Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

mrokasia 10:01, 06 maj 2019

50 nowych postów???!!!
Obejrzałam te cuda. Ileż oni czasu sadzili te tulipany, boszsz... Ale efekt trzeba przyznać - obłędny. Muszę się kiedyś wybrać na taką wycieczkę choć czasu nie mam nawet na Powsin.
Dereń boski. On kwitnie bardziej na różowo czy na czerwono?
Fajnie spędzony czas .
inka74 11:41, 06 maj 2019

tulucy napisał(a)
Co jeden to piękniejszy, pisałam u Joli, że pewnie się złamię jesienią, tylko co ja mam z tymi nornicami zrobić. Ostatnio mi jedna okiem mrugała z dziury, jak szykowałam porcję odstraszacza dla niej. A sadzić w doniczkach jest tak męcząco.

U mnie o 5 rano było +1 na tym w domu. Na rtęciowym też tak, m sprawdzał. Dachy białe nie były nigdzie.
Złam się. Warto sadź / dołuj w doniczkach.
Jeszcze kilka dni takiej zimnicy ma być.
inka74 11:43, 06 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)

ranny, jak padłam wieczorem o 21 do do piątej starczy

szkoda, że w taką pogodę nie mam sił na wycieczki ale bardzo zazdroszczę tych spotkań
nie ma co szarżować. Zdrowie najważniejsze.
inka74 11:46, 06 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)
tak właśnie zrób, czytałam by wkładać do naczynka większego od zakrętki do butelki tylko tak by otwór z trutka skierowany był w tunel. Tak zrobiłam a w innym miejscu leżał płaski kamyk i sprawdził się nawet prościej - nasypałam granulat i przykryłam tym kamieniem. Tylko trzeba wsypywać po kilka ziarenek nie więcej

u mnie w tym rejonie zniknęły granulki i nornice nie buszują - działa?
na kotach i nornicach się nie znam więc nie wypowiadam. My mamy pułapki porozkładane i bardzo łowną sąsiadkową kotkę.
inka74 11:50, 06 maj 2019

makadamia napisał(a)
Ten dereń jest obłędny. Płatki ma jak pomalowane farbami plakatowymi

Ale i magnolia będzie świetnie wyglądała na rondku
te starsze po całości kwitły. U mnie 2 gałązki ale za to jaki. Muszę jeszcze do Anitki na wątek wrócić i zobaczyć jej magnolię. Ale chyba tak posadzę.
inka74 11:53, 06 maj 2019

BKosimkArt napisał(a)
Zawsze mi się marzyło jechać do Holandii ale widzę że wystarczy bliżej do Łodzi
Boskie tulipany!
Iwonko jak było w niedzielę? Masz fotki?
w niedzielę było zimno ale bardzo fajnie. Mam fotki ale skupiałam się na detalach. Pięknych roślinach. Dla mnie to mega lekcja ogrodnictwa była. Danusia nas oprowadziła. Witek opowiedział o stawie. Powiem szczerze - na żywo robi ogromne wrażenie. Warto było. Czekam na następne spotkanie.
inka74 12:21, 06 maj 2019

mrokasia napisał(a)
50 nowych postów???!!!
Obejrzałam te cuda. Ileż oni czasu sadzili te tulipany, boszsz... Ale efekt trzeba przyznać - obłędny. Muszę się kiedyś wybrać na taką wycieczkę choć czasu nie mam nawet na Powsin.
Dereń boski. On kwitnie bardziej na różowo czy na czerwono?
Fajnie spędzony czas .
1,5 miesiąca podobno. Ja od jakiegoś czasu wyznaję zasadę, że trzeba robić to co się lubi a to lubię. 2 w 1 - zwiedzanie i ogrody
Dereń jest cudny różowy. W takim ładnym odcieniu.
April 13:07, 06 maj 2019

Dzięki za wspaniałą, wirtualną wycieczkę. Zachęciłaś, zaczarowałaś do tego stopnia że wpisuję na przyszły rok to miejsce jako koniecznie do odwiedzenia, właśnie w okresie kwitnienia tulipanów.

Do Danusi niestety nie dałam rady pojechać, choć plany były i do ostatniej chwili walczyłam z tematem. Szkoda. Kolejnego takiego wydarzenia to już nie wolno przegapić.
Gosiek33 17:27, 06 maj 2019

inka74 napisał(a)
Megi

Aniu - dziewczyny profesjonalny sprzęt przywiozły a ja tylko telefon stary mam. No i co inne spojrzenie to też inny ogród się wydaje.

Dziewczyny - HELP!!!! - potrzebna mi wasza pomoc. W okolicznych sklepach bezskutecznie szukam kulki cisowej na pniu. Pieniek o wysokości 40 cm potrzebuję. Kulka może być mała do podrośnięcia ale nie większa jak 30 cm. Druga sztuka na 20 cm pniu by się też przydała. Jakbyście gdzieś widziały - proszę dajcie znać. W okolicy jak już coś jest to tylko takie przy ziemi lub z bukszpanu a tego mi starczy. Wysyłka wchodzi w grę. Byleby dobra jakaś dusza pomogła w temacie.

Takie w oko mi wpadły dziś tyle że wysokie i to jakieś żywotniki
ElaS 17:37, 06 maj 2019

inka74 napisał(a)

Tym zdjęciem przypomniałaś mi o Świątku, którego od dawna chcę kupić do swojego ogrodu.
A relacja z łódzkiego botanika świetna. Obejrzałam z przyjemnością.