Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Majówka na Majówce 12:54, 07 mar 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
Czy ktoś mi pomoże zrobić z tego coś sensownego? Czy tak po prostu ciachnąć w kulkę?
Jak to dociąć, żeby miało wygląd? To są dwie rośliny szczepione na jednym pniu

Masz tutaj zaszczepione dwa jałowce płożące. Z tym, że jeden (ten u góry) będzie rósł horyzontalnie, natomiast ten na dole to zapewne 'Golden Carpet', który będzie Ci rósł przy pniu do dołu. I teraz tak: gdy zostawisz tego u dołu, aby sobie swobodnie rósł, to z czasem, gdy dorośnie do ziemi zrobi Ci wokoło dywanik. Oczywiście możesz go podcinać, jednak on nigdy nie będzie rósł do góry
Co do tego na szczycie, to ja bym go lekko poskracała, ale nie tak jak "od rondla", tylko bardziej w formie naturalnej
Mam takie dwa podobne u siebie. Jak Ci się chce, to możesz je sobie u mnie odszukać. Na pewno na jakichś zdjęciach będą widoczne Jak się ich nie dopatrzysz, to daj znać to Ci je pokarzę
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:32, 07 mar 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Częściowy efekt już widać. Roślinki będą troszkę inaczej poukładane, muszę dołożyć inne również. Jeszcze przymocować doniczki w otworach i przykleić niezliczone ilości kępek mchu. Posadzić rośliny w donicy na dole, zakończyć kamieniami od góry zasłonę donicy.

Fantastycznie tworzysz...guzmanie idealnie pasują, a po kamolkach spływa może tzw. broda starca Anitko?
Zielona przestrzeń 12:15, 07 mar 2019

Do góry
Uff...warzywnik ogarnięty Właśnie skończyłam

Posadziłam:
- cebulę
- czosnek

Wysiałam:
- marchew wczesną
- marchew późną
- pietruszkę korzeniową
- pietruszkę naciową
- koperek
- rzodkiewkę

Reszta w maju

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:59, 07 mar 2019

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

Alicja to jaśmin nagokwiatowy

Czy pachnie równie intensywnie jak zwykły?

ZbigniewG napisał(a)

Ooo, tresowany?
Zielona przestrzeń 11:48, 07 mar 2019

Do góry
koliber napisał(a)
Po porządkach

Piękne te łuki i koła masz, fajnie zagospodarowana przestrzeń, niezagracona
A ile Ty miejsca masz dziewczyno
Wszystkiego po trochu 11:28, 07 mar 2019

Do góry

cuchnący, jakoś słabo rośnie, no i jest obżarty przez coś, tak jak te pozostałe poniżej.
Ktoś wie co je tak obgryza?

Wszystkiego po trochu 11:22, 07 mar 2019

Do góry

Migawki z ogródka 11:17, 07 mar 2019

Do góry
Hochla puszcza przynajmniej w jednym miejscu... Mam nadzieję, że jej nie zmrozi.

Co mam zrobić z taką stipą? Ciąć na jeża?

Trzcinniki po fryzjerze

I teraz moja zagwozdka, czy to są pąki kwiatowe czy nie
Wszystkiego po trochu 11:15, 07 mar 2019

Do góry
dzisiejsze

jest bardzo zimno, a miało być inaczej na szczęście te kwiatki kochają taką pogodę

krokusy powolutku, na razie pojedyncze osobniki
Migawki z ogródka 11:09, 07 mar 2019

Do góry
Trochę wiosny i u mnie
Malutki pod lasem 10:43, 07 mar 2019

Do góry
Popracowałam wczoraj dwie godzinki Graby lekko przycięłam i posprzątałam frontową rabatę. Powyrzucałam zaschłe jeżówki, wyrwałam werbenę, nie zastanawiałam się czy żyje, czy nie, siewek będzie pełno. Przesadziłam jeszcze jedną limkę tutaj, w sumie jest 5 i je przycięłam. Postanowiłam też, że jeżówki stąd wylatują, zostają tylko limki i werbena. Miskanty jeszcze nie przycięte. Zostało tez jeszcze trochę werbeny pod trzmieliną. Dziś to załatwię

