknych, nowych miejsc w ogrodzie. Superancko!
Siadam na tym fotelu i zostaję. Trudno, trzeba będzie mnie wyrzucić
Przerwa na kawę... 17:27, 06 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Megi

Aniu - dziewczyny profesjonalny sprzęt przywiozły a ja tylko telefon stary mam. No i co inne spojrzenie to też inny ogród się wydaje.

Dziewczyny - HELP!!!! - potrzebna mi wasza pomoc. W okolicznych sklepach bezskutecznie szukam kulki cisowej na pniu. Pieniek o wysokości 40 cm potrzebuję. Kulka może być mała do podrośnięcia ale nie większa jak 30 cm. Druga sztuka na 20 cm pniu by się też przydała. Jakbyście gdzieś widziały - proszę dajcie znać. W okolicy jak już coś jest to tylko takie przy ziemi lub z bukszpanu a tego mi starczy. Wysyłka wchodzi w grę. Byleby dobra jakaś dusza pomogła w temacie.

Takie w oko mi wpadły dziś tyle że wysokie i to jakieś żywotniki
Malwowy ogród 17:24, 06 maj 2019

Do góry
Borówka amerykańska obsypana kwiatami. U mnie co 2 lata istna "klęska urodzaju" nie idzie przejeść. W zeszłym roku kupiłam krzaki z różowymi owocami, ciekawe jaki mają smak.

Na koreance widać już małe szyszki. Wsadzona w tym roku, bardzo lubię to drzewko.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:19, 06 maj 2019

Do góry

Pokazuję emowi zdjęcia z podwórka Twojego i pytam czy poznaje? On na to niby tak, ale nie do końca. Jak mu powiedziałam, że to u Ciebie zaczął się baczniej przyglądać. Stwierdził że chyba coś się tam zmieniło. Pięknie to wszystko wygląda tu i za rowem. Cofam się strona po stronie i widzę oczko.... było czy nie zastanawiam się, może oczyściła tamto co widziałam. Po głębszej analizie stwierdzam to nowość u Sylwii. Muszę się jeszcze trochę cofnąć, może są zdjęcia z realizacji. Myślę, że na pewno są.
Malwowy ogród 17:16, 06 maj 2019

Do góry
Długi weekend jak zwykle u mnie był bardzo intensywny towarzysko. Istny "Najazd Hunów". Dzisiaj cisza, spokój. Poszłam do ogrodu sprawdzić stan roślin. Patrzę, krzewuszka zaczyna kwitnąć. Aż się uśmiechnęłam do siebie. Bardzo lubię krzewuszki. Mam ich kilka.

I oczywiście zaczynają kwitnąć lilaki, zapachu jeszcze mało.

Katalpa - Catalpa 16:44, 06 maj 2019

Do góry
Witam
Mam nadzieję że wypuści następne, ale trzeba by poczekać na opinie fachowców.
Sporo już tych listków ma, moja dopiero raczkuje.

Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 15:46, 06 maj 2019

Do góry
makadamia, a co myślisz o tym?
Gutlandia 15:26, 06 maj 2019

Do góry
la_estrellita napisał(a)
A to moja ulubiona

A to ząb czy jezyk?
Droga do spełnienia 15:24, 06 maj 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies