Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Donice drewniane 13:06, 07 kwi 2016

Do góry
Wystarczyłyby, Wystarczy zwykłą dziura w dnie. Robienie takiego "mercedesa" dla kwiatków sezonowych mija się z celem. Ja po to wymyśliłam taki sposób i go pokazałam, bo sadziłam spore drzewka iglaste, które stale potrzebują wody w donicy na dnie, a nie wypływania wszystkiego od razu. Aby na dnie gromadził się zapas. Zwłaszcza jest to ważne przy nawadnianiu automatycznym.

Tego nie rób, bo po prostu nie potrzebujesz. To nie jest obowiązkowe
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:00, 07 kwi 2016

Do góry
Gnój gnojowi nierówny, nie wiadomo co zawiera.

Spod pieczarek uzyskuje się tzw. kompost popieczarkowy, który jest dla trawnika pod tym względem nieodpowiedni, że zawiera wiele nasion chwastów, szkodniki z rodziny grzybiarkowate (muchówki powodujące robaczywienie grzybów, w tym przypadku nie ma znaczenia dla trawnika) lub innych, które w nim przetrwały. Może też zawierać zarodniki grzybów, które mogą zainfekować trawnik.

Bardziej takie podłoże po uprzednim prażeniu w wysokiej temperaturze używa się w szklarniach przy uprawie warzyw niż do trawnika.

Ja bym raczej przekopała, żeby nasiona znalazły się głębiej a korzenie traw tam dotrą i pobiorą składniki.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 12:53, 07 kwi 2016

Do góry
Tak, nie pokłócą się chociaż nie pasują do siebie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:51, 07 kwi 2016

Do góry
U Michała jest już prawie jutro, a więc nie będę mu zawracać głowy. A co tam statystyki.. padają na taki ruch, jak nasza ilość odsłon, wyzerowała się pewnego czasu i już nie wróci.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 12:50, 07 kwi 2016

Do góry
Jeśli w nocy jest na plusie to można przenosić, będą miały o wiele lepsze warunki świetlne. Sprawdź tylko, czy nie są delikatne i wybiegnięte, bo takie wystawienie na mocne słońce może je przypalić. Dla pewności zacieniuj włókniną aby się przyzwyczaiły do światła.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 12:44, 07 kwi 2016

Do góry
Octem pryskasz nie rabatkę, a chwasty na rabatce, więc na ziemi praktycznie z tej mgiełki niewiele pozostanie. Ocet spożywasz w niewielkich ilościach (grzybki, korniszony), więc nie jest to trucizna.

Czekasz aż będzie widać, że chwasty padły i wtedy możesz przygotowywać, przekopywać i sadzić. Potem ściółkować.

Kostkę może odbarwić, jeśli jest ciemna lub czerwona
Możesz zastosować gazety moczone. Czarno-białe, nie kolorowe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:44, 07 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wczoraj był chyba rekordowy ruch na Ogrodowisku, rekordową ilość powiadomień mam

Ciekawe jak tam statystyki? Może znów rekord pobijemy?
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 12:40, 07 kwi 2016

Do góry
Zależy czy prowadzisz ogród w sposób ekologiczny czy nie.

jeśli tak, wystarczy kompost, jeśli nie - podsyp azofoską (kwaśnolubne innym) - rozmieszaj z glebą. W obrębie korony, nie kopiec przy pniu.
Ogród z lustrem 12:33, 07 kwi 2016

Do góry
Najdłużej wytrzymają z wytrzymałego drewna, np. egzotycznego, ale będzie drogo w wykonaniu.

Te deski są sosnowe, zaimpregnowane ekologicznym preparatem, od środka wybite grubą folią, może być membrana jak na fundamenty, wtedy deski schną od środka.

Najważniejsze aby ziemia nie stykała się z drewnem.

Te nasze wytrzymają 10 lat z pewnością, są grube i mocne.

Aby chwasty dokoła nie rosły, trzeba przed postawieniem skrzyń je wypielić, aby nic nie wyrastało, chwasty wschodzące na bieżąco także trzeba pielić aż do skutku.

Ściółka nieistotna, pielenie jest ważne.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:28, 07 kwi 2016

Do góry
GARDENARIUM
I to Danusiu najfajniejsze jest

kupiłam taki cudny anemon...w opisie duży, na początku myślałam, że to maka jak pachnie!!!
i takie ciekawe surfinie i do niej kocanka
i 2 fioletowe sasanki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:24, 07 kwi 2016

Do góry
Wczoraj był chyba rekordowy ruch na Ogrodowisku, rekordową ilość powiadomień mam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:20, 07 kwi 2016

Do góry
magdaw napisał(a)
PS piękne stare donice ostatnio prawie się rzuciłam na miedziane ale chyba do mojego domu nie pasują. ... co myślisz?

Pasują nowoczesne szare lub czarne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:19, 07 kwi 2016

Do góry
magdaw napisał(a)
Danusiu z moich 50 tulipanów w donicy wyszły. ..2 wiec grudniowe sadzenie to niedobry pomysł ale te z gruntu juz z pięknymi głowami w słonecznych miejscach w cienistych dopiero pąki malutkie. PS piękne stare donice ostatnio prawie się rzuciłam na miedziane ale chyba do mojego domu nie pasują. ... co myślisz?

Moje grudniowe super wyszły, nie należy tego generalizować, bo ja mam sukces w tym temacie.

Może miałaś jakieś z wyprzedaży? i wypchnęli stare? Zadołowane były w ziemi?
Ogród z uśmiechem 07:14, 07 kwi 2016

Do góry
Szukałam zdjęcia muru, ale nie doszłam do końca Muszę do roboty jechać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:08, 07 kwi 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Danusiu, poproszę jeszcze raz o pomoc. Nie mogę znaleźć inf. co mogłabym posadzić przy betonowym murze sąsiada, który chcę zasłonić. Ok. metra od niego jest rura gazowa. Myślałam o cisach, nie wiem jakie mają korzenie. Co jeszcze mogłabym?

Cisy mają drobne korzenie, można je posadzić Świerk serbski byłby wyższy i szybciej rośnie, ale żeby rozróby z tego nie było Ja bym świerki posadziła, zrobić z folii pionową przegrodę dla korzeni.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:06, 06 kwi 2016

Do góry
Kompost. Ani czarnoziem, ani obornik - tylko kompost własnej roboty, a jak nie to kupiony i przesiany, bo szkła mogą być i inne niespodzianki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:53, 06 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Takie tam prymulki, trzy

co za cudnosci , cudowny kolor tych primulek
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:52, 06 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj Witek pakuje starocie ogrodowe, dwa wiadra, ciężkie, cudne na kwiaty cięte będą, ale nie zabrakło innych gadżetów.

Fajne miejsce..też bym coś wygrzebała
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:50, 06 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aneta, Carexy u mnie wszystkie w tym roku wymarzły, a przetestowałam jak widać wiele. Nic bym nie poleciła, bo to roślina sezonowa i trzeba nastawić się na wymianę co roku, co też czynię niestety. Myślałam dzisiaj nad irgą w tym kącie, tylko czy też nie wymarznie?
noooo ja nie wiem czy ona (FC) wymarza czy wygniwa... w tamtym roku wymieniałam większość, teraz znowu wyłazi kępami... pozostałe carexy u mnie ok
Anna i Ogród 19:43, 06 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kanciki powalające. A co na to M?

Dzięki.
eM na luzie. Już nawet nie reaguje jak oznajmiam "kochanie powiększyłam rabatę".
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies