Ja mam brzozy duże, zwykłe, nieodmianowe. Ich korzenie sięgają płytko nawet 6 od metrów od drzewa i to są dość grube korzenie. Cienkie jeszcze dalej. Drzewo ze zdjęcia nie jest bardzo duże, ale bez przecięcia korzeni sie raczej nie obejdzie. Nie wiem, jak brzozy sobie radzą po takim przesadzeniu inwazyjnym, ale inne rośliny sie zbierają, wiec może i brzozy też
Trzeba by mocno pewnie ograniczyć korzenie i koronę nad szczepieniem też.... brzozy nie maja głębokiego systemu korzeniowego to pijusy, ale wierzchem korzenie idą przynajmniej do takich wniosków doszłam jak sadzę coś pod brzozami. Wielka jest, ta robota to wyzwanie....
Plan bardzo ładny narysowałaś. ☺️
Plan działania też dobry.
1.Marta te świerki posadź na mijanke. Za kilka lat będą wielkie i nic nie będzie chciało rosnąć pod nimi. Musisz się dobrze zastanowić bo one się korzenią płytko i szeroko.
Na forum kiedys gdzięś pisała o tym Toszka.
Rosły pod blokiem na moim osiedlu w ZG.
W 10 lat sięgały do 3 piętra. Były szerokie i łyse w środku.
Możesz je podkrzesywać od dołu.
2. Brzozy bym zostawiła tam gdzie są. Koniecznie obejrzyj rabaty brzozowe.
Np u Johanki albo Angeli.
3. Cyprysiki Nutajski bedzie duży. U sąsiadów ma ze 12.m i jest szeroki. To drzewo na soliter zdecydowanie.
4.Katalpy-widze 2. To największe ogrodowe ściemniary. Śpią kiedy inne rosliny wstają
i po pierwszych mrozach tracą liście. Cień z niej żaden.
Też Mam. Z tą wiedzą co mam dziś- jùż bym nie kupila.
bo jeszcze grzyba potrafi złapać.
Zrób rabate z 2 katalp i dereni i klona po zachodniej stronie.
Między szmaragdami A domkiem narz.
Jak katalpy bedą jeszcze łyse wiosną to już dereń bedzie przyciągał wzrok. A klon po srodku da ci akcent kolorystyczny.
5 Co do rodków to dobrze przygotuj podłoże i koniecznie pomyśl czy dasz radę podlewać. Świerki wypija wiekszosc wody.
RODODENDRONOWY OGRÓD i Bogdzia (ok600 rodków) to kopalnia wiedzy o rodkach.
I Irenka z Miłkowa ma piękne rodki.
6. Kaliny lubie. Mam 3. Mszyce też je lubią. Używam decis
i mospilan do pryskania. Mogły by rosnąć pomiędzy śliwkami - widze 4 szt. Na wschodzie między domem A płotem.
7. Dosadzenie szmaragdów to super pomysł.
8. Masz łącznie 4 śliwy wiśniowe. Posadź je razem między domem a wschodnią granicą tam gdzie już masz 2 szt.
Takie pogrupowane drzewka jednego gatunku i rabatki pod nimi zawsze wyglądają super. A ty masz brzozy i śliwy na dwie piękne rabaty.
Tak widzę Twój ogród.
Rośliny masz fajne i extra ze wiekszość masz po kilka szt.
u mnie barbule tez zadnych pakow nie maja. ale to mnie akurat nie martwi, bo one pozniej ruszaja. budleje moga nawet w maju wypuscic od dolu.
zurawek dawno sie pozbylam, jest ich kilka w ogrodzie i dogorywa brunnery swietny pomysl, zauwazylam ze moje wlasnie wzeszły, sa piekne i listkow maja wiecej niz wtedy gdy je sadzilam. sa swietne.
dzis pozegnalam moje 3 brzozy Long Trunk, poszły do nowego ogrodu w zastepstwie jednej posadze kousa, dla ktorego w koncu znalazlam miejsce. I jutro podjade do ogrodnictwa po nowe brzozy albo moze jakies inne drzewiszcza mi wpadna w oko
W rzeczywistości świerki posadzone są w większych odległościach od siebie.
Planuję:
- wywalić dwa derenie spomiędzy świerków, w ich miejsce przesadzić dwa świerki ze ,,ściany wschodniej”
- wywalić 2 brzozy sprzed domku narzędziowego, dosadzić 1 brzozę koło dereni po zachodniej;
- cyprysik nutkajski jest chyba za blisko domu - przesadzić w miejsce wysadzonych świerków ;
- katalpa jest 5 m od tarasu i 3 od płotu. Zostawić??? Wywalić??? Ona nie jest szczepiona , tylko zwykła. Wsadziłam ją tam, bo chciałam trochę cienia na tej spiekocie. Ale do połowy maja to same badyle.... Cóż z nią począć ??
- w cieniu świerków planuję rabatę z rodakami - rośnie tam już jeden;
- ta niebieska kulka to Kalina (nie wiem jaka) - przesadzić bliżej płotu ???
- na całej długości ogrodzenia od wschodu dosadzę tuje szmaragd.
Powiesiłam nowy kwietnik i posadziłam w nim bratki.
Znalezienie malutkich w tym kolorze graniczyło z cudem w tym sezonie, ale się udało
Gałązki brzozy pewnie wkrótce się zazielenią.
a widzisz haa pewnie co swoje to swoje my też na początku mieliśmy tylko jabłonkę a teraz doszła wiśnia czereśnia śliwka także spoko
truskawki słoneczne miejsce i będzie oki nie martw się zawsze można przenieść jak zmienisz zdanie że nie tu
Mamy obsadzone owocowymi na działce obok,ale chyab mu za mało...
Mamy borówki, truskawki. Owocowe drzewa miały iść wzdłuż ogrodzenia i może wrócimy do tej koncepcji choć chciałam brzozy tam posadzić...
Ciemierniki i brzozy to super duet.
A jako, że nasze brzózki są młode mamy szansę, że fajnie nam się razem rozrosną bez konkurencji o wodę.
Mam 4 Niger do dosadzenia na tej rabacie, ładną falę stworzą między hortensjami i z brzozami w tle.
Ciemierniki Niger są obłędne, wyglądają jak bita śmietana
Pod tymi kwiatami jest jeszcze mnóstwo pączków. A kupowałam raptem z kilkoma rok temu.
Super, że i tobie ładnie rosną. Ciekawe, czy równie chętnie będą nam się wysiewały.
Na froncie mam tylko dwa ciemierniki wschodnie, przy wejściu do stolika. Te coś słabiutko mi rosną.
Dlatego między hortensje wsadzę chyba zwykłe Niger. Latem ta rabata ładnie wygląda a teraz łyso.
Ciemierniki to chyba dobry pomysł na tę wiosenną pustkę. Kwitną dłużej niż cebulowe.
Jestem człowiekiem z bloku. Spędziłam tam całe swoje życie. Od dziecka marzyłam o domu, a dokładniej o przydomowym ogródku. Kilka lat temu przedyskutowałam sytuację z małżkonkiem i zapadła decyzja o zmianie mieszkania. Rozważaliśmy trzy opcje: 1) większe mieszkanie z dużym balkonem; 2) większe mieszkanie z przydomowym ogródkiem; 3) dom. Dla mnie szczęśliwie podjęliśmy decyzję o szukaniu działki. Udało się, w grudniu 2018 staliśmy się posiadaczami własnego zakątka o powierzchni 1004m2.
Działka sobie stała (czemu nie pomyślałam wcześniej, żeby coś już rozplanować i posadzić drzewa?), projektowaliśmy dom, zdobywaliśmy wszystkie pozwolenia. Aż w końcu nadejszła wiekopomna chwila i mogę powiedzieć, że w tym miesiącu ruszymy z budową.
Stan ziemi na działce jest tragiczny. Sąsiad od północy utwardził sobie dojazd na działkę podaczas budowy (żeby nie rozjeżdżać drogi wewnętrznej - ta po prawej stronie na mapie). Dlatego wszędzie jest rozwleczony gruz obecnie, rośnie zielsko, chwasty.
Zanim zaczną kopać fundamenty za całej działki będziemy ściągać ok 30-40cm ziemi. Dodatkowo nasz zakątek jest położony poniżej drogi miejskiej (od południa) i naszej wewnętrznej. Liczymy, że ziemia z wykopów trochę nam wyrówna, ale i tak będzie jeszcze sporo trzeba będzie nawieźć.
O ile nie będzie obsów czasowy, to do końca roku ma stać gotowa bryła domu (ewentualnie elewacja na wiosnę), dlatego chcę równocześnie pracować nad ogrodem.
Ogrodowy plan 2021:
- przemyśleć zagospodarowanie działki
- postawić płot od zachodu
- latem (gdy będzie już bryła domu) rozpocząć nawiezienie ziemi (przynajmniej tam, gdzie nie będą się budowlańcy szwędać)
- jesienią posadzić żywopłot
- jesienią posadzić drzewa owocowe do micro sadu
- jesienią posadzić brzozy doorenbos przy miejscu na altankę
- późną jesienią zakupić solitera
Nicol21, jeśli obcięłaś pędy bluszczu rosnące na pniu brzozy, to automatycznie odcięte zostało dostarczanie wody. Bluszcz uschnie od tego miejsca wzwyż. Bluszcz nie zachowa się jak jemioła, na szczęście to nie półpasożyt. Na dole, pod brzozą będziesz musiała wyrwać ręcznie pędy, a w kolejnych tygodniach, sukcesywnie pozbywać się odrostów, których będzie coraz mniej. W taki sposób pozbyłam się bluszczu pod dwoma wiekowymi świerkami u rodziców. Powodzenia, pozdrawiam Cię Nicol.
Rano miałam -6C zobaczę co zostanie z pąków. W ogrodzie szaro-buro ptaki szukają ziaren
Optuję za pozbyciem się brzozy i tak kilka u Ciebie rośnie
edit zobaczyłam, która to - nie ruszaj jej przepiękny egzemlarz i już wielka urosła. Gdy magnolię zważy mróz (a tak bywa wygląda paskudnie. Oberwać zmarzniętych pąków się nie da i wtedy cały krzew wygląda rozpaczliwie jak z se starymi szmatami na gałęziach... i to dłuży czas
Obieli, gdy już ciepło będzie obejrzyj korzenie. Może nie załapała. Tak miałam z jedną biedaczką ale już w tym roku zapowiada się dobrze