Martusia zobacz jakie ID mam, taka jedna kępka Ci starczy?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:27, 07 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
i teraz jest tak

Ale fajny klimat
Zakręcony ogród 10:19, 07 mar 2019

Do góry
Aby tradycji stała się zadość należy zrobić wiosenne rewolucje na rabatach i tak zaczynam od Nigrowej. Rabata robiona w zeszłym roku więc pora na zmiany
w myśl zasady mniej znaczy więcej zamiar jest taki,żeby ograniczyć gatunki do min i dodać zimozielonych.
w zeszłym roku wyglądała tak :

Jednym słowem chaos. Szałwia, jeżówki Overdamy, sesleria, golden tuffet itd.
Na pewno zostaja nigry i VF . Cała reszta to przemyślenia.Aktualnie vanilki rosną pomiędzy nigrami i zastanawiam się czy nie dać ich troszkę bliżej a za nimi posadzić ML lub jeżeli za mały Gracimiliusa.
Wówczas przed Vanilki tylko coś zimozielonego ( choina jedeloch, sosna pumilo czy po prostu kulki ?) i trawki (1 max 2 gatunki )
Problem też w tym,że ta rabat powinna być w miarę spójna z tą małą po drugiej stronie ścieżki :

Czy ktoś ma pomysł jakie zimozielone dodać i co wywalić,żeby nastał tutaj spokój ?
Tu ma być ogród :) 09:58, 07 mar 2019

Do góry
A u mnie już pierwsze oznaki wiosny.

Do zobaczenia za jakiś czas!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:51, 07 mar 2019

Do góry
Spore przemeblowania zrobiłam jeszcze na tej rabacie choć na fotkach nie widać. Poszedł jeden konar wierzby bo przesłaniał lustro i miał raka. Przesadziłam kalinę japońską, kilka tawuł, piwonię krzewiastą, doszedł migdałek na pniu.... Zobaczymy w sezonie O tej porze juz ładna
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:46, 07 mar 2019

Do góry
Dlaczego biała altana - bo niebieski ładnie wygląda na białym a na ciepłym brązie nie.
Przymiarka

I wydaje mi sie że będzie rewelacyjnie, jeszcze boję sie o ściankę na ile spasuje ale bez przymierzenia nie mam co gdybać...
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:45, 07 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Miłąm Cię pytać jak farba, ale czytam, że trudna w nakładaniu....
U mnie tak ci ężko malowało się ściany, trzeba było wcierać dosłownie w drewno, ale podejrzewam, ze dlatego iż tych +12 stopni nie było. Za to lakier na deskę podłogową to był już relaksik w porównaniu do ścian
Druga warstwa juz lepiej sie powinna nakładać tak myślę. Pamiętaj trzeba uważąć wdoborze bo już masz sporo architektury w ogrodzie, żeby to ładnie pospinać, ale znając Twój gust to się uda

I chyba o temperature chodzi. Wczoraj długo sie mordowałam, bałam się że za biało wyjdzie, ale zostawiłam na noc i ładnie kolor się wgryzł - faktycznie zrobił się jakby bielony - teraz wiem jak malować.

Dziś cieplej - powinno pójść szybko
Cały czas myślę o architekturze, mam jeszcze pewne pomysły na spojenie starej altany z SPA czymś w rodzaju pergoli - tunelu - obie musze się zgrać kolorystycznie i stanowic jeden duzy element. Na razie to zamysł, mam jeszcze czas
Ogród w remoncie 09:20, 07 mar 2019

Do góry
No to są

Moje miejsce na ziemi -początek 09:15, 07 mar 2019

Do góry
Powoli wychodzą tulipanki
Majówka na Majówce 09:15, 07 mar 2019

Do góry
I jeszcze jedna prośba o pomoc w korekcie derenia, czy ta najgrubsza (najmniej wybarwiona) ze środka gałąź jest do wycięcia? Taki jakiś pokraczny i rozłożysty ten dereń
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies