Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 04:13, 27 kwi 2026

Do góry
Tak na szybko migdałek wieczorową porą oczywiście zaa okna bo wieje jak diabli , ale kwitnienie słabiutkie pąków było pełno część zanikła i tak to wygląda w pełni kwitnienia
Magary Dramaty z Rabaty 23:50, 26 kwi 2026

Do góry
Zostawiam sobie na pamiątkę pierwszy pąk mojej Gienki

Małżonek dziś kolejny raz zapierdzielał z butlą przez 3 godziny i robił oprysk algami. Mają być minusy. Zobaczymy
Magary Dramaty z Rabaty 23:43, 26 kwi 2026

Do góry
Wiało u nas cały weekend. Jak mocno? Mocno.
Tak mocno, że zwiało gniazdo srok. Widziałam, że się budują. Nie byłam szczęśliwa z tego powodu, bo to drapieżniki jednak, a u nas sporo drobnego ptactwa gniazduje. Gniazdo było mocno przemyślane, w koronie sosny otoczonej innymi koronami sosny. Budowa - konkret. Pełno gałęzi, wypełnienie gliną. Ciężkie - chyba z 10 kg Kaszubskie wiatry srokom nawet szkód potrafią narobić
Dobrą godzinę zbierałam patyki i bryły gliny z rabaty. Rozchodnikom chealsy chop zrobiło przed terminem
Ogródek Gosi 22:55, 26 kwi 2026

Do góry
Ogródek Gosi 22:54, 26 kwi 2026

Do góry
Ogródek Gosi 22:53, 26 kwi 2026

Do góry
vita napisał(a)

Jak to nie? A jagodowiec, czwórlist, ciemiężyca tak fantastycznie rozrośnięta? Trójlisty trudno utrzymać, wiem po sobie Kawał roboty zrobiłaś w weekend, pięknie masz

Faktycznie ciemięzyca i jagodowiec rosną świetnie, ale trójlist, sanguinaria, stopowiec nie chca się zadomowić.
Trudno.
Trójlista i czwórlista kupiłam po raz kolejny w sobote w Przypkach. Jak zwykle nie mogłam się oprzeć
Plany na dzisiaj miałam wielkie, ale pogoda mnie zniechęciła. Zimno i wiało straszliwie.

Juzi, Zuzia, Czasem uda się zgrać wszystko. Bardzo lubię zestaw ułudki, tulipanów tarda i pierwiosnka.

Ogród w malinówkach 22:04, 26 kwi 2026

Do góry
Marcin89 napisał(a)
A jednak zaskoczenie. Pojawiają się prawie czarne tulipany na brzozowej.

Taki widoczek z wiśniami kolumnowymi. Tak jak pisałem kwiatów mało.

Na czarne jeszcze zbyt wcześnie
One trochę później zakwitają
Rabata z wisienkami świetna
Znowu na wsi 21:06, 26 kwi 2026

Do góry
Jeszcze dla Mirki aktualny stan mojego epimedium, trochę ruszyło . Jak twoje? Żółte nadal ledwo widać.

Na koniec wiosenna łączka, kolory przygaszone bo zaczynało się robić ciemno.

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 21:05, 26 kwi 2026

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ostatnio były szerokie kadry to teraz zbliżenia.
Wygląda znajomo. Jaka to odmiana?
Znowu na wsi 20:58, 26 kwi 2026

Do góry
Magnolię planuję posadzić w przedogródku, mniej więcej w miejscu kuli bukszpanowej której już nie ma. Jesienią wyglądała jeszcze jako tako, wiosną już o wiele gorzej. Wypatrzyłam jedną gąsienicę ćmy bukszpanowej, prawdopodobnie było ich więcej. Wolałam nie czekać na kolejne pokolenie ćmy bo zbierania brzydali bym chyba nie zniosła.

Znowu na wsi 20:51, 26 kwi 2026

Do góry
Daga, najpewniej jest tak jak piszesz. Groszek wysiany kilka tygodni temu na zewnątrz na rabacie nadal jest niewidoczny. Natomiast dopieszczany w mieszkaniu aktualnie wygląda tak, nie minął nawet tydzień. Trzy doniczki na pierwszym planie to równie ochoczo kiełkująca mina lobata. Pokazuje kiełki również groszek pachnący, najbardziej z wysianego towarzystwa opiera się nasturcja (z ciekawości kupiłam jakąś różowo kwitnącą odmianę). Zmontowałam niewielka szklarenkę, na dzień będę wystawiać na zewnątrz.

Vita, Ewa kupiłam magnolię u Cyrzana ale nie w Chwaszczynie tylko w ich szkółce w Garczu. Tam był większy wybór. Oto moje szczęście , ok. 1,5m wysokości. Kwiaty się uchowały , dwa ale może będzie trzeci .

U Polon 20:44, 26 kwi 2026

Do góry
Polon napisał(a)
Dzisiaj kolejny dzień rycia, dla odmiany w słońcu gorąco tak, że udaru można dostać.

I teraz uwaga - mam nadzieję, że Lidka zawału nie dostanie . Rozchodnik, posadzona cała ogromna kępa doczekała się docelowej miejscówki i została rozparcelowana na całe pole sadzonek. Trochę zmęczone na razie po tym podziale, ale nie poddam się bez walki i wierzę, że dadzą radę. Niestety chyba trochę zalałam trawę, bo też ja podzieliłam na tysiąc sadzonek, lałam żeby nie padły i widzę, że chyba przesadziłam. Oby jednak nie.

Za to miodunka od Lidki prawie kwitnie

Ale będzie rozchodnikowo. Przyjmą się - bez obaw i w dodatku utyją już w tym sezonie
U Polon 20:41, 26 kwi 2026

Do góry
Polon napisał(a)
No i spam tulipanowy. Wydaje mi się, że przez te niskie temperatury w tym roku tulipany kwitną dłużej.

Z ubiegłorocznych cebul też widzę nie wszystkie kwitną, część w ogóle zanikła, część same liście wypuściła, tak więc to chyba zależy od odmiany.

Jezzzuu ale piękne ❤️
Te różowe cudowne
Co to za odmiana ta na pierwszym zdjęciu?

A propos pogody- u mnie wczoraj w nocy tak dawał wiatr ze bałam się rano pójść do ogrodu w obawie przed połamanymi tulipanami
Zieleń, drewno i antracyt 20:22, 26 kwi 2026

Do góry
Psiząb w tym roku stracił większość kwiatów. Coś mu je co roku regularnie objada. Do tego część pąków wcale się nie otworzyła. Czyżby tu też przydało się dodokarmianie?
A to był taki ładny wiosenny zestaw: epimedium, zawilce greckie i psiząb właśnie.
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 20:21, 26 kwi 2026

Do góry
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 20:20, 26 kwi 2026

Do góry
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 20:19, 26 kwi 2026

Do góry
Ostatnio były szerokie kadry to teraz zbliżenia.
Ogród prawie wymarzony … 20:17, 26 kwi 2026

Do góry
Kilka fot z dzisiejszego dnia
Pozdrawiam tulipanowo
Aniu - ponad tysiąc na pewno

Magarko- niektóre słabiej kwitną ale już wbiłam kolce które miejsca uzupełnić jesienią

Judith Kordinko Pati- będziecie wymęczone -okres kwitnienia trwa prawie miesiąc

Klon tatarski przycięty zimą

Grujecxnik- ogromny już

Zieleń, drewno i antracyt 20:10, 26 kwi 2026

Do góry
vita napisał(a)

Mało prawdopodobne, może miskanty się tak bardzo rozrosły? Pędy wyglądają na takie, co zechcą kwitnąć Skalnice też bardzo lubię, ale hm, mam takie z tych trudniejszych w uprawie

Ciekawa sprawa, miskanty jakoś bardzo nie zwiększyły objętości. Zaczynam się zastanawiać, czy przypadkiem nie grzebała w tej rabacie w zeszłym roku.

Epimedia zaczynają... a wśród nich taki kwiatek
Zieleń, drewno i antracyt 19:52, 26 kwi 2026

Do góry
Basieksp napisał(a)
U nas też sucho. Tak pozytywnie zazdroszczę deszczu

Chyba wszyscy ogrodnicy chcieliby bardziej mokrej wiosny. Pozostaje podlewanie, przynajmniej najbardziej potrzebujących wody miejsc. U mnie to głównie skrzynie warzywne, ale rabaty z roszadami też dostały dodatkowej wody.

Wisienki
Ukon gwiazdorzy, ale Royal Burgundy ją dogania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies