Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Gardenarium 13:34, 07 kwi 2016

Ayna napisał(a)
Witam, mam pytanie: jakie są szanse, że poniższe cisy się przyjmą?

To nie są cisy pojemnikowane... dla sprawienia wrażenia tak zostały nazwane. Pojemnikowane to uprawiane w doniczkach i ze 100% korzeni.

Te niestety są kopane i w dodatku ich bryła korzeniowa jest zbyt mała, aby wykarmić i zaopatrzyć w wodę wielką cześć nadziemną, zieloną, która będzie wyparowywała wodę.

Wyglądają ładnie, ale czy się przyjmą? Nie wiem, bo wróżką nie jestem, a bryła sucha jak pieprz, korzenie wepchnięte na siłę w za małe doniczki (co, nie chciało się kupić większych, bo koszt?? to się wepchnęło jakie były i po sprawie, niech się martwi ten co kupi

Na pocieszenie dodam, że cis się dość łatwo przyjmuje pod warunkiem nie przesuszenia bryły korzeniowej i natychmiastwowego posadzenia i podlania oraz zraszania części zielonej wieczorem. Żadnych nawozów,m tylko podłoże niekwaśne do sadzenia.

Instagram Ogrodowiska
Ayna 13:47, 07 kwi 2016

Dziękuję Danusiu za odpowiedź. Mam dylemat właśnie ze względu na te korzenie. Myślałam (o ile je w ogóle kupię), żeby je ewentualnie zostawić w wodzie na noc i posadzić dopiero następnego dnia.
Boję się jednak, że większa część z nich się nie przyjmie.
Pikucha 18:36, 14 kwi 2016

Witam Serdecznie.
Jestem pełna podziwu dla Wszystkich Ogrodników.

Widziałam w ogrodniczym - cis pospolity, zdjęcie w załączeniu.
Czy nadaje się na żywopłot?

Dziękuję za odpowiedź.
Arleta
ziele 20:35, 14 kwi 2016

Ten po lewej to się bardzo nadaje na stożek cisowy
ANNA1976 21:03, 14 kwi 2016

Pikucha napisał(a)

Piękne
mkasia 07:45, 18 kwi 2016

Witam,

to moj pierwszy wpis na ogrodowisku wiec chcialabym sie najpeirw sie przywitac. Od kilku dni wsiaklam bezgranicznie w forum, czytamm, doksztalcam sie i ogladam Wasze piekne ogrody.

Zglaszam sie w tym watku z problemem z cisem hilli. W sierpniu tamtego roku posadzilismy kilkanascie takich cisow i na wiosne jeden z nich wyglada kiepsko. Szukalam na nich jakis robali, maz mi nawet go troche odkopal, zeby zosbaczyc czy nei stoi w wodzie i nie gnija mu korzenie, ale nic nie znalazlam. Ogolnie byly wszystie sadzone tak samo, duze doly z ziemia ogrodowa obojetna, nie wiem moze za malo wody ma, nie nawozilam ich jeszcze, moze tu jest blad.... juz sama nie wiem. Na nim na wiosne nie pojawily sie kwiatostany. W sumie jesczze na dwoch tez sie nie pojawily i tez wygladaja troche marniej od pozostalych, ale nie az tak zle jak ten jeden.

Teraz maz przekopuje rabate przed nimi i juz polozylismy na nie karton i kore. Tylko zastanawiamy sie co kupic na tą czesc rabaty przed nimi, zeby sie chwasciory na tej przekopanej ziemii nie pojawialy w wielkich ilosciach i nie przechodzily pod cisy. Niestety w tym roku nie bedziemy mogli nic na tej rabacie posadzic, bo nie dlugo zostaniemy ponownie rodzicami i nie bedzie na to czasu. W centrum ogordniczym polecono nam kupic na ta czesc agrowloknine albo mata szkolkarska. Czy to dobry pomysl?
Bardzo prosze o rady.

mkasia 13:19, 18 kwi 2016

i jeszcze zdjecia z dzisiaj, w sobote podlewalismy je, ale dzis wyglada ten cis jeszcze gorzej...
Toszka 20:32, 18 kwi 2016

nie napisałaś czy to cisy kopane czy hodowane w doniczkach...?

Mata to zły pomysł https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Lepiej grubo (na 5cm) wyściółkować drobną, przekompostowaną korą
nicol21 21:40, 18 kwi 2016

Ayna napisał(a)
Dziękuję Danusiu za odpowiedź. Mam dylemat właśnie ze względu na te korzenie. Myślałam (o ile je w ogóle kupię), żeby je ewentualnie zostawić w wodzie na noc i posadzić dopiero następnego dnia.
Boję się jednak, że większa część z nich się nie przyjmie.

Ja w ub roku kupiłam 4 cisy, dość spore ale z utytranymi korzeniami - jeden padł, a reszta się przyjeła. Kupowałam wczesną wiosną, bryła nie była przeschnięta [w każdym bądź razie jak kupowałam].
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
mkasia 21:49, 18 kwi 2016

Dziękuję za odpowiedź, cisy hodowane w doniczkach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies