Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 13:14, 03 maj 2021

Milka napisał(a)

Przetacznik brzydnie szybko, mam już ten etap za sobą. Odradzam. Wybieraj rośliny, które są długo ładne, wiele jest przereklamowanych, w tym przetacznik.
Platan koniecznie tnij, bo za 6 lat będzie problem.

Irenko ale brzydnie? Liście brzydną?

Boje się, że kupię szałwię i ona będzie brzydka, bo u mnie wolno się zbiera, słabo kwitnie i w ogóle, stare kępy ledwo się pokazują, zaraz znowu pewnie ten pienik na nią wejdzie jak co roku. Coś jej u mnie nie pasuje. Chyba, że to kwestia odmiany? Może Caradonna nie będzie kaprysić?

Platana w tym roku już cieliśmy, teraz trzeba będzie co roku go ciąć. Na razie niewiele ale chcieliśmy zobaczyć jak będzie rósł po cięciu.

Korzenie już zapuścił daleko, bo przy przesadzaniu bodziszków na nie trafiłam.
Roocika 13:16, 03 maj 2021

Milka napisał(a)

Asiu, tu bym wszystko wywaliła i dała hortensje Anabelki, one takie warunki mało słoneczne uwielbiają. Do kontrastu hakonki Aeurola i koniec, bo to malutkie miejsce. Jak się rozrośnie jedna anbelka i jedna hakonka zakryją wszystko. Inna opcja, zimozielona, to mahonia. Poradzi sobie i możesz ją dowolnie formować

To z mahonią mi dałaś
Myślałam o niej pod brzozy a nie wpadłam na to, żeby była tutaj.
Roocika 13:17, 03 maj 2021

Magleska napisał(a)
Irenka fajnie Ci radzi ja bym posłuchała
a Ty oczywiście zrobisz ,jak Ci serce dyktuje

Roocika 13:18, 03 maj 2021

Anda napisał(a)

Jeśli tak żle rosną to spróbuj zastąpić je przetacznikiem Trzymam kciuki

Mam mętlik Bo intuicja mi podpowiada nie idź w szałwię
I co tu zrobić?
Anda 14:18, 03 maj 2021

Roocika napisał(a)

Mam mętlik Bo intuicja mi podpowiada nie idź w szałwię
I co tu zrobić?

Asiu, Ty wiesz najlepiej, bo znasz swój ogród. Ja bym posłuchała intuicji
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Milka 15:29, 03 maj 2021

Roocika napisał(a)

Irenko ale brzydnie? Liście brzydną?

Boje się, że kupię szałwię i ona będzie brzydka, bo u mnie wolno się zbiera, słabo kwitnie i w ogóle, stare kępy ledwo się pokazują, zaraz znowu pewnie ten pienik na nią wejdzie jak co roku. Coś jej u mnie nie pasuje. Chyba, że to kwestia odmiany? Może Caradonna nie będzie kaprysić?

Platana w tym roku już cieliśmy, teraz trzeba będzie co roku go ciąć. Na razie niewiele ale chcieliśmy zobaczyć jak będzie rósł po cięciu.

Korzenie już zapuścił daleko, bo przy przesadzaniu bodziszków na nie trafiłam.

Szałwie odmianowe wybieraj i na słonko, jak przekwitnie ścinaj do ziemi, odrośnie ładnie. Jak trzeba, przesadź je teraz.
Platan jest w typie tulipanowca, paulowni, one znoszą doskonale cięcie. Wiem to, bo regularnie robię u siebie.
Milka 15:31, 03 maj 2021

Roocika napisał(a)

To z mahonią mi dałaś
Myślałam o niej pod brzozy a nie wpadłam na to, żeby była tutaj.

Miałabyś zapach wiosną i zimozielono, po kwitnieniu cięcie i koniec prac.
Mahonie, jak jedna z niewielu roślin poradzi sobie pod brzozami
Milka 15:34, 03 maj 2021

Roocika napisał(a)

Też to zauważyłam, że usuwają drzewa i krzewy.
Śledzę zmiany w ogrodzie Hani Gruszki, uwielbiam jej przemyślenia.
U siebie popełniliśmy błąd z sadzeniem platana, za blisko domu. Zobaczymy jak długo uda się go utrzymać w ryzach, bo miejscówka mu przypasowała i rośnie jak na drożdżach

Ta część przy bramie jest wąska i tu jest problem

Jak wąsko, to odmiana kolumnowa, może być ambrowiec, może być buk, ale późno startują. Zatem coś z iglaków, ale cięty, aby miał stożkowy kształt.
Anusia 16:39, 03 maj 2021

Asiu ja mam szalwie kompaktowa odmiana Deep Blue. U mnie ladnie rosnie. Mam ja chyba czwarty sezon i jest ok. Po cieciu odbija, nie zawsze po drugim jest taka pelna ale strachu nie ma. Przynajmniej u mnie.
greg66 17:50, 03 maj 2021

Asiu przetaczników mam dużo z Christą trochę są problemy, natomiast kłosowy "Rose Zwerg", "Alba" i "Red Fox" są w miarę bez problemu ale jesienią je poprzesadzałem i zobaczymyu co będzie. Szałwie kompaktowe też mam różne ale one mi w zeszłym roku tylko raz zakwitły, może za bardzo sie cykałem z obcięciem po kwitnieniu?